"Moramo da oživimo klupski rukomet, bio nam je potreban Đeronin sistem"

Tehnički direktor Rukometnog saveza Srbije Ratko Nikolić

Izvor:

Petak, 05.02.2021.

10:00

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Nikolić je gostovao u "Jutru" na TV Prva i govorio o raznim temama.

Srbija je dolaskom novog selektora Tonija Đerone počela da igra sjajan rukomet.

Pobeda nad Francukom, nerešeno sa olimpijskim vicešampion i ubedljiv trijumf nad Grčkom govore da bolji dani za srpski rukomet dolaze.

Da li je toliko bilo do selektora?

"Imali smo dosta odlaganja. Trebalo je da debituje u novembru protiv Grčke i Belgije, ali je korona odložila planove. Đerona je odmah rekao da ćemo da dobijemo Francusku u Srbiji. To je bilo nerealno, ali on je bio baš samouveren. Povukao je malo ručnu kad smo se okupili, pa nam je objasnio. Nije baš ono mađioničar, ali je veliki stručnjak. Imamo kvalitet, ali nam je bio potreban sistem. On je uspostavio španski sistem i videli ste kako smo igrali, reprezentacija je igrala kako smo želeli ranije. Baš nam je falio taj sistem koji je Toni doneo. Mi smo država koja ima dobre igrače u rukometu i sportu generalno, samo nam je bio potreban sistem".

Milena Delić je predsednica UO RSS i prva je žena na čelu jednog sportskog saveza u Srbiji.

"To mi je prvi put da imam šeficu, da je iznad mene. To je nešto novo i specifično što se tiče sporta. Izgleda da nam je falila žena da napravimo nove rezultate. Veliki je pomak i dolazak Milene Delić".

Kako se snalazi na funkciji tehničkog direktora?

"Nešto novo posle igračke karijere, lako je raditi sa ovakvim stručnjacima u savezu. Verujem da će dati rezultate, još se navikavam. Moj deo posla je organizacija. Organizovanje priprema i utakmica, neke tehničke stvari vezane za reprezentaciju. Ja sam nekad bio igrač i zbog toga mi je lakše".
foto: Starsportphoto ©
Ministarstvo omladine i sporta je mnogo pomoglo.

"Ministar Udovičić i ministarstvo nam je mnogo pomoglo, saradnja je odlična".

Koja je trenutno najbolja reprezentacija na svetu?

"Danska je pokazala zlatom na Svetskom prvenstvu da su najjači. Švedska ima podmlađeni sastav i odlični su. Danci me nisu iznenadili, mislio sam da će Francuzi igrati finale, ali su imali dosta problema i protiv nas. Španci su dobri, Hrvati su imali najlošiji rezultat".

Kakvo je stanje sa klupskim rukometom?

"Moramo da oživimo klupski sport, pre svega. Mi još nemamo neki klub koji može da nasledi Metaloplastiku. Trenutno smo tu u amaterizmu. Nadamo se da ćemo sa pomoći od države i ministarstva uspeti da organizovano napravimo barem jedan dobar klub", zaključio je Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: