Premijere: Ferari F2008 i Meklaren Mercedes MP4-23

Favoriti su se oglasili prvi. Ferari je svoj automobil za Svetsko prvenstvo Formule 1 2008. predstavio kod kuće, u Maranelu, a šampion sveta Kimi Raikonen isprobao ga je na pisti u Fioranu. I Meklaren Mercedes javnosti je prikazan na domaćem terenu, u Štutgartu. Prva prezentacija imala je nešto radniji karakter, druga za nijansu pompezniji, ali preovlađuje utisak da oba tima punu snagu koncentrišu na bitno, to jest na dva meseca testiranja a potom na sezonu koja predstoji.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.01.2008.

22:08

Default images

"Crveni" su zaokružili novu podelu uloga u ekipi i u prvi plan istakli novog direktora sportskog odeljenja, Stefana Domenikalija. Personal je izmenjen i na strani "srebrnih": svoju prvu zvaničnu ulogu imao je novi pilot, Heiki Kovalainen. Kako su svetski prvaci sa svojim adutima izašli dan pre konkurenata, u ovom članku krećemo od njih.

F2008: Inženjeri govore

Ferarijev bolid ima internu oznaku 659, a zvanično ime mu je F2008. To je pedeset četvrti prototip koji je Skuderija namenila takmičenju u Formuli 1. Čelnici inženjerskog tima, Mario Almondo, direktor operative, Aldo Kosta, tehnički direktor, i Žil Simon, šef odeljenja motora i elektronike, sa svojih aspekata predstavili su najnoviju "crvenu boginju". Logično, najviše se radilo na onim poljima direktno pogođenim modifikacijom pravila za 2008.

Jedan od najvažnijih novih elemenata je nevidljiv i uopšte nije Ferarijev: to je jedinstvena standardna elektronska kontrolna jedinica (SECU), za sve isti sistem koji upravlja motorom, menjačem i diferencijalom. Ona je proizvod Meklaren elektronskih sistema i Majkrosofta. Promene tehničkih i sportskih propisa koje se tiču elektronike uklonile su niz sistema asistencije pilotima (kontrola trakcije i motornog kočenja, elektronska asistencija pri startovanju), kako bi vozačka veština bila u prvom planu.

Izmena pravila pogodila je i menjač: od 2008. on mora da se koristi u četiri uzastopne trke. Ferari mu je smanjio masu i dimenzije, njegovo kućište načinjeno je od ugljeničnih vlakana, a drugu godinu zaredom šaltuje se pomoću "quick shift" sistema, sada dodatno ubrzanog i prilagođenog novom softveru. Zarad bezbednosti, propisani su i izrađeni viši bočni oslonci oko glave pilota.

Motori su još od prošle godine "zamrznuti", pa je težište posla ponovo bilo na aerodinamici. Sprovedena je potpuna revizija aerodinamičkih površina, ali će do Melburna uslediti dodatne modifikacije, tolike da u Ferariju najavljuju potpuno novu konfiguraciju za prvu sezonsku trku. Sudeći po izgledu, F2008 je evolucija već uspešnog modela, krupnije intervencije primećuju se na nosu bolida i na još finije profilisanim stranicama i poklopcu motora. I oslanjanje je prerađeno, najpre zato da bi bilo u saglasju sa svežim aerodinamičkim rešenjima.
Prošlogodišnji auto mučio se na stazama sa sporim krivinama. Rešenja za taj problem na F2008 pronađena su i u izmeni međuosovinskog rastojanja (sada je kraće) i redistribuciji masa, što treba da obezbedi da Ferarijeva formula bude agilnija. Kočni sistem osavremenjen je novim klještima i inovativnim konceptima na planu rashlađivanja.

Osnovna struktura motora, oznake 056, morala je da ostane neizmenjena je u odnosu na agregat homologizovan na početku 2007, ali su dalje razvijani pripadajući sistemi, odnosno "sve što se nalazi iznad cilindara", poput usisnika vazduha i dovoda goriva. Ovde se, u poboljšanju podmazivanja, puno očekuje od saradnje sa Šelom. Pravila zahtevaju gorivo sa sadržajem komponenti iz bioloških izvora u iznosu od 5.75%.

Raikonen i Masa, prvi utisci

Aktuelni svetski prvak Kimi Raikonen najavio je nov juriš i na vozački i konstruktorski šampionat. Finac pretpostavlja da su najopasniji konkurenti Meklaren i BMW, ali smatra da bi moglo biti i krupnijih izmena u odnosu na 2007, pošto će i drugi poboljšati svoje bolide. Zanimljivo je da Kimi veruje da lično može da bude i još bolji, jer sada zna šta tim od njega hoće.

Najinteresantnija pitanja upućena Ferarijevim pilotima odnosila se na vožnju bez elektronskih pomagala. "Ledeni" je izneo svoje utiske: "Nov sistem već smo isprobali pre Božića. Nema više kontrole trakcije i moramo da se priviknemo na tu činjenicu, što nije mali posao. Hoću li se više zabavljati bez kontrole trakcije? Biće mnogo kompleksnije za vožnju, to je sigurno, naročito na vlažnim pistama. Ali, biće i zabavnije. Nedostaju i drugi kontrolni sistemi koje smo koristili tokom protekle godine. Kokpit Ferarija F2008 je uži, ceo auto je manji, ali zaista smo zadovoljni novim automobilom i izmenama na njemu."

Felipe Masa potvrđuje da će redukcija elektronike iziskivati izmene u stilu vožnje: "Sada je zaista drugačije. Morate brinuti o gasu čak i više nego o kočnicama. Vozački stil mora da bude mekši i manje agresivan." A pošto V8 agregati snagu isporučuju skokovito, Masa ih ocenjuje kao agresivnije i komplikovanije od V10. Modifikovana kvalifikaciona procedura – skraćenje finalne nokaut sesije – Brazilca ne uzbuđuje: "Da budem iskren, mislim da se tu apsolutno ništa neće promeniti, nećemo imati 3-4 kruga da upotrebimo stare gume. Započećemo s novim i sa odgovarajućom količinom goriva kako bismo postigli dobro vreme."

Reč predsednika

Na testu u Fioranu, svoj momenat imao je predsednik Ferarija, Luka di Montecemolo. On je pozitivno ocenio promene regulative u F1, jer dovode do stalnih istraživanja i inovacija – zato je auto spremljen kao odgovor na nova pravila "zaista drugačiji". Aktuelni propisi daju vozačima znatno važniju ulogu, i tu će se Skuderija osloniti i na svoj trkački tandem, kao i na asistenciju Mihaela Šumahera. Njegova buduća uloga još nije precizno definisana, ali je zasad barem savetodavna, zasnovana na iskustvu koje Nemac ima u vožnji automobila bez elektronskih pomagala.

Ni naslednik velikog Enca ne očekuje ništa manje od novih pobeda u obema konkurencijama, ali na tom putu on vidi tri grupe faktora koje će misiju učiniti komplikovanom. Pre svega, u pitanju su već pomenuta izmenjena tehnička i sportska pravila. Zatim, tu je moćna konkurencija, koju čine najveći proizvođači automobila na svetu, što je odlika Formule 1 ovog milenijuma. Najzad, u ovom sportu svi pokušavaju da pobede "propetog konjića".

Reorganizacija ekipe je ono što di Montecemolo naziva "dinamičkom stabilnošću". U svojoj privremenoj dvostrukoj ulozi generalnog direktora Ferarija i tehničkog direktora F1 tima, ŽanTod je kao glavni cilj imao da na vrhu ostavi ljude sposobne da preuzmu čelne pozicije. Restrukturisanje trkačkog tima, započeto još 2006, trebalo bi da je najzad okončano. Kako vidimo, bio je to proces čije se trajanje meri godinama, stoga su uspesi iz 2007. i značajniji.

Kormilo je preuzela ekipa mladih ljudi "odškolovana" pored Toda i Brauna, a od ove godine će prvi čovek ekipe biti Stefano Domenikali. Njega Tod opisuje kao "bistrog i inteligentnog, sa mnogo godina iskustva u administraciji, ljudskim resursima i trkama, dobro pripremljenog za novu ulogu." Domenikali nema tehničkog iskustva, ali, tvrdi Tod, njegova uloga to i ne zahteva. I pomenuti ključni igrači inženjerskog tima (Kosta, Almondo, Simon) trebalo bi da budu personalna rešenja trajnog karaktera.
"Il presidente" sumira: "Trkački program je intenzivan, tim je koncentrisan i motivisan. Raikonen je osvojio svetsko prvenstvo u svojoj prvoj godini sa Ferarijem, nešto što je samo Fanđo uspeo da uradi pre njega. Kimi sada poznaje sve ljude u ekipi, a Masa je u poslednjoj trci pokazao da zna kako se pobeđuje, ali i da takođe misli na ekipu. Tim je naš prioritet, najsnažnija tačka Ferarija mora da bude ekipa. Podvlačim da imamo mnogo smernosti i da ne mislimo da ćemo lako pobeđivati."

Dan posle prezentacije, po hladnom i maglovitom vremenu, na vlažnoj stazi Fiorano, F2008 prvi put je okusio pistu. Kimi Raikonen izvezao je 55 krugova na dužoj verziji piste (2.976 m), na standardnim gumama za kišu, a najbrži je prešao za 1:00.897. Prvak sveta kazao je da se automobil lišen asistencije elektronike pre svega mora voziti veoma oprezno, ali da je i takav F2008 upravljiv. Skuderija nastavlja akciju 14. januara na stazi u Herezu, kada će se za volanom F2008 naći i Masa i Raikonen.

Srebrne strele na popravnom

Pošto je u 2007. izveo senzacionalno samoubistvo s leđa u nastavcima, Meklaren Mercedes najbolje će zalečiti rane ako što pre zaboravi na lanjska zbivanja. Afera sa posedovanjem tuđe intelektualne svojine umrljala je reputaciju ekipe, a šokantna završnica prvenstva ostavila je tandem Voking-Štutgart potpuno praznih šaka, i to posle godine koja je obećavala sam tron. Verovatno zato na prezentaciji novog bolida prošla sezona nije ni spominjana, osim kao referenca: 2008. mora se završiti sa jednim poenom ispred, umesto iza konkurencije.

Zvanično predstavljanje formule za 2008. u početku nije bilo ni predviđeno. Ron Denis je planirao skromniji, radni nastup na autodromu Herez, ali su želja i moć Mercedesa zapovedili drugačije. Tako je bolid MP4-23 prikazan u Štutgartu, u Mercedes-Benc muzeju, pred više od 400 zvanica i predstavnika medija i oko 700 radnika Mercedesove fabrike Štutgart-Untertirkhajm.

Inače, veruje se da je englesko-nemačko partnerstvo daleko od idile. Mercedes, navodno, nije nimalo impresioniran načinom na koji Denis vodi ekipu i želi veću kontrolu nad njom. Govori se i o potencijalnom povećanju udela u vlasništvu, sa sadašnjih 40% na perspektivnih 55%. Možda i zbog toga reči Norberta Hauga zvuče skoro kao ultimatum: "Pet puta vicešampioni u osam godina, to je već previše." Ovaj osvrt na rezultate iz 2000, '01, '03, '05 i '07 zvuči kao komanda da se tako dalje ne može. Poruka prvog čoveka Dajmlera, Ditera Cečea nešto više podseća na ohrabrenje: "Svi smo izuzetno ponosni na rezultate Vodafon Meklaren Mercedes tima. Oni dokazuju: ne možete biti sa Dajmlerom ili Mercedes-Bencom a da ne želite da budete među najboljima, to je na neki način genetski kod naše kompanije. I to važi i za moto-sport."

Jedna praksa koja je skupo koštala ovaj tim izgleda da će biti izmenjena: ove godine bi trebalo da se zna hijerarhija i da prvi vozač bude Hamilton. Politika "ravnopravnosti" izgleda da je iscrpena, što, ako je tačno, Kovalainena neće baš ohrabriti. On je Formulu 1 ionako upoznao sa teže strane – njegova trkačka rola u Renou poklopila se sa neočekivano teškom sezonom za francusku ekipu. Ako išta, Finac je u 2007. stekao reputaciju vrednog radnika, osvojio je više bodova od Fizikele, ali se na kraju Reno bez mnogo premišljanja lišio njegovih usluga.

Po nagoveštenom hijerarhijskom rasporedu, u novoj sredini biće mu suđena druga violina, a u Meklarenu ga ionako očekuje još "nehumanije" okruženje. Luis je tu "omiljeni sin" Rona Denisa; i da nema tu vrstu protekcije, Englez bi zbog bilansa iz 2007. svakako bio Meklarenov prvi pik u trci za titulu. Heikiju ostaje da taj pohod podržava, a bude li tokom sezone i redovno sporiji od Hamiltona, postaće bivši pre nego što je dobio priliku da postane "sadašnji" i preti mu opasnost da u Meklarenu igra ulogu večitog drugog, kao što se to desilo Bergeru i Kultardu. Uostalom, o bedem projekta "Luis Hamilton – britanski i ruki šampion" već se slupao jedan Fernando Alonso. Promena tima tako može da ispadne dvosekli mač za Kovalainena. Istina je da bi mnogi vozači bili voljni da ubiju za mesto u kokpitu bolida sa startnim brojem 23, samo se valja nadati da za Heikija cena tog sedišta nije prinudno studiranje auspuha automobila broj 22.

Novi tandem Hamilton-Kovalainen

Na prezentaciji koja se poklopila sa njegovim 23. rođendanom, Luis Hamilton obznanio je svoje ambicije u 2008. Aktuelni vicešampion očekuje "još jednu fantastičnu godinu u kojoj će uživati kao vozač ekipe Meklaren Mercedes", hoće da osvoji što više bodova za tim i sebe i da se popne za stepenik više, do mesta prvaka. Iz Heikijevih reči, iako su izjave intonirane tako da budu u skladu sa svečanom prilikom, primećuje se koliko se ovaj momak opekao u debitantskoj godini. Zato Meklarenov Finac od 2008. očekuje pre svega konkurentnu sezonu i mogućnost da se bori za visoke pozicije u šampionatu.

Kovalainen kaže: "Prioritet je priprema, upoznavanje sa timom, razumeti kako ekipa operiše. Želim da se što bolje spremim za Melburn, tako da kad se trka završi, kakav god bio rezultat, mogu da kažem da nije postojalo ništa što je moglo bolje da se uradi." Više nego išta drugo, ovo je potvrda da su rane sa debija u Australiji '07 ostale vrlo žive, ali 2007. nije prošla potpuno beskorisno: "Mnogo sam naučio prošle godine, nadam se da ću to znanje preneti u sezonu 2008. Radujem se tome što ću moći da doprinesem razvoju automobila tokom šest glavnih testova koji nas pripremaju za Melburn. Došao sam u ovaj tim u uzbudljivo vreme."

Rađanje trkača

Na osnovu viđenog, i Meklarenov auto je evolucija koji datira od 2006. i modela MP4-21. To potvrđuje i "kalendar embrionalnog života" bolida MP4-23. Prvi sastanak dizajnera održan je u novembru 2006, osnovno rešenje bilo je gotovo marta 2007, a rad u vazdušnom tunelu, u kojem je MP4-23 dosad proveo preko 3.000 sati, započeo je krajem maja prošle godine.

Provizorna podešavanja sedišta za Hamiltona i testere de la Rosu i Pefeta izvršena su u septembru 2007, Kovalainenovo je skrojeno nedugo pošto je objavljeno da je postao pilot ekipe. Sklapanje automobila sa šasijom broj 1 započelo je početkom decembra i završeno na vreme za prezentaciju. Proces razvoja na ovom projektu obuhvatio je 150 inženjera svih disciplina i "koštao je" oko 14.000 inženjerskih radnih sati. Približno isto toliko trajali su proizvodnja i izrada automobila i njegovih komponenti.

Intenzivan rad na novom automobilu, dovršenom u šest popodne, dan uoči predstavljanja, pohvalili su i Ron Denis i Martin Vitmarš. Ova brzina treba da ostavi što više vremena za testiranja pre prve sezonske trke. Vitmarš precizira: "Sigurni smo, na osnovu simulacija i analiza, da MP4-23 predstavlja korak napred. Naravno, nastavljamo razvoj sve do Australije i videćemo jesmo li učinili dovoljno da budemo tamo gde želimo u dolazećoj sezoni. Od danas, imamo 68 radnih dana do VN Australije, i svi su u timu visoko motivisani da se u Melburnu pojave sa najkonkurentnijim mogućim paketom." A tokom tog razvoja, Meklaren Mercedes MP4-23 proći će kroz planirana unapređenja aerodinamike (krila, karoserija, usisnici za vazduh i drugo). Paralelno sa razvojem ovogodišnjeg bolida, u novembru 2007, već je započeo rad na automobillu za 2009.
Dva dana nakon prezentacije, MP4-23 debitovao je na stazi, u španskom Herezu. De la Rosa je vozio auto predstavljen u Štutgartu, bolid za Kovalainena stigao je direktno iz Vokinga. Na programu su bile rutinske provere komponenti i instalacija i upoznavanje sa formulom. Kovalainen je opisao svoje prve utiske kao "dobre", a performanse automobila kao "ohrabrujuće polazište". Dvojica pilota prevezla su ukupno 69 krugova, uz najbolja nezvanična vremena: de la Rosa 1:19.655, Kovalainen 1:20.559. Ekipa ostaje u Herezu do 16. januara, a zatim se seli u Valensiju.

"Teškaši" su prikazali svoje adute, uskoro ćemo videti i pratioce. Tojota stupa u akciju već ove sedmice, prezentacija BMW Zauberovog F1.08 odigraće se 14. januara u Minhenu, a Red Bul RB4 očekujemo dva dana kasnije u Herezu. Honda će skinuti veo sa bolida RA108 u svojoj centrali u Brekliju, 29. ovog meseca. Super Aguri predstaviće SA08 na Katalunji, 19. februara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: