EL: Stvari jasnije posle 9.kola

Izvor: B92

Subota, 22.12.2007.

21:05

Default images

U grupi A na vrhu je i dalje ekipa CSKA, sa jednim porazom (od Olimpije u Ljubljani) i osam pobeda. Ove nedelje savladana je Sijena, na njihovom terenu, u teškoj utakmici, na kojoj Mesina ponovo nije mogao da računa na centarski par Smodiš-Zavrašenko.

To nije kraj problema – teže povređeni Smodiš verovatno neće biti u stanju da pomogne saigračima do kraja sezone, a kao jedno od rešenja se pominje i Viktor Krijapa, koji je od Moskovljana dobio „nepristojnu ponudu“ (odluka u najvećoj meri zavisi od rukovodstva Čikaga). Papalukas se sporo vraća posle povrede, na poslednjim je utakmicama (Prokom, Sijena) bez pogotka iz igre i sa indeksom u minusu, dok je njegov „ parnjak“ Lengdon u šuterskoj krizi – na poslednja tri meča pogodio je tek 3 trojke iz 17 pokušaja! Sve ovo je pokazatelj prave snage i kvaliteta CSKA, koji je „bez učinka“ pomenute četvorke pobedio ekipu koja je lider italijanskog prvenstva (14 pobeda u 14 kola).

Po svemu sudeći, armejci će prvi deo Evrolige završiti na prvom mestu u grupi A. Plasman mogu očekivati TAU i Sijena sa skorom 6-3, kao i Olimpijakos i Žalgiris, koji imaju skor 5-4. Ostatak grupe – Olimpija, Virtus, Prokom – ima dovoljno vremena (ostalo je još 5 kola), ali je to otprilike jedina stvar na koju mogu da računaju. Drugim rečima, nemaju ni igru koja je potrebna za čuda i nove pobede, a nemaju ni potreban red i mir u svojim redovima, koji su preduslov za dobre partije i trijumfe.
U B grupi lideri su ekipe Lijetuvos Ritasa i Unikahe, sa skorom 7-2, i do kraja prvog dela im preostaje da pokušaju da ostvare rezultate koji bi im omogućili „luksuz“ koji dolazi sa titulom nosioca grupe u sledećoj fazi takmičenja.

Litvanska ekipa nastavlja sa dobrim igrama i u seriji je od 3 pobede, sa dobrim izgledima da tu seriju ne prekine (na svom parketu dočekuju jedinu ekipu u EL koja je bez pobede – Le Man). Trifunović je očigledno postavio igru koja odgovara njegovom sastavu, koji nema zvučnijih (i skupljih) košarkaških imena, ali ima visok stepen homogenosti i generacijske bliskosti.

Odsustvo Štelmahersa, miljenika vlasnika i navijača, uopšte se ne oseća, a bez puno pompe je prošao izvanredan potez – potpisivanje Džareda Džordana, zvanog Čarobnjak. On je imao briljantnu koledž karijeru na Marist Univerzitetu (dva puta zaredom bio lider NCAA u asistencijama), a slobodno se može reći da je „pravi Amerikanac“ za evropsku košarku. Od njega se očekuje da pomogne Prajsu, koji je okosnica tima, a individualni kvaliteti će im omogućiti da i istovremeno budu na parketu.
Skor od 6 pobeda i 3 poraza imaju Efes Pilsen i Makabi, a zanimljivo je da im je i raspored u nastavku vrlo sličan, i o njihovom međusobnom poretku najverovatnije će odlučiti gostovanje Makabija u Istanbulu.

U Tel Avivu se neke stvari ne menjaju – ekipa, kao i uvek, ima mnoštvo stranaca – ove sezone ih ima 9, s tim što Blutental i Šarp (obojica rođena u SAD) imaju i izraelsko državljanstvo. Problema sa budžetom nema, ali ni u sastavu nema igrača koji su među najskupljima u Evropi. Prošlogodišnja import varijanta sa Spahijom nije dala rezultate, pa je kormilo tima prepušteno istinskoj igračkoj domaćoj legendi (i trenerskom početniku) Odedu Katašu. Makabi danas nije među favoritima za osvajanje Evrolige, ali nije ni za potkusurivanje, pa je tako ovonedeljni poraz kod kuće od Lijetuvosa svima teško pao.

U donjem domu i gotovo bez šansi za plasman u drugi krug su Cibona, Milano i Le Man. Zagrepčani su u krizi (3 poraza zaredom), a u međuvremenu smenjeni Vranković je tvrdio suprotno, mada je potvrdio da njegovim igračima fali „hemije“. Cibona ima samo 3 evroligaške pobede, a ako se u obzir uzme i regionalno takmičenje, onda cibosi u decembru imaju jednu pobedu i 5 poraza. Istina je da je njihov raspored u januaru relativno povoljan, ali su potrebne promene, ali je pitanje kakve i na kom nivou.

Armani Džins ima dve pobede i iste probleme kao i Cibona, s tom razlikom što je najbolji igrač tima domaći košarkaš, te „šteta“ nije totalna. Danilo Galinari igra dobro, i konstantno, sa iskustvom dolazi i inicijativa i hrabrost, i zaključak je da je mladi Italijan nastavio sa razvojem.
U grupi C neprikosnoven je Panatinaikos, sa rezultatom 8-1 (jedini poraz doživeli su u Rimu). Njihova poslednja žrtva bio je Bamberg, a u sledećih 5 kola ih očekuju utakmice sa preostalim kandidatima za prvo mesto, španskim predstavnicima Barselonom i Realom. Igru predvodi fenomenalna bekovska linija Dijamantidis-Jasikevičijus-Spanulis, dok je centarska linija iskusna i, sa izuzetkom Žižića, ima pređašnja iskustva u radu sa Obradovićem.

Barselona je na drugoj poziciji, Real na trećoj, i ova dva tima su sigurni učesnici druge runde. Za preostala dva mesta boriće se čak 4 tima, što je još jedna potvrda ocena sa početka takmičenja, da je upravo C grupa najkvalitetnija.

Lotomatika je u Rimu savladala i Real, tako da su se očekivanja da zaigraju bolje pokazala ispravnim. Tim nije pretrpeo promene (Danijels je otpušten, ali nije ni bio bitan faktor), osim u minutaži i preraspodeli lopti u napadu. Odbrana je Repešin zaštitni znak, i sa tim delom igre i nije bilo previše problema. Talenat i napadački potencijal postepeno sa papira prelazi na parket, očigledna je podrška koju imaju od vlasnika i menadžmenta. U sledećih 5 kola su domaćini svim ostalim direktnim rivalima, dok na noge idu Bambergu i Barseloni. Drugim rečima, najdirektnije moguće će odlučivati o svojoj sudbini.

Fenerbahče ima slične protivnike, s tom razlikom što u goste ide Panatinaikosu (nije realno očekivati pobedu, baš kao i u slučaju Rome, na gostovanju Barsi), a kod kuće dočekuje Roan i Partizan. Kao i crno-beli, i Fener u ovu „trku“ ulazi sa pobedom prednosti u odnosu na Romu i Roan, ali sa mlađim i neiskusnijim sastavom, koji ima i imaće svoje uspone i padove.
Roan je izgubio utakmicu u sablasno praznom Pioniru, u utakmici koja je imala čudan tok, gotovo potpuno različita dva poluvremena. Na samom startu je izgledalo da gostima izuzetno prijaju prazne tribine, igrali su daleko efikasnije i raznovrsnije od domaćih. Partizan je dugo pokušavao da uspostavi stalan protok lopti ka Pekoviću, koga ni Francuzi nisu branili drugačije od ostalih protivnika – u neprestanom kontaktu, sa puno skupljanja i očiglednom tendencijom da odbranu na njemu igraju pre prijema lopte.Medjutim, francuska ekipa nema dovoljno igrača na centarskim pozicijama, a i centri kojima raspolaže teško fizički mogu da pariraju centru crnobelih. I pored nepovoljnog rezultata u prvih 20 minuta, domaći nisu promenili način igre u napadu, i on je počeo da se materalizuje, kako direktno, kroz poene i skokove Pekovića, tako i kroz igru spoljnih igrača, pre svih Tepića, koji je najbolje iskoristio želju gostiju da što bolje odbrane reket.

Ovim porazom, Roan je znatno umanjio sopstvene šanse za plasman među 16. Raspored im nije naklonjen, naprotiv – domaćini su Realu i Barseloni, a gostuju Panatinaikosu i ekipama koje „računaju“ na pobedu u duelima sa njima, Fenerbahčeui i Romi.

Partizan je kažnjen igranjem bez prisustva publike, a dobro je svima poznato da u Beogradu „nije svejedno“ da li gledalaca ima ili ih nema. Pritisak je bio uočljiv, naročito na početku meča, ali je povratak iz minusa od 18 poena pokazatelj upornosti i želje koja je kumulativno delovala u drugih 20 minuta. Katastrofalnih 30 primljenih poena u prvih 10 minuta, odnosno ukupnih 51 na poluvremenu, crno-beli su u drugih 20 minuta sveli na svega 25, a Vujoševiću se uporna potraga za petorkom koja igra odbranu na kraju isplatila.

Našem predstavniku u EL predstoji putovanje u Atinu, a onda serija od 4 utakmice u kojima će se odlučivati o plasmanu u dalji tok takmičenja. U Beogradu ćemo imati prilike da vidimo Real i Bamberg, a u goste se ide Romi i Fenerbačeu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: