"Drilo" Olsen selektor Iraka

Izvor: Vladimir Novakoviæ

Ponedeljak, 17.09.2007.

17:04

Default images

Bivši selektor fudbalske reprezentacije Norveške Egil „Drilo“ Olsen preuzeo je državni tim Iraka i sa nacionalnom federacijom te zemlje je potpisao trogodišnji ugovor. Olsen je ranije odbio taj posao, ali se predomislio, javlja norveška nacionalna televizija NRK. Olsen će ekipu, koja je u julu neočekivano trijumfovala na Kupu Azije, pobedivši u finalu Saudijsku Arabiju, predvoditi u kvalifikacijama za prvenstvo sveta 2010. godine.

Pod vođstvom tog stručnjaka Norveška je devedesetih bila drugorangirana reprezentacija u svetu, iza Brazila, a iračka fudbalska federacija je svim silama da nastojala da angažuje novog selektora do prve kvalifikacione utakmice za prvenstvo sveta, 8. oktobra protiv Pakistana.

Iračani su istorijski trijumf na Kupu Azije ostvarili pod vođstvom brazilskog stručnjaka Žorvana Vijeire, ali je on kasnije podneo ostavku zbog "neorganizovanosti nacionalne federacije".

Šezdesetpetogodišnji Olsen, svojevremeno poznat po izjavi da bi reprezentacija Brazila igrala mnogo bolje da je on na njenom čelu, vodio je Norvežane na prvenstvima sveta 1994. i 1998, kada su njegovi izabranici pobedili Brazilce u prvoj fazi takmičenja.
Olsen je devedesetih bio veoma popularan i imao status nacionalnog heroja, pa su u Norveškoj vrsta sladoleda i tip kobasice nosili njegovo ime.

Posle gotovo decenije na klupi nacionalnog tima on je 1999. preuzeo Vimbldon, koji je u to vreme igrao u Premijer ligi. Međutim, klub sa juga Londona je te sezone ispao iz lige.

Olsen nije imao uspeha ni u vođenju norveških klubova (Volerenga, Fredrikstad).

Nadimak Drilo dobio je zbog navike da dribla, koju je upražnjavao kao fudbaler tokom 60-ih i 70-ih godina.

Međutim, kao trener je najčešće primenjivao taktiku nazvanu „Božićno drvo“: raspored 4-3-2-1, sa izrazito visokim isturenim igračem, kojeg odbrana gađa visokim loptama, a čiji je zadatk da ih spušta dvojici fudbalera neposredno iza sebe. Uloga trojke na sredini terena bila je uglavnom defanzivna i orijentisana na zonsku odbranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: