Sjajni Tipsarević ispustio pobedu

Izvor: AK

Subota, 19.01.2008.

11:23

Default images

Srpski teniser Janko Tipsarević završio je takmičenje na Otvorenom prvenstvu Australije, pošto je u spektakularnom duelu 3. kola izgubio od Rodžera Federera, sa 3:2, po setovima 6:7, 7:6, 5:7, 6:1, 10:8. Srpski broj dva je bio na korak od senzacije, pošto je dva puta vodio, osvajanjem prvog i trećeg seta, ali je u odlučujućem, petom, koji je trajao čak 78 minuta, Federer bio bolji sa 10:8. Meč je ukupno trajao oko 4 i po sata.

Federer je vrhunskim serviranjem zapretio da prestigne rekord koji je u petak postavio Endi Rodik sa 42 asa, ali uprkos 39 as-udaraca, Tipsarević se ni u jednom trenutku nije dao zaplašiti, i dominirao je odličnim riternom.

Na početku meča, Federer je već krenuo sa odličnim i preciznim servisima, i prva dva gema na svoj servis realizovao je bez izgubljenog poena, ali iz tadašnjeg stava Švajcarca nije se moglo naslutiti kojom silinom će srpski teniser uzvratiti borbu.

Kako je prvi set odmicao, Tipsarević je igrao sve bolje i bolje, i odličnim dijagonalama, kao i vrsnim bekhendom uspevao je da ne dozvoli Švajcarcu da napravi brejk, uz mnoštvo osvojenih teških poena.

Na iznenađenje Federera, fenomenalni Tipsarević je samo u prvom setu osvojio više gemova protiv Švajcarca nego njegovi protivnici iz prva dva kola zajedno, i nakon taj-brejka iskoristio drugu set-loptu i poveo sa 1-0 u setovima.
Foto: AP
Švajcarac nije izgubio set na Australijan Openu još od finala 2006, sa Markosom Bagdatisom.

Već na početku drugog seta Federeru je bilo jasno da meč neće moći da dobije bez velike borbe, pošto je Tipsarević, koji je igrao u životnoj formi, prvi gem dobio bez izgubljenog poena.

U trećem gemu je Federer došao i do brejk-prilike, koju nije uspeo da uskoristi zahvaljujući veoma stabilnoj igri Tipsarevića, koji je i u petom gemu spasao dve brejk-lopte. Pri rezultatu 4-4, Švajcarac se našao u trostrukoj brejk-šansi, nakon niza grešaka Tipsarevića, ali se srpski teniser ponovo vratio u igru, i uspeo da zadrži svoj servis, primoravajući Federera da servira za ostanak u setu. Ipak, na kraju je Federer lako došao do izjednačenja, sa 7-1 u taj-brejku i 82% ubačenog prvog servisa, uz deset asova.

Na početku trećeg seta, Federer je brzo poveo sa 2-0, ali je Tipsarević već u trećem gemu uzvratio brejk. Odluka u trećem setu pala je u 11. gemu, kada je Tipsarević sjajnim forhendom izborio brejk-šansu, da bi zatim Švajcarac napravio neiznuđenu grešku za vođstvo Tipsarevića od 6-5. Srpski teniser zatim je brzo poveo sa 40-0 i iskoristio drugu set loptu za vođstvo od 2-1 u setovima.
Foto: Reuters
U četvrtom setu primetan je bio pad igre kod Tipsarevića, koji se mučio sa odličnim servisom Švajcarca, koji je još jednom nastavio tradiciju osvajanja gemova bez izgubljenog poena. Dva brejka, u 4. i 6. gemu bila su dovoljna Federeru da osvoji set, 6-1, i izjednači se sa Tipsarevićem.

Usledila je spektakularna borba u petom setu, u kojem je Tipsarević po igri apsolutno parirao svetskom reketu broj jedan. Brejka nije bilo do 17. gema, ali iako je Federer bio siguran na servisu, i osvojio nekoliko gemova bez ijednog poena Tipsarevića, srpski teniser je briljirao u igri na mreži, i osvajao više dugih poena od Federera, pritom praveći velike probleme Švajcarcu, koji nije imao pravi odgovor na njegove odlične dijagonale i fantastičan bekhend.

Ipak, u samoj završnici preovladao je odličan tenis u kojem je presudila hladnokrvnost iskusnog Federera. Pri rezultatu 8-8, imao je dve brejk-prilike, od kojih je iskoristio drugu, i zatim uspeo da realizuje drugu meč loptu za konačnih 3-2 u setovima.

Švajcarski as tako je "preživeo" jedan od najtežih ispita u poslednjih nekoliko godina u meču koji će skoro sigurno ostati upamćen kao jedan od najuzbudljivijih na ovogodišnjem izdanju Otvorenog prvenstva Australije.

Federer u Melburnu nije izgubio još od polufinala protiv Marata Safina 2005. Njegov sledeći protivnik biće bolji iz duela Huan Monako - Tomaš Berdih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

456 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: