Premijer liga 2007/2008: Ugrožena zona

Tri meseca pauze su prošla, fudbaleri su imali vremena da se spreme, a uprave da izvrše neophodne korekcije u sastavima. Počela je šesnaesta sezone Premijer lige.

Izvor: B92

Nedelja, 19.08.2007.

20:36

Default images

U prethodna tri nastavka upoznali smo se sa trinaest članova najatraktivnijeg ligaškog takmičenja na svetu.

U prvom nastavku govorili smo o petorci favorita za titulu u sezoni koja je počela mnogim iznenađenjima.

Drugi nastavak bio je posvećen ekipama koje pretenduju na mesto u evropskim kupovima i priželjkuju kiks nekog od favorita.

Treći deo obradio je ekipe sa sredine tabele, koje verovatno neće biti uvučene u borbu za opstanak, ali bi im plasman u Evropu bio veliki uspeh.

Stigli smo do četvrtog dela premijerligaške priče, u kojem će akteri biti klubovi u problemu: četiri ekipe koje će se boriti za opstanak u najvišem rangu.

Zona strepnje

Trinaest do sada nabrojanih klubova igraće u Premijer ligi i u sezoni 2008/2009, osim u slučaju velikog iznenađenja. Svi preostali klubovi legitimni su kandidati za selidbu u niži rang.

Dva među njima su Reding i Vigan, najprijatnija iznenađenja prethodnih sezona. Dva mala kluba (debitanti u najvišem rangu 2006, odnosno 2005. godine) prošla su kroz momente slave, i pred njima je sada grčevita borba za status.

Fulam ulazi u sedmu sezonu među premijerligašima, posle odlično odrađenog prelaznog roka. Bitnu ulogu imaće menadžer Lori Sančez, sjajan na klupi Severne Irske, a jedini cilj biće opstanak. Sličan zadatak imaće i Garet Sautgejt na klupi Midlzbroa.

Boro je prethodne sezone provodio u bezbednosti sredine tabele, uz povremenu borbu za Evropu, ali posle letošnjeg prelaznog roka (obeleženog neuspehom da željene igrače ubede da dođu na severoistok i odlaskom najboljeg strelca) strah je sasvim osnovan.

Posao za stare premijerligaše biće otežan ulaskom dve ozbiljne ekipe iz Čempionšipa - Sanderlenda i Birmingema. Oba kluba imaju infrastrukturu, solidne postave i sjajne motivatore na klupi, a uprave ne žale novac u borbi za zadržavanje statusa.

Fulam

Tim Odlazak Krisa Koulmena, čoveka koji je već na startu trenerske karijer pokazao ogroman potencijal, najveći je problem za Fulam. Međutim, ako neko može da premosti taj problem, onda je to Lori Sančez. Čovek koji se kao igrač proslavio ključnim golovima za Vimbldonovu "Ludu družinu" na Krejven kotidž je došao posle čudesno odrađenog posla na klupi Severne Irske. Selekciju koja je tokom poslednje dve decenije skliznula u petu evropsku ligu očas posla je podigao do vrha kvalifikacione grupe i doveo je do pobeda nad Engleskom i Španijom. Sančezu je na raspolaganju bio priličan novac za rekonstrukciju ekipe, koja je prošle sezone do samog finiša strepela za opstanak. Utisak je da je tim dobro popunjen i Fulam bi trebalo da bez ozbiljnih problema prođe i kroz sedmu sezonu u Premijer ligi.

Leto 2007 Velike promene. Posle Sančezovog dolaska klub se oprostio od Jensena i Radzinskog, prodati su Braun i Kedri, za njima će i Rosenior, čim nađe klub. Sančez je iz Aston Vile doveo iskusnog defanzivca Hjuza i talentovanog veznog igrača Dejvisa, dok je londonsko putovanje nastavio levi bek Pol Končeski (četvrti klub u glavnom gradu). Ostatak igrača potražen je u Čempionšipu – odlični napadač Diomansi Kamara (WBA), briljantno krilo Li Kuk (QPR), stub odbrane Sautemptona Kris Berd (kojeg Sančez zna iz reprezentacije). Ipak, najvažnije pojačanje je Dejvid Hili, još jedan vrhunski napadač, koji nije imao sreće sa klubovima, ali je u dresu Severne Irske prvi strelac kvalifikacija za Euro 2008. Novi Fulam jači je od starog za klasu.

Ključni igrači Golman Anti Niemi jedan je od najboljih golmana u ligi. Isproban u uslovima realnog pritiska, taj 35-godišnji Finac se dobro snalazi u situacijama 1 na 1, ima briljantne reflekse i jedina mana mu je što je tipični linijaš, što u britanskom fudbalu ume da bude problem. Dejvid Hili je prošao školu Mančester Junajteda, ali nikad nije ozbiljno igrao u Premijer ligi. Za sedam sezona u drugom rangu takmičenja šest puta je postizao dvocifren broj golova, iako često nije bio starter. Pravi proboj doživeo je u selekciji Severne Irske, jer su četiri njegova gola donela šokantne pobede nad Engleskom i Španijom. Ovog maja njegov Lids je ispao iz druge lige, ali je Hili krenuo u suprotnom smeru, da se konačno dokaže u najvišem rangu. Fulam je prošple sezone dobro prošao kada se u vidu ima podatak da je 90% sezone odigrao bez graditelja igre. Džimi Bulard je malo po dolasku iz Vigana doživeo tešku povredu i propustio ostatak šampionata. Sjajan u prvoj premijerligaškoj sezoni, Bulard bi u slučaju povratka u staru formu mogao da uvede Fulam u mir sredine tabele.

Potencijalni problemi Mnogo znakova pitanja stoji nad klubom sa Krejven Kotidža. Kratkoročno, najmanje su bitna strateška pitanja o održivosti takvog kluba u Premijer ligi. Lori Sančez nikad nije radio u Premijer ligi, nekoliko igrača od kojih će igra zavisiti (Berd, Hili, Kuk) nikad se nisu borili sa najboljima, baš kao ni planirani džoker Kamara. Bulardov talenat je nesumnjiv, ali povratak na teren posle 13 meseci (zakazan za oktobar) svakako nosi neizvesnost. Konačno, menadžer i sedam bitnih igrača stigli su u klub tokom leta, i ekipi će trebati neko vreme da se zaista uigra.

Vredni pažnje Stiven Dejvis je bio najbolji igrač Aston Vile u pretprošloj sezoni. Pod O'Nilom izgubio je startno mesto i morao je da napusti klub, a dolazak u Fulam bio je logičan – Sančez ga visoko ceni i odlično poznaje iz selekcije Severne Irske. Sa 22 godine svakako pred sobom ima najbolje dane. Iako se njegov Kvins Park Rendžers ozbiljno mučio kroz Čempionšip, Li Kuk je bio jedna od mladih zvezda druge engleske lige. Tek je napunio 25 godina i ovo mu je idealna prilika da se pokaže u najvišem rangu. Koliko je ambiciozan pokazao je napuštajući QPR za koji navija da bi se preselio u Premijer ligu, ali koliko je veran dokazao je poklonivši voljenom klubu svoj deo transfera – četvrt miliona funti!

Ocena B92 Kada se sve složi kako treba i kada Sančez do kraja sprovede svoj sistem, klub će izbeći očajničku borbu za opstanak. Četrnaesto mesto.

Midlzbro

Tim Boro uz Mančester Siti ima u poslednjih nekoliko godina verovatno najbolju omladinsku školu na Ostrvu. Igrači pokupljeni u krugu od 60-ak kilometara iza sebe su ostvarili brojne uspehe u mlađim kvalifikacijama, a zatim su stupili na veliku scenu. Današnji tim Gareta Sautgejta u potpunosti se oslanja na njih. Sautgejt je prošle godine debitovao samostalno na klupi i nije mu bilo lako. Ovog puta imaće još više problema, jer njegova ekipa definitvno ne izgleda dovoljno duboko za Premijer ligu.

Leto 2007 Za svaku ekipu je odlazak najboljeg strelca veliki problem, a za ekipu sa tolikom neravnotežom u davanju golova odlazak Marka Viduke je katastrofa. Ako se ispuni i pretnja da će klub do kraja avgusta napustiti i Jakubu Ajegbeni, njih dvojica bi odnela 26 od 44 klupska gola iz prošle sezone. Sautgejt planira da Viduku zameni neproverenim igračima – Francuz Žeremi Aliadijer u Arsenalu i na pozajmicama nije baš blistao, a Tunčaj Šanli nikad nije igrao van Turske. Mido ima nesumnjiv kvalitet, ali mu je Boro osmi klub u karijeri, a nigde se nije Umesto prodatih Parnabija i Abela Šavijera na mesto desnog beka doveden je Luk Jang. Kao ključno pojačanje predstavljen je ostanak Džonija Vudgejta, koji je prošle godine bio samo pozajmljen iz Reala. Desno krilo Džejms Morison prodato je poosle godine lošeg slaganja sa novim menadžerom. U klubu nema više ni Makaronea, a Mendijeta je samo formalno i dalje na spisku igrača.

Ključni igrači Džonatan Vudgejt je svojevremeno bio jedan od najvećih talenata engleskog fudbala. Član briljantne generacije Lidsa sa početka veka, on je preko Njukasla dospeo u madridski Real na opšte iznenađenje, ali tamo nije uspeo da sastavi više od dest utakmica za tri godine. Ako je zdrav, biće osnova Midlzbroove budućnosti. Četiri i po godine mlađi Stjuart Dauning najbolji je izdanak hvaljene lokalne škole. Briljantno levo krilo je već sa 20 godina standardno držalo mesto u timu, godinu dana kasnije Dauning je debitovao za reprezentaciju i bio povezivan sa najvećim engleskim klubovima, a zatim je došla teška povreda u jesen 2005. Povratak je bio sporiji od očekivanja, ali bi ova sezona trebalo da bude prava za lokalnog momka. Ako ostane u klubu, grupi ključnih igrača neizostavno se pridružuje Jakubu Ajegbeni. Nigerijac je pažnju privukao u Makabiju iz Haife, sa kojim je dao 7 golova u Ligi šampiona i izborio poziv u Englesku. Posle dve odlične godine u Portsmutu nastavio je jednako dobro u Midlzbrou, a prosek od 15 golova po sezoni u četiri godine na Ostrvu najbolji je opis kvaliteta igrača koji sa 22 i po godine ima iza sebe 5 godina ozbiljnog fudbala.

Potencijalni problemi Ako Jakubu ode, Midlzbrou je potreban spektakularno dobar napadač, koji bi se odmah uklopio u tim. Takvog je u realnosti teško i zamisliti. I bez tog transfera Boro će imati mnogo problema. Povrede tradicionalno napadaju igrače sa Riversajda, pogotovo sasvim solidnu odbranu (Vudgejt, Hut, Pogatec, Rigot). Na sredini nedostaje dubina, a stanje napada je veoma neizvesno. Aliadijer je izuzetno talentovan, ali je u karijeri dao samo tri zvanična gola. Tunčaj Šanli je bio gotovo mitska figura u Feneru, ali mu privikavanje na engleski fudbal neće biti lako. Mido je kasno došao u tim, posle leta traženja novog kluba, a iza sebe ima lošu sezonu u Totenhemu.

Vredni pažnje Posle prodaje Džejmsa Morisona najveća nada među juniorima Boroa je Li Katermol. Defanzivni vezni fudbaler u stilu Roja Kina, Katermol je sa 18 godina bio prvotimac, a već je jedan od ključnih igrača tima, iako tek u martu puni 20 godina. Neustrašiv i beskompromisan u duelima predstavljaće prvu liniju odbrane kluba sa Riversajda. Iza njega dolazi čitav niz velikih talenata, koji su već stekli iskustvo u Premijer ligi. Endru Tejlor se već sasvim učvrstio na poziciji levog beka, na kojoj je proveo standardno celu prošlu sezonu. Endru Dejvis je takođe dobio dosta mesta u timu tokom prošle sezone, zahvaljujući problemima sa povredama u odbrani. Šansu na istoj poziciji čeka i Metju Bejts, dok Adam Džonson ispred sebe u rotaciji ima Dauninga, od kojeg je za tri godine mlađi. Prednost u odnosu na ostale ekipe opredstavlja uigranost tih momaka, što je posebno uočljivo u saradnji po levoj strani, kakvu imaju Dauning i Tejlor.

Ocena B92 Ako iz kluba ode Jakubu, Boro je otpisan. Ako ne ode, borba će biti žestoka. Osamnaesto mesto, put u Čempionšip.

Reding

Tim Prošla sezona bila je fantastična, ali pred Redingom je sada ključna druga godina među najboljima. Novac za Reding nikad nije bio preveliki problem, uglavnom zato što ni ono što imaju, nemaju na koga da potroše (menadžer Stiv Kopel je prošle sezone tvrdio da mu je ostalo 6 miliona funti, jer nikog nije mogao da ubedi da dođe u klub). Ta finansijska stabilnost predstavlja bitan oslonac kluba u nesigurnim vremenima. Druga osnovna tačka je Stiv Kopel, koji je naučio igrače da deluju kao mašina, bez obzira na sastavne delove tima. Reding je najtvrđi tim u ligi, spreman da zaigra prljavo ako treba, sposoban da se brani sa 10 igrača, ali i da igra presing pred šesnaestercem protivnika. Ekipa je sastavljena od nižerazrednih igrača, ali objektivni nedostatak kvaliteta nadoknađuje sjajnom organizovanošću i izuzetnom mentalnom snagom, sve zahvaljujući Kopelu.

Leto 2007 Zastrašujuća neaktivnost. Priča od prošlog leta sada je još pojačana. U ekipu su došla samo dva igrača, oba odgajena u Francuskoj – defanzivni vezni Kalifa Sise, koji je do sada igrao u Portugalu, i reprezentativac Obale Slonovače Emerson Fae, doveden iz Nanta za klupski rekord od 2 i po miliona funti. Iz kluba je otišao Greg Halford, koji se nije snašao za 6 meseci, a ključni problem biće odlazak Stiva Sidvela, koji je bez obeštećanja postao član Čelsija, i na čije mesto je i doveden Fae.

Ključni igrači Markus Haneman je pripadnik sjajnog talasa američkih golmana (Fridel, Hauard, nešto ranije Keler), koji sa velikim uspehom brane u Evropi. Haneman pre Redinga nije branio u vrhunskom fudbalu, iako već ima 35 godina. Ono što smo videli u prethodnih 12 meseci je svedočanstvo da je fudbal zbog toga samo izgubio. Niki Šori je za šest godina u klubu postao heroj navijača i savršeno simbolizuje Reding. Došao je iz Lejton Orijenta, a u dresu plavo-belih izborio se za reprezentaciju Engleske. Malo levih bekova u ligi ima toliki značaj za ekipu. Iako ima tek 22 godine Liroj Lita iza sebe ima 5 sezona ozbiljnog ligaškog fudbala i status startera u mladoj engleskoj reprezentaciji (član idealne postave EP u Holandiji). Lita je od Božića do kraja februara dao 12 golova u Premijer ligi i odlučujuće doprineo da njegova ekipa u tom periodu ima najbolji skor u ligi.

Potencijalni problemi Izgleda da Džonu Madejskom i Stivu Kopelu niko ne veruje. Ne samo da Reding ima ogromne probleme da privuče ijedno ozbiljnije ime (pre prošle sezone premijerligaško iskustvo imali samo De la Krus i Oster, u međuvremenu stigao i Duberi), već i sopstveni igrači otvoreno traže odlazak. U trenutku stvaranja ovog teksta još traje rasprava Lite i Šorija sa upravom i menadžerom, jer oba igrača žele da napuste klub. Iako je u relativno ujednačenoj ekipi lakše naći zamene, Reding bi bez tog tandema zaista imao probleme.

Vredni pažnje Irski napadač Kevin Dojl prešao je za kratko vreme veliki put od provincijske irske lige do nacionalnog tima i nominacije za najboljeg mladog igrača Premijer lige i sedmog mesta liste strelaca. Dojl je od početka sezone pokazao da ume da trese mreže na svaki način i posebno da je ubistveno precizan na samom početku meča (četiri gola u prvih pet minuta utakmicâ). Andre Biki je Kamerunac koji je do Premijer lige došao težim putem – kroz provincijske klubove drugorazrednih evropskih ligas (Pasoš Fereira, Šinjik Jaroslav). Priliku da zaigra na znatno višem nivou dobio je u moskovskoj Lokomotivi, ali je tek dolazak u Reding ovog januara ostvarenje Bikijevog sna. Očvrsnut na teškom putu do Engleske, Biki bi (ukoliko bude poštovao disciplinu) u narednom periodu mogao da izraste u ključno parče Kopelove slagalice.

Ocena B92 Druga sezona biće teža nego prva, ali Reding još nije spreman za niži rang. Petnaesto mesto.

Vigan Atletik

Tim Kao klub Vigan je sličan Redingu: Ideja jednog čoveka (Dejvid Vilan, doskorašnji vlasnik lanca sportskih prodavnica JJB Sports) da ni iz čega stvori ozbiljnu ekipu pretvarana je u stvarnost nekoliko godina, tokom kojih se ekipa iz četvrtog prebacila u najviši rang. Međutim, Vigan nije imao probleme sa kakvima se susreće Reding, pa iz leta u leto troši ogroman novac na transfere. Te promene najviše ugrožavaju stabilnost kluba, koji će u novom šampionatu morati da se snađe i bez menadžera Pola Džuela, majstora snalaženja sa ekipama suženog kvaliteta. Opet, kada pogledate postavu, Vigan i ne izgleda baš kao tim bez kvaliteta.

Leto 2007 Promene su počele kada je Pol Džuel, nekoliko sati pošto je na čudesan način izborio opstanak svom timu, saopštio da odlazi. Ekipu sada vodi njegov dugogodišnji asistent Kris Hačings, koji ima 50 godina, ali nikad nije samostalno vodio klub. Čak 7 igrača je došlo, a 6 otišlo iz kluba tokom leta (što je i dalje umereno u odnosu na prošlo leto). Lija MekKaloha već smo upoznali u dresu Glazgov Rendžersa, a najviše će nedostajati Lejton Bejns, sjajni mladi levi bek, koji je otišao u Everton. Istovremeno, zacementirana je sredina terena najboljim igračem Čempionšipa Džejsonom Kumasom i beskompromisnim Majklom Brunom. Iz Njukasla su bez nadoknade stigli Sibjerski i Brembl, blago rečeno neželjeni u tom klubu, dok se iz Rena u Englesku vratio Mario Melkiot.

Ključni igrači Iako je u najjačoj ligi odigrao samo jednu sezonu, Velšanin Džejson Kumas trebalo bi da bude ključni igrač ekipe u predstojećoj sezoni. Posle silnih problema sa menadžerima u prošlosti, za Kumasa su razumevanja imali Toni Maubrej u Vest Bromu i Džon Tošak u reprezentaciji. To mu je vratilo samopouzdanje, posle čega je Kumas zablistao i ušao u formu karijere. Kumas još nema 28 godina i pred njim su ključne godine karijere. Kris Kirkland je još jedan od odbačenih momaka. Doveden u Liverpul sa velikim ambicijama, Kirkland je uspevao da uđe u englesku selekciju, ali ne i da dobije mesto u svom klubu. Tokom pozajmice Viganu išlo mu je dobro, pa nikog nije iznenadilo što je pristao da se za stalno preseli 25km ka istoku. Boreći se za klub, on će se u sezoni pred nama boriti za mesto u nacionalnom timu. Emil Heski više nema takvih ambicija. Već dve godine na njega ne računaju selektori, a već tri godine su prošle od kada je napustio Liverpul. Ako su ga na Enfildu terali da igra van pozicije (na oba krila), u Viganu se na njemu zasniva učinak pred golom rivala. Borbenošću se izborio za status kod navijača, a čak i kad ne daje golove (samo 8 u prvoj sezoni) veoma je korsitan.

Potencijalni problemi Najveći je u menadžeru, koji nema nikakvo iskustvo, ne samo u Premijer ligi. Sa Džuelom on je dva puta ulazio u Premijer ligu i dva puta se spasavao poslednjeg dana (ranije sa Bredfordom), ali sada je sâm. Nasledio je ekipu koja je u prve dve sezone pokazala sprinterske sposobnosti u dugoprugaškoj ligi – u oba šampionata Vigan je mnogo bolji bio u prvoj nego u drugoj polovini sezone (34-16 u prvoj, 22-16 u drugoj, prvu završili sa 5 bodova iz 8 mečeva, u prošloj ušli u poslednje kolo sa 3 boda iz 8 mečeva). Prošle godine spasli su se pobedom nad direktnim rivalom, da li će to biti moguće i ovog puta? Na to dodajte da se većina njihovih pojačanja nije nikada pokazala u Premijer ligi.

Vredni pažnje Iako je za Andreasa Grankvista bilo zainteresovano nekoliko ozbiljnih evropskih klubova, krupni Šveđanin završio je u Viganu. Čovek koji je sa 22 godine već stigao da bude kapiten Henriku Larsonu mogao bi da bude stub odbrane Hačingsovog tima. Vreme za aklimatizaciju je prošlo, jer je stigao još zimus. Luis Valensija je jedan od brojnih Ekvadoraca, koji su u godinama uspeha nacionalnog tima stigli na ovu stranu Atlantika. Talentovano krilo provelo je jednu sezonhu na pozajmici iz Viljareala, a uprkos početnim problemima očigledno mu se život u Lankaširu dopao, pa je rešio da ostane još. Iza sebe ima nominaciju za najboljeg mladog igrača na SP u Nemačkoj, što najbolje govori o potencijalu.

Ocena B92 bez čudotvorca Pola Džuela, Vigan će teško do Božića sakupiti dovoljno bodova za mirnu drugu polusezonu. Devetnaesto mesto, povratak u niži rang.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: