EP 2008: Petrić izbacio Engleze

Izvor: Aleksa Gutoviæ

Četvrtak, 22.11.2007.

01:02

Default images

Fudbaleri Hrvatske šokirali su Englesku na Vembliju 3:2, i tako ih izbacili sa prvenstva Evrope 2008. godine. Pobedonosni gol postigao je Mladen Petrić u 77. minutu. Ovaj rezultat iskoristila je Rusija koja je minimalnom pobedom nad Andorom u gostima otišla u Austriju i Švajarsku. U ostalim kvalifikacionim mečevima plasman na EURO u poslednjem kolu obezbedila je Turska pobedom nad Bosnom i Hercegovinom 1:0 a isto je uradila i Švedska trijumfom nad Letonijom 2:1.

Nakon ovog kola poznati su svi učesnici Evropskog prvenstva 2008. godine, a to su: Poljska, Portugal, Italija, Francuska, Grčka, Turska, Češka, Nemačka, Hrvatska, Rusija, Španija, Švedska, Rumunija, Holandija, kao i domaćini Austrija i Švajcarska.

Grupa B:

AP
U ovoj grupi još ranije je bilo poznato da će finalisti poslednjeg Svetskog prvenstva Francuska i Italija na EURO. Škotska je imala sjajne šanse za isto ali je u ključnom meču poražena od Gruzije u gostima. Italijani su protiv Farana slavili golovima Benjamisena (autogol), Tonija i Kijelinija, a jedini gol za goste postigao je Jakobsen.

Francuzi nisu oduševili u ovim kvalifikacijama, ali su ipak prošli. U meču u Ukrajini golove za domaćina postigli su Voronjin i Ševčenko, dok su strelci za ekipu Rajmonda Domeneka bili Anri i Govu.

Gruzija – Litvanija 0:2
Italija – Farska Ostrva 3:1
Ukrajina – Francuska 2:2

1. Italija 29
2. Francuska 26
3. Škotska 24
4. Ukrajina 17
5. Litvanija 16
6. Gruzija 10
7. Farska Ostrva 0

Grupa C:

Reuters
U C grupi Turcima je bila neophodna pobeda nad Bosnom da bi se kvalifikovali, a to im je omogućio Nihat Kaveči u 43. minutu. Grešku Turaka vrebala je Norveška koja je pobedila Maltu het-trikom Iversena i golom Pedersena. Jedini gol za domaćina postigao je Mifsud.

Još ranije prvo mesto u grupi obezbedio je zvanični šampion Evrope Grčka koja je pobedila Mađarsku u gostima. Mađari su poveli preko Busakija, a preokret su doneli Vančak (autogol) i Basinas iz penala.

Malta – Norveška 1:4
Turska – Bosna i Hercegovina 1:0
Mađarska – Grčka 1:2

1. Grčka 31
2. Turska 24
3. Norveška 23
4. Bosna i Hercegovina 13
5. Moldavija 12
6. Mađarska 12
7. Malta 5

Grupa D:

AP
Češka i Nemačka su u poslednjem kolu igrali za prvo mesto u grupi, koje je na kraju pripalo Česima.

Nemci su na svom terenu igrali bez golova sa Velsom, dok je Češka slavila na Kipru golovima Pudila i Kolera.

Ubedljiv trijumf bez značaja ostvarila je Slovačka golovima Mihalika, Hološka, Hamšika i Čeha (2).

Kipar – Češka 0:2
San Marino – Slovačka 0:5
Nemačka – vels 0:0

1. Češka 29
2. Nemačka 27
3. Republika Irska 17
4. Slovačka 16
5. Vels 15
6. Kipar 14
7. San Marino 0

Grupa E:

AFP
U neverovatnom scenariju Englezi su ostali bez prvenstva Evrope. Njima je na Vembliju bio dovoljan samo bod protiv Hrvata koji su se već kvalifikovali, ali pobedili su gosti koji su pokazali mnogo više od znatno motivisanijeg protivnika.

U 8. minutu golman Engleske Skot Karson katastrofalno je reagovao nakon udarca Kranjčara sa 30 metara, pa su Hrvati poveli. Već šest minuta kasnije usledio je novi šok na Vembliju, pošto je Olić posle sjajne asistencije Eduarda obišao Karsona za 2:0.

Selektor MekLaren na poluvremenu je uveo Bekama i Defoa, i Englezi su uspeli da se vrate. U 56. minutu Lampard je smanjio sa bele tačke nakon "domaćeg" penala, a već u 64. bilo je 2:2. Bekam je poslao sjajnu loptu sa desne strane, a Krauč je to realizovao.
AP
Ipak, nokaut je usledio u 77. minutu kada je Mladen Petrić fenomenalnim udarcem sa leve strane doneo svom timu pobedu, a Engleze izbacio sa EURA.

Ovakav ishod oberučke je prihvatila Rusija koja je golom Sičeva u 39. minutu pobedila Andoru u gostima, i otišla na EP kao drugoplasirana ekipa.

U trećem meču ove grupe Izrael je na svom terenu pobedio Makedoniju golom Barde u 35. minutu.

Izrael – Makedonija 1:0
Andora – Rusija 0:1
Engleska – Hrvatska 2:3

1. Hrvatska 29
2. Rusija 24
3. Engleska 23
4. Izrael 23
5. Makedonija 14
6. Estonja 7
7. Andora 0

Grupa F:

Reuters
U F grupi moralo je da se desi još veće iznenađenje nago na Vembliju, pa da Šveđani ne odu na prvenstvo. To se ipak nije desilo jer je Švedska savladala Letoniju 2:1. Golove za domaćina postigli su Albak i Kalstrom, dok je jedini strelac za Letonce bio Laizans.

I da je Švedska izgubila prošla bi jer je Severna Irska prema pčekivanju poražena u Španiji. Jedini gol na meču postigao je Ćavi u 52. minutu.

Danska je došla na deobu trećeg mesta pobedom nad Islandom. Vodeći gol za Dance postigao je mladi napadač Arsenala Niklas Bendtner, a strelci su još bili Tomason i Kalenberg.

Danska – Island 3:0
Španija – Severna Irska 1:0
Švedska – Letonija 2:1

1. Španija 28
2. Švedska 26
3. Severna Irska 20
4. Danska 20
5. Letonija 12
6. Island 8
7. Lihenštajn 7

Grupa G:

Reuters
I u ovoj grupi bili su poznati učesnici na prvenstvu u austriji i Švajcarskoj, pa zbog toga i ne čudi poraz Holandije od Belorusije. Nakon 0:0 u prvih 45 minuta, Belorusi su u 49. minutu poveli golom Bulige, a 15 minuta kasnije tu prednost udvostručio je Kritko.

Poraz „Lala“ ublažio je Rafael van der Vart u poslednjem minutu utakmice.

Rumunija je odlično odigrala ove kvalifikacije, ap je takva bila i poslednja utakmica u kojoj je ubedljivo pobeđena Albanija. Nakon prvog poluvremena bilo je 1:0 za domaćina golom Dike, a u drugom delu je usledila kanonada. Albanci su meč završili sa dva igrača manje, a to su iskoristili Tamaš, Nikulae (2), Marica i još jednom Dika. Počasni gol za Albance dao je Kaplani.

U preostalom meču grupe Bugarska je slavila u Sloveniji golovima Georgieva i Berbatova.

Rumunija – Albanija 6:1
Belorusija – Holandija 2:1
Slovenija – Bugarska 0:2

1. Rumunija 29
2. Holandija 26
3. Bugarska 25
4. Belorusija 13
5. Albanija 11
6. Slovenija 11
7. Luksemburg 3

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

167 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: