Lisovskom zabranjeno da nosi značku u bojama ukrajinske zastave na SP

Britanski snukeraš Džek Lisovski rekao je da mu je zabranjeno da na svom prsluku nosi značku u bojama ukrajinske zastave tokom mečeva na SP u Šefildu.

Izvor: B92

Petak, 22.04.2022.

12:34

Lisovskom zabranjeno da nosi značku u bojama ukrajinske zastave na SP
Foto: Profimedia

Lisovski ima ukrajinsko poreklo, njegov deda je iz te zemlje. Snukeraš je na turniru na Gibraltaru nosio značku u bojama ukrajinske zastave, kao podršku u jeku ruske vojne intervencije.

On je u razgovoru sa novinarima rekao da je želeo isto da uradi i na Svetskom prvenstvu, koje se održava u Šefildu, ali mu Svetski snuker to nije dozvolio.

"Svi u ovoj sobi se slažete da treba podržati Ukrajinu, pa zašto, dođavola, ne mogu da je nosim? To je nešto što mi je blisko. Moj deda je Ukrajinac, moj tata je bio tamo i vrlo je tužno sve što se događa. Pokušao sam da je nosim u Šefildu, ali su mi rekli da ne mogu, osim ako nisam Ukrajinac", rekao je Lisovski za Bi-Bi-Si (BBC).

"Imam nešto ukrajinsko u sebi, ali to nije bilo dovoljno i morao sam da skinem značku sa prsluka", dodao je 30-godišnji snukeraš.

Lisovski će u drugom kolu Svetskog prvenstva igrati protiv Australijanca Nila Robertsona i rekao je da će, ukoliko pobedi svetskog šampiona iz 2010. godine, razviti ukrajinsku zastavu na kraju meča.

"Nosio sam značku na nekoliko turnira, želeo sam sada da je nosim, ali mi nije dozvoljeno. Pokušavam da nabavim zastavu. Ako pobedim Robertsona, mahaću zastavom u sali", rekao je Lisovski.

Svetski snuker je u saopštenju naveo da je uvek bio politički neutralan i da zbog toga ne dozvoljava da se snuker koristi kao politička platforma na Svetskom prvenstvu.

"Snažno smo protiv napada na bilo koju suvernu državu i svih oblika nasilja ili ugnjetavanja. Naše misli i molitve su sa ljudima koji stradaju u trenutnom sukobu u Ukrajini", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: