Kreće Meridijan Superliga, kakva?

Počinje još jedna sezona Meridijan Superlige, u novom ali i već viđenom formatu. Dvanaest ekipa igraće 33 kola po trokružnom sistemu, devet prošlogodišnjih učesnika i tri nove ekipe boriće se za titulu, dva mesta u Kupu UEFA, jedno u Intertoto kupu i opstanak.

Prelazni rok bio je nešto burniji nego prethodne godine, Crvena zvezda i Partizan imaju u startnim postavama više stranaca neko ikada do sada, a na superligaškim terenima gledaćemo trojicu 'A' reprezentativaca i petnaest igrača mlade selekcije, vicešampiona Evrope.

Izvor: Miloš Šaranoviæ

Petak, 10.08.2007.

19:13

Default images

Crvena zvezda Beograd

Najveći broj pojačanja Crvena zvezda je dovela iz inostranstva, Lukaš je došao iz Boavište, Ekvadorac Salas i Argentianc Barkos iz Ekvadora, Kolumbijac Molina iz Paragvaja, a Poljak Bronovicki je došao iz Legije. Sa 'pozajmica' domaćim klubovima vraćeni su Stančić, Bogdanović i Filip Đorđević.
U 'crveno-belom' dresu više nema Đokića (Klub Briž), Purovića (Sporting Lisabon), Joksimovića (Ksamaks), završene su pozajmice Georgijeva i Ailtona (otišli u Duizburg), Beljić je vraćen sa pozajmice i prodat OFK Beogradu.

Najznačajniju promenu Dragan Stojković i uprava kluba napravili su dan pre početka sezone. Boška Đurovskog ,posle brojnih najavljivanih trenera iz inostranstva, zamenio je Milorad Kosanović.

Startnu postavu Ranđelović – Basta, Tutorić, Gaj, Anđelković – Kastiljo, Milovanović – Lukaš, Milijaš, Koroman – Barkos (Đorđević), uz činjenicu da čak tri letošnja pojačanja iz inostranstva, Salas, Molina i Bronovicki 'traže formu' a samim tim i mesto u timu, forsirao je Đurovski, Kosanović će svoj tim tek predstaviti.
U užem krugu igrača od kojih se očekuje da odigraju veći broj utakmica su i Pantić, Bajalica, Trišović, Trajković i Burzanović.

'Crveno-beli' su poslednje dve sezone završili pobedama u nacionalnom prvenstvu i Kupu, sada se nadaju značajnijem rezultatu u evropskim kupovima, ali je domaći teren i dalje veoma bitan.

"Ambicije su jasne. Na osnovu onoga što sam video Zvezda ima igrače koji to mogu da ostvare ali pristup igri mora da se promeni," bilo je prvo što je izjavio novi trener Milorad Kosanović.

Na prvi pogled je jasno da je 'najtanji deo' Zvezdinog tima napad, u toku priprema nijedan napadač nije postigao gol pa se pravo pojačanje u toj fazi traži pred duele sa Rendžersom u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Pojačanja iz Latinske Amerike su u klub stigla tek u julu, pa je, uz povredu Salasa, problem i fizička priprema Moline i uklapanje novih fudbalera u tim. Pravu formu 'crveno-belih' trebalo bi očekivati tek za mesec dana.

Partizan Beograd

Partizan je ovog leta doveo ili vratio čitav tim, pored 'unapređenih' igrača Teleoptika (Živković, Adamović, Stanić) iz Brazila, Portugalije i Francuske su stigli Brazilci Žuka (Botafogo) i Vitor Hugo (Sport Resife), Moreira (Aveš), Dijara (Beira-Mar) i Sikimić (Gengamp).
Božović i Radosavljević su dovedeni iz Bežanije i Čukaričkog i zauzeli mesta golmana, a pored slabije primećenog transfera Mitrovića iz kruševačkog Napretka i povrataka Veselinovića (Beira-Mar), Lazića, Kneževića i Jovanovića (Bežanija) pred sam kraj prelaznog roka ugovor sa Partizanom potpisao je mladi reprezentativac Zoran Tošić. I Vladimir Ivić trenira sa ‘crno-belima’, biće, najverovatnije i registrovan ali će do kraja prelaznog roka tražiti drugi klub.

Spisak onih koji su otišli je duži, velike transfere imali su Smiljanić (Espanjol), Odita (Al-Ain), Boja (Rapid Bukurešt), Bajić i Lomić (Koblenc), Nađ i Kralj otišli su, uz teške reči, iz kluba, a pored mladog Gulana, koji je prodat Fiorentini, na 'pozajmicu' u Boavištu je otišao Bosančić. U Smederevu je Radovanović, Tomić je postao klupski funkcioner, a u Partizanu nema mesta ni iza golmane Asprogenisa i Jovšića.

Prve utakmice u sezoni Đukić je igrao u formaciji 4-4-2, a prema utisku sa tih mečeva najblići startnoj postavi su Božović – Rukavina, Mihajlov, Sikimić, Obradović – Žuka, Maletić, Moreira, P. Lazić – Dijara i Jovetić, dok su 'od ostalih' timu najbliži Rnić, Lazarević, Đ. Lazić, Tošić i Lazetić.

Miroslav Đukić bio je vidno razočaran posle eliminacije njegovog tima iz Kupa UEFA, ali je najavio da će tim igrati za domaće trofeje i da motiva ima dosta.
"Sigurno je da će nas kazna bar malo poremetiti. Bili smo na dobrom putu, ekipa je pokazala da je željna dokazivanja i pravih utakmica. Međutim, moramo svi da prihvatimo realnost kakva je. Ovo je novi početak za nas. Ulazimo u sezonu sa velikim ambicijama, cilj nam je osvajanje 'duple krune", kaže Đukić.

Partizan dve godine nije osvojio trofej pa je pred novim timom imperativ da bude bolji od Crvene zvezde, a problemi koji čekaju Đukića i navijače 'crno-belih' su 'rat' uprave kluba i navijača, posledice kazne UEFA, kao i činjenica da je, samo od startnih jedanaest, ovo prva sezona u dresu Partizana za petoricu ili šestoricu, a u 'tvrdom jezgru' Đukićeve ekipe skoro da nema igrača koji je u klubu duže od dve godine.

Vojvodina Novi Sad

Novosađani u novu sezonu ulaze sa starim trenerom, malim promenama u sastavu ekipe i željom da posle trećeg mesta u prvenstvu i finala Kupa naprave korak dalje.
Novi igrači na stadionu 'Karađorđe' su povratnici Lerinc i Šarac (Šturm Grac, petorica igrača apatinske Mladosti, Kesić, Trivunović, Ardosavljev, Drakulić i Steavnović, Stojčev je došao iz Bežanije, a iz Borca su vraćeni Ubiparip i Vujović.

I pored najava velikih seoba i sjajnih transfera iz Vojvodine su, do sada, otišli maldi reprezentativac Petković (Genčlerbirligi), Davidov (Zalaegeršeg), Sikimić (Amkar Perm), nove klubove, bar na neko vreme, traže i Vukobratović, Čotra i Ubiparip. Još uvek se ne zna da li će Pekarić u Tursku ili će i ove jeseni biti kapiten Voše.

Pekarić očekuje uzbudljivu sezonu.

Mislim da je liga prilično ujednačena i da svako svakoga može da pobedi. To smo uostalom već videli prošle sezone u drugom delu. Mi smo pobeđivali i Zvezdu i Partizan u Beogradu. Više ne postoji tolika razlika, kao što je postojala ranije i da je to svakako dobro za naš fudbal i da samo dobre stvari mogu da se izrode iz toga, mladi igrači, neki klubovi koji će doći do izražaja,“ kaže Pekarić.

Na utakmicama sa Hibernijansom trener Rajevac nije mogao da računa na sve igrače, a početna postava Novosađana mogla bi da bude Kahriman – Stošić, Pekarić, Đurić, Šarac – Kačar, Popović, Lerinc, Buač – Tadić, Despotović. U ozbiljnoj konkurenciji su Miroslav i Milan Milutinović, Smiljanić, Drakulić, Stojčev i Aleksić.

Bežanija Beograd

Prošle godine bili su najprijatnije iznenađenje, uspeli su da se plasiraju u Kup UEFA, ali je raskid saradnje sa Partizanom i odlazak većine igrača koji su prošle godine igrali za Bežaniju, rezultirao ranom eliminacijom iz Evrope i skromnijim ambicijama u novom prvenstvu.
U odnosu na tim koji je završio prošlu sezonu nema Kneževića, Božovića, Lazića (Partizan), Stojčeva (Vojvodina), Markoskog (OFK Beograd), Šupića (Đer), Mijatovića (Napredak), a Mario Đurovski, Dejan Osmanović i mladi Milić su van tima zbog sukoba sa trenerom Miloljubom Ostojićem.

Crvena zvezda pozajmila je golmana Pavlovića, Vukajlović je i zvanično postao igrač Bežanije, a nova imena su i Putinčanin i Pajović.

Na spisku imamo 18 igrača. Želje bi mi bile ispunjene kada bismo doveli još tri-četiri pojačanja. Na svakoj poziciji po jednog. U odbrani, vezi i špicu. Prvenstvo počinje, ali još ima vremena. Nadam se da će uprava poraditi na tom poslu,” kaže Ostojić.

U utakmicama sa Besom za Bežaniju su igrali Janković, Stančevski, Baranin, Vanić, V. Pavlović, Putinčanin, Đalović, Vukajlović, Đurovski, Mihajlović, Osmanović, a priliku su dobijali i B. Pavlović, Milić, Ilić i Nikolić.

Hajduk Kula

Već nekoliko godina Kuljani opstaju blizu vrha, a i ove godine izašli su na evropsku scenu. Bili su uspešniji od Maribora, a ‘na korak’ od kvalifikacija za Kup UEFA zaustavila ih je portugalska Leirija.
Prelazni rok bio je buran, ali ne zahvaljujući velikom broju značajnih transfera nego omladinskom reprezentativcu Fejsi.

Otišao je u Mec, potpisao ugovor, a onda vraćen u Kulu i, za sada, od odlaska u Francusku nema ništa.

Stančić se vratio u Zvezdu, Radanović otišao u Portugaliju, a Antić u Čačak. Igor Kozoš, dosadašnji igrač Mladosti iz Apatina pojačao je konkurenciju u odbrani, a Kuljani su sa Portugalcima igrali u sastavu Đuričić, Šobić, Bulatović, Dojkić, Kozoš, Bogić, Habenšus, Perić (Jovanović), Komazec, Vasiljević (Zelić), Radivojević, uz koje su sigurni prvotimci Darko i Ljubomir Fejsa, iskusni Pavićeić i Davidov.

Nastojaćemo da osvežimo ekipu, smanjujući intenzitet rada, jer smo do sada odigrali 12 kontrolnih utakmica, ali ćemo uz smanjenje intenziteta rada raditi na dizanju psihološkog naboja u ekipi. Momci su svesni šta se od njih očekuje u narednoj sezoni i znajući ih ne sumnjam da pozitivno ‘zategnuti’ dočuju prvenstvo,” kaže trener Kuljana Soldo.

OFK Beograd

Kao i ranijih godina sa Karaburme su odlazili igrači čiji su transferi bili 'zvučni', a među novim igračima još uvek se ne mogu prepoznati prava pojačanja.
Došli su Skopljak (Radnički Pirot), Beljić (Crvena zvezda), Pejčinović (Rad), Markoski (Bežanija), Lazarević (ČSK Čelarevo) i Simčević (Dinamo Vranje), a Vušljanin je vraćen iz Čačka.

Otišli su Kolarov (Lacio), Rajković (PSV Ajndhoven, preko Čelsija) i Božović (Rapid Bukurešt).

Prethodna sezona bila je puna oscilacija, posle dobrih igara tokom jeseni i priča o tituli, klub sa Karaburme je katastrfoalnim rezultatima završio u plej autu, u toku sezone promenio tri trenera (Krčmarević, Dostanić, Vukašinović). Vukašinović će voditi ekipu u kojoj su petorica bivših ili sadašnjih mladih reprezentativaca, Babović, Ivelja, Rakić, Kaluđerović, Novaković, iskusni golman Ilić i Nuhi.

Na pripremnim utakmicama najviše nastupa ‘upisali’ su R. Ilić, Stevanović, Lazarević, Markoski, Marković, Nuhi, Ivelja, Novaković, Babović, Kaluđerović, Rakić.

Smederevo

Ekipa Smedereva je prošle godine tek u finišu prvenstva obezbedila opstanak u Meridijan Superligi, a ovog leta tim je oslabljen odlascima Poledice (Čukarički), Kovačevića (Rabotnički, Makedonija), Cvetkovića (Volen, Švajcarska), kao i povratkom Beljića, Bogdanovića i Bajkovića koji su bili na pozajmici iz Crvene zvezde.
Na spisku igrača za novu sezonu nema ni Troboka.

Sa druge strane, stigla su brojna pojačanja, iz Banata su stigli Zavišić i Zafirović, Kasom se vratio iz Grčke, Dragićević je došao iz beogradskog BASKa, a Partizan je Smederevu pozajmio omladinskog reprezentativca Radovanovića. Iz Partizana se vratio i Radosavljević, a za mesto među stativama bori se Radanović koji je prethodne sezone branio na Kipru.

Goran Milojević na raspolaganju ima i iskusne Mudrinića, Rankovića, Jovanovića, Zečevića, Živkovića, Mladenovića i Đuraškovića, a tim Smedereva je, prema trenutnoj kadrovskoj slici, najstariji u ligi.

Sudeći po pripremnim utakmicama najbliži startnoj postavi su Ranković – Petrović (Zavišić), Andrić, Sočanac (Radovanović), Popović – Nikolić, Zečević, Mudrinić, Radosavljević – Đurašković, Ćeran (Kasom)

Napredak Kruševac

Kruševljani su ‘na mala vrata’ stigli do Meridijan Superlige, imaju isti problem kao i Čačani, ‘skraćene pripreme’, a trenutno se traže igrači koji bi mogli da pojačaju konkurenciju u špicu. Najveći adut Milovanović je povređen, prošle godine standardni prvotimci Mitrović i Gajić otišli su u Partizan, odnosno Boavištu. Otišli su i mladi napadači Veljović i Tadić.
U Kruševac je stigao dosadašnji igrač Bežanije Mijatović, vratili su se Vujović, koji je igrao za Vojvodinu i Borac iz Čačka, i Petronijević, bivši član Obilića i BASK-a.

Crvena zvezda je pozajmila omladinskog reprezentativca Srećkovića i zaboravljenog Brazilca Da Silvu, a okosnicu ekipe koju vodi Mladen Dodić činiće mladi Kruševljani predvođeni Predragom Pavlovićem, mladim reprezentativcem. U toku su pregovori sa OFK Beogradom oko ‘pozajmice’ Branka Bakovića, a delegacija Kruševljana pokušavala je da dobije pomoć i od Partizana.

Najbliži prvoj postavi su S. Stamenković, Đorđević, Projić, Da Silva, Dunjić, B. Stamenković (Mijatović), Šljivić, Gogić, P. Pavlović, Srećković, Ilić.

Banat Zrenjanin

Prošle sezone su uligi ostlai iako su ih mnogi otpisivali, a ovog leta su tri transfera drastično oslabila ekipu Banata pa trenera Kurčubića čeka ozbiljan posao da ekipu zadrži u Superligi.
Četvorica bitnih igrača više nisu u Zrenjaninu, najbolji strelac lige prethodne sezone Srđan Baljak otišao je u Majnc, štoper Marko Zorić je u Genčlerbirligiju, a mladi reprezentativac Tošić otišao je u Partizan. I golman Darko Pustinjaković napustio je Banat.

Iskusni Mišković došao je iz Apatina, Baljka je zamenio Baljak, Darko, koji je došao iz Srema, a mesto na golu čeka mladog reprezentativca Igora Stefanovića koji je prethodne sezone branio za Zemun. Tim je pojačan i pred sam početak sezone, povratnicima iz inostranstva, Brankovićem, Matićem i Jovandićem.

Kurčubić ima i četvoricu veterana, Savića, Miloševića, Petkovića i Babića, od kojih se očekuje da, sa Borom Mikićem budu ‘kičma’ tima, a moguće je da u sklopu posla oko Tošića Partizan u Zrenjanin pošalje jednog ili dvojicu igrača ‘na kaljenje’.

Moguća startna postava Zrenjaninaca je Stefanović – Novaković, Babić, Savić, Mišković – Markoski, Mitrović, Branković, Mikić – Vujović, Petković.

Čukarički Beograd

Najgori scenario dogodio se ekipi Čukaričkog. Samo tri dana pred početak sezone trener Branko Babić napustio je ekipu, koju će voditi Srđan Golović, ne sa klupe jer nema ‘A’ licencu.
‘Čuka’ će igrati za opstanak u ligi, a dvojica iskusnih igrača koji su došli tokom leta, Svitlica (Visla, Poljska) i Poledica (Smederevo) imaće zadatak da ekipi donesu iskustvo.

Nova lica su i Marković (Radnik Bijeljina), Lukač (Srem) i Perić (Obilić).

Iz Čukaričkog je otišao golman Radosavljević (Partizan), a Babić je na poslednje pripremne utakmice izvodio tim u sastavu Isailović, Ninkov, Višnjić, Tubić, Poledica, Perić, Ćulum, I. Petković, Dobrašinović, Blažić, Svitlica, a u konkurenciji su i Savić, Vilotić, Popović, M. Petković…

Mladost Lučani

I pored toga što su najboljeg igrača jesenjeg dela pustili u Partizan, Lučanci su završili sezonu kao prvoplasirani tim Prve lige i vratili se posle nekoliko godina u elitu.
Sudeći po letošnjim dešavanjima i izjavama, borba za opstanak je cilj od prvog dana, a značajnih promena u igračkom kadru nije bilo.

Dejan Nikolić ima na raspolaganju iskusnog Dančetovića, Miloševića i Partizanovog đaka Aganovića, uz one koji su bili najbolji u PLTS.

Moguća postava Lučanaca je Mišić – Pjevač, Milošević, Žunić, Marić – Vuković, Jeremić, Prtenjak, Avramović – Mijajlović, Aganović.

Borac Čačak

Čačani neće startovati u prvom kolu, stadion je u fazi rekonstrukcije, pa je prvi meč sa Banatom odložen, a Miodrag Božović je imao težak posao da ekipu koja je poslednja (uz Napredak) završila prethodnu sezonu oporavi i pripremi za nova iskušenja.

Uprava Borca pojačala je tim tokom leta. Igrači koji su bili na pozajmici u Čačku vratili su se u matične klubove, značajnih odlazaka nije bilo.
Nova imena su Antić koji je došao iz kulskog Hajduka, Rendulić, koji se vratio iz Austrije, nekadašnji mladi reprezentativac Ivan Bošković (ex-Sutjeska, Budućnost, Vojvodina) i Saša Kocić (C. zvezda, Smederevo).

Božović i uprava Borca najavljuju znatno veće ambicije nego ranije, a na poslednjoj pripremnoj utakmici igrali su Jovičić, Antić, Rendulić, Dragutinović, Pejović, Krnjinac, Pavlović, Bošković, Spasojević, Simić, kao i Grahovac, Novaković, Injac, Tadić i Dobrić.

U prvom timu biće mesta i za golmana Erića, Dmitrovića, Petrovića i Kocića.

Tribine

Pored onoga što će se videti na terenu jedna od tema u najavi nove sezone su i tribine, odnosno navijači. Iz godine u godinu na stadionima ih je sve manje, ali se čini da je problem sa nasiljem i nesportskim ponašanjem dostigao vrhunac.
Kako smo posle eliminacije Partizana svi pod lupom UEFA, jasno je da želimo da preduzmemo sve mere kako bismo sprečili i iskorenili nasilje na sportskim borilištima,” kaže generalni sekretar Zajednice klubova Super lige Miodrag Janković.

Prvenstvo počinje 11. avgusta, a poslednje kolo jesenjeg dela zakazano je za 12. decembar. Zbog obaveza reprezentacije Srbije tri puta će se pauzirati po dve nedelje, a dva kola, jedanaesto i sedamnaesto igraće se u sredu.

Večiti derbi zakazan je za 29. septembar, Partizan u Novom Sadu gostuje u prvom kolu, Vojvodina u Humsku stiže 3. novembra, a beogradski i novosadski crveno-beli igraće 22. septembra na stadionu Crvene zvezde i 12. decembra u Novom Sadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: