Paunovićev vodič kroz Primeru

Poslednjeg vikenda avgusta počela je nova sezona španske Primere. Liga u kojoj se po mnogima igra najlepši i tehnički “najjači” fudbal, za razliku od italijanske nije imala mnogo “trzavica” tokom letnje pauze.

Izvor: Veljko Paunoviæ

Utorak, 30.08.2005.

22:53

Default images

Giganti u svetskim okvirima – Real i Barselona doveli su nekoliko izuzetnih pojačanja i odradili seriju utakmica po Dalekom istoku i SAD kako bi unovčili prisustvo “superzvezda” u svojim timovima kakve su Ronaldinjo, Bekam, Zidan, Ronaldo i Eto.

Da se u Primeri igra vrhunski fudbal potvrđuje i podatak da će četiri kluba iz lige učestvovati u Ligi šampiona. Pored redovnih učesnika i večitih rivala Reala i Barse, prvi put u eliti su Viljareal i Betis.

Osnovno pitanje koje postavljaju “fanovi” širom Španije i sveta je da li će Barsa odbraniti titulu ili će Real uspeti u onome što mnogima nije pošlo za rukom ni u mnogo slabijim ligama – osvojiti 30. titulu.

Iako pred 75. izdanje Primere mnogi (često i nerealno) imaju šampionske ambicije, gotovo je izvesno da će oko nove zvezdice razračunati Real i Barsa. Iza njih je grupa klubova sa velikim ambicijama,od kojih će kao i prethodnih sezona neko iskočiti i možda iznenaditi sve.

U ovogodišnjem predstavljanju španske lige pomogao nam je najiskusniji predstavnik srpske dijaspore u ligi Veljko Paunović. Novi fudbaler Hetafea je već 10 godina u španskim klubovima i sigurno je najmerodavniji da prognozira ono što nas očekuje u novom šampionatu.

O kandidatima za titulu Paunović kaže...

Ova sezona će biti izuzetno zanimljiva. Imamo Barselonu koja je na impresivan način osvojila titulu i koja će igrati na istom nivou, ako ne i bolje. Sa druge strane, Real se ponovo pojačao i želi da napravi neki uspeh jer je već dve sezone bez trofeja, što je za takav klub mnogo. Vrlo su ambiciozni i željni uspeha, tako da očekujem veliku trku ova dva kluba. Međutim, to ne znači da će se samo ova dva kluba boriti za pehar, već i neko treći može da se uključi u tu trku. Tu pre svega mislim na Atletiko. Napravili su dobru ekipu, doveli dobrog trenera. To je na papiru tako, ali videćemo u praksi na terenu kako će sve to da izgleda. U svakom slučaju, čini mi se da bi posle dugo vremena i drugi madridski klub mogao da se uključi u sam vrh“. Real, koji ima budžet od astronomskih 225 miliona evra, nastavio je sa praksom dovođenja po jednog „superstara“ u svakom prelaznom roku. Posle jednomesečne „sapunice“ na Bernabeu je stigao mladi Robinjo, prva pojačanja u prelaznom roku bili su Urugvajci Diogo i Garsija, nekoliko dana pre Robinja i drugi Brazilac Baptista. Zbog ovih dolazaka mesto (verovatno samo u Realu) mesto nema Majkl Oven, koji se preselio u Njukasl za „simboličnu“ sumu od 17 miliona funti.

Barsa je pazarila skromnije, ali isključivo proverene igrače. Stigao je „mozak“ PSV-a Van Bomel bez obeštećenja, kao i Santi Eskero. Posle epizode u Monaku Saviola je konačno u Sevilji, uprava se definitivno odrekla i Rikelmea.

Iza dvojca koji želi titulu, čeka nekoliko izuzetnih timova. Tu se pre svega misli naViljareal, Betis, Valensiju i Atletiko, koji je po mnogima negde između pritajenog favorita za titulu i ekipe koja će ove godine sigurno videti Evropu. Evo šta o pratiocima Barse i Reala misli Paunović:

Betis, Sevilja i Valensija su ekipe koje su već pokazale da mogu mnogo i da mogu da se uključe u borbu za sam vrh. Tu mislim na pozicije do šestog mesta. Očekujem da imaju zapaženu ulogu ove sezone i da mogu da naprave dosta. Neko od njih čak može i da ode korak dalje i zaista načini veliko iznenađenje, što je praksa u Primeri godinama unazad“.

Iako su plasmanom u Ligu šampiona ekipe Betisa i Viljareala potvrdile veliki kvalitet, novu Primeru sa najvećim nestrpljenjem čekaju u Valensiji. Ekipa je prošlu sezonu okončala katastrofalno, a pokušaj da se u Evropu uđe na mala vrata kroz Intertoto kup završio se na poslednjoj prepreci. Stigli su David Vilja (Saragosa) za 14 miliona evra, tu je i Klajvert, a Brazilac Edu se teško povredio već pre početka sezone. Posebna priča je Atletiko. Navijači na „Visente Kalderonu“ posle nekoliko sušnih godina očekuju ponovo plasman u sâm vrh španskog fudbala. Uprava se potrudila i da im ulije nadu dovođenjem nekoliko vrhunskih igrača. U crveno-belom dresu su od ovog leta Kežman, Martin Petrov, Maksi Rodrigez, Galeti... Šta se očekuje od novog Atletika jasno je i Mateji Kežmanu:

Sigurno da se sada radi o ekipi koja će sledeće sezone morati da se bori za evropsko takmičenje. Od nas se ne traži da budemo šampioni, ali se zahteva da budemo u prvih 5 ekipa. Pritisak postoji, ali sve za sada prolazi u odličnom prvom utisku na klub. Atletiko je veliki klub, čak u Madridu ima tu ulogu gradskog kluba za koji navijaju ’obični ljudi’. Veliki su fanatici i ove sezone stvarno očekuju mnogo“, rekao je Mateja za B92 još sredinom jula tokom priprema Madriđana.

Posle grupe timova koje će prema prognozama zauzeti sredinu tabele (Espanjol, Osasuna, Real Sosijedad, Atletik Bilbao...) dolazimo do onih koji će se grčevito boriti za opstanak. Sa malim budžetima, čak i za fudbalski slabije razvijene zemlje, to je u Primeri prava umetnost. Sticajem okolnosti klubove koji imaju najmanji budžet u ligi predvodi nova ekipa Veljka Paunovića – Hetafe. Za samo jedan cilj ove sezone izdvojeno je oko 4 miliona evra. Paunović kaže da se i pored nekoliko vrlo dobrih pojačanja od ekipe traži samo opstanak:

Naše ambicije su skromne. Klub je postavio jasan cilj – opstanak i sve preko toga bi bio uspeh. Svesni smo naših mogućnosti i limita. Dobra smo ekipa, čak smo se i pojačali, ali mislim da nas ponovo očekuje borba za opstanak. Prošle sezone je to obezbeđeno mnogo ranije i lakše nego što se očekivalo. Videćemo kako će to sve da izgleda, ali opšte mišljenje je da je Hetafe mnogo jači ove nego prošle sezone. Tu je i trener Šuster. Istina, kao trener se još uvek probija, ali privlači veliku medijsku pažnju i skrenuo je pažnju medija na Hetafe od kada je došao. Čini mi se da je dobar izbor, prilično smiren, voli fudbal i igrače koji znaju da ga igraju. U svakom slučaju čeka nas teška sezona“.

Pored Hetafea za opstanak će se ove godine boriti i Rasing, Kadis, Alaves...međutim, koliko su opasni „davljenici“ najbolje su osetili upravo klubovi iz Barselone. Alaves je u prvoj utakmici po povratku u ligu uzeo bod šampionu, dok je Hetafe slavio kao gost protiv Espanjola! Ove sezone najviše stranaca imaće Barselona – 14, sledi Valensija sa 13, isto toliko ih ima i gradski rival Viljareal. Real je stao na broju 11, ali svaki od njih vredi astronomski puno...Najmanje stranaca ima Malaga, samo 5, po jednog više angažovale su ekipe Rasinga, Saragose. Ove sezone u Primeri će igrati 160 stranaca iz 32. zemlje. Najviše je Argentinaca, čak 42 , Brazilaca je trideset dvoje.

Medju njima se nalazi i pet igrača iz SCG: Mateja Kežman (Atletiko), Darko Kovačević (R. Sosijedad), Savo Milošević (Osasuna), Nemanja Mirosavljević (Kadis) i „vodič kroz Primeru“ Veljko Paunović u Hetafeu.

Nekada „zlatna zemlja“ za naše igrače, iz više razloga po rečima Paunovića više to nije:

Problem je malo širih razmera... Prvo i osnovno, mi se ovde vodimo kao ’ekstra komunitarci’, dakle igrači van EU. Takvih igrača u svakom timu može biti samo tri i to medju 25 profesionalaca u jednoj ekipi. Da tako kažem, podršku tom problemu daje i činjenica da naš fudbal osim izuzetaka, generalno nema uspeha u poslednjih nekoliko sezona. Sa druge strane, imate Brazilce, Argentince i Južnoamerikance koji već posle dve godine dobijaju status komunitaraca. U poslednjih 10 godina ovde je bilo dosta naših igrača, pojedinci nisu ostavili najbolji utisak...Sve su to razlozi zbog kojih imamo pred narednu sezonu samo 5 predstavnika u Primeri“.

Klubovi su kroz budžete za narednu sezonu planirali da potroše oko milijardu evra!!! Ali nije isključeno da će kod nekih budžeti biti rebalansirani, negde će se potrošiti i više ukoliko sezona krene loše.

Najveći transfer i ove sezone je naravno „odradio“ Real koji je za 24 miliona evra kupio zvezdu Santosa Robinja. Samo 4 miliona manje košta Baptista, koji je došao iz Sevilje, sledi prelazak Vilje u Valensiju. Mateja Kežman je na visokom četvrtom mestu sa obračunom od oko 10 miliona evra, koliko je koštala kompletna operacija selidbe sa Stamford Bridža na Visente Kalderon.

Branilac titule je favorit na kladionicama. Za uloženi evro dobijate duplo ukoliko Ronaldinjo & Co. odbrane titulu i dođu do 18. zvezdice u istoriji kluba. Za Realovu 30. titulu na uloženi evro dobija se oko 2,5 puta više.

Drugo kolo Primere igra se 10. septembra, posle pauze zbog obaveza reprezentacije u kvalifikacijama za SP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: