Liga šampiona: Uvod u drugu fazu

Na početku kvalifikacija za Ligu šampiona bore se timovi sa prostora ograničenog Grenlandom, kineskom granicom i Gibraltarom. Kada počne pravo takmičenje 32 ekipe prostor se suzi na klubove od Moskve do Lisabona i od Trondhajma do Atine. Sada, kada igraju stvarno najbolji, teritorija se potpuno skuplja i ograničava na zapadnu Evropu – među 16 najboljih nema kluba smeštenog istočnije od Minhena, a od ugaonih tačaka ostao je samo Lisabon. To govori o ekonomiji današnjeg fudbala, ali i o samopouzdanju koje raste stalnim takmičenjem sa najboljima.

Izvor: Vladimir Novakoviæ

Ponedeljak, 20.02.2006.

07:36

Default images

Deset od šesnaest timova već je osvajalo naslov najboljeg na kontinentu, a u njihovim vitrinama nalazi se 36 od 50 pehara. Od istinskih kontinentalnih velikana nema samo jednog – Mančester Junajteda, ali pitanje je da li će nekome nedostajati ekipa koja je na šest mečeva prve faze dala tri gola.

Verder – Juventus

Drugi uzastopni ulazak među 16 najboljih dokaz je sistematskog rada u Bremenu. Tomas Šaf bi najradije zaboravio prošlogodišnju avanturu, kada su „zeleni“ u dva meča primili deset golova od lionskog Olimpika. Ako su tada mislili da žreb i nije loš, ovog puta prevare nema – niko ne želi da igra sa Juveom ako baš ne mora. Aleks del Pjero igra kao pre deset godina, ali ni to mu nije dovoljno za mesto u startnoj postavi i to otprilike obuhvata veličinu problema pred Mikuom i drugovima. Patrik Vijera ima velike ambicije, koje na Hajberiju nije mogao da ostvari, a granice mogućnosti Zlatana Ibrahimovića su praktično . Za tračak nade Verderu treba raspoloženi tandem KundK (Klasnić – Kloze) i Tim Borovski u prošlojesenjoj formi. Sve i da se ti uslovi ispune, ne bismo se kladili na Nemce.

Benfika – Liverpul

Liverpul je prošlog maja na čudesan način postao prvak Evrope peti put, ali Benfika ima više nastupa u finalima – čak sedam! Naravno, to je bilo neko drugo vreme. Danas s u Lisabonu igra fudbal druge evropske klase i samo su čudesan raspad Mančester Junajteda i veoma slaba grupa omogućili ekipi Ronalda Kumana da stigne ovako daleko. Liverpul je u poslednjih godinu dana odigrao neverovatnih 19 mečeva na bukvalno svim nivoima Lige šampiona (od prvog kola kvalifikacija do finala). Za to vreme su momci Rafe Benitesa doživeli samo jedan poraz – od sofijskog CSKA. Sa tri pobede 1:0 u deset dana pred start druge faze LŠ (Vigan, Arsenal, Man. Junajted), kojima su ostali u konkurenciji za drugo mesto u ligi i trofej u FA kupu, Stivi Dži i drugovi podigli su samopouzdanje do neba. Mislite li da je moguće da ne budu sa nama i u aprilu?
Bajern – Milan (B92 uživo, utorak 20.45)

Drugi derbi „sila Osovine“ donosi sasvim drugačiju priču. Sastaju se dva kluba, čije se mesto u Top 10 kontinenta ne dovodi u pitanje, što automatski znači da jedan favorit neće videti četvrtfinale. Na prvi pogled favorit je Milan, ali ne treba zaboraviti da je Bajern dobio sve mečeve u svim takmičenjima na Alianc Areni od kada je otvorena (krajem prošle sezone). Milan ima ubistven napad u sastavu Ševčenko – Đilardino – Inzagi, ali se golman Dida već dugo muči među stativama, a odbrana svakako nije mlađa nego jesenas. Setićemo se i još nekih podataka: pred EP u Portugalu Ligu šampiona osvojio je Porto, apred OI u Atini prvak Evrope postala je Grčka. A u junu sve nas čeka šampionat sveta u... hm... Nemačkoj.

Rendžers – Viljareal

Možda ovaj par nema „težinu“ kakvu imaju dueli Bavaraca i „rosonera“ ili Romanovih pulena sa „blaugranom“, ali na Ajbroksu i Madrigalu ekipe će se boriti za ono što u anglodfonom svetu zovu 15 minutes of fame. Španci, da ne kažemo evropska filijala Boke Juniors, možda nikad više neće igrati u najjačem takmičenju. Rendžers u nacionalnom šampionatu zaostaje 21 bod za liderom i mrskim rivalom, koji je u nedelju zabeležio najveću pobedu u istoriji SPL. Baš zato će mnoga srca ostati na terenu, a bilo da dalje ode Diego ili Dado, u sledećem kolu biće autsajder.

PSV Ajndhoven – Olimpik Lion

Prošle sezone dva kluba sastala su se u četvrtfinalu. Lionski Olimpik mnogi smatraju najvećim od „ostalih“ klubova, posle čudesne transformacije iz drugoligaša u apsolutnog vladara Francuske. Lion je bio favorit pred prošlogodišnje duele, baš kao što je i danas, ali su u polufinale otišli Holanđani. U modernom fudbalu značaj trenera teško je preceniti, a poređenje Gusa Hidinka sa Žerarom Ulijeom ne bi bilo umesno. Da li će i ovog puta čudesni Holanđanin uspeti da nadoknadi očiglednu razliku u kvalitetu?
Real Madrid – Arsenal (B92 snimak, utorak 00.00)

Pre samo dve-tri godine čak su i mnogi stručnjaci ovaj par očekivali u finalima Lige šampiona. Međutim, niti fudbal mogu igrati samo majstori i napadači, niti su kontinentalni timovi toliko taktički naivni da ne razumeju fudbal na jedan dodir. Sezona 2005/06 bacila je Arsenal i Real u duboki ponor: Madriđani, treću godinu bez trofeja, praktično su izgubili domaću titulu pre Božića, a onda primili šest u Saragosi; u severnom Londonu suočili su se sa činjenicom da se Venger godinama bavio alhemijom i iz ekipe izvlačio više nego što realno može. Pored hvatanja slamke za spas sezone dvomeč će imati i dodatni začin: Florentino Peres izbliza će gledati Tjerija Anrija i Ešlija Kola. Arsenal se preko leta seli na novi stadion, ali ko će na njemu igrati kada krene nova sezona veliko je pitanje.

Ajaks – Inter (B92 snimak, sreda 00.00)

Ako će Florentino Peres uz posao imati priliku i za šoping, Morati to sebi ne bi smeo da dozvoli. Ne dok su na terenu igrači Ajaksa. Inter nikad nije imao mnogo sreće sa bivšim igračima „amsterdamskih Kopljanika“ a niz neuspeha je dugačak – Bergkamp, Kanu, Vinter, Van der Mejde. Ajaks je drugu od četiri evropske titule osvojio pobedom nad Interom, uz dva gola Johana Krojfa. Na Areni danas nema Krojfa, pa je italijanski tim apsolutni favorit. Svest o izgubljenoj tituli samo će pojačati napore Adrijana, Stankovića i drugova u Ligi šampiona.

Čelsi – Barselona (B92 uživo, sreda 20.45)

Za kraj, poslastica. Pre godinu dana izvučen je isti par, a reakcija celog kontinenta bila je – igra se finale pre finala. Na Stamford Bridžu je viđeno najlepših 90 minuta fudbala u sezoni 2004/05 i neverovatni Ronaldinjov gol, a paralelno smo suočeni sa pravom telenovelom u izvođenju Murinja, Rajkarda, Etoa, Drogbe, Friska i niza epizodnih likova. U međuvremenu su obe ekipe osvojile dugo čekane titule, na putu su nove, a status najboljih na kontinentu ostao je neokrnjen, uprkos tome što je pehar LŠ otišao na Enfild. Dramatičan duel Etoa i Drogbe produbljen je u okršajima reprezentacija (2-0 za Čelsijevog napadača), a njihov značaj za klubove potvrđen je na isti način. Opcija „dosada“ trajno je isključena iz duela Čelsija i Barselone.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: