Novak ne duguje nikom ništa

Onaj pobednički krik Novaka Đokovića, na kraju meča polufinala Mastersa u Parizu protiv Stefanosa Cicipasa, čuo se daleko.

Izvor: Zoran Kecman

Nedelja, 06.11.2022.

09:00

Novak ne duguje nikom ništa
Foto: Profimedia

Najmanje do terena na Rolan Garosu, u zapadnom delu grada, a bogami i dalje.

Krik koji je zaparao uši brojnim njegovim oponentima, dežurnim tumačima pravde, ljubiteljima sofisticiranih igara bez granica kontra Novaka Đokovića.

Krik iz inata, unapred otpisanog, unapred poraženog od strane brojnih gledalaca u nekadašnjem Bersiju, sada Akor areni.

Ni tamo očigledno lekciju nisu naučili - 4:3 za Cicipasa i dva servisa ne znače nužno poraz Novaka Đokovića.

Novak je, gledajući na sve do sada u karijeri, doktorirao na pobedama u taj-brejku seta odluke.

Pitajte bilo koga, pre svih Rodžera Federera, sa onog nestvarnog vimbldonskog finala 2019. godine. Ili bilo koga drugog ko je prošao slično, jer Novak ima takav beton od nerava u tim momentima, da je to prosto zapanjujuće. Posle meča je priznao da je prebrodio najveći izazov tokom nedelje, pošto ga pre toga istinski, nije ni bilo, sve je rešavao u dva seta.

Sjajno je što je i kada je malao zaškripalo u igri, kao u drugom setu meča sa Cicipasom, našao izlaz i put do pobede. To daje veliku nadu pred ovo novo, osmo parisko finale.

Možda je publika u Parizu zaista želela da gleda jedno duže polufinale, jer cene karata su zaista paprene, i nikom se ne sviđa da se posle samo sat i kusur minuta igre, podigne sa stolice i krene kući.

Ako je to bio motiv da jedan deo navali da žestoko podržava Cicipasa, razumljivo je, ali opet je taktika pogrešna - to je ono što Novaka posebno "loži".

US Open protiv Federera, Vimbldon protiv istog rivala, gde god je bio u podređenom položaju što se tiče ukusa publike, koristio je to kao pogonsko gorivo za najveće pobede. Pa tako i sada, ništa novo.
Foto: Profimedia
U osvit ovog turnira u Parizu, javljali su se mnogi dušebrižnici kojima odnekud nije bilo jasno po kom osnovu je Novaku Đokoviću mesto na ATP Tur finalu u Torinu?

E pa, gospodo draga, po tome što je on, priznali vi to ili ne i dalje REALNO broj jedan na svetskoj listi.

Prekrojene, suludim pravilima sklepane liste po volji moćnika, po kome se šampion turnira kažnjava nededeljivanjem bodova iako za to nije ništa skrivio, ne mogu biti pravedni kriterijumi.

Jer ne zaboravite, Novaku je ove godine uskraćeno pravo da se kao potpuno zdrav i prav takmiči i Australiji, Indijan Velsu, Majamiju, Torontu, Sinsinatiju i na US Openu.

To plus 2.000 negde u londonskoj ATP magli izgubljenih 2.000 poena sa Vimbldona čini brojku od potencijalno 10.000 poena za koje je bio uskraćen da ih osvoji. Novak se, shodno postojećem pravilu ATP, da kao šampion jednog od četiri grend slem turnira, ukoliko bude u Top 20 u ATP trci, kvalifikovao na završni turnir sezone.

Gde mu je oduvek i bilo mesto.

To što je tako nešto uskraćeno pobednici Vimbldona, Jeleni Ribakinoj, nije Novakova greška, to je deo neusklađenosti pravila po kojim se igra u muškom i ženskom tenisu.

Jer da, pobedniku grend slema i treba da bude mesto na turniru najboljih osam u godini.

Ipak, da ne bude da je nekom ostao dužan, Đoković je i ovako uspeo da napravi neverovatan podvig.

I bez učešća na svim tim slemovima i mastersima (dva grend slema plus četiri mastersa na američkom kontinentu), Đoković je igrajući na samo 14 turnira (najmanje u Top 20) uspeo da osvoji dovoljno poena u ATP trci da bude među osam najboljih!

Dakle ne u Top 20, nego u traženih osam!

Uz sve te prepreke i odsustva? Šampionski, nema šta!

"Lepo je videti da se Đoković kvalifikovao za finale i bez potrebe da koristi to pravo o grend slem tituli. Niko više neće moći da raspravlja o tome i ljuti se", poručila je bivša broj jedan svetskog tenisa, Lindzi Devenport.

I u tome je Novakova snaga. Što naumi, to uradi i zapuši usta kritičarima. Protiv Runea, može apsolutno da uživa iako, znajući ga, možemo da računamo na to da će mu u glavi biti brojke i rekordi.

Ima za šta da se bori i da igra - ima niz od 20 pobeda u takmičarskim mečevima (deveti put u karijeri), na pragu je 39. masters titula, 91. trofej u karijeri, peti u sezoni, rekordni sedmi u Parizu...

I to protiv jednog od najboljih izdanaka nove generacije igrača, temperemantnog Danca koji će tek praviti čuda u svetu tenisa.

Finalnim činom u Akor areni u Parizu, definitivno pada zavesa i na sve te priče o Novakovom nezasluženom plasmanu na ATP Tur finale.

Mogu da kažu šta žele, ali istina je jedna, Novak je taj kome su uzeli još jednu godinu i kome duguju.

Sa poenima (barem) sa Vimbldona, on bi bio taj koji se bori za mesto broj jedan na kraju sezone sa Nadalom i Cicipasom, pošto Alkarasa tamo zbog povrede neće biti.

I imao bi daleko, daleko više poena nego sada.

Uskraćene su mu brojne nedelje na vrhu, po čemu je i ovako rekorder.

Ali, znamo Novaka i šta znači ono njegovo napisano ćirilicom na kameri, "Ma, tako je, breee! Idemooo".

Lepo je pre Pariza rekao, "sve maske su pale"...

Zoran Kecman

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: