Lučić za B92.net: Nisam uzbuđen zbog MVP sezone – važno je da pobeđujemo

Vladimir Lučić, reprezentativac Srbije i krilni košarkaš Minhenskog Bajerna, govorio je za B92.net o aktuelnoj sezoni.

Izvor:

Nedelja, 15.11.2020.

10:00

Lučić za B92.net: Nisam uzbuđen zbog MVP sezone – važno je da pobeđujemo
Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images

Lučić igra za sada najbolju sezonu u karijeri u Evroligi.

Beleži 15,8 poena u proseku, uz fantastične procente šuta – 75% za dva poena, 57,8% za tri i 90,2% sa linije za slobodna bacanja.

U proseku ima i pet skokova, jednu asistenciju i jednu ukradenu loptu, za drugi najveći indeks korisnosti u Evroligi – 21,8.

Trenutno je treći najbolji trojkaš Evrolige i drugi u MVP trci, gde je već dva puta bio MVP kola i jednom "dupli" MVP, tačnije najkorisniji igrač nedelje.

Kako se oseća trenutno i da li mu u glavi "odzvanja" MVP Evrolige?

"Iskreno, ne. Igram svoju 13. profesionalnu sezonu – srećan sam što smo posle osam kola drugi u Evroligi sa skorom 6-2, drago mi je da igram dobro, ali ne postoji nikakav poseban osećaj uzbuđenja zbog toga. Ko je pratio i prethodne sezone, otkad je Bajern vraćen u Evroligu, zna da sam igrao dobro. Ove sezone koji šut više i malo bolji procenti su doveli do tih brojki, koje su sada u fokusu. Najvažnije je da moje partije doprinose ekipi, da na kraju zbog toga pobeđujemo. Košarka je ipak timski sport.

Nisam ljubitelj statistike, ali postoji razlika – neka trojka više i neka dvojka više, mada ne osećam neku razliku da je nivo moje igre nešto mnogo podignut u odnosu na prethodne sezone koje sam igrao za Bajern. Igrači koji su lideri ekipe su uvek u prvom planu, pa je sada to u fokusu", objašnjava popularni Luča. U vrhu su Evrolige sa šest pobeda.

Da li se već razmišlja o Fajnal-foru ili je još rano?

"Ne razmišljamo o Fajnal-foru. Imamo mnogo igrača koji nisu bili na ovom nivou, koji nemaju iskustva igranja u Evroligi, ali mislim da svi mi koji smo igrali jednu ili više sezona znamo koliko je teško igrati na ovom nivou. Znamo kako je teško sa rasporedom, pogotovo što nam tek sada slede teške utakmice u Evroligi i domaćem prvenstvu, posebno što će drugi timovi sada dizati formu. Bitno je da ćemo mi biti spremni i da ćemo zgrabiti svaku šansu koja nam se ukaže. Malo je teška situacija sa koronavirusom – ne možemo uopšte znati da li će se sezona završiti i živimo od danas do sutra", jasan je srpski košarkaš.

Šta je bio cilj ekipe na početku sezone?

"Vrlo mali broj ekipa u Evroligi može od samog početka da planira da bude u vrhu. Bajern je relativno mlada ekipa, koja tek treću godinu zaredom igra u Evroligi. Nismo stabilni evroligaš, rasli smo iz godine u godinu, tim je napravljen da ide na pobedu u svakoj utakmici. Naši ciljevi su domaće prvenstvo i kup, a u Evroligi ćemo se truditi da imamo što više pobeda. Do sada smo pokazali u ovih osam utakmica da možemo sa svima da se nosimo i kod kuće i u gostima. Sigurno će biti oscilacija tokom godine, pošto je sezona takva kakva jeste. Ako budemo imali priliku da napravimo velike rezultate, ugrabićemo je, ali je rano davati bilo kakve prognoze", objašnjava Lučić.
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Andrea Trinkijeri preporodio je Bajern, a Lučić igra košarku karijere pod njegovom trenerskom palicom.

Kakav odnos ima sa italijanskim stručnjakom i da li je "težak" za saradnju.

"Imamo dobar odnos. On je trener koji ima iskustvo da vodi ekipu na ovom nivou. Trinkijeri je trener čije su ekipe uvek igrale dobre i koji je redovno osvajao trofeje. Nama je bitno što poznaje nemačku ligu. Zahtevan je, s obzirom da ima dosta informacija i dosta detalja. Trinki je jedan od najboljih trenera u Evropi".

Da li je sa njim pričao o Partizanu?

"S obzirom da sam ja igrao pet godina za Partizan, a on ih trenirao prošle sezone, normalno je da pričamo o Partizanu. S vremena na vreme se nametnu neke teme – nakon nekih utakmica Partizana prokomentarišemo nešto, ali sve u nekoj normalnoj konverzaciji, ništa specijalno", jasan je krilni košarkaš.
EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND
Da li redovno prati Partizan?

"Normalno, to je klub u kom sam odrastao i koji ću uvek pratiti. Imam prijatelje tamo, sa kojima se često čujem. Čujem se sa Gordom i Dangubom, koji mi je donedavno bio saigrač ovde u Minhenu i sa kojim imam super odnos. Upućen sam u situaciju u klubu, gledam utakmicu kada stignem da pogledam, a kada nemam vremena pogledam stastistiku, ali sve u svemu pratim redovno. U domaćoj štampi su uvek Partizan i Zvezda u fokusu, pa hteo ne hteo, ne možeš ni da izbegneš", rekao je Lučić.

U Bajernu uvek ima Srba, kao i igrača sa našeg podneblja.

"Pomoćni trener je Đole Adžić, koji je bio pomoćnik i Dudi Ivkoviću u reprezentaciji i Efesu. On je zadužen za video analize. Nas dvojica smo trenutno u ekipi od Srba. Naravno, tu su i Leon Radošević, Nihad Đedović, Šiško, generalni menadžer je Marko Pešić... Od kada sam ja ovde, evo već petu godinu je veliki broj igrača sa našeg podneblja".

Neće ga biti u reprezentaciji tokom novembarskih kvalifikacionih mečeva.

"Fizički je nemoguće biti deo tima, s obzirom da se Evroliga igra kada i kvalifikacije. Nijedan evroligaš nije u mogućnosti da nastupa za svoju reprezentaciju i to je problem o kom se mnogo pričalo. Veliki teret je na momcima koji nemaju priliku kasnije da učestvuju na samim prvenstvima. Izneli su najveći teret i nose velike zasluge što je reprezentacija bila uopšte u Kini i nadam se što će biti na narednom Evropskom prvenstvu. Nadam se i da će se nametnuti selektoru i da će neko pronaći mesto u najboljih 12".
photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Sa Crvenom zvezdom je već odmerio snage.

"Mislim da je Zvezda odlična ekipa sa izvanrednim trenerom, koji takođe ima veliko iskustvo na najvećoj sceni. Pred utakmicu sa nama doveli su igrača koji bi trebalo da bude lider tima, mislim naravno na O’Brajanta, tako da još uvek se dele uloge u ekipi. Došli su nam u pravom momentu, s obzirom da se uloge nisu rasporedile. Zvezda ima veliki broj stranaca, posebno su izvanredni Lojd i Volden. Naravno, tu su i domaći igrači koji su tu već nekoliko sezona, koji imaju iskustvo igranja u Evroligi i iskustvo osvajanja velikih trofeja".

Raspored je težak i sledi novo duplo kolo Evrolige.

"Moramo da se nosimo sa tim, s obzirom u kom je formatu Evroliga. Slede utakmice sa Frankfurtom i Efes u gostima, pa u Minhen dolaze CSKA i Ludvigzburg i sve to u nedelju dana. To su te duple nedelje Evrolige. Ništa to nije novo. Ne možeš da se navikneš, ali možeš da se što više regenerišeš u periodu između dve utakmice. Ova korona jedino je dobro donela košarci što je manji broj letova i manja je gužva na aerodromima, s obzirom da mi nemamo uvek čarter let i to nam znači. Naporno je, ali moramo da izdržimo", zaključio je Lučić u razgovoru za B92.net.

Pripremio: Marko Đinđić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: