'Sve zvezde' Ser Aleksa Fergusona

Deveta titula Prvaka Engleske koju je Ser Aleks Ferguson osvojio sa Mančester Junajtedom je opisana kao najveće dostignuće do sada, ali nikako ne bi trebalo zapostaviti i ranije sastave koji su osvajali titule.

Statistički, oni koji sadašnji tim Junajteda nazivaju najboljim ikada pod Fergusonovim vođstvom, najverovatnije su pravu. Uspeli su da budu bolji od Čelsija koji je proteklih godina dominirao, a takođe i pored toga da osvoje veliki broj poena.

Izvor: Eurosport

Ponedeljak, 07.05.2007.

14:33

Default images

Tim iz 1998/9. koji je osvojio trosturku krunu, imao je na kraju 79 poena, dok sadašnji tim, iako treba da odigra još dve utakmice, ima 88. Tim iz 1993/4. je osvojio 92 boda, ali je takođe odigrao i četiri utakmice više.

Ipak, kada bi se birao najbolji tim Mančester Junajteda sastavljen od igrača koji su igrali pod Fergusonom, postavlja se pitanje da li bi Karik imao prednost u odnosu na Kina, ili Evra u odnosu na Irvina?

Tri najslavnija sastava Mančester Junajteda iz ere Ser Aleksa Fergusona:

1993/4.
Piter Šmajhel – Geri Nevil, Stiv Brus, Geri Palister, Denis Irvin – Andrej Kančelskis, Roj Kin, Pol Ins, Rajan Gigs – Erik Kantona, Mark Hjuz

1998/9.
Piter Šmajhel – Geri Nevil, Roni Jonsen, Jap Stam, Denis Irvin – Dejvid Bekam, Roj Kin, Pol Skols, Rajan Gigs – Dvajt Jork, Endi Kol.

2006/7.
Edvin van der Sar – Geri Nevil, Rio Ferdinand, Nemanja Vidić, Patris Evra – Kristijano Ronaldo, Majkl Kerik, Pol Skols, Rajan Gigs – Luj Saha, Vejn Runi
’Sve zvezde’ Aleksa Fergusona:

Golman: Piter Šmajhel

Najlakši izbor je bilo pitanje golmana. Danac je bio cenjen još više otkako je otišao, nego kada je bio na vrhu slave, zbog toga što ni za jednog drugog igrača nije bilo teže naći zamenu. Mark Bosnić, Fabijen Bartez i Masimo Taibi nisu se baš preterano uspešno snašli u Junajtedu. Van der Sar je dobro obavljao posao, ali će ga po svemu sudeći prepustiti Benu Fosteru već posle sledeće sezone.

Odbrana: Geri Nevil – Rio Ferdinand – Jap Stam – Denis Irvin 

Verovatno se mali broj ljudi ne bi složio sa izborom Irvina i Nevila na pozicijama levog i desnog beka, ali za mesta centralnih bekova postoji dosta kandidata. Stiv Brus i Gari Palister su bili kamen temeljac Fergusonovih ranijih uspeha, ali su često slabije prolazili u Evropi. Stam je bio jedan od glavih igrača u slavnoj sezoni gde je osvojena trostruka kruna, ali je prerano napustio klub. Ferdinand nije uvek ispunjavao svoj talenat, ali je senzacionalna sezona 2006/7. njemu obezbedila mesto među najboljima.

Centralni vezni igrači: Roj Kin – Pol Skols 

Jedino bi Brajan Robson mogao da se ’pobuni’ zato što je izostavljen, ali centar terena jasno pripada Kinu, koji bi takođe bio kapiten. Vrlo često se pričalo kako je Skols potcenjen, ali on to svakako više nije. Svako zna koliko je on dobar, ali omaleni crvenokosi igrač to redovno potvrđuje.

Ofanzivni vezni igrači: Dejvid Bekam – Kristijano Ronaldo – Rajan Gigs 

Bekam ili Ronaldo? Nemoguće je odlučiti, ali je Bekamov niz asistencija sa desnog krila omogućio trostruku krunu 1998-9. U ovom timu ’svih zvezda’ Ronaldo bi igrao na poziciji levog krila, dok bi Rajan Gigs, jedini čovek koji je osvojio svih 9 titula sa Fergusonom, igrao odmah iza napadača.

Centarfor: Erik Kantona 

Tim Mančester Junajteda sa samo jednim napadačem možda deluje kao jeres, ali moćni i talentovani vezni red drugog napadača čini nepotrebnim, iako se uspeh Mančester Junajteda najčešće bazirao na uspešnim partnerstvima umesto na individualnim naporima. Kol i Jork su bili nezaustavljivi zajedno, ali pojedinačno nisu imali uspeha. Runi će morati još puno da se dokaže da bi mogao da se poredi sa Kantonom, a Rud van Nistelroj je takođe ispao iz izbora.

Izmene: Edvin van der Sar, Stiv Brus, Brajan Robson, Andrej Kančelskis, Vejn Runi, Ole Gunar Solskjer, Rud van Nistelroj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: