Dobrodošli u "pakao"

NFC Zapad važi za najjaču i najneizvesniju NFL diviziju, a čine je San Francisko Fortinajnersi, Los Anđeles Remsi, Sijetl Sihoksi i Arizona Kardinalsi.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Sreda, 09.09.2020.

12:00

Dobrodošli u
Photo by Abbie Parr/Getty Images

Kada govorimo o NFC Zapad diviziji ona se izdvaja po tome što ne smemo naglas reći ko je favorit, ali na papiru neko mora biti, pa ta uloga pripada San Francisko Fortinajnersima.

Sihoksi i Remsi imaju podjednake šanse za drugo mesto, a Arizona se toliko pojačala da važi za konkurentni sastav i mnogi će se plašiti megdana sa Kardinalsima u 2020. godini.

Alea iacta est

San Francisko Fortinajners

Tim koji dođe do Superboula i prokocka veliku prednost mora da poseduje veliki kvalitet i unutrašnju snagu kako bi se uspešno vratio igrama, a pravi primer su Atlanta Falkonsi koji posle onog bolnog poraza ne deluju ni izbliza dobro.

Najnersi su u Majamiju poraženi od Čifsa na prethodnom Superboulu, pa je usledila i promena u rosteru i najveću pažnju je privukao odlazak Deforesta Baknera u Indijanapolis Koltse za pikove, jer SF jednostavno više nije mogao da ga priušti, jer su Armsted i Vord dobili jake ugovore.

Svakako, odbrana Najnersa neće trpeti veliku štetu i svakako se očekuje da njihova odbrana bude u samom vrhu, jer je protekle sezone bila u Top 5 po broju sekova, a mnogi smatraju da će Di Ford biti najbolji u ligi po broju sekova.

Sve će oči biti uprte u Arika Armsteda i Nika Bosu koji će biti "glavni" u toj ofanzivnoj liniji uz naravno Solomona Tomasa, dok će lajnbekeri Ford i Aleksander čekati svaku šansu za blic odbranu i maltretirati ofanzivne linijaše i kvoterbekove, a u slučaju grešaka, intersepšne će i dalje hvatati Ričard Šerman, popularni "Šerminator". Na draftu je biran mladi Džejvon Kinlo koji će imati zadatak da zameni Deforesta Baknera, ne baš najlakši zadatak, ali videćemo kakav će igrač od njega ispasti, jer se ipak radi o piku prve runde i to sa 14. mesta.

Što se tiče ofanzive, mnogi su zaboravili da je Džimi Garopolo po prvi put u karijeri 2019. godine bio starter tokom čitave sezone. Momak koji je učio od Toma Brejdija i koga je Bil Beliček želeo za prvog kvoterbeka umesto Toma Brejdija pokazao se stvarno odlično u Najnersima i pred njim je možda čak i MVP sezona.

Džordž Kitl je ostao kao najbolji tajt end u ligi, a njegova saradnja sa "Džimi Džijem" nije prošla neopaženo. Nedostatak iskustva u vidu Emanuela Sendersa na poziciji vajd risivera nadoknadiće ruki Brendon Ajuk, koji je pik prve runde iz Arizona Stejt univerziteta.

Dibo Semjuel i Trent Tejlor se takođe izdvajaju kao potencijalne opasne mete za Garopola, ali je svima jasno da je hvatački korpus nekako najtanji deo tima San Franciska, dok je sa trkačima mnogo bolja situacija.

Na fulbeku je Kajl Juščuk i dalje neprikosnoven, a što se raningbekova tiče izdvajamo Rahima Mosterta, Tevina Kolmena i Džerika Mekinona, koji će svi morati da dele snepove, pa će SF imati odmornog raningbeka za noćnu moru protivničke odbrane.

Za njih više važi psihološka nego igračka dilema, ukoliko uspeju da što pre zaborave na bolan poraz iz februara, možemo očekivati maestralnu sezonu ekipe Kajla Šanahana, predikcije su 11-5, a da li mogu Najnersi to i da iznesu?
Photo by Ezra Shaw/Getty Images

Los Anđeles Rems

Los Anđeles Remse smo svi već videli kao NFL šampione 2019. godine, ali se onda povredio Tod Gurli i napad nije izdržao pritisak, pa je Tom Brejdi sa Patsima po šesti put postao šampion.

Tod Gurli više nije bio isti, on je napustio ekipu i otišao u Atlanta Falkonse, ali tu čak i nije kraj odlascima iz "prvog tima Los Anđelesa". Popularni kiker Greg "d leg" Zurlajn više nije član Remsa.

Takođe i Brendin Kuks, Kori Litlton, Klej Metjuz i Dante Fauler.

Ono što im najviše ide u prilog je trenerski korpus, pošto Šon Mekvej važi za najboljeg mladog trenera lige i mnogi ga zbog svojih čudnih navika već nazivaju naslednikom Bila Beličeka.

Kevin O'Konel je napustio Vašington (bivši Redskinsi) i stigao u Remse, dok Vejd Filips više neće biti zadužen za defanzivne zadatke i umesto njega će to činiti Brendon Steli, što je bio prilično čudan potez Remsa.
Photo by Sean M. Haffey/Getty Images
Istorijski gledano, Remsi su jako velika franšiza, mnogi od nas su se u NFL zaljubili upravo zbog Sent Luis Remsa i njihovog "Greatest Show on Turf", ali su ovi Remsi prilično daleko od tog puta.

Džered Gof nije Kurt Vorner, često je kritikovan za svoje odluke još od ruki sezone, a prošle godine je bio sekovan 22 puta i "milion" puta bio pod velikim pritiskom jer ofanzivna linija nije mogla da iznese pritisak.

Upravo će taj segment igre biti ključan za dalji razvoj sezone Remsa, jer njihova divizija spada u najjaču u čitavom NFL–u i biće izuzetno teško dobiti meč, ako vam kvoterbek konstantno paniči ili biva pregažen.

Za odbranu Remsa nema zime dok je tu Eron Donald i naravno Majkl Brokers, a zbog defanzivne šeme, imaće manje igrača u liniji, a više lajnbekera, dok će sve to pozadi "krpiti" sjajni Džejlen Remzi, jedan od boljih kornerbekova u ligi.

Realno gledano, Remse čeka teška i naporna sezona i predikcije od 9 pobeda i 7 poraza su možda i hrabrije od onoga što je realno, mada, Šona Mekveja nikada ne smemo otpisati i sigurni smo da ćemo gledati kvalitetan tim, ali ćemo se pitati da li će isplivati?

Sijetl Sihoks

Nema više Maršona Linča, čak je prošlost i "Legion of Boom", ali su Pit Kerol i Rasel Vilson i dalje tu, pa i dalje možemo očekivati 9 i više pobeda u sezoni za Sijetl Sihokse.

Sihoksi su pretrpeli velike promene u rosteru, ali su doveli neke zaista fantastične igrače, pa njihov sekonderi ponovo deluje strašno, iako više u timu nema Kema Čenselora.

Stigao je Džamal Adams, čovek koji je u Njujork Džetsima bio izuzetno nezadovoljan i stalno upadao u rasprave sa trenerom i generalnim menadžerom, pa u Sihoksima traži sreću baš kao što je to Džadevion Klauni činio u sezoni iza nas.

Kvandre Digs, Šakil Grifin, Kvinton Danbar, Tre Flauers... Ovo su ljudi koji će uz Džamala Adamsa pokrivati taj poslednji deo terena i koji će se truditi da protivničkim napadačima zada poslednji udarac, čak iako Vagner, Irvin i ekipa naprave neki propust.
Photo by Steven Ryan/Getty Images
"DangeRuss" Vilson i dalje će komandovati ofanzivnim delom terena. Di Kej Metkalf će morati da nastavi da gradi ime u NFL–u, a dobra je stvar i ostanak Džoša Gordona, koji će posle oporavka od povrede biti vrlo važan šraf u njihovom napadu.

Odlazak Si Džeja Prosajsa se neće toliko osetiti jer su uz ekipu ostali Kris Karson i Nik Belor, dok su se Sihoksi pojačali dovođenjem Karlosa Hajda, a još jedno veliko pojačanje videće se na poziciji tajt enda u vidu iskusnog Grega Olsena, koji stiže posle "završene ere" u Karolina Pantersima.

Mnogi i dalje ne mogu da oproste Pitu Kerolu onaj Superboul kada nije dao Maršonu Linču da sa loptom utrči u end zonu i donese prsten u Sijetl, ali činjenice govore da on radi sjajan posao.

Prema pojedinim mišljenjima, Sihoksi osvajaju NFC Zapad, ali to sa ove distance deluje isuviše hrabra izjava, a kada imamo tri izuzetno opasne ekipe ništa ne smemo tek tako izjavljivati. Pogotovo kada im četvrta diše za vratom.

Arizona Kardinals

Ukoliko ekipa sezonu iza nas završi sa 5 pobeda, 10 poraza i 1 remijem i kažemo za nju da će ove sezone biti izuzetno opasna u ovako teškoj diviziji verovatno biste nas proglasili ludima. Ali je stvarno tako.

Radi se o Arizona Kardinalsima i ekipi koja je uspela da ugrabi ogromno pojačanje i da pošalje Dejvida Džonsona sa "upitnim brojem sezona" u nogama za Diandrea Hopkinsa jednog od najboljih hvatača lige.

Ukoliko mislite da će on biti zamena za Lerija Ficdžeralda, prevarili ste se, Leri je i dalje u timu, a u hvatačkom jezgru će često meta biti i Kristijan Kirk, dok će za trčanje zadužen uglavnom biti Kenjan Drejk, koji se u Majami Dolfinsima fantastično pokazao. Što se napadača tiče, glavna stvar još uvek nije rečena, a to je kvoterbek Kajler Marej. Mnogi su bili skeptični što Marej tako agresivno preuzima mesto startera od Džoša Rouzena koji je potom trejdovan u Majami, a sada i otpušten od strane tima i pokupili su ga Baksi kao rezervu za Toma Brejdija.

Kajler Marej se Arizoni odužio za poverenje i nagrađen je titulom najboljeg ofanzivnog rukija, imao je jako mali broj intersepšna i izuzetno veliki broj bačenih jardi, ali i dalje je radio na svojim bacanjima, pošto je izuzetno brz i može da pobegne iz džepa "dok trepneš".

Njihova odbrana je bila najveći problem. Dozvoljavali su najviše jardi protivnicima u čitavom NFL–u, pa su odlučili da se pojačaju Devondre Kembelom, Devonom Kenardom i Džordanom Filipsom, ali to čak i nije ono najbolje.

Ajzea Simons sjajni ruki lajnbeker je dodatak njihovoj odbrani i igraće u paru sa Čendlerom Džonsom, koji je rođeni brat najboljeg UFC borca ikada Džona Džonsa, dok je stigao i kornerbek Dre Kirkpatrik, koji je godinama bio sjajan u Sinsinati Bengalsima. Ovo je bila poslednja NFL divizija koju smo vam predstavili. Sledi nam spektakularna sezona američkog fudbala iako uslovi za održavanje sportskih događaja baš i nisu idealni.

Da li će Arizona moći da pomrsi račune velikim timovima? Da li će Los Anđeles Remsi imati sjajnu ili očajnu sezonu? Da li će Najnersi pući pod pritiskom i da li će Sijetl Sihoksi ponovo "zajahati" NFC Zapad?

Uskoro ćemo saznati.

Stefan Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

18 h

Podeli: