Drama u Šangaju, odluka u Brazilu!

Izvor: Vladimir Novakoviæ

Nedelja, 07.10.2007.

09:47

Default images

Svetski šampionat Formule 1 imaće spektakularnu kulminaciju na Velikoj nagradi Brazila, 21. oktobra. Pretposlednja trka šampionata u Šangaju donela je mnogo drame i u konkurenciji za naslov ostavila čak trojicu vozača – Hamilton ima 107, Alonso 103, a Rajkonen 100 bodova. Pobednik u Šangaju bio je vozač Ferarija Rajkonen, Alonso je na Meklarenu stigao na cilj drugi, a Felipe Masa na Ferariju treći.

Lider šampionata Luis Hamilton ispustio je prvu "meč-loptu", izletevši sa staze na šljunak u 31. krugu, u pokušaju da se dokopa boksa posle 15 minuta agonije. Hamiltona su više od pola minuta pokušavali da vrate stjuardi, ali pomeranja u šljunku nije bilo.

I pre toga, Hamilton je imao velike probleme sa gumama, zbog kojih je izgubio prvo mesto u duelu sa Rajkonenom i bio pod velikim pritiskom Alonsa, koji je razliku sa 20 sveo na nekoliko sekundi.

U pozadini velikog okršaja pretendenata na titulu odvijala se fantastična borba: Sebastijan Fetel i Vitantonio Liuci uveli su dva Toro Rosa u bodove (četvrto i šesto mesto), a između njih se ugurao Dženson Baton na Hondi.

Pre Šangaja Toro Roso nije imao nijedan bod - a Fetel je osvojio jedan, osmo mesto u SAD u bolidu BMW-a.

Bodove su osvojili još Nik Hajdfeld (BMW) i Dejvil Kultard (Red Bull). Pored Hamiltona, trku nisu završili Dejvidson, Zutil, Šumaher i Kubica. Poljak je u trenutku odustajanja, tri kruga posle Hamiltona, zauzimao prvo mesto.
Reuters
Na rasplet trke značajno je uticala kiša, koja je najpre padala, pa stala, što je stazu učinila veoma teškom – na različitim delovima svaki set guma garantovano bi pravio probleme. U takvim okolnostima, između 23. i 33. kruga na stazi je viđen pravi spektakl.

U tom periodu Alonso je prestigao Masu 1 na 1, Rajkonen je posle dva kruga pritiska prestigao Hamiltona, Ralf Šumaher dva puta je izletao sa staze (drugi put bez povratka), a najspektakularniji detalj desio se kada je Rosberg izleteo u makazama između dva Renoa.

Poslednji put su tri takmičara imala izglede za titulu poslednjeg dana još u šampionata 1983, a u takmičenju Nelsona Pikea, Alena Prosta i Renea Arnua najbolji je bio Brazilac.

U slučaju jednakog broja bodova Rajkonen bi osvojio titulu, jer već ima pet pobeda, po jednu više od oba rivala (podrazumeva se da mora da ostvari bolji rezultat u Brazilu od obojice). Alonsu bi pobeda donela treću uzastopnu titulu i ako Hamilton stigne na cilj treći (oba takmičara imala bi po 113 bodova, a Alonso prednost u pobedama od 5-4). Međutim, ako Alonso osvoji neko mesto ispod prvog, Hamiltonu bi odgovarao egal, jer bi odnos pobeda bio 4-4, a u drugim pozicijama Hamilton je nedostižan sa 5-3 u odnosu na Alonsa. 1. Kimi Raikkonen (Fin) Ferrari 1 sat 37 minuta 58.395 sekundi
2. Fernando Alonso (Spa) McLaren-Mercedes +9.8 sekundi
3. Felipe Massa (Brz) Ferrari +12.8 sekundi
4. Sebastian Vettel (Ger) Toro Rosso-Ferrari +53.5 sekundi
5. Jenson Button (GB) Honda +1:08.6 sekundi
6. Vitantonio Liuzzi (Ita) Toro Rosso-Ferrari +1:13.6
7. Nick Heidfeld (Ger) BMW Sauber +1:14.2
8. David Coulthard (GB) Red Bull-Renault +1:20.7
9. Heikki Kovalainen (Fin) Renault +1:21.1
10. Mark Webber (Aus) Red Bull-Renault +1:24.6
11. Giancarlo Fisichella (Ita) Renault +1:26.6
12. Alexander Wurz (Aut) Williams-Toyota +1 krug
13. Jarno Trulli (Ita) Toyota +1 krug
14. Takuma Sato (Jpn) Super Aguri-Honda +1 krug
15. Rubens Barrichello (Brz) Honda +1 krug
16. Nico Rosberg (Ger) Williams-Toyota *2 kruga
17. Sakon Yamamoto (Jpn) Spyker +3 kruga
18. Robert Kubica (Pol) BMW Sauber odustao posle 33 kruga
19. Lewis Hamilton (GB) McLaren-Mercedes odustao posle 33 krugova
20. Ralf Schumacher (Ger) Toyota odustao posle 25 krugova
21. Adrian Sutil (Ger) Spyker-Ferrari odustao posle 24 kruga
22. Anthony Davidson (GB) Super Aguri odustao posle 11 krugova

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: