'Efes Pilsen svetski kup' na B92

Četvrti ‘Efes Pilsen Svetski kup’ mnogi smatraju najozbiljnijom proverom pred početak Evropskog prvenstva u košarci, koje se u drugoj polovini septembra igra u gradovima Srbije i Crne Gore. Turska košarkaška federacija od 30. avgusta do 3. septembra organizuje turnir na kojem učestvuje šest evropskih ekipa koje će se boriti za medalje i na EP. U grupi ‘A’ su selekcije domaćina Turske, Francuske i Rusije, a grupu ‘B’ čine reprezentacije Srbije i Crne Gore, Italije i Slovenije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.08.2005.

14:56

Default images

‘Efes Pilsen Svetski kup’ je već tri godine turnir sa ozbiljnim rejtingom. Domaćini se trude da dovedu atraktivne rivale selekciji Turske, a termin je uvek pred neko značajno takmičenje, 2002. igralo se pred SP u Indijanapolisu, godinu kasnije pred EP u Švedskoj, a 2004. godine napravljen je izuzetak, pa je turnir održan posle OI u Atini.

Prvi pobednik – Jugoslavija

Pobednik prvog ‘Efes Pilsen Svetskog kupa’ bila je reprezentacija Jugoslavije. ‘Plavi’ su pred put u Ameriku protiv nešto slabijih rivala bili ubedljivi, a igrač finalne utakmice sa Kanadom bio je Milan Gurović.

Stav organizatora da na takmičenju budu zastupljeni svi kontinenti pokazao se kao greška, selekcije Kine, Angole i Alžira nisu bile dovoljno ozbiljni protivnici polufinalistima.

2002: 1. Jugoslavija, 2. Kanada, 3. Brazil , 4. Turska, 5. Bugarska, 6. Kina, 7. Angola, 8. Alžir

Seldeće godine pobednik je bila selekcija Italije, u finalu su Italijani savladali domaćina, selekciju Turske, 76:64, a reprezentacija Srbije i Crne Gore osvojila je treće mesto pobedom nad Rusijom, 92:88.
‘Plavi’ su u polufinalu izgubili od domaćina ‘za jednu loptu’, a u grupi su savladali kasnijeg pobednika Italiju i nacionalni tim Novog Zelanda.
MVP turnira bio je Rus Andrej Kirilenko.

2003: 1. Italija, 2. Turska, 3. Srbija i Crna Gora, 4. Rusija, 5. Letonija, 6. Novi Zeland

Termin prošlogodišnjeg ‘Efes Pilsen kupa’ ‘oterao’ je učesnike košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama u Atini. Odsustvo najjačih iskoristila je selekcija Slovenije, najavivši sve značajniju ulogu na evropskoj košarkaškoj sceni.

Slovenci su i u grupi i u finalu pobedili domaći tim, a nagrada najboljem igraču turnira pripala je Benu Udrihu.

2004: 1. Slovenija, 2. Turska, 3. Rusija, 4. Nemačka, 5. Izrael, 6. Švedska Program 4. Efes Pilsen Svetskog kupa

30.08.
18:30 Slovenija – Italija
20:45 Turska – Francuska

31.08.
18:30 Italija – Srbija i Crna Gora
20:45 Turska – Rusija

01.09.
18:30 Srbija i Crna Gora – Slovenija
20:45 Rusija – Francuska

02.09.
16:15 utakmica za peto mesto
18:30 polufinale (A1 – B2)
20:45 polufinale (B1 – A2)

03.09.
15:45 utakmica za treće mesto
18:00 finale
SRBIJA I CRNA GORA:
Selekcija domaćina EP pokazala je već na prvom turniru posle priprema na Kopaoniku da je sa pravom svrstana u najuži krug favorita za osvajanja zlata. Iako će mnogi zlonamerni reći da je to i normalno s obzirom na domaći teren, plavi bi gde god da se igra ovaj šampionat sa sastavom: Bodiroga, Pavlović, Avdalović, Radmanović, Rakočević, Šćepanović, Jarić, Popović, Krstić, Milojević, Miličić, Gurović, Rebrača, Tripković i Tomašević sa punim pravom i argumentima tražili zlato.

Prve utakmice u Podgorici pokazale su da će najveći adut biti izuzetno jaka odbrana, već nadaleko poznata kreacija u napadu i “dugačka” klupa. Bez obzira što treneri i dalje na prvom mestu žele da uigravaju ekipe za glavni događaj pre rezultata u pripremnim turnirima, selekcija SCG je favorit za osvajanje trofeja u Istanbulu.

SLOVENIJA:
Ekipa Slovenije kao i SCG odigrala je turnir u Podgorici. Ekipa Aleša Pipana doživela je seriju poraza u Crnoj Gori, ali bi bila ludost otpisivati iz bilo kakvih kombinacija na EP tim koji u svom sastavu ima nekoliko NBA igrača. Od centarskog tandema Nesterović – Brezec svako treba da se pribojava, kao i od bekovskog para Udrih – Lakovič.

U najmanju ruku od Slovenaca u Turskoj treba očekivati mnogo bolje igre nego u Podgorici.
ITALIJA:
Selektor Karlo Rekalkati u petak je objavio konačan spisak 12 igrača za EP u Beogradu. Sastav je izuzetno iskusan što se za velika takmičenja pokazalo (bar u slučaju Italijana) kao vrlo dobar recept. Najmladji igrač ima 22 godine! U pitanju je igrač Klimamia Mančineli.

Evo i spiska 12 igrača koji će igrati za Italiju: Bazile, Buleri, Dante Kalabria, Kjaćig, Galanda, Gigli, Manćineli, Denis Markonato, Mordente, Poceko, Rigeti, Soranja.

Ekipa kojoj ‘dušu na terenu daje’ kontroverzni Đanmarko Poceko (ovog leta otišao je u Rusiju) već je pokazala kroz pripremne utakmice da je izuzetno opasna selekcija. Na “Turneo Adriatico” savladana je Hrvatska, kasnije i Turska o kojoj ćemo kasnije... Protiv Turske Poceko je ubacio 17 poena, novi bek Barse, Djanluka Bazile je dodao 11. Recept za uspehe Rekalkati ne menja, igru nose najiskusniji...
RUSIJA:
Bez obzira na učinak na ovogodišnjem EP, 2005.godina biće istorijska za košarku nekada najvećeg rivala ex Jugoslavije. Igru “baćuški” organizovaće jedan Amerikanac! Džej Ar Holden plej CSKA i jedan od najboljih stranaca u evro-košarci u poslednjih 5-6 godina od ovog leta igraće u dresu Ruske Federacije. Holden je dobio dozvolu da se kasnije priključi pripremama selektora Babkova koje su počele na Kopaoniku.

Temelj ove ekipe je razumljivo Andrej Kirilenko zvezda Juta Džeza, tu su i Hrjapa i Monja dva člana Portlanda. Na prvim pripremnim utakmicama za EP iskočio je Diatčok 202 cm visoko krilo iz CSKA, ne treba zaboraviti da bivši tim Dušana Ivkovića daje još dva igrača za reprezentaciju, Zahara Pašutina i Alekseja Savrasenka (koji je ujedno i najviši igrač selekcije sa 215 cm). Sergeja Babkova ipak prema rezultatima očekuje još dosta posla do starta šampionata.

TURSKA:
Selektor Bogdan Tanjević ka SCG kreće sa najboljim što turska košarka u ovom trenutku može da ponudi. Tu su i dva igrača iz NBA, Okur (Juta) i Turkolu (Orlando), kao i za evropske prilike vrlo respektabilni igrači: Erdogan (prešao ovog leta u TAU), Turkdžan, Tunčeri i Kutlaj (svi igrači Ulkera).
Medjutim, prve utakmice su pokazale da se Turci dosta oslanjaju na individualna rešenja bez mnogo timske igre, što sigurno nije ono što je želeo i Tanjević.

O tome govori i podatak da su Turci u poslednjoj proveri pred EFES kup vrlo lako poraženi od Italije 88:81 (poraz ublažen u finišu utakmice) uz 20 poena Okura i 18 Erdogana. Za dobre predstave na EP potrebna je i dobra atmosfera u timu koja se stvara pobedama. Turci će ih sigurno potražiti na turniru koji organizuju u Istanbulu.

FRANCUSKA:
Prva zvezda Francuske ekipe bez prevelikog mudrovanja je bek San Antonija Toni Parker. Medjutim, iza leđa ovog superstara krije se „gomila“ izuzetno dobih igrača.
Krenimo od mlađih... Tu su Boris Diao od prošle nedelje igrač Finiks Sansa (trejdovan iz Atlante), Mikael Pietruš iz Golden Stejta i Johan Petro centar Sijetla, sa 214 ujedno i najviši igrač „trikolora“.

Medjutim, snaga Francuza vidi se tek kada se vratimo na „stari kontinent“. Mešavinu veoma iskusnih i perspektivnih igrača predvodi Mikael Gelabale iz Reala, tu su iskusni Alan Digbe (Etosa Alikante), Floran Pietrus (Unikaha Malaga) i Antoan Rigodo.

Ekipa koju sa klupe predvodi Klod Bergo igraće vrlo brzu, atraktivnu i atletsku košarku. Francuzi će pokušati da potvrde dobar rezultat ostvaren u Švedskoj, mnogi ih vide i ako pritajene favorite koji su u stanju da ostvare i najviše ciljeve... Za pet dana publika u Istanbulu i širom sveta videće seriju dobrih utakmica jer se ulazi u fazu priprema u kojoj treneri sve manje eksperimentišu i već formiraju najjače postave za šampionat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: