Da li je to moguće?

Te 2017. godine je bilo. Ali sada...

Izvor: Milan Tomiæ

Petak, 11.12.2020.

09:00

Da li je to moguće?
Photo by Ian Walton/Getty Images

Švajcarski teniser Rodžer Federer na teren bi trebalo da se vrati početkom 2021. godine, u Australiji.

On nije igrao zvanični meč od januara meseca ove godine, kada je ispao u polufinalu Melburna od Novaka Đokovića, koji je koji dan kasnije podigao osmi trofej AO, trijumfom nad Dominikom Timom u finalu.

Federer je na tom turniru ostvario pet pobeda. Savladao je Stiva Džonsona, Filipa Krajinovića, Džona Milmana, Martina Fučoviča i Tenisa Sandgrena.

Tokom Australijan opena je osetio bolove u kolenu, koje je morao da operiše u februaru.

"Desno koleno me muči već neko vreme. Nadao sam se da će proći, ali posle pregleda i razgovora sa svojim timom odlučio sam da izvršim artroskopsku operaciju u Švajcarskoj. Doktori su posle operacije potvrdili da je to bila ispravna odluka i uvereni su u potpuni oporavak", rekao je Federer nakon operacije.
Photo by Julian Finney/Getty Images
Federer je nakon prvog hirurškog zahvata najavio da će preskočiti Indijan Vels i Majami, kao i čitavu turneju na šljaci.

U međuvremenu je krenula pandemija koronavirusa, koja je čini se došla u pravom trenutku za Švajcarca, ma koliko to surovo zvučalo

I dok su priče o restartu bile sve glasnije, Federer je još jednom iznenadio javnost objavom u junu.

To desno koleno je ponovo počelo da ga muči, oporavak nije išao očekivanom dinamikom i odlučeno je da Federer ponovo ode pod nož.

“Pre nekoliko nedelja sam napravio korak unazad vezan za moj oporavak, tako da sam morao da odem na još jednu brzinsku artroskopsku proceduru na svom desnom kolenu. Sada, kao što je bio slučaj i pred početak sezone 2017, planiram da odvojim potrebno vreme kako bih bio 100 odsto spreman da igram na najvišem nivou. Nedostajaćemi navijači i Tur, ali željno iščekujem da vidim sve nazad na Turu na početku sezone 2021. godine. Sve najbolje, Rodžer”, glasila je Rodžerova poruka navijačima tog 10. Juna.

Federer je ovom porukom potvrdio da ga do kraja ove godine neće biti na terenu.

Ipak, vratimo se na pandemiju i to koliko je ona "korisna" bila za njega.
Photo by Matthias Hangst/Getty Images
Kako je globalna epidemija koronavirusa počela, tako je ATP reagovao i svoju rang-listu zamrzao, tako da od restarta sezone u avgustu igrači nisu mogli da gube bodove neigranjem/lošim rezultatima.

Da se ovo nije dogodilo, Federer bi na listi doživeo značajan pad.

Umesto trenutno 5. mesta koje zauzima, bio bi 29.

Naravno pojavili su se i kritičari ovog sistema bodova, a među njima, najglasniji je bio potpredsednik Teniskog saveza Nemačke Dirk Hordord, koji je tvrdio da je Federer iskoristio svoju poziciju u ATP Savetu igrača.

"Rodžer je prosto promenio metod rangiranja kako bi zaštitio sebe. To je neodgovorno i potpuno nekorektno. Po mom mišljenju, on koristi te prednosti koje ima u ATP Savetu igrača. Niko ne govori o tome, ali bez te promene u načinu bodovanja, Rodžer Federer ne bi bio u Top 50", rekao je Hordorf.

Naravno, pozicija na ATP listi neće imati presudan značaj za Federerov povratak, ali nije ni skroz beznačajna.
Federerova karijera traje već više od dve decenije. Tačnije, od 1998. godine.

Broj njegovih povreda u tom periodu, koliko smo mi izračunali, jeste 15.

Značajno više problema sa njima imao od kada je ušao u četvrtu deceniju života – 80%.

Do svog 30. rođendana Federer se sa povredama suočavao samo u tri navrata. Stopalo ga je mučilo na Indijan Velsu 2007, leđa na Masters kupu godinu dana kasnije, te leđa i noga na Vimbldonu 2010. godine.

Od tada pa do danas, Švajcarac samo 2012. i 2015. godine nije kuburio sa povredama.

Najteža je definitivno bila 2016. godina, koja je počela kao i ova, porazom od Đokovića u polufinalu Melburna i povredom kolena.

Vratio se posle 10 nedelja, učestvovao na turniru u Madridu i ponovo se povredio. Ovoga puta leđa…

Morao je prvi put posle 12 godina da propusti Grend slem (Rolan Garos), stigao na Vimbldon, međutim, koleno i Miloš Raonić u polufinalu bili su jači.
Odmorio je do početka 2017. godine, koja je za njega bila kao iz snova.

Nakon šestomesečne pauze stigao je u Melburn i osvojio ga je, pobedom nad velikim rivalom Rafaelom Nadalom u finalu.

Nakon toga, pokazao je da taj trijumf nije bio slučajnost. Osvojio je i dva Mastersa, Indijan Vels i Majami. I ponovo je bio bolji od Bika sa Maljorke.

Šljaku je odlučio da preskoči, stigla je trava i Vimbldon, koji je ponovo osvojio, sedmi put u karijeri. To mu je ujedno bila i pretposlednja GS titular u karijeri. Za sada…

U tom trenutku imao je 35 godina, skoro 36, čime je postao najstariji osvajač Grend slema još od Kena Rouzvola 1972. godine.

Stručnjaci, komentatori, konsultanti u tom periodu govorili su da Federer igra tenis života. I vrlo je moguće da su bili u pravu.
Photo by Clive Brunskill/Getty Images
Do kraja te 2017. godine, Federer je stigao do još jedne titule (Šangaj) i jednog finala (Toronto).

Sinsinati, Pariz i Dejvis kup je preskočio, dok je na Završnom Mastersu ispao u polufinalu.

Te sezone imao je neverovatne brojke. Dva Grend slema nije osvojio od 2009, toliko ukupno trofeja (sedam, osvojio je još Hale i Bazel) nije podigao od 2007, a tako visok procenat pobeda nije imao od 2006. godine.

Mnogi su se pitali kako je moguće da Federer u tim poznim godinama odigra možda i sezonu karijere.

Razloga je mnogo i oni se ne mogu odvojeno sagledavati.

Saradnja sa Ivanom Ljubičićem, promena reketa, kvalitet pojedinih udaraca, naročito bekhenda, modifikacija načina igre, povrede Rafaela Nadala, nikad lošiji Novak Đoković?
SS/Wikipedia
I polako dolazi vreme za Rodžerov novi povratak, posle nikad duže pauze, u nikad specifičnijim okolnostima.

Pitamo se koji kec iz rukava će sada izvući legendarni Švajcarac.

Teniski eksperti ističu da će ključno biti prilagođavanje Federera novim uslovima, ali i pronalaženje takvog načina igre koji će trošiti minimalno energije.

Ipak će Federer naredne godine proslaviti 40. rođendan.

Oni navode da će Rodžer igrati brzo, proaktivno i agresivno, napadački, sa što više kratkih poena i sve to na ograničenom broju turnira.

Federer će morati da se fokusira samo na najveća takmičenja. Ali i to je mač sa dve oštrice. Ako želite trofej na Grend slemu, fizički napor je neminovan, sedam mečeva, mnogo vrhunski igrača, protivnika…
Photo by Paul Kane/Getty Images
Najveće šanse mu se daju na brzim podlogama, Vimbldonu najviše.

Ipak, Rodžer je u nedavnoj izjavi akcenat stavio na Olimpijske igre, kao jedan od najvećih ciljeva u narednoj sezoni.

"Nadajmo se najboljem kada su u pitanju Olimpijske igre koje se održavaju u Tokiju. To je jedan od mojih velikih ciljeva. Zaista se nadam da ću moći da se vratim tamo."

Možda ovo i ne treba da čudi toliko, pošto Federer nikada nije osvojio zlato u singlu na OI, ali jeste u dublu i to u paru sa Stenom Vavrinkom u Pekingu 2008. godine.

Podsećanja radi, Federer, od većih turnira, nije osvojio Monte Karlo i Rim (četiri puta je na oba turnira gubio u finalu).

Pa, ko zna, možda baš u Monaku i Italiji "zapne"….

Autor: Milan Tomić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: