Sledeća stanica : Brisel

U sredu, 22. avgusta, reprezentaciji Srbije predstoji ključni meč protiv reprezentacije Belgije na stadionu "Kralj Boduen" u Briselu. Ukoliko naši fudbaleri i tamo zabeleže pobedu, njihove šanse za plasman na EP '08 u Austriji i Švajcarskoj se dodatno povećavaju, ali ne treba zaboraviti na to da su Belgijanci orni da ponovo obraduju svoje navijače pobedom kod kuće, i da, matematički, još nisu eliminisani.

Izvor: B92

Nedelja, 19.08.2007.

22:55

Default images

Prvi pogled na ovaj sastav Belgije nam govori jednu stvar, a to je da su Belgijanci, posle neuspelih eksperimenata sa omladinom u dvomeču protiv Portugala i Finske, ponovo rešili da pozovu neke "oprobane" snage. Sa spiska su nestali mladi Jan Vertongen, Tom De Mul i Faris Harun, a zbog kartona precrtan je Maruan Felaini. Pored toga, selektor Rene Vanderejken najavio je da će njegovi puleni protiv Srbije ići na tri poena, jer šanse za kvalifikaciju, ma koliko male, još postoje, a u igri su i bodovi za UEFA koeficijent. Pogledajmo malo detaljnije kakvu je selekciju Vanderejken napravio za meč protiv Srbije, i odakle našim reprezentativcima uopšte preti opasnost.

Među golmanima nema iznenađenja. Posle poraza u Finskoj, gde je branio mladi Logan Bai iz Genka, među stative se vraća Stejn Stejnen iz Klub Briža. Stejnen je golman prosečnih kvaliteta, čija je glavna snaga igra na liniji, ali ga naši ljubitelji fudbala verovatno najbolje pamte kao čoveka čije su otvorene pretnje Kristijanu Ronaldu (koje je on ruku na srce izrekao u šali) privukle bes FIFA-e i portugalskog FS. Treći golman je debitant Olivije Renar (Standard), koji na toj poziciji menja povređenog Brajana Vandenbusea iz Herenvena. Zanimljivo je da je nekadašnja velika nada reprezentacije i Anderlehta Silvio Proto trenutno van svake kombinacije, kako u nacionalnoj selekciji, tako i svom klubu, gde ga zakovanog na klupu drži Čeh Danijel Žitka.
Vensan Kompani (stern.de)
Najbitnija stavka u odbrani "Crvenih Đavola" je povratak igrača Hamburga Vensana Kompanija, koji je duže vreme odsustvovao zbog povrede. Kompani je moderni centarhalf izuzetne pokretljivosti i solidne tehnike, i njegovo prisustvo će značajno ojačati zadnju liniju Belgijanaca. Njegov verovatni partner u centru će biti kolega iz Bundeslige Daniel Van Bajten, fudbaler minhenskog Bajerna. Stameni Valonac je poznat kao pouzdani štoper na klupskom nivou, međutim u reprezentativnom dresu on je redovna meta medijskih kritika, pre svega zbog isuviše ležernog pristupa igri i velikog broja kikseva koji neretko vode do protivničkih pogodaka. Ukoliko se selektor odluči da ostavi Van Bajtena na klupi, moguće je nekoliko alternativa. Prva, i najverovatnija, je prekomanda iskusnog Timija Simonsa, kapitena PSV-a, iz veznog reda u odbranu, manevar koji su belgijski selektori često sprovodili u poslednjih pet-šest godina. Druga je prvotimac Ajaksa Tomas Vermalen, a u kombinaciji je i Mark De Man iz Anderlehta, po stilu igre sličan Simonsu. U slučaju da Belgijanci počnu u formaciji 5-3-2, zadnju trojicu će verovatno igrati Kompani, Simons i Van Bajten, ili eventualno Vermalen umesto Simonsa koji bi onda prešao u sredinu.

Po bokovima je situacija mnogo jasnija, jer je u opticaju relativno mali broj igrača. Pozicija desnog beka pripašće gotovo sigurno Karlu Hufkensu iz Vest Bromvič Albiona. Hufkens je prirodni centarhalf, koji je zbog manjka kvalitetnih alternativa prinuđen da za reprezentaciju igra desno, što ga čini relativno bezopasnim u prodorima po desnom krilu, ali i malo čvršćim u duelima. Posle povrede Jele Van Damea, koji je bio na prvom spisku, očekivani starter na levom beku je Nikolas Lombarts, novo pojačanje Zenita iz St. Petersburga. Baš kao i kod Hufkensa, i ovde se radi o igraču koji iz nužde igra po boku, pa se može reći da je prvi veliki hendikep Belgije nedostatak kvalitetnih spoljnih igrača. Pored njih dvojice, kandidat za jednu od spoljnih pozicija je i Antoni Vanden Bore, nekadašnji vunderkind Anderlehta i sada igrač Fiorentine. Vanden Bore je doduše poznat kao kiks igrač i ne baš preterano stabilan, pa će utakmicu protiv Orlova verovatno početi na klupi. U nekim kombinacijama moguć je i nastup De Mana umesto Hufkensa, ali ni to nije visoko verovatno.
Steven Defur (sportwereld.be)
Glavni kvalitet veznog reda Belgijanaca uvek je bio čvrstina u duelima i kvarenje protivničke igre. Već spomenuti Simons je, ako ne zaigra u odbrani, gotovo siguran izbor u srcu veze, a društvo će mu verovatno praviti mladi Steven Defur. Defur, koji je sa svega 18 godina došao do kapitenske trake u liješkom Standardu, jedan je od retkih kreativnih vezista u ovoj selekciji, i na njega svakako treba obratiti dodatnu pažnju, budući da će većina akcija kretati od njega. Alternativa je "sidraš" Lacija Gabi Mudingaji, odličan duel igrač sa ograničenim pas kvalitetima. U selekciju je prvobitno bio uključen i veteran Klub Briža Filip Kleman, ali je i on, baš kao Van Dame, zbog povrede primoran da odsustvuje.

Levo i desno krilo su krizne pozicije za "Đavole", budući da je izbor jako tanak. Marten Martens iz holandskog AZ-a je verovatan starter po levoj strani, mada je on efikasniji kao istureni vezni. Desno, Vanderejken računa na ili Karela Herartsa iz Klub Briža, ili Mboa Mpenzu iz Anderlehta - prvi ima problem sličan Martensov, a drugi ima hroničan manjak utakmica u nogama, uzevši u obzir da u briselskom klubu i nije baš najredovniji. Možda je i najrealnije rešenje taktičko prebacivanje na 5-3-2, gde bi isturenijeg Defura ili Martensa podržavala dvojica defanzivnije nastrojenih igrača.

U špicu napada ima verovatno najmanje dilema. Sve su indikacije da će startni dvojac biti Musa Dembele (AZ) i Fransoa Sterkele (Klub Briž). Dembele će ispunjavati ulogu "target mena", i pokušati da što bolje otvori prostor za golgetera Sterkelea, prošle godine kao člana GBA prvog strelca belgijske Jupiler lige. Kako je Emil Mpenza ponovo otkazao učešće, ovoga puta da bi se navodno bolje koncentrisao na svoju klupsku karijeru, jedine rezerve su debitant Kevin Miralas i Emilov stariji brat Mbo. Devetnaestogodišnji Miralas je jedan od većih talenata francuskog Lila i bivši standardni reprezentativac mladih "đavola", ali su njegove šanse da zaigra u prvoj postavi male.
Fransoa Sterkele (flandersnews.be)
Što se selektora tiče, gotovo je izvesno da su njegovi dani odbrojani. Rene Vanderejken je još u startu bio ocenjen kao kontroverzan izbor, pre svega zbog njegove naklonosti defanzivnoj postavci igre. Posle četiri jalove godine pod Eme Antunisom, Belgijanci su se ponadali da će Vanderejken, inače relativno uspešan klupski trener, doneti neki boljitak, ali sve što se promenilo je da su "Đavoli" počeli da gube bodove i kod manje poznatih protivnika, kao i kod kuće protiv bilo koga. Belgija se trenutno nalazi tek na petom mestu u grupi A, sa dve pobede, jednom nerešenom i čak pet poraza, i njihove šanse za dalji prolazak svedene su na puku teoriju.

Sa taktičke strane, Vanderejken balansira između 4-4-2 i 5-3-2, uz opasku da trenutna selekcija diktira ovu drugu varijantu. Formacija sa tri štopera i krilnim bekovima ostavlja manje rupa po sredini, budući da u trenutnom sastavu Belgijanaca pravih krila gotovo i da nema. U svakoj kombinaciji, najviše opasnosti preti kroz sredinu, gde treba neutralizovati Defura, i u fazi napada, izboriti se sa Simonsom i Mudingajijem, ili nekom od njihovih zamena. Efikasnost u napadu uveliko zavisi od forme Dembelea, na koga će verovatno ići Vidić. Kako Sterkele nije tip centarfora koji se preterano dobro snalazi bez pomoći sa strane, ključ će biti zaustavljanje njegovog "parnjaka".
Rene Vanderejken (footbel.com)
Ostaje otvoreno i pitanje zamenika za povređene Van Damea i Klemana. Vanderejken se još nije izjasnio da li će i koga naknadno pozvati, ali za očekivati je da će se barem jedan ekstra igrač priključiti reprezentativnom kampu. Među opcijama, najinteresantniji je novopečeni član Sevilje Tom De Mul, čije bi prisustvo ojačalo desni bok, a moguć je i poziv za igrača AZ-a Sebastijana Pokonjolija, standardnog levog spoljnog mlade reprezentacije.

Kako su kreativne mogućnosti naših protivnika male, za očekivati je da će "Đavoli" svoju šansu vrebati iz kontranapada, i čekati da Srbija ostavi prostor pozadi. Naša šansa leži u činjenici da Belgijanci nemaju mogućnosti da kreiraju svoju igru, te da će ih eventualne frustracije, ukoliko ne postignu gol u prvih 30 minuta, verovatno naterati u nepromišljene napade. I pored toga što je srpska selekcija kvalitativno verovatno jača od Belgije, potcenjivanje protivnika bi bila potencijalno kobna greška - Vanderejkenovi izabranici su rešeni da isprave loš utisak iz prethodnih nekoliko mečeva i pokušaju da vrate publiku na stadion Kralj Boduen u Briselu, pa ovom meču valja pristupiti maksimalno ozbiljno. To što Belgijanci još uvek nisu matematički eliminisani predstavlja samo dodatnu motivaciju.

Prognoza :

Belgija - Srbija 0:2

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: