Slavnić selektor, objavio spisak

Izvor: Vladimir Novakoviæ

Utorak, 29.05.2007.

14:34

Default images

Zoran Slavnić izabran je jednoglasno za selektora košarkaške reprezentacije Srbije. Slavnića je predložio Stručni savet, a potvrdu je dao Upravni odbor KSS-a. Slavnić je odmah po proglašenju napravio prvi korak na poziciji selektora, objavivši spisak 32 košarkaša koji su kanidadati za reprezentaciju, koja će nositi dres Srbije na Evropskom prvenstvu u Španiji.

Pri isticanju kandidature, Slavnić je pozvao Aleksandra Đorđevića da mu bude asistent, ali Đorđević to nije prihvatio.

Na Evropskom prvenstvu, koje se u septembru igra u Španiji, rivali Srbije u prvoj fazi biće Rusija, Grčka i pobednik kvalifikacija.

Na spisku je 18 igrača iz domaćih klubova, a Slavnić nije još uvek pozivao igrače za koje nije izvesno da li će igrati sa Srbiju ili Crnu Goru (Nikola Peković), koje će pozvati kasnije, ako izaberu Srbiju.

Predrag Stojaković i Nenad Krstić nisu na spisku, zbog povreda.

Spisak pozvanih (po klubovima i ligama): Perović, Veličković, Tripković, Tepić, Bogdanović, Mišanović, P.Popović, Dragićević, Gurović, Radivojević, Aleksandrov, Labović, Erceg, Cvetković, Teodosić, Vukosavljević, Šuput, Marković, Ilić, Miličić, Radmanović, Jarić, Pavlović, Radenović, Ivanović, Dragović, Rašić, Vujanić, B.Popović, Avdalović, Rakočević, Marinović.

Konferenciju za medije otvorio je predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Kapičić:

"Selektor je izabran i verifikovan apsolutnom podrškom celog Stručnog saveta. Sve je bilo pozitivno i apsolutno korektno. Posebno mi se sviđa to što je Slavnićev pristup optimističan."

Predsednik Stručnog saveta Ranko Žeravica i koordinator stručnih selekcija Žarko Varajić kratko su se obratili medijima i prepustili mikrofon novom selektoru.

"Veliki broj vas ovde pokazuje da košarka i dalje izaziva veliko interesovanje u našoj zemlji. Zahvaljujem se Dalipagiću, koji me je stalno predlagao, ali do sada nije imao sreće iz raznih razloga da budem izabran, zatim Kapičiću, koji me je pozvao u Stručni savet i približio ovoj priči, i najviše od svih članovima Stručnog saveta. To mi najviše znači, jer su glasali po svojoj savesti, bez ikakvog pritiska, za onog za koga misle da treba", počeo je prvo obraćanje na selektorskoj funkciji Zoran Slavnić.

"U prethodnih devet meseci nisam želeo da dajem izjave, jer nisam hteo da pravim pritisak i budem javni kritičar. U poslednje tri godine dešavali su nam se strašni brodolomi, i malo njih je poput mene imalo snage da javno priča šta se dešava."

Slavnić je objasnio da Stojakovića i Krstića nema na spisku zbog povreda, a istakao je da ima potvrdu da će Saša Pavlović igrati za Srbiju. Rekao je da će odmah stupiti u kontakt sa igračima i dodao da sa mlađima na spisku neće razgovarati i pitati ih da li žele da igraju za reprezentaciju, jer smatra da bi to bilo neukusno.

"Od danas možete slobodno da udarate po meni, baš kako sam ja do sada udarao po drugima", rekao je novinarima novi selektor.

"Uvek su mi postavljani najviši ciljevi i navikao sam da radim pod opterećenjem. Ali, jedno su moji ciljevi, a drugo oni koje postavlja Stručni savet. Moja je ludačka želja da odemo u Peking, Stručni savet se još nije izjasnio. Znam samo da ćemo 17. septembra moći da kažemo šta je valjalo, a šta nije."

Slavnić je dodao da je razgovarao sa Đorđevićem.

"Želeo sam da mi on bude asistent. Razgovarao sam sa njim, na inicijativu predsednika Saveza, ali me je on odbio zbog obaveza u klubu. Nedostajaće nam njegova visprenost i lukavstvo. Čitao sam u novinama da me je odbio Luka Pavićević, što nije istina, jer još nismo pričali. Razgovaraću sa njim, jer on mi je drugi pik."

Pred Mokom je sada verovatno najteži posao u karijeri, o čemu svedoči i podatak da ga mnogi drugi stručnjaci nisu prihvatili.

"Ne bih da glorifikujem ovo mesto, jer mnogi kažu da samo lud čovek može da preuzme reprezentaciju u ovom trenutku. Uvek sam voleo ovakve izazove. Cilj i moja želja je da budemo najprijatnije iznenađenje, ali ću eksplicitni cilj moći da dam kada budem video kojih 12 igrača vodim na prvenstvo. Najbolje bi bilo da podmladimo tim i ostvarimo rezultat. Međutim, ako neko talentom pokaže da može da pomogne našoj košarci u narednih tri, pet ili sedam godina, bio bih lud da ga odbacim i ostavim po strani. Ginućemo, a ako poginemo, poginućemo gospodski."

Domaći igrači će ulaziti u rad sa Slavnićem i reprezentacijom odmah po ispadanju iz plej-ofa. Ostaje mogućnost da bude otkaza, biće nekih izgovora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

310 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: