Klizanje: Borba nove generacije

Predstojeće svetsko prvenstvo u umetničkom klizanju u Tokiju biće prava prilika za one koji do sada nisu pratili taj sport da se priključe višemilionskoj publici širom sveta. Na svetsku scenu vrhunskog klizanja stupaju mladi klizači, koji će vladati ledom naredne decenije. Nakon privremenog ili stalnog odlaska mnogih dugogodišnjih šampiona, borba za medalje među mladim klizačima biće neizvesna.

Izvor: B92

Nedelja, 18.03.2007.

06:24

Default images

Početak svetskog prvenstva u Tokiju 20. marta obeležila je senzacija u svetu umetničkog klizanja. Japanka Juko Kavaguči postala je prvi strani klizač koji će se takmičiti u samom vrhu tog sporta za Rusiju. Do sada je Rusija bila ta koja je izvozila iz svoje sportske "fabrike" klizače i trenere širom sveta.

Kavaguči i njen novi partner Aleksandar Smirnov kvalifikovali su se prošlog meseca, pobedivši na ruskom nacionalnom takmičenju u kategoriji sportskih parova. Ona bi, prema japanskim zakonima, morala da se odrekne svog državljanstva, ali će tražiti od japanskog premijera da napravi izuzetak.

Kuriozitet jeste i to da Japanka studira u Sankt Peterburgu, gde takođe kliza već četiri godine, a uz to dobro zna ruski jezik.

Poslednje evropsko prvenstvo u Varšavi u januaru obeležio je nedostatak zrelih klizača, koji su godinama unazad osvajali prva mesta, pa bitka za medalju nije bila tako neizvesna. Mlađa generacija klizača, od samo 16 ili 18 godina, uz raznovrsnu tehniku, sada će čeličiti i živce potrebne za takmičenja pod velikim pritiskom.

Evropski klizači su u lošijoj poziciji u odnosu na američke, ali i kineske, japanske ili kanadske klizače. Uprkos mladosti, klizači američkog kontinenta pokazali su na poslednjim svetskim takmičenjima veliki uspeh i zrelost u klizanju pod pritiskom, dok su mladi evropski klizači bili nesigurniji.

Prednost Evropljana je međutim u većem broju zemalja koje se takmiče, pa će se bitka voditi i između Francuza, Švajcaraca, Rusa, Nemaca, Belgijanaca, Finaca. Vredi zapaziti da je ove godine manje medalja otišlo Rusima, dok su neke druge evropske zemlje dale nove vrhunske klizače. U Japanu će se takmičiti 194 klizača iz 46 članica Svetske klizačke unije (ISU).

Žuber umesto Plušenka

Brajan Žuber
Naslovne strane ponovo je ispunio Jevgenij Plušenko. Iako ga neće biti u Tokiju ove godine, miljenik publike prethodnih godina ipak nije napustio takmičenja zauvek.

Očekivalo se da će 24-godišnji ruski klizač, jedan od retkih umetnika na ledu, posle lako osvojenog zlata na Olimpijskim igrama u Torinu prošle godine, definitivno povući, s obzirom na to da je "oduvao" konkurenciju u svakom pogledu. On je ipak odlučio da se, nakon godinu dana pauze, vrati amaterskom takmičenju naredne sezone, a ne da, poput mnogih, svoju karijeru nastavi u profesionalnom sportu.

Bez njega, u muškoj kategoriji u Tokiju favorit je Francuz Brajan Žuber, koji posle Plušenkovog odlaska osvaja sve zlatne medalje i ima najviši bodovni rejting na svetu. Za petama mu je drugoplasirani u Evropi, Čeh Tomas Verner, koji je na početku evropskog prvenstva čak bio ispred Žubera.

Žuber, uprkos dobroj tehnici i klizačkom doživljaju, nije uspeo na poslednjem takmičenju da dosegne vrhunske nastupe nekih svojih prethodnika, ali jeste zlatnu medalju. On osvaja medalje poslednjih šest godina, a namera mu je da tako nastavi na svetskom prvenstvu.

Dvostruki i aktuelni svetski šampion, Švajcarac Stefan Lambijel, koji se nije takmičio u Varšavi, vraća se na led na svetskom prvenstvi i planira da brani titulu. Dobar je i u Evropi trećeplasirani Belgijanac Kevin van der Peren, a tu su i Francuz Alban Prober, kao i Nemac Stefan Lindeman.

Iz Japana dolaze odlični takmičari Daisuke Takahaši i Nobunari Oda, a iz Kanade Džefri Batl, aktuelni nosilac svetske bronze.

Ameriku će predstavljati Evan Lajsaček, koji je prvi put uspeo da osvoji zlato na nacionalnom prvenstvu SAD i to fenomenalnim klizanjem, pa se i od njega može očekivati velika borba za svetsko zlato. Na drugom mestu na američkoj listi jeste tamošnje iznenađenje, Rajan Bredli, dok je na trećem mestu aktuelni šampion Džoni Vir.

Srbija će imati i svog predstavnika na takmičenju. Trifun Živanović, Amerikanac srpskog porekla, od nedavno kliza za Srbiju.

Tinejžerke osvajaju led

Mao Asada
U ženskoj konkurenciji, takmičenje se gotovo apsolutno odvija među devojkama mlađim od 20 godina. Inače, da bi se takmičili u seniorskoj konkurenciji, klizači moraju da napune 15 godina u julu prethodne godine.

Na prvom mestu treba gledati novu japansku zvezdu Mao Asadu, koja sa visokim bodovnim rejtingom dolazi na svoje prvo svetsko prvenstvo. Iz Japana takođe dolazi odlična Miki Ando, jedina aktivna klizačica koja skače četvorostruke skokove, a takmičiće se i Jukari Nakano. Upadljiv je odlazak Japanke Šizuke Arakave, koja je prošle godine osvojila zlato na Olimpijskim igrama u Torinu.

Iz Azije dolazi i odlična Južnokorejka Kim Ju-na. Ona ima dosta potencijala, ali je zbog problema sa leđima preskočila nedavno održane Azijske igre.

Jedna od najboljih američkih klizačica, Mišel Kvon, pravi pauzu od godinu dana, kako kaže, da bi imala više vremena za svoje studije, a postala je i ambasadorka dobre volje za UN. Učešće na takmičenju još nije sigurno ni za Sašu Koen, takođe mladu američku nadu.

Sve oči uprte su zato u aktuelnu svetsku šampionku, 17-godišnju Amerikanku Kimi Majsner. Ona kaže da je zadovoljna svojom kondicijom i pokušaće da brani titulu u Tokiju. Ona pred takmičenje uvežbava svoj trostruki aksl, najteži skok u ženskoj konkurenciji. "Sve japanske klizačice to mogu, pa hoću i ja", kaže Kimi Majsner.

Majsnerova je u poslednjih mesec dana prvi put pobedila na nacionalnom nivou u SAD, a zatim i na turniru Četiri kontinenta. Ona je inače druga klizačica ikada, posle čuvene Kristi Jamaguči 1991, koja je prvo osvojila svetsko, a tek zatim nacionalno prvenstvo.
Jevgenij Plušenko
Uprkos razočaravajućem obaveznom programu prvog dana tog takmičenja i šestom mestu, ona je u slobodnom programu dala sve od sebe i izbila na ubedljivo prvo mesto, jedina skočivši kombinaciju dva trostruka skoka.

Majsnerova će svakako biti zavidan protivnik svim ostalim pretendentkinjama na najviše odličje.

Pored nje, SAD će predstavljati Emili Hjuz, odlična, ali takođe mlada klizačica, a tu je i Alisa Sizni, koja je na nacionalnom takmičenju SAD iskočila iz mase i popela se na treće mesto. Kanadu će predstavljati Žoani Rošet.

Evropska šampionka, Italijanka Karolina Kostner, i drugoplasirana Švajcarkinja Sara Majer, međusobno su se borile na evropskom prvenstvu. Majerova je zablistala na početku takmičenja i pokazala odličnu tehniku, kao i blistavo prisustvo na ledu, ali joj je na kraju takmičenja popustila koncentracija, znajući da se bori za zlato. Majerova je, uprkos boljem celokupnom klizačkom utisku, napravila u Varšavi nekoliko loših doskoka i zavšila na drugom mestu.

Njih dve su ozbiljne pretendetkinje na medalju, ukoliko budu izvele svoje programe bez grešaka.

Kostnerova kaže da ide opuštena u Tokio, pošto ne provodi više sve vreme na treninzima. Razlog jesu njene studije. Nakon pokidanih ligamenata tokom prošle sezone, na evropsko prvenstvo došla je bez očekivanja i pokupila prvu nagradu, pa se nada da će, uz sličan stav, dobro proći i na svetskom prvenstvu.
Suzana Pojkjo
Treća ove godine bila je Finkinja Kira Korpi, takođe iznenađenje, "preklizavši" svoju inače odličnu zemljakinju Suzanu Pojkjo, koja je ove godine loše klizala.

Ne treba zaboraviti sjajnu mladu Gruzijku Elenu Gedevanišvili, koja se takođe nije na poslednjem evropskom prvenstvu dobro pokazala. Sa svojim senzacionalnim klizačkim sposobnostima ona će dominirati narednih godina, ukoliko dostigne zrelost potrebnu za vrhunska takmičenja.

U ženskoj konkurenciji još jedna novost iz Rusije. Irina Slutskaja objavila je da se više neće takmičiti. Sedmostruka svetska i evropska šampionka kaže da joj je "svega dosta" i da želi da postane voditeljka “tok šou” programa na televiziji.

Ta odluka nije toliko neočekivana, s obzirom na to da je 27-godišnja Ruskinja bila veoma razočarana trećim mestom na Olimpijskim igrama u Solt Lejk Sitiju 2002.

Za medalju u ruskom timu boriće se veteranka Jelena Sokolova, koja je poslednje dve sezone relativno loše prolazila, a tu su i mlađe takmičarke Arina Martinova i Aleksandra Jevljeva, ali se za Ruskinje na svetskom prvenstvu ne očekuje veliki uspeh.

Srbija i ovde ima svoju predstavnicu, Kseniju Jastšenjski, koja je petostruka šampionka Srbije.

Parovi – odlazak ruskih veterana

Tanit Belbin i Bendžamin Agost
Nekoliko plesnih parova poslednjih godina je držalo primat, ali zbog odlaska fenomenalnih Rusa Tatjane Navke i Romana Kostomarova, koji su ubedljivo držali prve pozicije u Evropi, i u toj kategoriji takmičenje će biti veoma interesantno.

Na prvo mesto ove godine izbili su odlični Francuzi Izabel Delobel i Olivije Šonfelder. Bugarsku predstavljaju inovativni Albena Denkova i Maksim Staviski, kojima su nekako uvek izmicala bolja mesta od trećeg na evropskim prvenstvima. Oni će, kao prošlogodišnji svetski prvaci, ove godine imati dosta posla u odbrani te titule.

Za Rusiju takmiče se Oksana Domnina i Maksim Šabalin, aktuelni vicešampioni Evrope, a tu su i Jana Hohlova i Sergej Novicki.

Odlični, veseli, ali uvek gubitnički par klizača iz Velike Britanije, brat i sestra Šinejd i Džon Ker, takođe će nastupati u Tokiju, a tu su i Italijani Federika Fajela i Masimo Skali.

Sjedinjene Države u ovoj kategoriji imaju jak par, Tanit Belbin i Bendžamina Agosta, koji su i prošle godine odlično klizali, a SAD će predstavljati i ništa manje dobri Melisa Gregori i Denis Petuhov.

U ovoj grupi jaki su i Kanađani, Mari-Frans Debrej i Patris Lozon, aktuelni svetski vicešampioni i novi pobednici takmičenja Četiri kontinenta, a Kanadu će predstavljati i Meril Dejvis i Čarli Vajt.

Kina, koja je i ranije imala jake klizače u svim kategorijama, nije oslobođena problema. Kineski sportski zvaničnici i dalje pokušavaju da ubede svoj najbolji (i najstariji) sportski klizački par, Ksue Šen i Hongboa Žaoa, da se ne penzionišu naredne godine.
Ksue Šen i Hongbo Žao
Oni su prve desetak dana, četvrtu godinu za redom, osvojili zlato na Azijskim zimskim igrama i tako pobedili i svetske šampione, Ćing Pang i Đijana Tonga, koje ćemo takođe videti u Tokiju.

Par veterana, koji se takmiči već 15 godina, navodi međutim da ne može da čeka Olimpijske igre 2010. kako bi pokušali da prevaziđu svoje bronzane medalje na olimpijskim igrama u Solt Lejk Sitiju i u Torinu.

Kako ni svetske klizačke zvezde nisu pošteđene tračeva, priča se da 33-godišnji Žao i 28-godišnja Šen, koji klizaju zajedno već deceniju i po, žele da se penzionišu kako bi se venčali.

Ipak, u njihovom velikom klizačkom iskustvu i umeću poklonici klizanja će moći da uživaju na Svetskom prvenstvu u Tokiju.

U kategoriji sportskih parova SAD će predstavljati njihovi prvaci Bruk Kastil i Bendžamin Okolski, kao i Rena Inu i Džon Boldvin, za koje se očekuje da će napasti i titulu prvaka. Iz Kanade dolaze dosta dobri Džesika Dube i Brajs Dejvison.

Aktuelni evropski šampioni, Nemci Aliona Savčenko i Robin Solkovi, odlično su klizali u Varšavi, a put za medalju otvoren im je pošto ove godine ne klizaju sjajni Rusi Tatjana Totmjanina i Maksim Marinin, koji su vladali tom kategorijom više godina unazad.

Rusiju će predstavljati već pomenuti par Juko Kavaguči-Aleksandar Smirnov, ali i aktuelni svetski nosioci bronzane medalje, Marija Petrova i Aleksej Tihonov. Iako trenutno ne u prvoj postavci, ne treba zaboraviti ni nekada dosta dobre Juliju Obertas i Sergeja Slavnova.

Poljsku će predstavljati veteranski, a sada i bračni par Dorota i Marijuš Sjudek. Oni su odgodili penzionisanje, planirano za prošlu godinu, kako bi ove godine nastupili na prvenstvu u Varšavi, pred svojim zemljacima, a sada i u Japanu.

Više gledalaca od NBA

Inače, klizačka federacija je nov način bodovanja uvela nakon skandala na Olimpijskim igrama 2002, kada je utvrđeno da je bilo zamene glasova među sudijama, pa je prvi put zlato dodeljeno i kanadskom i ruskom paru. Objašnjenje bodovanja izdato je ni manje ni više nego na 2.600 stranica, pa ne čudi što mnogi gledaoci, pa i sami klizači, još nisu sasvim razumeli način bodovanja.

Neki smatraju da je novo bodovanje iz tog sporta izbacilo izvestan umetnički utisak jer su klizači prinuđeni da potpunu pažnju usredsrede samo na tehničku težinu svoje izvedbe. Drugi međutim smatraju da će to pozitivno uticati da klizači rade na svom celokupnom utisku, i tehničkom i artističkom.

Umetničko klizanje je pre dve godine time svakako ušlo u novu epohu, a uticaj takvog bodovanja videće se tek u narednim godinama. Ali, pošto tek dolaze zvezde, sadašnje juniorske šampionke, poput Mirai Nagasu i Karolin Žang, koje sa 13 godina ostavljaju publiku bez daha, svakako da će klizanje i dalje biti u fokusu.

Nova lica, a i neka stara, učiniće Svetsko prvenstvo u Tokiju zanimljivim. A kao i uvek u umetničkom klizanju, neće nedostajati ni drame na ledu, što zbog uživljavanja samih klizača, što zbog samog sporta. Nositi klizačicu u jednoj ruci i klizati na jednoj nozi nekada može delovati opasnije i uzbudljivije od završne trke Formule 1.
Ove godine Svetska klizačka federacija odlučila je da neće biti kvalifikacija, već će selekcija biti napravljena kroz prvi program.Takmičenje ima dva programa, obavezan i originalan, dok plesni parovi imaju i slobodni program.

Klizače i organizacije poslednjih par godina brine smanjenje broja ljudi širom sveta koji prate taj sport, iako su i dalje u pitanju milioni. Smanjenje je zapravo u odnosu na pre desetak godina, kada je klizanje privlačilo ogromnu publiku od više desetina miliona, novac u opticaju bio je veliki, a klizači su punili stranice i ekrane svetskih medija. Ipak, to je samo relativno smanjenje gledanosti jer je, na primer, u SAD prošlogodišnje Zimske olimpijske u Torinu pratilo više gledalaca nego finale NBA.

Ipak, na takmičenju Četiri kontinenta u Americi pre desetak dana klizači su se žalili da nije bilo dovoljno publike da ima da podršku i dovoljnu energiju da pokažu šta umeju, što je u klizanju veoma važan faktor.

Mnogi to pripisuju promenama pravila, odnosno načinu bodovanja. Naime, do pre dve godine najveći broj poena bio je 6.0, dok se sada broj bodova kumulativno skuplja. Takođe, sudije su sada anonimne, pa se ne zna ko je kome koliko poena dodelio, a ceo proces sabiranja i oduzimanja sada obavlja kompjuter.

Najvažniji takmičari po zemljama

Stefan Lambijel
Žene:

Kina: Jan Liu, Binšu Ksu
Estonija: Jelena Glebova
Finska: Kira Korpi, Suzana Pojkjo, Alisa Drai
Gruzija: Elene Gedevanišvili
Mađarska: Julija Šebešćen, Viktorija Pavuk
Italija: Karolina Kostner, Valentina Marćei
Japan: Mao Asada, Miki Ando, Jukari Nakano
Rusija: Arina Martinova, Jelena Sokolova, Aleksandra Jevljeva
Švajcarska: Sara Majer, Betina Hajm
Južna Koreja: Kim Ju-na
SAD: Kimi Majsner, Emili Hjuz, Alisa Sizni

Muškarci:

Belorusija: Sergej Davidov
Belgija: Kevin van der Peren
Kanada: Džefri Batl, Kristofer Mebi, Emanuel Sandu
Kina: Đialijang Vu, Ming Ksu
Češka: Tomas Verner
Francuska: Brajan Žuber, Alban Prober, Janik Ponsero
Nemačka: Stefan Lindeman
Rusija: Andrej Lutai, Sergej Voronov
Švajcarska: Stefan Lambijel, Džamal Otman
Ukrajina: Anton Kovalevski
SAD: Evan Lajsaček, Rajan Bredli, Džoni Vir

Parovi

Pang Æing i Tong Ðijan
Sportski parovi:

Kanada: Džesika Dube-Brajs Dejvison
Kina: Ćing Pang-Đijan Tong, Ksue Šen-Hongbo Žao
Francuska: Marilin Pla-Janik Boner
Nemačka: Aliona Savčenko-Robin Solkovi, Mari Vartman-Florian Just
Poljska: Dorota i Marijuš Sjudek
Rusija: Juko Kavaguči-Aleksandar Smirnov, Marija Petrova-Aleksej Tihonov, Marija Muhortova-Maksim Trankov, Julija Obertas-Sergej Slavnov
Ukrajina: Tatjana Volosožar-Stanislav Morozov
SAD: Bruk Kastil-Bendžamin Okolski, Rena Inu-Džon Boldvin, Naomi Nari Nam-Temistoklis Lefteris

Plesni parovi:

Bugarska: Albena Denkova-Maksim Staviski
Kanada: Mari-Frans Debrej-Patris Lozon
Francuska: Izabel Delobel-Olivije Šonfelder, Natali Pešala-Fabijan Burza
Velika Britanija: Šinejd i Džon Ker
Izrael: Aleksandra i Roman Zarecki
Italija: Ana Kapelini-Luka Lanote, Federika Fajeli-Masimo Skali
Japan: Nozomi Vatanabe-Akijuki Kido
Litvanija: Katarin Kopeli-Deividas Stagnijunas
Rusija: Oksana Domnina-Maksim Šabalin, Jana Hohlova-Sergej Novicki, Anastazija Platonova-Andrej Maksimiškin
SAD: Tanit Belbin-Bendžamin Agosto, Meril Dejvis-Čarli Vajt, Melisa Gregori-Denis Petuhov

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: