Del Pjero za B92.net: Uvek mi je bilo sjajno sa Srbima VIDEO

Legendarni italijanski fudbaler Alesandro Del Pjero boravio je u Beogradu i dao kratak intervju i B92.net.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Četvrtak, 15.07.2021.

15:45

Del Pjero za B92.net: Uvek mi je bilo sjajno sa Srbima VIDEO
Foto: B92.net/AK

Del Pjero je tokom karijere igrao sa nekoliko sjajnih srpskih fudbalera, ali nije želeo nikoga posebno da izdvoji.

"Ne želim jer ako pomenem jednog, drugi će me ubiti. Imao sam neverovatno vreme sa njima. Počeo sam sa (Vladimirom) Jugovićem sa kojim sam osvojio Ligu šampiona, što je jedno od najvažnijih sećanja koje imama. Potom sa (Darkom) Kovačevićem i (Zoranom) Mirkovićem. Bilo nam je sjajno zajedno u svlačionici. Delili smo neke fenomenalne trenutke. Uvek sam se sa njima osećao izuzetno komforno, od prvog dana. A to je lepota odnosa koji smo imali", rekao je Del Pjero za B92.net.

Srbija i sada ima sjajne igrače koji igraju u najboljim evropskim ligama, ali nije uspela da se plasira na Evropsko prvenstvo.

"Ne znam šta je konkretno problem sa reprezentacijom Srbije. Sigurno je da ima neverovatno talentovan tim. Svi bismo voleli da ih vidimo da učestvuju na različitom takmičenjima na vrhunskom nivou. Ali nije lako reprezentaciji, ostvariti određene ciljeve. Moraš ne sam da planiraš, nego i da želiš. Ali konkurencija je vrlo teška. Italija je pre tri godine propustila Svetsko prvenstvo. Posle dosta vremena. Bili smo šokirani, jer to je deo naše kulture. Ali tako je takmičenje, ako se ne pokažeš, ne ostvariš rezultat onda ne ideš na SP. Nadam se da će se podići i biti sjajni", rekao je Pinturikio o "orlovima" u kratkom razgvoru za B92.net.

"Fantazista"

Del Pjero se penzionisao 2014, nakon kratke epizode u Indiji u njihovom neuspelom projektu Superlige, a prethodno je dve godine igrao u Australiji za Sidnej.

Ponikao je u Padovi za koju je debitovao 1991, da bi dve godine kasnije prešao u Juventus gde je tokom 19 godina stekao kultni status.

Za Juventus je dao 290 golova na 705 utakmica, osvojivši šest titula šampiona Italije, uz četiri Superkupa i jedan Kup, a 1996. se okitio i titulom Lige šampiona. Iste godine je sa "Starom damom" osvojio UEFA Superkup i Interkontinentalni kup.

Za reprezentaciju Italije je odigrao 91 utakmicu i postigao 27 golova, a vrhunac je doživeo 2006. kada je osvojio Svetsko prvenstvo

Poznat kao "Pinturikio", ili "mali slikar" bio je prepoznatljiv po svom jedinstvenom kreativnom stilu igre, neverovatnom osećaju za asistenciju i gol, te vrhunskoj tehnici. U Italiji je bio poznat kao "fantazista".

Posebno je ubitačan bio iz prekida, postigavši 62 pogotka iz slobodnih udaraca i jedanaesteraca. Dao je 50 penala iz 61 pokušaja, a uspešniji od njega u Seriji A su bili samo Frančesko Toti i Roberto Bađo.

"Konačno sam u Srbiji"

Del Pjero je u Srbiju došao kao promoter Italijanskog fudbalskog kampa koji će se održati u Beogradu ovog leta.

"Izuzetno sam srećan što sam u Srbiji, nakon što sam igrao sa i protiv toliko mnogo igrača iz Srbije i upoznao brojne legende vašeg sporta, poput Novaka Đokovića. Srećan sam što sam deo ove inicijavite koja je važan deo društva. Imam trojce dece i znam kakva glavobolja mogu da budu. Ovde mogu da se izraze i nauče jednu bitnu stvar, koja je nama pomogla da osvojimo EURO. Za nas je to bilo neverovatno, a ta stvar je da se igra timski. Samo kada se igra timski može da se pobedi i osvaja",
rekao je Del Pjero na pres konferenciji.

Kamp za devojčice i dečake uzrasta 7-14 godina održaće se na stadionu FK Voždovac 23-28. avgusta.

"Veoma sam srećan da sa vama podelim ovaj trenutak. Kada sam ja rođen, tada je država bila Jugoslavija i rođen sam samo nekoliko kilometara od granice. A celu karijeru sam na raznim događajima imao kontakt sa vašom zemljom i konačno sam došao ovde. Srećan sam što mogu da dam mali doprinos onome. Što je mnogo važna inicijativa koju sprovodite. Bio sam mnogo bolji na terenu, dok sam igrao, nego što pričam, pa toliko od mene. Hvala još jednom na pozivu, presrećan sam".


Del Pjero je odgovorio na nekoliko pitanja klijenata sponzora kampa Banke intese, te pričao i sa drugim srpskim medijima.

O "magičnom" broju 10, Mihajlovićevom nosu za talenat, "eksploziji" Vlahovića

Foto: Tanjug/Jadranka Iliæ/Bg
Del Pjero je jedan od igrača koji su sinonim za broj 10 na leđima.

"Nema ništa posebno čarobno u izboru desetke, što se mene tiče. Ali 10 je u fudbalu uvek predstavljao, sada možda manje nego pre, nešto drugačije. Maštovitiju figuru i poziciju, ambiciju ko ima takve karakteristike i želi to da pokaže na terenu. Želeo sam da se posvetim kreativnosti, mašti, što je karakterisalo igrače sa brojem 10 koji su bili ikone fudbala i koji su pronalazili udarce koji drugi nisu mogli. Takvi su bili junaci mog detinjstva, poput Mišela Platinija i Zika. Ja sam bez obzira na broj želeo da uđem u te tajne i inspirišem se njim".

Del Pjero je istakao ključne faktore uspeha u sportu.

"Smatram da svako od nas ima razlicitu biografiju, priču što se tiče uspeha. Sve te stvari imaju zajedničkog imenitelja, a to su: rad, odlučnost, vreme posvećeno telu i mentalnom razvoju. Važno je da imate odgovarajući ambijent, porodicu, ljude od povrenja koji ti pomažu. Ali i šta je ta pomoć. Nisu to uvek ljudi koji stalno govore da ste u pravu. I vi treba da ste skromni, ponizni, da nekad priznate da ste pogrešili".


Del Pjero je bio deo generacije koja je poražena u finalu EURO 2000. godine. Dve decenije kasnije "Azuri" su konačno postali šampioni Evrope.
Foto: Profimedia
"Strast koja se stvorila i pobeda Italije je bila velika. U ovom istorijskom trenutak u ljudskom smislu, sport je važan ali nešto jei bitnije u ovih godinu i po teških godina. Sprečilo nas je da budemo zajedno na stadionima i to me pogodilo. Imamo zelju da se sport može živeti kao u finalu i da budemo dobro, da budemo zdravi. To treba da bude cilj. Ne bih o ispravljanju nepravdi, najvažnije je da smo pobedili i zbog načina na koji smo dobili utakmicu. Za Italiju je bio dramatičan trenutak izostanak sa SP, ali hvala repzentativcima što su učinili da se osećamo sjajno. Počelo je ispadanjem pre tri god, preko promene selektora, ali desilo se zahvaljući žrtvi igrača i (selektora Roberta) Mančinija. Pojavili su se sa neverovatnom snagom, suočili se sa nečim sa čim nisu mogli prethodnih godina, jakim timovima. Moram da istaknem timski duh, jer bez njega ne bi bilo moguće".

Del Pjero je istakao da se fudbal značajno promenio u prethodne tri-četri godine otkako on ne igra, da su igrači mnogo više zaštićeni, a prokomentarisao je i mlade nade poput Đanluiđija Donarume koga je "lansirao" naš Siniša Mihajlović, te otkrovenje Serije A prošle sezone Dušana Vlahovića.

"Nisam neko ko treba da otkriva kvalitet Mihajlovića koji je odavno pokazao koliko je dobar trener, kao što je bio i igrač. On odmah može da prepozna talenat i video je nešto posebno u Donarumi. Vlahović se snažno razvio prošle sezone, bez obzira na težak period za njegov tim. Ne samo zbog golova, već i zbog stava i ponašanja. Sad ima veće izazove, ali pokazao je da može da se nosi sa tim. Obojica su mladi, imaju talenat koji ne smeju da odbace. Nadam se da će nastaviti da se razvijaju"
, zaključio je Del Pjero.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: