Endru Bogut prvi, Mile Ilić 43. pik

Izvor: B92

Sreda, 29.06.2005.

09:55

Default images

Australijanac hrvatskog porekla Endru Bogut izabran je sa prvog mesta na ovogodišnjem draftu, koji je protekle noći održan u Njujorku.

Bogut, koga je izabrala ekipa Milvokija, biće drugi stranac u istoriji koji je izabran kao prvi pik, posle Kineza Jao Minga.

Jedini košarkaš iz SCG izabran među 60 novih NBA košarkaša je centar Refleksa Mile Ilić, kojeg je sa 43. pozicije izabrao Nju Džersi, za koji nastupa Nenad Krstić.

Na draftu je izabrano 16 stranih košarkaša, a od igrača iz bivše SFRJ najbolje je prošao Splićanin Leni Roko Ukić, koji je na poziciji 41.

Draft su obeležila tri procesa – povratak domaćim korenima (jedan stranac u prvih deset, trojica do 24. mesta), izuzetno veliki broj visoko plasiranih bekova i potpuna dominacija NCAA šampiona Severne Karoline, koja je imala četiri među prvih 14 igrača.
Milvoki, koji je u istoriji franšize tri puta imao prvi pik, a prvi put je dobio Lju Alsindora (kasnije Karima Abdula Džabara), po očekivanju je iskoristio priliku da sa prve pozicije pokupi australijskog reprezentativca, koji je prethodnih godina nastupao za Juta univerzitet.

Bio sam samouveren, ali ne i sto posto siguran. Sada, kada su me konačno izabrali, osećam se fenomenalno“, rekao je Bogut, čiji je idol pokojni Dražen Petrović. Bogut je tokom većeg dela sezone bio favorit za prvo mesto, a na putu ga nije omeo ni problem sa vidom.

Atlanta je imala lak posao, pošto im je preostao drugi favorit za najboljeg pika, 19-godišnje krilo Marvin Vilijams, koji je u prethodnoj sezoni bio šesti igrač šampionske ekipe „Tar hilsa“.

Usledio je trio plejmejkera, koji nagoveštava velike promene u ligi. Trećeplasirani Deron Vilijams bio je u središtu velikog trejda – 19-godišnjak će u Jutu, a Portland je zauzvrat dobio pravo izbora sa pozicija šest i 27, kao i pik u prvoj rundi sledećeg drafta. Četvrti je izabran Kris Pol, koji sa Vejk Foresta ide u Nju Orleans, a peti Rejmond Felton ostaje u Severnoj Karolini, pošto sa tamošnjeg univerziteta prelazi u Šarlot Bobketse.
Na šestoj poziciji nalazi se srednjoškolac Martel Vebster. Njega je posle pomenutog trejda izabrala ekipa Portlanda. Prvo iznenađenje drafta bio je Čarli Vilanueva (sa sedmog mesta u Toronto), a sa osmog mesta Niksi su izabrali prvog diplomca na draftu, Čeninga Fraja sa Arizone. Kada je Dejvid Stern pročitao njegovo ime reakcija publike bila je pomešana, a Spajk Li je poskočio od sreće.

Radost Španaca izazvao je izbor Frana Vaskesa, koga je Orlando pokupio sa 11. mesta, a sa dvanaestog mesta Klipersi su začudili svet izborom Jaroslava Koroljeva, koji je jedan od pet najmlađih igrača u istoriji NBA (ostala četvorica su Kobi Brajant, Darko Miličić, Džermejn O’Nil i Trejsi MekGrejdi). U dresu CSKA on je bio MVP juniorske Evrolige, ali nije imao značajniji uticaj na nastupe seniorske postave ruskog šampiona.

Do četrnaestog mesta otišla su još dva člana UNC-ja (Šon Mej u Šarlot, Rašad MekKents u Minesotu), a odličan posao obavio je Džeri Vest, koji je u Grizlije doveo neverovatnog Hakima Vorika, koji uprkos nedovoljnoj visini (203) može da igra na četvorci i petici, zahvaljujući velikom rasponu ruku i sjajnom odrazu.

Igrači sa Starog kontinenta nisu ostvarili značajniji plasman ove godine, a mnogi od njih plasirali su se 10-20 mesta slabije nego što je očekivano. Od nama poznatijih imena možemo izdvojiti Erazema Lorbeka, koji iz Klimamija ide u Indijanu sa 46. mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: