Svi štedeli osim Engleza – Real nije potrošio nijedan evro

Iza nas je jedinstveni letnji prelazni rok koji se obično završava poslednjeg dana avgusta, ali je zbog pandemije koronavirusa i pomeranja sezona trajao evo do početka oktobra.

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2020.

15:00

Svi štedeli osim Engleza – Real nije potrošio nijedan evro
Photo by Julian Finney/Getty Images

Neobičan termin i okolnosi su svakako uticale na tržište,većina klubova se pre svega odlučila na štednju, pa nije bilo senzacionalnih iznosa kao prethodnih godina.

Ipak, videli smo nekoliko prlično visokih odšteta i vrlo interesantnih selidbi, a ni ovja put nije razčarao poslednji dan prelaznog roka.

Najviše je potrošio Čelsi, kao u čuvenim danima po dolasku Romana Abramoviča na čelo kluba – 247.000.000 evra, skoro sto miliona više od Mančester sitija (157), dok su devetocifrene iznose izdvojili još Barselona (124), Juventus (110) i neočekivano Lids junajted (105).

Van liga "petice" istakla se samo Benfika koja je uložila skoro 100.000.000 u tim (Darvin Nunjes, Everton, Pedrinjo, Luka Valdešmit, Nikolas Otamendi, Gilberto), ali ni to nije bilo dovoljno da se domogne Lige šampiona.

Najveći transfer napravio je Čelsi koji je platio nemačkom Bajeru 80.000.000 evra za mladog ofanzivnog vezistu Kaija Haverca, što je tek 19. najveći transfer u istoriji.

Londonski klub je ujedno bio i glavni "igrač" na tržištu jer je na dolaske potrošio više od 250.000.000 evra.
Mančester junajted se može nazvati gubitnikom prelaznog toka iako je poslednjeg dana stigao Edinson Kavani, ali "crveni đavoli" nisu uspeli da dovedu svoje prioritete – Džejdona Sanča i Usmana Dembelea.

Gradski rival Siti se fokusirao na pojačanje odbrane pa je Ruben Dijaš plaćen 68.000.000 evra Portu, dok šampion Liverpul nije previše trgovao, Jirgen Klop je osvežio samo vezni red dovođenjem Diogoa Žote.

Vrlo aktivan je bio i Everton, a na kraju su Englezi potrošili čak 1.400.000.000 evra na transfere proteklog leta.

Što se tiče ostatka Evrope, najbliži su Italijani sa upola manje rashoda od 760.000.000, Španci su potrošili tek 410.000.000, manje čak i od Francuza sa 450.000.000, dok su najtvrđi na džepu bili Nemci sa samo 320.000.000 evra.

Juventus je izdvojio 72.000.000 evra za vezistu Barselone Artura, a Napoli 70.000.000 za napadača Lila Viktora Osimhena.

Barseloni je propao plan da dovede Memfisa Depaja i Erika Garsiju, pa je morala da se zadovolji letošnjim pojačanjima pre svega u vidu Miralema Pjanića.

S druge strane, Real Madrid je šokirao sve jer Zinedin Zidan nije potrošio nijedan evro na transfere!

Premijer liga

Čelsi je potrošio skoro 250.000.000 evra na reizgradnju tima, stigli su Kai Haverc, Timo Verner i Ben Čilvel koji su mlađi od 25 godina, te 27-godišnji Hakim Zijeh i 28-godišnji Eduar Mendi.

Klub su napustili Alvaro Morata za 56.000.000, Mario Pašalić i Nejtan, dok je Timu Bakajoko pozajmljen Napoliju.

Sto miliona manje je potrošio Mančester siti, od čega je skoro polovina otišla na dolazak štopera Rubena Dijaša i Nejtana Akea, dok je najzvučniji novajlija u napadu Feran Tores plaćen 23 miliona Valensiji.

Mančester junajted je tokom leta doveo samo Donija van de Beka iz Ajaksa za 39.000.000, da bi nakon katastrofalnog starta sezone vukao očajničke poteze poslednjeg dana prelaznog roka.

Nije odjeknula nijedna "bomba" na Old Trafordu, iako su najavljivani devetocifreni transferi Džejdona Sanča ili Osmana Dembelea. Edinsona Kavanija, te dokazanog beka Porta Aleksa Teleša.

Zanimljivi potezi su svakako biti transfer Atalantinog tinejdžera Amada Dijala dogovoren za januar za 21+20 miliona evra, te 18-godišnjeg Urugvajca Fakunda Pelisterija koga je preporučio Dijego Forlan.

Arsenal je u poslednjim trenucima prelaznog roka doveo zadnjeg veznog igrača Atletiko Madrida Tomasa Partija za 50.000.000 evra.

Prethodno je Mikael Arteta pojačao odbranu kupovinom štopera Gabrijela iz Lila za 26 i Pabla Marija iz Flamenga za 8 miliona evra.

Otišli su golman Emilijano Martines u Aston Vilu za 17,4 miliona, Henrih Mhitarjan kao slobodan igrač u Romu, a Mateo Gendeuzi i Lukas Toreira na pozajmice u Hertu i Atletiko.
Jirgen Klop nije previše trošio, ali je osvežio ekipu dovođenjem Diogoa Žote za 45.000.000, te Tijaga za 22 i Konstantinosa Cimikasa za 13 miliona evra.

Nemac nije reagovao poslednjeg dana prelaznog roka uprkos ponižavajućem porazu u Birmingemu od Aston Vile sa 7:2.

Žoze Murinjo je u Totenhem doveo Serhija Regulona, Meta Doertija i Pjer-Emila Hojbjerga, te kompletirao transfer Đovanija Lo Selsa sve za oko 100.000.000 evra.

S obzirom na rapsodiju na Old Trafordu i impresivnih 6:1 protiv njegovog bivšeg kluba Mančester junajteda, moglo bi se reći da za sada Portugalčev sistem daje rezultat.

A tek treba da vidimo kako će se u to uklopiti povratnik, miljenih navijača Garet Bejl.

Sjajan prelazni rok imao je Everton koji je potrošio "samo" 75 miliona evra, a na Gudison su stigli Hames Rodriges, Ben Godfri, Alan i Abdulaje Dukure, dok su tim napustili samo veteran Morgan Šniderlin i Marten Stekelenburg, a Tio Volkot i Mojze Ken poslati na pozajmice.

Aston Vila je uložila u tim skoro kao Arsenal – više od 82.000.000 evra, a najveći deo je transfer napadača Olija Votkinsa iz Brentforda za 30,8 miliona. Fulam je krenuo očajno u novu sezonu pa je uprava reagovala poslednjeg dana prlaznog roka i pojačala odbranu dovođenjem Joakima Andersena i Tosina Adarabioja, a vezni red je osvežila pozajmica Rubena Loftus-Čika.

Marselo Bjelsa je za opstanak u Premijer ligi uložio 105.000.000 evra, od čega je trećinu novca izdvojio za napadača Rodriga iz Valensije.

Stigao je i iskusni štoper Dijego Ljorente, te Helder Košta, Rafinja i Robin Koh.

Lester je prodao Bena Čilvela Čelsiju za 50.000.000 evra, a onda za deset miliona više kupio Veslija Fofanu i Timotija Kostanja, dok je na pozajmicu stigao Džengiz Under iz Rome.

Njukaslu se već isplaćuje 22,2 miliona evra uložena u transfer Kaluma Vilsona koji je postigao četiri gola uz asistenciju u prvih pet utakmica.

Opet je u ekipu dosta uložio Vulverhempton koji je odbranu pojačao dovođenjem Karsala, Ki-Jana Hevera i najzvučnijeg imena Nelsona Semeda, dok je najviše novca izdvojeno za 18-godšnjeg napadača iz Porta Fabija Silvu – 40.000.000 evra.

La Liga

Teško se setiti leta u kojem Real Madrid nije potrošio nijedan evro na transfere i profitirao skoro 100.000.000 na prodaji.

Zinedin Zidan je procenio da je njegov šampionski tim iz prošle sezone dorastao zadatku, pa ga je samo "pojačao" povratkom nekolicine pozajmljenih igrača koji su se dokazali u drugim klubovima.

Tako su ekipi priključeni Norvežanin Martin Edegor, Japanac Takefusa Kubo i Španac Alvaro Odriosola.

S druge strane, Barselona je potrošila 125.000.000, mada je planirala mnogo više.

Poslednjeg dana prelaznog roka propali su planovi Ronalda Kumana da dovede štopera Erika Garsiju iz Mančester sitija i napadača Liona Memfisa Depaja.

Razlog je Osman Dembele, koji je odbio da pređe u Mančester junajted.

U međuvremenu, Kuman je pojačao odbranu dovođenjem beka Seržinja Desta, vezni red su osvežili dolasci Mateuša Fernandeša i Miralema Pjanića plaćenog 70.000.000 evra, a napad podmlađen transferom Portugalca Trinkaa iz Brage za 31.000.000.

Kuman je više radio na "rašičšćavanju" svlačionice pa su prodati Artur, Nelson Semedo, Karles Peres i Mark Kukurelja za 126.000.000 evra, dok su kao slobodni igrači Nou Kamp napustili Luis Suares, Arturo Vidal, Rafinja i zaboravljeni Turčin Arda Turan. I Atletiko Madrid je poslovao pametno, otkupio je Alvara Moratu od Čelsija za 56.000.000 evra, a onda ga prosledio u Juventus na pozajmicu vrednu 10.000.000 uz opciju otkupa za dodatnih 45.00.000.

Vratio se i Belgijanac Janik Fereira Karasko iz Kine, te stigao hrvatski golman Ivo Grbić, ali je najveći transfer bio dolazak Luisa Suaresa iz Barselone bez obeštećenja.

Poslednjeg dana prelaznog roka Dijego Simeone je prodao Tomasa Partija Arsenalu, od koga je pozajmio Lukasa Toreiru.

Sevilja je dovela šest pojačanja, a najviše novca je izdvojeno za krilnog napadača Susa – 24.000.000 evra.

Došao je i plejmejker Oskar Rodriges iz Reala, krilo Usama Idrisi iz AZ Alkmara, kao i bek Markos Akunja iz Sportinga.

Velika stvar za Andalužane je i povratak miljenika navijača Ivana Rakitića koji je plaćen samo 1,5 miliona evra Barseloni.

Zanimljiv prelazni rok imala je Valensija koja je prodala nosioce igre Rodriga i Ferana Toresa, a nije potrošila nijedan evro na pojačanja, već su samo iz B tima u prvi prekomantovana petorica mladih igrača.

Ostali španski klubovi su poslovali na nivou Crvene zvezde i Partizana, samo su Viljareal, Hetafe i Atletik Bilbao potrošili više od 10.000.000 na pojačanja, a Kadis i Valjadolid se približili tom iznosu.

Ipak, treba izdvojiti dolazak veterana Davida Silve u redove Real Sosijedada nakon deset godina u Mančester sitiju.

Serija A

Juventus je nedodirljiv u Seriji A, pa kreće u još jedan napad na Ligu šampiona.

Glavno pojačanje za ofanzivu na "ušati" trofej je dolazak brazilskog veziste Artura iz Barselone za 72.000.000 evra.

Artur je došao kao naslednik šest godina starijeg Miralema Pjanića koji je otišao u suprotnom smeru.

Ipak, najzvučniji transfer je pozajmica uz pravo otkupa talentovanog napadača Federika Kijeze, koji je postigao 34 gola uz 25 asistencija na 153 nastupa za Fiorentinu.

Takođe, napad "Stare dame" je pojačao i povratnik Alvaro Morata, koji je takođe pozajmljen uz opciju otkupa.

U njihovoj senci u Torino su stigli mladi zadnji vezni igrači Rolando Mandragora iz Udinezea i Veston Mekeni iz Šalkea.

Osim Pjanića, među odlascima se pre svega ističe prodaja Emrea Džana Borusiji Dortmund, te istek ugovora Gonsala Iguaina i Bleza Matuidija.

I dok Juventus cilja Ligu šampiona, njegov tron želi da uzurpira Inter.

Stoga je Antonio Konte značajno osvežio svoju ekipu, a najviše novca je izdvojio za bočnog veznog igrača Ahrafa Hakimija – 40.000.000.

Inter je potrošio još pedesetak miliona evra na manje zvučna imena, dok su najzvučnija stigla besplatno ili za minimalne odštete. Tako je kapiten Srbije Aleksandar Kolarov plaćen 1,5 miliona evra Romi, dok su kao slobodni igrači ugovore potpisali Aleksis Sančes i Arturo Vidal.

Poslednjeg dana prelaznog roka stiglo je novo pojačanje iz Mančester junajteda, na pozajmicu je došao bek Mateo Darmjan.

A u prvom timu Intera je još jedan Srbin, iz U19 ekipe je promovisan mladi golman Filip Stanković.

Atalanta je napravila zanimljive transfere, za manje od 50.000.000 evra stigli su Mario Pašalić, Aleksej Mirančuk, Sem Lamers i Simone Muratore, a otišli su samo Timoti Kostanj, Đanluka Mansini i Etrit Beriša.

Lacio nije napravio nijedan zvučniji transfer, najviše novca je izdvojio za napadača Fenerbahčea Vedata Murićija – 17,5 miliona evra, dok je zadržao okosnicu prošlosezonskog tima.

Roma je potrošila 60.000.000 za dovođenje Džordana Veretuta, Krisa Smolinga, Mansinija i Karlesa Peresa, dok je prodala Patrika Šika.

Milan je više prodavao nego što je kupovao, pa su otišli Suso, Lukas Paketa, Andre Silva, Rikardo Rodriges, Gustavo Gomes, ali su došla dva supertalentovana igrača.

Na pozajmicu sa pravom otkupa je stigao "novi Pirlo" Sandro Tonali, dok je za 5.000.000 evra dovedeno novo norveško čudo od deteta – Jens Peter Hauge.

Napoli je prodao skoro ceo jedan tim – Alan, Verdi, Inglese, Rog, Kirikeš, Grasi, Keznezis, Manzi, Liguri, Sepe, Toneli, a taj novac je iskorišćen za dolazak napadača Lila Viktora Osimhena plaćenog 70.000.000 evra.

Poslednjeg dana prelaznog roka na pozajmici je iz Čelsija stigao zadnji vezni igrač Timue Bakajoko.

Bundesliga

Teško će bilo ko ugroziti Bajern ne samo u Nemačkoj nego i u celoj Evropi.

Mašinerija Hans-Ditera Flika je dodatno pojačana dolaskom dugo željenog krilnog napadača Leroja Sanea iz Mančester sitija za 45.000.000.

A poslednjeg dana prelaznog roka, vezni red je osvežio dolazak Marka Roke iz Espanjola, dok je odbrana učvršćenja bekom Bunom Sarom iz Marseja.

U međuvremenu, Minhen je napustio samo Tijago Alkantara koji je otišao u Liverpul, a istekle su pozajmice Ivana Perišića, Filipea Kutinja i Alvara Odriosole.

Glavni rival Borusija Dortmund nije bila preterano aktivna na tržištu, još letos je stigao mladi Englez Džud Belingem, a potom je samo još učvršćen vezni red dolaskom Emrea Džana iz Juventusa za 25.000.000.

Najvažniji posao čelnici Borusije su napravili time što su uspeli da sačuvaju okosnicu prošlosezonskog tima, pre svega da zadrže Džejdona Sanča, koji je dogovorio lične uslove sa Mančester junajtedom. U međuvremenu, Lajpcig je takođe zadržao kičmu tima, dok je na odlazak najboljeg najboljeg strelca Tima Vernera u Čelsi reagovao dovođenjem sjajnog Norvežanina Aleksandera Serlota, koji je blistao prošle sezone u Turskoj.

Poslednjeg dana prelaznog roka stigao je još jedan talentovan napadač, od Rome je pozajmljen momak čuvenog prezimena 0 Džastin Klajvert.

Borusija Menhengladbah je dovela samo dvojicu igrača na pozajmicu, bez ijedne prodaje, dok je Bajer deo novca od transfera Kaija Haverca u Čelsi iskoristio za dovođenje Patrika Šika iz Rome.

Hofenhajm je kupio samo našeg reprezentativca Mijata Gaćinovića za 3.00.000, ali nije bilo ni značajnih odlazaka.

Ajntraht je pojačao napad zaboravljenih golgeterom Milana Andreom Silvom, dok Šalke nije nikoga kupio, ali je kao slobodan igrač stigao Vedad Ibišević.

Ni ostale ekipe nisu preterano trošile, uglavnom su izdvajale 10-15 miliona evra na transfere, mada je većina izdvajala tek sedmocifrene iznose.

Liga 1

Tomas Tuhel ima puno poverenje u svoj tim da je dostojan osvajanja Lige šampiona, ali je ipak osvežio sastav za novi napad na evropski tron.

Pari Sen Žermen, prošlosezonski finalista, je u proteklom prelaznom roku napravio samo jedan veliki transfer, tačnije kompletirao je prelazak Maura Ikardija iz Intera za 50.000.000 evra.

Nova imana na Parku su golman Serhio Riko koji je plaćen 6.000.000 Sevilji, dok su na pozajmicu stigli defanzivci Danilo Pereira iz Porta i Alesandro Florenci iz Rome.

U finišu poslednjeg dana prelaznog roka je kao slobodan igrač iz Barselone došao Brazilac Rafinja, a tokom dana je pozajmljen 20-godišnji napadač Evertona, velika nada italijanskog fudbala Mojze Ken.

Što se tiče konkurencije, najviše je u tim uložio Ren – 71.000.000 evra. Stigli su Žeremi Doku za 26.000.000 iz Anderleha, Serhu Gurasi iz Amijena, Martin Terije iz Liona, Alfred Gomis i Najef Agerd iz Dižona.

Ali su otišli golman Eduar Mendi u Čelsi i krilo Rafinja u Lids. Ambiciozan je i Lil koji je deo novca od prodaje Osimhena Napoliju i Gabrijela Arsenalu iskoristio za dovođenja plejmejkera Genta Džonatana Dejvida za 32.000.000 evra, a stigli su i iskusni Turčin Burak Jilmaz, te bivša nada Mančester junajteda Angel Gomeš.

Olimpik Lion je uspeo da zadrži svog kapitena Memfisa Depaja, dok su otišli Bernard Traore i Martin Terije, ali su stigle i adekvatne zamene.

Lukas Paketa je plaćen 20.000.000 Milanu, a Karl Toko Ekambi 11,5 miliona španskom Viljarealu.

Olimpik Marsej je doveo nepoznatog 18-godišnjeg Brazilca Luisa Enrikea, te iskusnog štopera Alvara Gonsalesa, a prodao samo Bunu Sara Bajernu.

Monako je izdvojio 40.000.000 evra kako bi bio konkurentniji, a stigli su Kevin Foland iz Bajera, Aksel Disasi iz Remsai Ćao Erneike iz Atletiko Madrida.

A. Kovačević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: