Neven Spahija: "Makabi je izazov karijere"

Otišli su Parker, Baston,Solomon,Peni...dakle, morali ste da rekonstruišete tim, jer je od startera ostao samo Vujičić?

"Apsolutno je to naš najveći problem, uz to što smo preskočili gotovo kompletne pripreme. Znate za ovaj dogovor NBA i Evrolige gde smo mi više vremena proveli na putovanjima i igrali utakmice sa NBA ekipama, nego što smo trenirali. To je nešto što je nenadoknadivo u ovom trenutku i one traže vreme. Nadam se da ću ukomponovati ekipu Makabija onako kako ja hoću, ali trenutno nismo na više od 50-60 posto naših mogućnosti".

Izvor: Igor Vujièin

Četvrtak, 02.11.2006.

12:31

Default images

Očekivanja od Makabija su uvek ista. Dva domaća trofeja se podrazumevaju, ali i plasman na F4 Evrolige?

"Tu se ništa nije promenilo. Očekivanja su ista, dakle dva trofeja i plasman na Fajnal For. Sve je novo, samo su očekivanja ista i ja sam to kao novi trener Makabija prihvatio, svako ko bude u situaciji da postane trener Makabija mora pristati na isto. Tu nema albija i objašnjenja tipa "novi tim ili potrebno nam je vreme". To ni mediji, ni navijači pa ni uprava Makabija neće prihvatiti. Dakle, ja sam u situaciji da moram da gradim novi tim a istovremeno i da pobedjujem. Teško je, ali ja uvek kažem da nije teško, ne bi meni palo u ruke".

Ipak, biti trener Makabija se ne postaje svaki dan. Kako je biti na klupi jednog takvog sistema?

"U svakom slučaju je nešto posebno. Svaki trenerski poziv je jedan veliki izazov, gde god da idete, čak i tamo gde su manji programi morali ste da radite vrlo odgovorno i da se penjete po nekoj hijerarhiji da bi ste došli do Makabija.Biti prvi trener Makabija je velika čast, odgovornost se podrazumeva, tako da se osećam i vrlo prijatno, ali osećam i ogroman pritisak. Uostalom, sve što sam do sada i uradio,napravio sam da bih bio trener jednog velikog kluba kakav je Makabi. Sve je na meni".
Posle poraza od Španije u Beogradu i kvalifikacija hrvatska reprezentacija igra na EP u Španiji. Koliko pratite dešavanja u hrvatskoj košarci i kakve su šanse ekipe koju će voditi Repeša u Španiji?

"Bez obzira gde se nalazim pratim sve što se dogadja u hrvatskoj košarci. Teško mi je da odgovorim na to pitanje jer ne znam kakav će tim imati Hrvatska na EP u Španiji. Imamo dosta mladih i talentovanih igrača, ali to nije jedino što je potrebno za dobar rezultat. Treba imati jednu ekipu koja godinama igra zajedno, koja se poznaje i ima iskustvo igranja velikih i teških utakmica. To je imao onaj tim koji sam ja vodio u Beogradu, pa opet nismo uspeli...Svako prvenstvo je priča za sebe".

Pre nekoliko godina tvrdilo se da veliki broj igrača nestaje prelaskom iz juniorske u seniorsku selekciju zbog nedostatka dobrih trenera  u Hrvatskoj. Sada ste tu: Repeša (Roma), Anzulović (kome je rejting u Evropi sve viši) i vi.

"Nije to bio problem. Hrvatska je uvek imala solidne,dobre trenere, dobro, nismo imali onu garnituru trenera koje je imala Srbija odnosno ex Jugoslavija. Imali smo dosta talentovanih momaka koji su iz moje generacije. Nije to jedini uslov...Nedostaje domaće jako prvenstvo, nedostaju jaki treneri u nacionalnim šampionatima, recimo kao što to radi Dule Vujošević u Partizanu, nedostaju i malo bolji budžeti. To su problemi koji ne dozvoljavaju jače programe i sisteme. Ovako, svi smo raštrkani po svetu, igrači rano sa 20-22 godine odlaze i teško je našraviti i dobiti gotovog igrača. Pogledajte šta se dogodilo u našem primeru sa Kasunom, Ukićem, Tomasom. Da su ostali još koju godinu u zemlji, sigurno bi više koristilo", rekao je Spahija za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: