Čovek koji je skinuo krunu kralju

Rafael Nadal samo tri puta u karijeri nije uspeo da osvoji trofej na Rolan Garosu.

Izvor: Milan Tomiæ

Sreda, 30.12.2020.

16:00

Čovek koji je skinuo krunu kralju
EPA/CHRISTOPHE KARABA

Prvi koji je uspeo da skine skalp Biku sa Maljorke bio je Robin Sederling, u osmini finala 2009. godine.

Bio je to jedan od većih šokova u novijoj istoriji tenisa, pošto je Nadal do tog trenutka nije imao niti jedan poraz u 31 meču na pariskoj šljaci.

Španac je od svog debija u prestonici Francuske 2005. godine izgubio samo sedam setova i delovalo je da će lako stići do svoje pete titule.

"Ovo nije tragedija. Moralo je da se dogodi jednog dana. Ovo je odlična sezona za mene. Naravno da sam pomalo tužan, ali ovo što pre moram da prevaziđem. Mi smo sportisti i znamo da se na terenu svašta može dogoditi i pobede i poraze moramo da prihvatimo na isti način", rekao je Nadal tada.

Bilo je to prvi put da je Sederling stigao do 1/4 finala, a postao je ujedno i prvi Šveđanin kome je to pošlo za rukom još od Magnusa Normana 2000. godine.

On je, takođe, postao 10. Šveđanin koji je uspeo da se plasira među najboljih osam na Rolan Garosu. Nadal je do tog meča bio praktično nezaustavljiv.

Do meča sa Sederlingom je stigao nakon pobede nad Lejtonom Hjuitom, kome je prepustio samo pet gemova.

Ipak, takvu igru, takvu formu nije uspeo da potvrdi i već od samog starta se videlo da će imati problema.

Sederling je bio igrač koji udara izuzetno ravno, što Špancu nikada i nikako nije odgovaralo.

Švedski igrač je bio agresivan, držao je Nadala nekoliko metara iza osnovne linije, neprestanoga šetajući i pogađajući neverovatne vinere. Prvi set je rešio sa dva brejka i to je Nadalu bilo prvi put da je izgubio set na Rolan Garosu još od finala sa Federerom 2007. godine.

Španac je, ipak, uspeo da se oporavi, vratio je fokus, bio nadomak drugog seta, koji je tek nakon taj-brejka uspeo da osvoji.

Svi su mislili da će Soderlinga ovakva situacija obeshrabriti i da će pasti. Međutim, to se nije desilo.

U sedmom gemu trećeg seta napravio je brejk i do njega rutinski došao.

Na početku četvrtog Sederling je izgubio servis, ali nije paničio, nastavio je da igra beskompromisno i uveo ovaj deo igre u taj-brejk.

Nadal je do ovog duela imao 6-1 u taj-brejkovima, ali tada je posustao, nije mogao da nađe rešenja za Sederlinga, koji je iskoristio drugu meč loptu i nakon lošeg forhend voleja rivala i tri i po sata borbe skinuo krunu kralju – 6:2, 6:7, 6:4, 7:6.

"Ljudi uvek podsećaju na moju pobedu nad Nadalom na Rolan Garosu 2009. godine. Naravno da je to bio sjajan osećaj. Niko na svetu nije očekivao da ću pobediti taj meč. Bilo je teško jer sam odmah nakon rukovanja po završetku tog meča shvatio da to nije bilo finale. Mislio sam u sebi ’U redu, nemoj biti previše srećan, nemoj da se opuštaš’. Nisam hteo da budem taj momak koji će da pobedi Rafu, a onda izgubiti u finalu. Hteo sam da ostanem usredsređen. Jer, ako se malo opustiš u finalu – gubiš. Tada nisam shvatao koliko je to veliko dostignuće. Sećam se da kad sam se vratio u svlačionicu imao preko 350 SMS poruka. Tek kasnije mi je postalo jasno da je ovo bila velika stvar. Cenim svu podršku koju sam dobio tog dana i još uvek dobijam zbog te pobede. Ali, veća je priča Nadal. Nikada više nećemo videti da neko opet osvojio Rolan Garos 12 puta", ispričao je Sederling.
EPA/CHRISTOPHE KARABA
Sederling je nakon Nadala izbacio i Nikola Davidenka i Fernanda Gonsalesa, zakazavši finale sa Rodžerom Federerom.

Ali na prepunom Filip Šatrije stadionu jednostavno nije išlo, tako da je Švajcarac osvojio svoj i prvi i jedini Rolan Garos u karijeri.

Ovaj uspeh i vicešampionsku titulu na Otvorenom prvenstvu Francuske Soderling je ponovio i naredne godine.

Ipak, tada je Nadal uspeo da se osveti i rutinski sa 6:4, 6:2, 6:5 osvoji peti trofej u Parizu.

Sederling je tada rekao da je zapravo finale iz 2010. i poraz od Nadala značajniji od trijumfa u osmini finala 2009. godine.

"Pobeda nad Rafom i finale 2009. je bilo posebno, ali bio sam srećan što sam godinu dana kasnije savladao Federera i ponovo stigao do finala gde sam izgubio od Nadala. Dosta igrača može dobro proći na jednom turniru, ali potpuno je druga priča imati kontinuitet i to raditi tokom godina. Dokazao sam sebi da pripadam vrhu", rekao je Sederling kasnije u jednom intervjuu.
Photo by Al Bello/Getty Images
Nakon najvećih uspeha u karijeri počeli su i prvi problemi, zbog kojih je nešto kasnije morao da okonča karijeru.

Njegov teniski put zvanično je bio gotov 2015, ali je već 2012. godine bilo jasno da Šveđanin neće moći više da se ozbiljno bavi belim sportom.

U pitanju je bila mononukleoza.

"Lekari su rekli da sam je prvi put dobio 2011. na Indijan Velsu. Nije mi bilo loše u početku, ali pogoršalo se posle turnira u Bastadu. Nisam izlazio iz svoje kuće šest meseci. Tek nakon godinu dana sam počeo da se osećam bolje. Trenirao bih malo, povećavao intenzitet, ali onda bi mi se simptomi vratili. Čim bih se umarao, groznica bi se vraćala. To je trajalo godinama, što je bilo dosta frustrirajuće. Tri godine sam pokušavao da se vratim, ali nisam uspeo. Prihvatio sam činjenicu da se možda više nikad neću vratiti. Čudan je bio osećaj tokom prvih šest meseci nakon završetka karijere, tenis me nije zanimao, bio je to lep odmor. Kada se stvarno razboliš, počneš da shvataš da je zdravlje najvažnije. To je ludo, jer mi je do tada tenis bila jedina stvar do koje mi je stalo. Trebalo mi je pet godina da dođem do tačke u kojoj bih mogao da treniram. Ipak, to je predugo vremena za povratak. Nisam imao energije za to", ispričao je Sederling nedavno za sajt "Behind the Racquet".

Lekari su mu rekli da je mononukleozu prvi put dobio 2011. godine.

"Lekari su rekli da sam je prvi put dobio 2011. na Indijan Velsu. Nije mi bilo loše u početku, ali pogoršalo se posle turnira u Bastadu. Nisam izlazio iz svoje kuće šest meseci. Tek nakon godinu dana sam počeo da se osećam bolje. Trenirao bih malo, povećavao intenzitet, ali onda bi mi se simptomi vratili. Čim bih se umarao, groznica bi se vraćala. To je trajalo godinama, što je bilo dosta frustrirajuće. Tri godine sam pokušavao da se vratim, ali nisam uspeo. Prihvatio sam činjenicu da se možda više nikad neću vratiti. Čudan je bio osećaj tokom prvih šest meseci nakon završetka karijere, tenis me nije zanimao, bio je to lep odmor. Kada se stvarno razboliš, počneš da shvataš da je zdravlje najvažnije. To je ludo, jer mi je do tada tenis bila jedina stvar do koje mi je stalo. Trebalo mi je pet godina da dođem do tačke u kojoj bih mogao da treniram. Ipak, to je predugo vremena za povratak. Nisam imao energije za to", dodao je Sederling.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Sederling je karijeru okončao 23. decembra 2015. godine, iako je poslednjih zvanični meč odigrao još u julu 2011. godine.

Najveći rezultat su mu svakako ta finala Rolan Garosa iz 2009. i 2010.

Na Australijan openu najviše je dogurao do osmine finala, a na Vimbldonu i US openu do 1/4 finala.

Najviši rank na ATP listi mu je četvrto mesto iz novembra 2010. godine.

Ostvario je 310 pobeda, dok je u 170 navrata bio poražen.

Osvojio je 10 titula – Lion (x2), Boštad (x2), Marsej, Roterdam (x2), Brizbejn, Milano i jedini Masters, Pariz.

Priredio: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: