Tvorac Bostonovog uspeha: Predstavnik nove generacije

Ime Udoka glavni trener NBA franšize iz Bostona, stekao je ogromno poštovanje jer od svakog igrača iz svoje ekipe uspeva da izvuče najbolje.

Izvor: SN

Sreda, 08.06.2022.

14:00

Tvorac Bostonovog uspeha: Predstavnik nove generacije
EPA-EFE/CJ GUNTHER

Udoka je rođen 1977. u Portlandu, Oregonu i on je nigerijsko-američki profesionalni košarkaški trener i bivši igrač koji je tokom karijere nosio dres reprezentacije Nigerije.

Boston Seltiksi su pod njegovom trenerskom palicom došli do NBA finala u kojima imaju 1-1 protiv Golden Stejt Voriorsa.

"Stabilnost i upornost su osobine koje su se iz Udokine igračke karijere prenele i na njegov trenerski način rada", kaže izvršni direktor San Antonio Sparsa, čuveni Ar Si Bjuford, generalni menadžer tima iz Teksasa tokom Udokinog boravka u Sparsima, najpre u ulozi igrača, a zatim i sedam godina kao pomoćnog trenera kod žive legende Grega Popoviča.

"Uvek je iznenađujuće kada se stvari dešavaju brzo, ali mene ne iznenađuje što je ekipa Bostona sa Imeom prebrodila oluju sa kojom su se suočili nešto ranije", rekao je Bjuford za NBA.com.

"Upoznat sam sa njegovim pristupom i doslednošću, ali sam takođe znao da će biti pažljiv u prilagođavanjima i izgradnji odnosa sa igračima"


"Ime je neverovatno uravnotežena osoba, i zato je bio tako dobar u treniranju već u svojoj prvoj sezoni kao sasvim mlad čovek", ističe krilni centar Lamarkus Oldridž, sedam puta Ol-Star, koji je bio saigrač Udoka u Portlandu (2006-07.), pre nego što je odigrao četiri sezone u San Antoniju (2015-19.) i još jednu u Bruklinu (2020 -21.), gde je Udoka bio pomoćni trener.

"Nadam se da će Ime osvojiti prvenstvo jer to otvara vrata novim, mladim trenerima. Udoka stoji na početku jednog novog puta, a možda toga nije ni svestan", kaže bek Sparsa Dežonte Marej. "Stare trenerske metode izumiru. Ime ima direktne zahteve i iznosi ih sa poštovanjem, tako da momcima nije neprijatno sa njim. Ume da razgovara sa igračima kao sa odraslim ljudima", opisuje Udoku trener za razvoj igrača u LA Klipersima, Kameron Hodžes i dodaje:

"On je predstavnik nove generacije trenera, i imaće karijeru dugu koliko god želi, jer je jednostavno stvoren za to. Ime Udoka u svojoj DNK ima sve što je potrebno za uspeh"


Tokom svojih dana u stručnom štabu trenera Grega Popoviča, Ime Udoka se nikada nije plašio da ospori njegove ideje i koncepte.

"Sam Pop nas je podsticao na raspravu,"
rekao je kroz smeh Udoka za NBA.com.

"Kao što znamo, on voli debatu, diskusiju i razmenu argumenata. On ne želi ljude koji samo govore „da". Znao sam to još kao igrač. Prva stvar koju nam je rekao kada me je angažovao i okupljao na trenerskim sastancima i treninzima bilo je: „Izgovori ono što misliš. Svi imaju različite ideje. Sve ih cenimo.' Dakle, on nas je zaista ohrabrio da to učinimo. To sam ja".


"On je i dalje Ime, i mislim da je to jedna od stvari koje svi – treneri, osoblje i igrači – vole kod njega", kaže pomoćni trener Seltiksa Vil Hardi za NBA.com.

"On je čovečan. On je autentičan. On ne igra neku ulogu. On je jednostavno ono što jeste sve vreme".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: