Rus predvodio Hrvate do evropskog zlata

Vaterpolisti Hrvatske su šampioni Evrope.

Izvor:

Subota, 10.09.2022.

19:30

Rus predvodio Hrvate do evropskog zlata
Photo: LEN

Selekcija Ivice Tucaka je u finalu bila bolja od Mađarske rezultatom 10:9 (3:3, 1:0, 4:4, 2:2). To je drugo zlato za Hrvatsku, a oba su osvojila kod kuće nakon trijumfa 2010. godine kada je oraganizator bio Zagreb. Ujedno su svrgli Mađare sa evropskog trona na koji su se popeli pre dve godine u Budimpešti.

Rasprodata "Spaladium arena" je svedočila veoma uzbudljivom meču u kom je njihova selekcija naposletku slavila.

Igralo se gol za gol o čemu svedoči podatak da je Hrvatska samo u dve prilike imala više od gola prednosti i to samo na posed ili dva.

Naturalizovani ruski vaterpolista je predvodio Hrvatsku na ovom meču. Otvorio ga je golom, nakon čega je usledio ekspresan odgovor protivnika. Zapravo, sve deonice su okončane nerešenim rezultatom, sem druge kada je jedini strelac bio upravo Harkov.

Bolje su Hrvati koristili igrača više i iz tih situacija najčešće poentirali.
Gledali smo pravu rapsodiju u nastavku, kada je u trećoj deonici postignuto nekoliko prelepih pogodaka na obe strane kojim se održavao egal. Prosto je šteta što je na kraju sve spalo na peterce.

Ne, utakmica nije zavšrena nerešeno nakon čega se pristupilo izvođenju penala, već je u finišu meča izvedeno čak četiri peterca. Smireniji su bili Hrvati, tačnije rođeni Splićanin Jerko Marinić Kragić koji je realizovao oba, dok je na suprotnoj strani između ta dva promašio Kristian Manherč.

Drugi je iskoristio Silard Janšil, ali je posle toga na satu ostalo samo pola minuta, te nije ostalo mnogo vremena. Preko celog terena je pokušao golman Soma Vogel i bio je to impresivan pokušaj, ali nedovoljan da se savlada maestralni Marko Bijač.

Možemo govoriti i o akciji koja je prethodila tome, da Vendel Vigvari nije pogodio prečku iz kontre u situaciji jedan na jedan sa Bijačem, ali ostaje činjenica da su naposletku slavili Hrvati.
Kod "vatrenih" se istakao Konstanin Harkov sa tri gola, koliko je imao i Rino Burić koji je u trećoj deonici držao Hrvate u igri. Još dva, ona ključna iz peterca, je postigao Jerko Marinić Kragić.

Na drugoj strani Erik Molnar je postigao dva gola iz dva pokušaja, dok je Silard Janšik podbacio i potrošio je čak osam lopti kako bi postigao isto toliko golova.

Podsetimo, ranije je Španija, aktuelni svetski šampion, osvojila bronzu protiv Italije u reprizi finala Svetskog prvenstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

248 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: