Obradović za B92: Đoković uskoro broj 1

Čovek koji je uspehe naših tenisera u Melburnu ispratio sa posebnim zadovoljstvom je selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović. Srbiju u okviru 1. kola Svetske grupe elitnog takmičenja očekuje teško gostovanje u Rusiji, ali će srpska ekspedicija posle Australian Opena otputovati u Moskvu sa ogromnim samopouzdanjem. Obradović ocenjuje da je trijumf Novaka Đokovića u Melburnu logičan nastavak nezaustavljivog uspona najboljeg srpskog tenisera, a za B92 govori o finalnom meču u Melburnu, borbi za vrh ATP liste, izgradnji nacionalnog teniskog centra i o predstojećem duelu sa Rusijom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.01.2008.

15:23

Default images

"Đoković je dokazao da je pravi šampion, najpre u duelu sa Federerom, a zatim i u finalu. Protiv Švajcarca je dokazao da, iako ima samo 20 godina, ume da se nosi sa igračem koji je izuzetno iskusan i koji zna da igra gren slemove. To su za Federera ključni turniri, gde je posebno skoncentrisan za svaki poen. Pobedom sa 3:0, Novak je dokazao da zaslužuje broj 1. Briljirao je i u finalu protiv Conge, iako je bio pod velikim pritiskom. Igrao je sa nepoznatim igračem, koji je lako pobedio Nadala i koji je na putu do finala toliko podigao samopouzdanje da je izgledao nepobediv. U prvom setu Francuz je pokazao da želi da se nadigrava. Ipak, u fantastičnom finalnom meču, Novak je pronašao svoju snagu i energiju i pokazao da je veliki šampion."

Obradović smatra da je Đoković po rezultatima, ali i igri, već sada dostigao Federera, ali da mora da smanji broj malih turnira izmedju gren slem takmičenja i da se pridržava tog plana:
"Đoković je po igri dokazao da već sada zaslužuje da bude broj 1, a da će u budućnosti to skoro sigurno i biti. Ključ je u planu i rasporedu turnira. Prošle godine, Federer je osvojio tri, a Nadal jedan gren slem turnir i na osnovu toga oni drže vrh. Onaj ko osvaja gren slemove, na kojima titula donosi 1000 bodova, taj uzima najveći deo bodova, onaj lavovoski deo bodova koji je neophodan da biste bili na vrhu liste."

"Sledeći gren slem turniri su Rolan Garos i Vimbldon, na podlogama koje Novak voli i na kojima neće imati problem prilagođavanja, pa očekujem da će iste rezultate napraviti na šljaci, kao i na travi. Njemu je jako važno da ostane zdrav, da bude fizički pripremljen i da igra manji broj turnira između velikih takmičenja, kao što je radio i Federer. Tako će sačuvati energiju i imati veći motiv da pobeđuje na velikim turnirima."
U danima velikog slavlja i eurofije cele nacije, selektor ekipe koja se vratila u Svetsku grupu Dejvis kupa, upozorava da je poslednji trenutak da i teniski savez adekvatno odgovori igrama tenisera koji predstavljaju Srbiju. U zemlji koja ima ogromnih problema sa siromaštvom, tenis kao izuzetno skupa zanimacija, postaje nacionalni sport broj 1, a problem izgradnje teniskog centra i dalje postoji:

"Očekujem da će Teniski savez Srbije sada intenzivnije pozabaviti našim tenisom, i da će ubrzati proces oko izgradnje nacionalnog centra. Mi smo taj centar zaslužili još pre nekoliko godina. Mislim da su čak i obezbeđena sredstva iz raznih fondova, ali se sa tim ide dosta sporo. Ja sam kritikovao i još uvek kritikujem Teniski savez, jer zajedno sa državnim organima ne ubrzava taj proces".

"Očekujem da će se sada svi ozbiljno uključiti u projekat izgradnje ne samo nacionalnog centra nego i akademije porodice Đoković, koja želi da investira novac, koji je Novak zaradio, u Srbiju, da im obezbede plac na kojem će se graditi Akademija i da se gradi što više takvih centara kako bi da deca dobila šansu. Podsećam, tenis ne pruža mogućnosti samo u tom profesionalnom delu, već deca preko tenisa mogu i da odu na studije u SAD. Ima dosta pozitivnih efekata tenisa na našu omladinu
."
Obradović je imao poseban razlog da bude oduševljen partijama naših tenisera u Melburnu, s obzirom da već od 8. februara reprezentacija Srbije igra u gostima sa aktuelnim vicešampionom Dejvis kupa, selekcijom Rusije.

Nakon žreba za 1. kolo Svetske grupe, Rusija je označena kao favorit tog duela, ali će Đoković, Zimonjić, Tipsarević i Troicki, posle Australian Opena, u Moskvu otputovati sa ogromnim samopouzdanjem:

"U Rusiju idemo podignute glave i nadam se da ćemo se tako i vratiti. Idemo na pobedu. Rusi će sasvim sigurno biti pod velikim pritiskom, iako su domaćini. Najpre zbog Đokovićeve titule u Melburnu, ali i partija ostalih naših igrača. Janko Tipsarević bio je blizu pobede nad Federereom, pa imamo dva igrača u singlu koji su izuzetno spremni i koji imaju ogromno samopouzdanje. Takođe imamo Nenada Zimonjića, koji u kombinaciji sa Noletom ili Jankom može da izađe na crtu bilo kojem dublu na svetu."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: