B92: Đoković sportista godine

U 2007. godini naši sportisti ostvarili su velike uspehe. Jelena Janković i Ana Ivanović zauzimaju treće i četvrto mesto na listi najboljih teniserki sveta. Novak Đoković je treći kod muškaraca. Nenad Zimonjić je godinu završio kao peti dubl igrač. Plivač Milorad Čavić je dvostruki prvak Evrope, mlade košarkaške selekcije osvojile su sedam medalja medalja, od toga pet zlatnih. Vaterpolisti Partizana bili su treći u Evropi. Sjajne su bile i odbojkaške selekcije Srbije. Olivera Jevtić je najbolja srpska atletičarka svih vremena, a Ivan Lenđer je već u šesnaestoj godini prvak sveta u plivanju. Utisak su pokvarili seniori u košarci, fudbalu i rukometu. O njima ovde neće biti reči.

Izvor: Željko Èaèija

Sreda, 09.01.2008.

22:32

Default images

Novak Đoković najbolji je sportista u 2007. godini u izboru posetilaca sportskog sajta B92. On je dobio ubedljivo najveći broj glasova 2921, gotovo dve hiljade više od drugoplasiranog Milorada Čavića, koji je dobio 992 glasa. Treće mesto je zauzela Ana Ivanović sa 770.

Đoković je ’eksplodirao’ u 2007. godini. Na početku sezone osvojio je turnir u Adelejdu u Australiji i plasirao se na 14. mesto na ATP listi. Tada počinje njegov uspon.

Osvojio je pet titula u singlu, igrao u finalu Otvorenog prvenstva SAD i pomogao Srbiji da uđe u Svetsku grupu Dejvis kupa. Titulu na Mastersu u Montrealu osvojio je briljantnim igrama u kojima je redom pobeđivao trećeplasiranog na ATP listi Rodika, pa drugog Nadala i na kraju najboljeg igrača na planeti, Rodžera Federera.
Milorad Čavić je sezonu počeo osvajanjem šestog mesta na Svetskom prvenstvu u Melburnu na 50 metara delfin stilom sa državnim rekordom 23,70 (državni rekord je obarao i u kvalifikacijama i u polufinalu).

Isto mesto je osvojio i na 100 metara rezulatom 52,53. Najbolje je plivao u kvalifikacijama, kada je oborio državni rekord 51,70. Sa tim rezultatom u finalu bi bio treći.

Čavić je najznačajnije uspehe postigao u Debrecinu na Prvenstvu Evrope u malim bazenima.

Posle trijumfa u disciplini 100 metara delfin stilom u vremenu 50,53, on je pobedio i u trci na 50 metara istim stilom, sa vremenom od 22,89 sekundi. Čavić je tim rezultatom postavio novi rekord evropskog prvenstva i bio na korak od obaranja zvaničnog evropskog rekorda.
Ana Ivanović je, kao i Đoković i Jelena Janković, napravila neverovatan prodor na listi najboljih u 2007. godini. Sezonu je počela kao 14. teniserka sveta, završila je na četvrtom mestu. Igrala je u finalu Rolan Garosa i bila prva državljanka Srbije u Gren slem finalu, a osvojila titule u Berlinu, Los Anđelesu i Luksemburgu.

Na kraju godine igrala je na najprestižnijem turniru kao četvrtoplasirana teniserka sveta. Zauzela je drugo mesto u crvenoj grupi i u polufinalu pružila jak otpor najboljoj teniserki sveta Žistin Enan, koja je na kraju osvojila taj turnir.
Vaterpolisti Partizana su četvrti na listi najboljih u 2007. godini sa 726 poena. Oni su osvojili treće mesto u Evroligi. U polufinalu su poraženi od dubrovačkog Juga posle trilera rezulatatom 18:17. Za treće mesto savladali su Olimpijakos 15:13. U Srbiji su neprikosnoveni već godinama.

Na petom mestu našle su se mlade košarkaške selekcije Srbije sa 602 glasa.

Mlada košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je titulu prvaka Evrope za igrače do 20 godina pošto u italijanskom gradu Gorici, u finalu, pobedila selekciju Španije sa 87:78. Ženska juniorska selekcija u Novom Sadu trijumfovala takođe na Evropskom prvenstvu.

Juniorska reprezentacija Srbije osvojila je titulu prvaka sveta za košarkaše do 19 godina pošto je u finalu, pobedila selekciju SAD sa 74:69. Srpske košarkašice do 19 godina osvojile su treće mesto na svetskom prvenstvu u Bratislavi pobedivši Španiju 52:50. Juniorska košarkaška reprezentacija Srbije postala je šampion Evrope. Srpski tim je u finalu prvenstva u Madridu pobedio Grčku rezultatom 92:89. Na Univerzijadi je osvojena srebrna medalja. Srpski košarkaši u finalu su izgubili od Litvanije sa 85:66. Kadeti su bili najbolji na Kritu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: