Vujošević: "Nikome lak zalogaj u Evroligi"

Četvorostruki uzastopni prvaci države prošle sezone su potpuno razočarali pošto su što zbog povreda, neiskustva ili nedostataka kvaliteta zauzeli začelje u grupi sa Prokomom, Olimpijakosom, Estudijantesom, Klimamiom...

Ekipa koja je u Vršcu obezbedila novo učešće u elitom takmičenju uglavnom je ostala na okupu. Otišli su Avdalović, Step i Marković, crno-beli dres su ponovo obukli Braun i Lončar.

Izvor: Igor Vujièin, RTV B92

Sreda, 26.10.2005.

00:27

Default images

Žreb u Pragu tokom leta bio je za crno-bele zastrašujuć. Jer kako drugačije opisati grupu C u kojoj su CSKA, Panatinaikos, Montepaski, Real, Ulker, Po Ortez i Partizan.

Medjutim, trener Partizana Duško Vujošević kaže da će se ove sezone mnogi namučiti sa prvakom SCG:

Smatram da je grupa u kojoj učestvujemo jača od ovih ostalih. Realno i da smo u najslabojoj grupi ne bi mogli da kažemo da smo ozbiljni kandidati, odnosno, da bi bila realnost da se prodje medju 16. Tim je takav da sigurno nikome neće predstavljati lak zalogaj, pa se tako ni mi ne smatramo možda ono što realno jesmo – nekim blagim autsajderom. Mi ćemo pokušati da uradimo stvari koje nisu realne i za koje verujemo da možemo da ih uradimo, jer je to prvi uslov da bi se one i uradile. S druge strane, kada se objašnjava javnosti i kada se kreira njeno mišljenje, mora da se priča i ono što je objektivno. Znam samo da ćemo dati sve od sebe i u pripremi i tokom takmičenja
Pored nekoliko transfera i dolazaka, tim je uglavnom isti kao i prošle sezone, ali su mladi igrači jači za  iskustvo koje su stekli u evropskim i domaćim mečevima za titulu. Trener crno-belih za svoj tim kaže da je jači nego prethodne sezone:

„Ja mislim da je ovaj tim jači jer prvi put smo zadržali „kostur“ tima. Klub je imao snage, imao je dve-tri ponude finansijski zanimljive ponude za prodaju mladih igrača i nije to uradio, pod jedan  - verujući da te ponude nisu prevara, nego da je odraz kvaliteta tih igrača i da će oni taj kvalitet samo dalje i razviti. Želimo jedan deo tih njihovih kvaliteta i mi da iskoristimo kroz prisustvo na terenu ovde, kroz rezultat koji se ovde pravi. Sa druge strane, da ne idu prerano pre nego što steknu neku igračku i ličnu stabilnost. Partizan se i tu pomalo razlikuje od drugih klubova. Nadamo se da će se i ove godine ta politika pokazati ispravnom
Debakl koji je naša reprezentacija doživela na EP prema najpesimističkijim prognozama osetiće se posebno kroz finansiranje domaćih klubova i posetu publike. Vujošević ima svoje mišljenje o problemu finansiranja klubova koji predstavljaju državu u medjunarodnim takmičenjima:

Problem je naći sponzora što su zakoni takvi da praktično demotivišu bilo koga da ulaže i sponzoriše sport. Sve više firmi se privatizuje. Sve uspešne društvene firme koje imaju višak novca se najlakše privatizuju. Privatnici nemaju interesa jer ne mogu da postanu vlasnici, niti im se odbija od poreza, što bi uz neku kontrolu da se ne „peru pare“ bio dobar mehanizam. Država bi stvarno morala da shvati da su sport i kultura nešto što ide pre svega ostalog, da to nešto više para što ode u sport, nisu one „problematične“ pare – kojih nema. Bez obzira na siromaštvo države, ona će postati još siromašnija ako ostane bez sporta, ako ostane bez kulture, a uštedi nekih milion evra, na ovaj ili onaj način. Pare se gube na druge načine. Uostalom treba razmišljati kako se pare zaradjuju.Pri tome, ako propadne sport... ne piše nam se dobro“. Evropska košarka danas opterećena je lošim odnosima FIBA i ULEB-a, ali i preranim odlaskom igrača koji preskačući stepenike odlaze u NBA ligu.:

Upravo taj odlazak i toliko plaćanje mladih evropskih igrača znači da je NBA preduzeće. To je jedno preduzeće u kojem se ne ispada iz lige. Kada se potpiše onaj drugi ugovor od 6 godina obezbedi se u materijalnom smislu velika vrednost. Osim izuzetnih ličnosti tu ne postoji motivacija. Tim načinom rada NBA je „ispostio“ i onu bazu koju je Amerika imala: koledže, ogromnu populaciju...Ono što jeste veliki problem je što se taj mentalitet prenosi i na Evropu putem tih mladih igrača, koji pre nego što razviju taj pravi karakter i mentalitet stužu u tu sredinu. Naravno, ima tu i izuzetaka, ima i načina da se sve to izbegne. Ono što je osnovni problem ovog momenta je ta neka vrsta „svejednosti“ koji razvija taj NBA sistem“ Pre 15 dana počela je nova peta sezona Gudjerlige. Proslavljeni asovi u Srbiji, prošle nedelje i u Hrvatskoj dali su svoj sud o ovom takmičenju – da uništava domaća takmičenja i doprinosi stagnaciji. Sa druge strane, iako se svi žale, svi je i dalje igraju. Vujošević je svoj stav o ovom takmičenju izrekao još ranije, nije ga promenio ni danas:

Ja sam svoj stav o Gudjerligi imao, a račune neka svode oni koju su bili inicijatori i koji su to započeli. Ono što smatram problematičnim u Gudjerligi je da mora da svede broj učesnika na 12, da bi broj utakmica bio manji i ostavio prostora igračima za oporavak, domaćim ligama za takmičenje i reprezentativnim selekcijama za svoje neko funkcionisanje. Naravno, mora da se poveća i stepen regularnosti, da u ekonomskom smislu postane interesantna. Nisu hoteli i putovanja jedini troškovi koje klubovi imaju i prave. Medjutim, ne smatram da je Gudjerliga uzrok svih tih problema što se dešavaju. Po meni je veći problem, naprimer, što je u Sloveniji i Hrvatskoj domaće prvenstvo obezvredjeno, jer prvak nije onaj koji ide u Evroligu, već timovi sa garantovanim ugovorima. Kažem, taj sistem preduzeća, NBA sistem prenosi se u Evropu i to je problem. Da je samo „nešto“ problem, pa da kažemo da je samo GYL problem, lako bi se to eliminisalo. Problem je puno složeniji“. Startovala je i Sinalko Prva liga, elitno takmičenje za sve naše ekipe koje nisu u Gudjerligi. Na pitanje da li je zadovoljan kvalitetom tog takmičenja, i da li tu vidi dobru „bazu“ za jaku nacionalnu ligu sa svim klubovima, Vujošević je rekao:

"Partizan je bio protiv toga da se slabi domaća liga.Drugi klubovi su na tome insistirali. Sada neka oni odlučuju da li da se ulazi ili izlazi. Znate šta, čini mi se da je sve ovo što se sa reprezentacijom dogodilo, kod odredjenog broja ljudi stvorilo strašnu jednu potrebu da budu spasioci, odnosno da zauzmu pozicije moći i interesa

Prvu utakmicu u novoj sezoni Evrolige ekipa Partizana odigraće narednog četvrtka u hali Pionir protiv Po Orteza. Sezona startuje u ponedeljak tursko – grčkim derbijem Ulker – Panatinaikos.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: