Srbija na skeneru B92.net: Vlahović "ugrozio" Jovića, još da sredimo odbranu

Videli smo dosta dobrih ali i loših stvari protiv Turske, samo se nadamo da za mesec dana neće biti bespotrebnih grešaka koje će urušiti sve dobro što se napravi.

Izvor: AK

Četvrtak, 15.10.2020.

10:00

Srbija na skeneru B92.net: Vlahović
Foto: Tanjug/AP Photo

Sada je već jasno da Liga nacija služi Tumbakoviću da eksperimentiše, uigrava i gradi tim koji će vratiti Srbiju na Evropsko prvenstvo posle 20 godina, a onda tamo igrati ozbiljnu ulogu.

Opet je napravio nekoliko neočekivanih poteza koji su ukazali na šta možemo, a na šta ne možemo da računamo i od pojedinaca i na timskom nivou.

Odbrana je opet, po ko zna koji put, sve upropastila, ali ne možemo da se otmemo od utiska da sve ipak deluje na mnogo višem nivou nego u kvalifikacijama.

U svakom slučaju, više nema prostora za eksperimente, jer je sledeća utakmica "meč odluke" sa nimalo naivnim Škotima.

Nemamo odgovor ko će biti prvi golman jer i Rajković i Dmitrović zaslužuju tu poziciju.

Odbrambena linija je više-manje formirana (Kolarov, Mitrović, Milenković) ali mora znatno bolje da komunicira, posebno sa veznim redom u situaciji kada rival "steže obruč" oko kaznenog prostora.
U sredini opet Tumbaković ima nekoliko odličnih alternativa na svakoj poziciji, ali jedno je sigurno – SMS više nikad ne sme da bude rezerva.

Gudelj i Maksimović bi trebalo da budu okosnica centralnog dela, Lazović je verovatno zacementirao poziciju na desnoj strani, a Đuričić pored Mitrovića u napadu.

Najveća dilema biće levi bok koji je verovatno rezervisan za Filipa Kostića, ali ga ozbiljno ugrožava Ristić.

Polako su se iskristalisale i rezerve, a najveći dobitak u poslednje dve utakmice je bez sumnje mladi napadač Vlahović.

Čini se da je selektor konačno dobio adekvatnu alternativu za Mitrovića, pitanje je samo da li će Jović u narednih mesec dana uspeti da se izbori bar za mesto drugog napadača ili će pasti čak u treći plan.
Foto: Tanjug/AP Photo
Marko Dmitrović – 7

"Zakomplikovao" selektoru izbor u vezi sa prvim golmanom. Prilično siguran i pouzdan, odlično se postavljao i zaustavio nekoliko opasnih udaraca rivala. Ne može mu se prigovoriti za golove Turske. Tumbaković će biti na "slatkim mukama" kada bude birao golmana za Norvešku. Ipak, stava smo da je već ranije trebalo da "preseče" i ne eksperimentiše preterano na ovoj poziciji jer je golmanima od izuzetnog značaja kontinuitet ispred gola.

Nikola Milenković
– 6,5

Tokom većeg dela meča je bio vrlo pouzdan i siguran, ali je sve to zasenila loša reakcija prilikom izjednačujućeg gola Turske. Istina, nije jedino on odgovoran za konfuziju u našem timu, ali je očigledno da je komunikacija i dalje veliki problem u timskoj defanzivi, uključujući tu i vezni red.
Stefan Mitrović (do 75. minuta) – 6

Poput Milenkovića sve do sredine drugog poluvremena na visokom nivou, sjajno neutralisao najiskusnijeg turskog napadača Buraka Jilmaza, a onda je jedna greška upropastila sve, a defanzivci u ovakvoj formaciji nemaju pravo ni na jednu grešku. Morao je bolje da "zatvori" prostor u situaciji u kojoj su Turci kombinovali na malom prostoru. Dozvolio je Čalhanoluu da ga pretrči i matira Dmitrovića, a taj gol je preokrenuo situaciju na terenu i kraju ceo rezultat u korist Turske.

Aleksandar Kolarov
– 6

Ako selektor Tumbaković ima alternativu za svaku drugu poziciju, nema je i za ulogu Kolarova. S kapitenom srpska odbrana igra na znatno višem nivou, a i napad se mnogo lakše pokreće jer mu daje dodatnu dimenziju ubacivanjem lopte između linija. Kolarov je u Istanbulu bio najbolji deo defanzivne linije, ali je onda neobjašljivo "ispao" iz igre prilikom prvog gola Turske što je domaćin momentalno kaznio.
Foto: Tanjug/AP Photo
Darko Lazović – 6,5

Nije odigrao na preterano visokom nivou kao što je sposoban to da uradi, ali je na to uticao svakako i umor. Dosta je pretrčao, konstantno bio aktivan i u napadu i u odbrani gde je dosta pomogao Milenkoviću da zatvori desnu stranu. Ipak, nije bilo dovljno energije da napravi razliku ispred turskog gola niti da dovoljno adekvatno snabdeva Mitrovića loptama.

Nemanja Maksimović – 6,5

Kontrolisao je sredinu terena, odlično kvario napade Turske, na ovom meču se solidno uključivao i u gradnju napada Srbije. Međutim, ima suviše mnogo grešaka za poziciju na kojoj igra, a ovaj put to je donosilo rivalu gol šanse, a snosi deo odgovornosti zbog loše komunikacije sa saigračima prilikom prvog gola Turske jer je vezni red ostavio na cedilu defanzivnu liniju.

Saša Lukić
– 6

Nije jasno da li je popustio pod pritiskom zbog ukazane šanse u startnoj postavi, ali je nije u potpunosti iskoristio. Dobro je delovao u tandemu zadnjih veznih sa Maksimovićem, ali je tek u finišu meča pokazao kako može sjajno da kreira što je i nedostajalo ovoj ekipi u određenim trenucima.

Mihailo Ristić
(do 46. minuta) – 6,5

Besprekoran posao po levoj strani je uradio i zacementirao sebi mesto u startnih 11 iako su donedavno mnogi zaboravili i da postoji kao igrač. Sjajnim centaršutem za gol Milinković-Savića je pokazao koliko može da doprinese u napadu, kada taktički nije ograničen isključivo na defanzivu kao u meču sa Norveškom. Selektor ga je zamenio već na poluvremenu, što je oslabilo napad Srbije po levom boku.
Foto: Tanjug/AP Photo
Sergej Milinković-Savić – 8

Gol i iznuđen penal – šta je potrebno više od jednog igrača koji ni nije centarfor? Još jedna sjajna partija u kojoj je SMS pokazao da je konačno "probio led" i postao nosilac igre nacionalnog tima na šta smo čekali mesecima. U situaciji bez Dušana Tadića je na sebe potpuno preuzeo kreativni deo igre i sjajno se snašao u toj ulozi jer je svaki njegov potez pravio razliku. Nažalost, saigrači su za samo 20 minuta uspeli da mu upropaste impresivan nastup.

Filip Đuričić (do 75. minuta) – 6,5

Još jedno Tumbakovićevo otkrovenje za startnu postavu. Đuričić sjajno deluje u tandemu sa Mitrovićem u napadu kao ključna "veza" sa kreativnim delom tima. Mogao je mnogo više da doprinese rezultatu u Istanbulu, ali nema sumnje da će njegove veštine biti od presudnog značaja za tim u budućnosti. Dugo smo tražili igrača sposobnog da sa dva driblinga poremeti celu defanzivnu liniju rivala, a da u toj situaciji ne pretera i olako izgubi kontrolu. Bukvalno je takvim prodorom "servirao" penal koji je iznudio Sergej.

Aleksandar Mitrović
– 7

Nije bilo gola iz igre, ali je obavio svoj deo posla sa beke tačke i dodatno se primakao rekordu reprezentacije. Kao što smo to naveli u skeneru tima posle Mađarske, Mitrović je nezamenjiv šraf u ovom sistemu čak i kada ne postiže golove. Njegovo fizičko prisustvo i stvari koje radi bez lopte ili u situaciji kada je leđima okrenut golu su od presudnog značaja prilikom gradnje akcija srpskog tima.

Izmene

Filip Mladenović (od 46. minuta) – 6

Zamenio je Ristića, ali nije uspeo da održi nivo koji je postavio fudbaler Monpeljea. Izgubili smo oštrinu u napadu po levoj strani, dok je korektno odradio posao u defanzivi, gde ne snosi odgovornost prilikom golova protivnika. U svakom slučaju, Tumbaković ima odlične alternative na poziciji koja bi trebalo da je rezervisana za Filipa Kostića.

Nemanja Gudelj (od 75. minuta) – 5,5

Nije se najbolje snašao u ulozi rezerviste. Nije ni sva odgovornost na njemu s obzirom da ga je selektor "gurnuo" na poziciju štopera. Zadnji vezni se često dobro tu snađu, ali ovaj put to nije bio slučaj jer su upravo na tom mestu Turci pronašli put do izjednačujućeg gola. Jeste blokirao jedan od udaraca, ali je kasno izašao pa je Tufan dobio zicer ispred Dmitrovića koji je iskoristio za 2:2.
Foto: Tanjug/AP Photo
Dušan Vlahović (od 75. minuta) – 6,5

Uprkos remiju meča sa Turskom je pokazao nekoliko pozitivnih stvari, a jedna od tih je i Vlahović. Iako je odigrao tek drugi meč, opet kao rezervista, za tih 40 minuta na terenu možemo naslutiti da smo dobili napadača idealnog za reprezentaciju za narednih desetak godina. Mladi centarfor Fiorentine je opet napravio razliku iako je proveo svega 15-ak minuta na terenu, a opet su ga milimetri delili od statusa junaka. Protiv Mađara je pogodio stativu, a u Istanbulu su mu Turci zaustavili šut na gol-liniji, a potom je u poslednjoj sekundi šutirao za malo pored gola. Uz kontinuitet u klubu i ispravan razvoj ubrzo će ugroziti Mitrovića u startnih 11.

Ljubiša Tumbaković (selektor) – 7

Kao što smo već naveli u uvodu, očigledno je Tumbaković "žrtvovao" Ligu nacija kako bi sa nekoliko eksperimenata iskristalisao formaciju, sistem i postavu za borbu za plasman na EURO 2020.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: