Premijer liga 2007/2008: Velika petorka

Trinaest nedelja pauze je prošlo, fudbaleri su imali vremena da se spreme, a uprave da izvrše neophodne korekcije u sastavima. Sada su svi spremni za početak šesnaeste sezone Premijer lige. U narednih nekoliko predstavićemo vam u pet nastavaka sve učesnike Premijer lige 2007/2008.

Izvor: B92

Subota, 11.08.2007.

04:01

Default images

Osim logičnog pitanja ko će biti novi šampion, tema ove sezone biće: može li neko (čitaj: Totenhem) da razbije dominaciju „velike četvorke“. Uzbudljivo će biti i na dnu, jer su Premijer ligu pojačale dve veoma kvaliktetne ekipe, Sanderlend i Birmingem, što će značajno povećati pritisak na ekipe koje su se spasle ispadanja prošle sezone.

A upravo su neke od tih ekipa uložile mnogo novca u ozbiljnu rekonstrukciju igračkog kadra. Uopšte, prelazni rok leta 2007. već je daleko nadmašio ono viđeno u prethodnim sezonama, a vremena za još trošenja ima do 31. avgusta u ponoć.

U oštroj suprotnosti sa prethodna četiri leta, od kada je klub preuzeo Roman Abramovič, stoje prilično mali troškovi Čelsija, posebno u poređenju sa najvećim rivalom Mančester Junajtedom i ekipom Liverpula, koja bi volela da se konačno umeša u borbu za titulu, nedostižnu još od 1990. godine.

Pažnje je vredan još jedan detalj: brojne promene trenera od aprila do jula. Njukasl, Bolton, Fulam, Mančester Siti, Vigan u novu sezonu ulaze sa novim menadžerima. Dodajmo tome da je Alan Kurbišli Vest Hem preuzeo u decembru i da će Martinu O’Nilu, Garetu Sautgejtu, Biliju Dejvisu i Roju Kinu ovo biti tek druga sezona u klubu. To čini tačno polovinu lige.

U tekstu koji je pred vama analiziraćemo svaki od klub iz nekoliko aspekata i daćemo svoju projekciju raspleta u Premijer ligi u sezoni 2007/2008. Iz praktičnih razloga klubove smo podelili u pet grupa, u odnosu na ambicije u šampionatu.

Velika petorka

Godinama unazad mediji koji se bave engleskim fudbalom koriste termin „Velika četvorka“ za Mančester Junajted, Čelsi, Arsenal i Liverpul. Ti klubovi osvojili su u poslednjih 12 godina svaki trofej u dva elitna engleska takmičenja (Premijer liga i FA kup), a od propasti projekta „Veliki Lids“ pre pet sezona oni su jedini engleski predstavnici u Ligi šampiona.

Posle perioda u kojem su Njukasl i Lids predstavljali pretnju, ponekad i sasvim ozbiljnu, i jednogodišnjeg izleta Evertona među najbolje, već dve godine je najozbiljniji kandidat da se priključi vrhu tim Totenhema. Potpomognuti velikim finansijskim sredstvima i oslonjeni na brojne navijače i impresivnu istoriju, „Pevci“ su sastavili veoma jak i dubok tim. Ovo bi mogla biti sezona promene vlasti u severnom Londonu.

No, okrenimo se pre toga ka samom vrhu, gde će se prethodna dva šampiona boriti do samog kraja i ove sezone, bez ikakve dileme. U tu trku pokušaće da se uključi Liverpul, koji je uložio mnogo novca tokom leta. Međutim, šanse kluba sa Mersisajda zaista nisu velike.

Mančester Junajted

Tim U 21. godini na klupi Junajteda ser Aleks Ferguson uživa u plodovima revolucije sa početka ovog veka. Uz podršku lokalnih veterana Gigsa, Skolsa i Nevila nova generacija predvođena Runijem i Ronaldom (oba rođena 1985. godine) vratila je titulu na OT posle četiri godine. Sa četiri ozbiljna pojačanja ovog leta tim je podmlađen i dopunjen, pa izgleda spremno za igru na više frontova. Fergusonova taktika 4-2-3-1 garantuje totalnu ofanzivu, a ovog puta na 4 ofanzivne pozicije imaće veoma širok izbor igrača. Odbrambeni tandem Ferdinand – Vidić imaće veliku podršku u Ovenu Hargrivsu, posebno u Ligi šampiona.

Leto 2007 Ferguson je duže od godinu dana ubeđivao upravu Bajerna da dopusti engleskom reprezentativcu Ovenu Hargrivsu da konačno zaigra za engleski klub. On je perfektna dopuna Skolsu i Kariku za evropska gostovanja, kada Fergi koristi nešto zatvoreniji raspored 4-3-2-1, ali će svakako biti veoma koristan i u domaćoj ligi. Anderson i Nani dovedeni su iz Portugala za veliki novac (30 miliona funti u zbiru, od toga oko polovine odmah) sa jasnom namerom da u perspektivi zamene Gigsa i Skolsa. Njihova prva sezona biće posvećena uklapanju u engleski fudbal (koje će im olakšati Ronaldo i Keiroš). Poslednji u klub stiže Karlos Teves, posle dramatične jednomesečne komunikacije nekoliko zainteresovanih strana. Potencijalno ključni igrač tima, Teves sa sobom nosi tri problema: nije prošao pripreme, stiže u klub na sâm početak sezone i iza sebe ima Kopa Ameriku. Četvrti, njegov temperament, biće posao za SAF-a u mesecima koji predstoje.

Ključni igrači Kada je prošlog leta Ferguson rekao da je povratak Pola Skolsa na teren za njega najveće pojačanje, mnogi su bili sumnjičavi. Čovek sa daleko najboljim procentom pasova u ligi još jednom je zadivio sve i dokazao da 32 godine nisu mnogo za fudbal. Rajan Gigs je godinu dana stariji, ali ga to nije sprečilo da ponese klub u ključnom prvom mesecu prošle sezone. Nemanja Vidić je posle mešovitih šest meseci eksplodirao prošle sezone. Užičanin je doneo Junajtedu čvrstinu pred svojim golom, koje nije bilo još od odlaska Japa Stama. Runi i Ronaldo ulaze u ovu kategoriju bez razmišljanja. Najbolji izdanci generacije 1985 na planeti oborili su sopstvene rekorde efikasnosti u prošloj sezoni. Ako na to dodate da je Runi veći deo sezone proveo van forme, a da Roni još uvek ima probleme u velikim mečevima, prostora za napredak ima.

Potencijalni problemi Odlazak Alana Smita skratio je već nedovoljno dugačak spisak igrača u napadu. Smadž nikad nije bio naročito efikasan (12 golova u 93 meča za Junajted), ali je umeo da odradi rudarski posao i omogući Runiju da se povuče 10 metara unazad, na poziciju iz koje je daleko opasniji. Dolazak Tevesa je kvalitativni skok, ali za sobom vuče gore pomenute minuse i veliko je pitanje koliko će mu trebati da se uklopi.

Vredni pažnje Nani je privukao više pažnje zbog poređenja sa Ronaldom, ali bi u ovoj sezoni više mogao da pruži Anderson. Nekadašnji plejmejker Gremija (zvuči poznato?) traži loptu, a onda zna šta će sa njom, bilo da je čuva ili je prosleđuje saigračima. Fizički je već sazreo, a jedini minus je teška povreda proživljena početkom prošle sezone. Patris Evra je u prošloj sezoni igrao izvanredno, ali je u finišu i tokom priprema dodao svom nastupu novi kvalitet – igru na krilu. To će samo pojačatio neverovatnu mobilnost Fergusonovog tima, u kojem su van der Sar, Vidić i Karik jedini igrači sa čvrstom pozicijom na terenu.

Ocena B92 Deseta titula u Premijer ligi. Junajted još uvek nije spreman za osvajanje Lige šampiona, pa će im opet liga biti prilika da potvrde visoki kvalitet.

Čelsi

Tim Izgrađen ulaganjem četvrt milijarde funti tokom četiri Abramovičeve godine, tim kojim raspolaže Žoze Murinjo zastrašujuće je snažan. Čelsi je trajno promenio Premijer ligu postavljajući nove standarde – ono što je ranije bilo dovoljno za titulu sada dostaje samo za kvalifikacije za LŠ. Iako je Junajted šampion i prvi favorit lige po većini kladionica, Čelsi je konstanta koju je neophodno nadmašiti ako želite titulu. Murinjo je osvojio dve titule igrajući 4-3-3, ali su ga transferi prošlog leta (nije ih želeo on, već vlasnik kluba) naterali an transformaciju u 4-4-2. To je odseklo ekipi mnogo napadačkih opcija i ključno doprinelo ranom zaostatku za Junajtedom. Murinjo je najavio povratak na 4-3-3, što sugeriše dolazak Malude, ali bi odlazak Robena mogao da sruši taj plan.

Leto 2007 Šokantno za ceo fudbalski svet, Čelsi je ovog leta kupio samo jednog seniora. Floran Maluda je Lionu plaćen 13,5 miliona funti, dao je gol u prvoj prijateljskoj utakmici, kao i na zvaničnom debiju. I mimo toga njegov uticaj na igru tokom priprema bio je velik. Tri igrača došla su bez nadoknade (Ben Haim, Pisaro, Sidvel), uz očiglednu nameru Murinja da ih iskoristi za popunu ekipe kada dođe do potrebe. Da je takvu opciju imao prošle sezone, možda bi ishod trke bio drugačiji.

Ključni igrači Linija Čeh – Teri – Esjen – Lampard – Drogba, svaki od njih na svom poslu. Čeh je dominantni golman Premijer lige, verovatno i najbolji na svetu. Teri možda kvalitetom ne spada u najužu svetsku klasu, ali je njegov kapitenski uticaj na tim neverovatan. Lampard je drugi deo lokalnog tandema koji je doneo Čelsiju dve titule, a njegov žestoki pad forme u prošlom šampionatu skupo je koštao ekipu. Didije Drogba je bio na dobrom putu da sâm nadoknadi nedostatak Lampardovih golova i povrede Čeha i Terija, ali fudbal ipak igra 11 igrača. Ako se traži jedan ključ Čelsijeve igre, ime mu je Majkl Esjen. Reprezentativac Gane plaćen je skupo, ali je vredeo svaki peni. Murinjo nije prezao da ga iz meča u meč premešta sa pozicije na poziciju, a rezultat je retko bio ispod dobrog. U novoj postavci Esjen će svoje standardno mesto prepustiti Mikelu i povući se nekoliko metara, tamo gde igra Makelele.

Potencijalni problemi Didije Drogba, Majkl Esjen, Džon Obi Mikel i Salomon Kalu igraju za afričke reprezentacije, koje će u januaru i februaru igrati na kontinentalnom šampionatu. Iako u tom periodu neće biti previše ligaških mečeva, odlazak ključnih članova tima može biti fatalan u izjednačenoj trci za titulu. Odlazak Robena u Madrid mogao bi da žestoko uzdrma tim. Njegova statistika prošle sezone nije bila impresivna (2 gola i 4 asistencije na 21 ligaškoj utakmici), ali podaci o učinku kluba govore sve: sa njim 16-3-2 (40:12), bez njega 8-8-1 (24:12). Konačno (ili pre svega) odnos Abramoviča i Murinja i ambicije Rusa vezane za LŠ opterećivaće igru kluba u domaćoj ligi.

Vredni pažnje Džon Obi Mikel je prošle sezone iskoristio vreme za prilagođavanje i sada je odlično uigran sa Majklom Esjenom. Zahvaljujući navici iz mlađih dana, kada je igrao iza špiceva, Mikel voli da ugrožava protivnički gol, što će pre ili kasnije postati problem za protivničke odbrane. Skot Sinkler je produkt klupske škole – krilo sa fantastičnim ubrzanje i sjajnom tehnikom. Ako ove godine ne bude poslat na pozajmicu, Sinkler bi mogao da bude tražena opcija na levom boku.

Ocena B92 Bezbedno drugo mesto. Prošle sezone Čelsi je titulu izgubio malo zbog povreda, malo više zbog sjajne forme glavnog rivala, a najviše zbog unutrašnjih nesuglasica. Njihov uzrok nije bilo drugo mesto u ligi, nego nesigurnost u Evropi, koja će i ove sezone biti primarni cilj. Kada Roman oseti realnu mogućnost osvajanja LŠ, Murinjo će morati da zaboravi na domaće takmičenje.

Liverpul

Tim U timu Rafe Benitesa sigurna je samo jedna stvar: istih 11 ne izlaze na travu u dva uzastopna meča. Liverpul u svaki meč sa glavnim rivalima ulazi potpuno ravnopravno, ali za njima žestoko zaostaje u dubini ekipe. Za razliku od najvećih rivala Liverpul obično igra klasičnu 4-4-2 taktiku, a ključni problem je nedovoljan kvalitet na krilima. Najveća snaga Pula je u žestokom presingu, koji preimenjuje redovno na Enfildu. Totalno pritisnuti na celom terenu, velike probleme na ušću Mersija imali su i igrači vodećeg tandema. Tandem Džerard – Alonso na sredini terena može da se nosi sa svakim rivalom na planeti, predstavlja najbitniju liniju odbrane i mozak napada. Razlika u kvalitetu igre na gostujućem terenu u odnosu na domaći osudila je "Crvene" u prošloj sezoni (počeli ligu sa 0-1-6 na strani).

Leto 2007 Veliki problem za Benitesa predstavljao je nedostatak pravog golgetera. Benites je rešenje našao u Fernandu Toresu, najvećem talentu španskog fudbala decenijama unazad. Plaćen 30 miliona funti on je klupski rekorder i rekorder ovog leta. Liverpul je do prvog dana sezone doveo čak 13 igrača, od toga devet za budućnost. Sva četvorica koja odmah mogu u prvi tim usmerena su unapred – Rajan Babel može da bude drugi napadač, ali i krilo, Andrej Voronjin bi trebalo da bude jeftinija i manje problematična varijanta Krega Belamija, a Jos Benajun donosi nešto što je klubu nedostajalo u poslednjim sezonama – Izraelac će biti prvi plejmejker posle Make i Make (Stiv Mekmanaman i Gari MekAlister).

Ključni igrači Od brzine Toresovog prilagođavanja na Premijer ligu zavisiće uspeh Liverpula. El Ninjov talenat apsolutno nije sporan, ali su iskustva španskih napadača u Engleskoj loša. Džejmi Karager i Stiven Džerard su najvažniji igrači ekipe od početka veka i ništa se neće promeniti ni u predstojećoj sezoni. Ono što tu dvojicu fudbalera izdvaja je nivo posvećenosti, koji dodaju na fudbalsko znanje.

Potencijalni problemi Tores u prethodnih nekoliko godina nije uspeo da uvede Atletiko u vrh španskog fudbala, iako su "jorgandžije" ulagale priličnu količinu novca u njegove pomagače. Rajan Babel je nesumnjivo veliki talenat, a i Benajun može da igra na krilu ako je neophodno. Ipak, snaga tima po bokovima nije adekvatna ambicijama – Rise je dobar ofanzivni bek, Kjuel nikako da sastavi bar pola sezone, a Penant je ipak mnogo bolji igrač u Benitesovim zamislima nego u realnosti. Pobeda na Vila Parku prvog dana sezone (a Aston Vila im tradicionalno odgovara kao rival) nagovestila bi bolje igre na gostovanjima, u suprotnom su "Crveni" u problemu.

Vredni pažnje Lukaš Leiva je sa 20 godina bio najbolji igrač brazilskog šampionata. Igrač koji je doveden za budućnost kluba već u prvoj sezoni bi mogao da znatno doprinese uspehu Liverpula. Leiva je tipičan predstavnik nove filozofije brazilskog fudbala, koju Dunga forsira u A timu – sjajan u defanzivnim zadacima, ali veoma dobar i kada ima loptu. Danijel Oger još nema 23 godine, a već je jedan od najboljih defanzivaca u ligi. Odlično obavlja poslove pred svojim golom, ali posebna poslastica su njegovi udarci sa distance.

Ocena B92 Treće mesto je realan domet ovog Liverpulovog tima. Mnogo stvari bi trebalo da se poklopi da bi Benitesov tim razbio dualizam na vrhu, jednako mnogo da bi pali ispod pozicije tri.

Arsenal

Tim Pre dva leta Vengerova ekipa morala je da se suoči sa odlaskom Patrika Vijere i od toga se nije oporavila, o čemu svedoče dva četvrta mesta. Ova sezona biće ulazak u novu eru za tim sa Emirejtsa, jer je posle sedam i po sezona otišao zaštitni znak kluba Tjeri Anri. Titi je bio simbol Arsenala iz prvih godina veka, ekipe koja je umetnost kontranapada dovela do savršenstva. Ipak, u poslednje dve sezone Arsenal je igrao lepše i jednako efikasno i kada Anri nije bio na terenu. Zato bi njegov odlazak mogao da bude skriveni blagoslov. Venger na raspolaganju ima pravi "vrtić",

Leto 2007 Odlazak iskusnog tandema Anri – Ljungberg morao je biti mnogo ozbiljnije nadomešten. U ekipu je stigao solidni francuski defanzivac Bakari Sanja, kao i poljski golman Lukaš Fabjanski, koji bi mogao da dobije priliku tokom sezone. Ključno pojačanje, za veliki novac (nikad nećemo saznate koliki, tj. ko laže, Englezi ili Hrvati) je Eduardo da Silva, Brazilac koji je od tinejdžerskih dana u Hrvatskoj i igra za selekciju naših zapadnih suseda. Dudu je prošle sezone dao 34 gola za Dinamo, ali su kvalitet i regularnost HNL-a čak ispod MSL-a, što dovoljno govori. Preporuka je svakako stigla u velikoj pobedi Hrvata nad Engleskom, kada je da Silva dao gol.

Ključni igrači Sesk Fabregas je u maju napunio 20 godina, neverovatno kada pogledate sa kakvom lakoćom i sigurnošću igra. Katalonac je i u prethodnoj godini bio ključni igrač Vengerove ekipe iz jednostavnog razloga: najbolji je plejmejker u ligi. Vilijam Galas će u drugoj sezoni u "crveno-belom" nositi traku. To je pravi pokazatelj njegovog značaja za tim (mada je i Čelsijeva izgubljena titula solidan argument). Igrač koji može popuniti svako mesto u odbrani i čije iskustvo će biti ključna podrška mladićima. Robin van Persi je briljantan fudbaler, koji ima samo jedan problem – sklonost povredama.

Potencijalni problemi U leto 1995. Alan Hansen je rekao da se trofeji ne osvajaju sa decom. Devet meseci kasnije deca iz te priče su osvojila drugu krunu. Ipak, ta deca imala su podršku nekoliko iskusnih igrača (Kantona, Šmajhel, Kin, Palister). Situacija je sada drugačija – Arsenal nema Erika, Leman nije Šmajhel, a Silva svakako nije Kin. I, što je najvažnije, Junajted i Čelsi iz 2007. su mnogo jači od Njukasla iz '95, a na klupi im ne sedi Kevin Kigen. Posebno problematično biće u napadu, gde je Eduardo da Silva, ozbiljan kandidat za razočarenje godine – Venger je alhemičar kada su u pitanju tinejdžeri, ali je brazilski Hrvat već napunio 24.

Vredni pažnje U nizu mladića u Arsenalovom dresu izdvajamo trojicu. Tio Volkot je bio iznenađenje zime 2006, kada je pre 19 meseci iz Sautemptona prešao u Arsenal. Izuzetno brzi tinejdžer bio je član engleske reprezentacije na SP u Nemačkoj bez nastupa u Premijer ligi, ali su njegove partije u mladoj selekciji potvrđivale vrednost. U narednoj sezoni Volkot bi mogao da se konačno dokaže. Aleksandr Song Bilong još nema punih 20 godina, a već iza sebe ima velik ligaško iskustvo iz Bastije i Čarltona. Arsenal ga je doveo početkom 2006. godine, a u sledećih devet meseci mogao bi da postane prvotimac "Tobdžija". Osim standardne pozicije na sredini terena, Song odlično igra kao zadnji vezni, a snalazi se i u odbrani. Denilson je pažnju oprivukao još prošle godine, kada je kao 18-godišnjak stigao iz Sao Paula. Mladić koji je pre dolaska u Englesku igrao samo 12 puta za brazilski klub, već je pokazao da se snalazi na svim pozicijama u veznom redu. Činjenica da je bio kapiten svake starosne kategorije reprezentacije Brazila od 15 do 20 godina govori mnogo o tom mladiću.

Ocena B92 Peto mesto. Pred klubom je sjajna budućnost, ali još uvek nije spreman za vrh. Za pad je odgovoran prvi komšija.

Totenhem

Tim Četvrta sezona Totenhemove revolucije trebalo bi da donese sledeći korak. Da bi to uradili, moraju da učine isto što i Liverpul – približe učinak na strani onom na domaćem terenu. Totenhem je pod rukovodstvom Martina Jola iz sezone u sezonu povećavao procenat pobeda i smanjivao procenat poraza, a prošle sezone odbranio je peto mesto, iako je odigrao 59 mečeva (naspram 40 prethodne). Da bi to uspeo klub mora imatri izuzetno dubok sastav, a upravo je to najjača strana "Pevaca" – imaju dve kompletne postave i u stanju su da igraju na više frontova. Jol voli sistem 4-4-2, a u napadu koristi jednog visokog (Berbatov) i jednog niskog i brzog igrača (Kin, Defo, od ovog leta i Bent).

Leto 2007 Glavni posao je obavljen još tokom proleća, kada su Spursi dobili bitku za "novog Gigsa" – Gareta Bejla. Dolazak Bejla pojačaće slabiju levu stranu, na kojoj su se u prethodne tri sezone izmenila četvorica igrača. Dolazak Darena Benta nije iznenađenje, ali suma od 16,5 miliona funti jeste. U senci tih transfera prošao je dolazak Junesa Kabula, kapitena francuske U21 reprezentacije i stuba odbrane Oksera. On će priliku dobiti odmah zbog povrede Ledlija Kinga.

Ključni igrači Ledli King je komandant odbrane u svakom smislu. Ne samo da su njegova snaga i pozicioniranje bitni za tim, nego je i njegov uticaj na terenu ogroman. Problem su česte povrede, zbog koje će treći put u nizu preskočiti avgust. Dimitar Berbatov je došao prošlog leta iz Leverkuzena, kao igrač velikog talenta, ali je malo ko očekivao takvu prvu sezonu. Već posle šest meseci nekoliko klubova nudilo je duplo veću sumu od one isplaćene Bajeru, ali "Pevci" su sada klub sa ozbiljnim ambicijama. Nekadašnji član Lidsa Aron Lenon je jedno od najboljih krila u ligi. Perfektna kontrola lopte i sjajne asistencije su ga preporučile najvećim engleskim klubovima, ali je uprava reagovala na vreme, ponudila adekvatno produženje ugovora i rešila problem.

Potencijalni problemi Prvi problem su povrede. I na startu ovog šampionata van terena su King i Lenon, što bi za svaku ekipu bio ozbiljan problem. Prošle sezone Totenhem je bio upadljivo peti klub u zemlji, ali su ozbiljne kampanje u svim kupovima (polufinala ili četvrtfinala) dugo skretale pažnju sa Premijer lige. To bi se moglo ponoviti i u ovoj sezoni, jer navijači žele trofej. Konačno, Totenhem vuče kompleks gubitnika, što ih je često dovodilo do poraza i kada je pobeda sasvim izgledna. Ipak, prošle sezone su prekinute mnoge tradicije, uključujući i nepobedivost Čelsija, a Vest Hem je pobeđen na Apton Parku posle dva preokreta u meču sezone.

Vredni pažnje U prošloj sezoni Tom Hadlstoun uspeo je da stvori sebi prostor i u prepunoj ekipi sa Vajt Hart Lejna. Hadlstoun je bitan igrač mlade engleske reprezentacije, a igra na poziciji zadnjeg veznog (mada može da igra i neposredno ispred i iza tog mesta). Garet Bejl je prošlog meseca napunio 18 godina, ali već ima status zvezde. U Velsu ga porede sa Gigsom, a njegovi slobodni udarci bili su najbolji u Čempionšipu prošle sezone.

Ocena B92 Četvrto mesto. Došlo je vreme da se četvorka razbije. Doduše, Njukasl 2003. i Everton 2005. su uspevali da stignu do kvalifikacija za LŠ, ali su u njima posustajali.

U drugom nastavku priče o Premijer ligi bavićemo se klubovima čiji cilj ove sezone je plasman u evropska takmičenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

14 h

Podeli: