Najbolji igrač Evrope za B92.net: Vraćam se u selekciju Srbije, sa Đeronom imamo šansu

Zvanično najbolji rukometaš Evrope Petar Nenadić potvrdio je za B92.net da se vraća u reprezentaciju Srbije.

Izvor: MS

Ponedeljak, 18.05.2020.

17:11

Najbolji igrač Evrope za B92.net: Vraćam se u selekciju Srbije, sa Đeronom imamo šansu
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Dolaskom Španca Tonija Đerone na klupu "Orlova", kao prvog "pravog" stranca, stvorili su se uslovi za povratak asa mađarskog Vesprema.

Posle dve i po godine, odnosno debakla na Evropskom prvensvu u Hrvatskoj.

Nenadića smo dobili dok je na odmoru u Srbiji.

"Ukoliko budem u planovima i viziji selektora odazvaću se", rekao je Nenadić na početku razgovora za B92.net.

A Đerona je baš najavio da bi voleo da vidi Nenadića, koga zna još i dok su bili zajedno u Barseloni, kao predvodnika novih "Orlova",

"Fizički se osećam dobro. Nemam toliko godina da sam pri kraju karijere i ako se uklapam rado ću biti na raspolaganju. Da li dve ili još tri godine, dokle god budem mogao".

"Za godinu dana nikoga neće zanimati Nenadić"

EPA-EFE/ANTONIO BAT
Ipak, Nenadić gleda širu sliku - identično kao Đerona.

"Konačno da je došlo da je pravih promena. U razmisljanju, svemu generalno, biće nova filozofija rukometa... Ipak, možemo da pričamo i bude krasno, ali ako se to što je Đerona zacrtao ne ispuni, nemamo ništa od toga. Ono što je najvažnije, svaki trener zahteva vreme, strpljenje i podrsku Saveza, javnosti. Da se napravi konačno pozitivna atmosfera. Nije važno da li ću se ja vratiti, to posle godinu dana neće nikome biti interesantno, nego šta dalje".

Konkretnije...

"Neophodno je razmišljati o narednih pet ili sest godina. Gledam mnogo šire, ne samo seniorsku reprezentaciju, već sve mlađe generacije. Naše kategorije su bile zapažene u Evropi, to su prolazne stanice, gube se igrači i talenti. Đerona razmišlja normalno i ispravno, ne igra samo seniorska reprezentacija, već sistem sa juniorskom, kadetskom i mlađim. To je poenta svega".

Kako to rade u Vespremu?

"Svakog utorka ili petka sastanu se trener prvog tima i mlađih kategorija. Svi gledaju da igraju sistem prvog tima", jasan je najbolji rukometaš Evrope za 2019. godinu.

Poruka za "kvazi trenersku zajednicu"

Nenadić je imao poruku za naše "stručnjake".

"Nadam se da će naši treneri želeti da uče, da vide nove stvari. Svako ima viziju i ne treba da izlazi iz stoga, ali mora da se proba novi način rada, uz njihov sistem. Govorio sam 100 puta da je naša reprezentacija uvek imala kvalitet, ali je naš (igrački prim. aut) kvalitet uvek bio iznad trenerskog".

Nastavio je u dahu...

"To je najveći problem, ljudi su se bavili svim i svačim, a najmanje rukometom. Tu su kvazi trenerske zajednice, a nikada nisu uzeli tablu i pištaljku u ruke. Moraju da poštuju selektora, svi da se stave u njegovu službu, isto kao i on u njihovu. Ako su želje da se sačuvaju fotelje onda ništa nema smisla".

"Ne bih da ih imenujem. Ne treba mi u životu da se prepucavam sa nekim. Imam svoju karijeru, svaka ide 'gore-dole'...", jasan je bio Nenadić, uz dodatno pojašnjenje.

"Kada bih ljudima pričao ne bi verovali kroz šta sam prošao za 10 ili 12 godina. Najviše me bole stručnjaci, ne znam ljude, ali da kažemo da vole sport. Mogu da garantujem za sebe i 99 odsto drugih igrača da nisu bili u reprezentaciji zbog ličnog interesa ili neke prodaje. Samo su želeli nešto da urade. Posle 20 dana bi usledilo rezočaranje, nisi mogao da pružiš maksimum...".

Mogu li "Orlovi" zaobilaznicom do svetske vize?

Photo by Christof Koepsel/Bongarts/Getty Images
Iza srpskog rukometa je težak period, sledi pitanje šta dalje? Srbija je ostala bez šanse da se u baražu dokopa Svetskog prvenstva suludom odlukom EHF-a.

Međutim, postoji put do Egipta preko "vajld karda".

"Odluka deluje nesportski, ali cela situacija je haotična i jasno je da su ljudski životi najvažniji. Tako je, kako je, ne može da se menja. Bilo bi dobro da dobijemo specijalnu pozivnicu, zašto da ne? Nadam se da će naš Savez da se izbori".

IHF deli četiri pozivnice, dve idu Evropi.

"Severna Makedonija, Srbija i Rusija, te tri zemlje imaju najveće šanse. Kakvi god bili naši rezultati imali smo kontinuitet odlaska na SP i EP".

Polufinale sa Hrvatskom za anale

Za kraj, pitali smo da li (kada) možemo da očekujemo nešto slično kao 2012. godine kada je osvojeno evropsko srebro u Beogradu?

"Arenu i taj delirijum, taj ambijent, teško da će se ponoviti. Da, Srbija može da bude dobar konkurent, sigurno! Pomerile su se OI za 2021. godinu, vidim dobru šansu Srbije jer su dva takmičenja blizu (SP se igra u januaru 2021). To je uvek dobro ta manje selekcije, ove jače će se čuvati za OI, podmlađivati, što bi moglo da bude dobro za nas".

Polufinale sa Hrvatskom zauvek će ostati u sećanju pred 20.00 ljudi.

"Tako je. To su utakmice za pamćenje, puna Arena, igraš kod kuće... Veličanstveni trenuci svakog sportiste. Ne zaboravlja se", zaključio je Nenadić se setom u glasu.

Petar Nenadić, do nekog drugog javljanja. Nadamo se sa uspešnijim tonom, možda i medaljom oko vrata.

Jer kao što kaže – zašto da ne?

Priredio: Miloš Simanović (Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: