Direktor KKCZ za B92.net: Titule se ne osvajaju u medijima

Filip Sunturlić, direktor Košarkaškog kluba Crvena zvezda, pričao je za B92.net o početku priprema, fizičkom stanju košarkaša, povratku stranaca u klubove, eventualnom nastavku sezone, ugovorima košarkaša…

Izvor: PT

Nedelja, 17.05.2020.

10:00

Direktor KKCZ za B92.net: Titule se ne osvajaju u medijima
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Aktuelni šampion Srbije i regiona pre sedam dana vratio se grupnim treninzima na otvorenom na terenima Malog Kalemegdana.

Fokus je bio da se košarkaši polako uvedu u trenažni proces, da “osete” koševe, a od ponedeljka će krenuti i sa vežbanjem u zatvorenom – u dvorani “Aleksandar Nikolić”.

“Mislim da smo maksimalno iskoristili ovaj period. Iako je od prošlog ponedeljka dozvoljen rad u dvoranama, mi smo se opredelili, slušajući preporuke i plan naših trenera, da odradimo taj prvi deo od sedam dana na Malom Kalemegdanu. Izuzev jednog dana kada smo imali problem s lošim vremenom, sve ostale dane smo imali sreću i maksimalno smo iskoristili to što nam je priroda dala”, rekao je Sunturlić za B92 i dodao:

“Od ponedeljka krećemo s radom i treninzima u hali "Aleksandar Nikolić". Tada ćemo početi da unosimo neke košarkaške elemente, kao i vežbe snage u teretani. Pridržavamo se svih propisanih mera, to je u ovom trenutku najvažniji deo. Za sada nemamo povreda i nadam se da će tako ostati za ubuduće”.

Direktor Crvene zvezde ističe da je problem to što igrači nemaju dovoljno vremena da se vrate u formu u kojoj su bili pre početka pandemije.

“Jedan od problema, nakon rezultata koje smo dobili iz laboratorije i nakon kondicionih testova, je da igrači sami priznaju da se posle 60 dana života u prethodnom periodu osećaju nedovoljno spremni za ovaj prelazni period”, kaže Sunturlić i nastavlja:

“Zato smo i taj deo od prvih sedam napolju iskoristili vraćanju potencijala, u ovom slučaju vitamina D koji je potreban za imunitet sportiste. Sa rezultatima koje smo dobili, imuniteti igrača su napadnuti, imaju manje vitamina D. Podložni su zarazama, ne samo koroni, već i drugim virusima”.
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto
Kondicioni trener KKCZ Aleksandar Lukman pričao je o aerobnom kapacitetu, odnosno o kapacitetu pluća koji je u prethodnom periodu kod košarkaša pao za 20-30 odsto.

“Na dva meseca pauze, potrebno je i do šest meseci da se vrati maksimum, odnosno na period kada je sve stalo. Sve je individualno i to je samo kondiciona sprema. Ono što je važno je da je takmičarska sprema individualna. Igrači uglavnom sa 60-70 odsto dočekuju početak priprema. To se potom nadopunjuje, pripremne utakmice, početak sezone... Neki igrači uđu u formu u oktobru, neki u novembru, a neki u decembru, a mi sve to moramo u mesec dana”.

Problem svih evropskih klubova jeste povratak stranaca, tačnije uglavnom Amerikanaca koji su otišli kući na početku pandemije koronavirusa.

“Od početka smo u kontaktu sa igračima. Oni prolaze kroz sve što i mi prolazimo ovde. Neki sa većim, neki sa manjim intenzitetom. Ono što je sigurno, a tiče se svih stranih igrača, ne samo naših, je da svi osećaju određene mentalne probleme što se tiče samog nastavka sezone. I što se tiče naredne sezone. Njihova fizička spreman nakon 60 dana ne može da bude na nivou koji zahteva elitni sport. Svi žele, kao i klub, da se titule osvoje na terenu, da se na sportski način definiše ko je šampion. To je vrhunac svakog sportiste, tako je isto i kod igrača. Oni žele da se takmiče i žele da osvajaju na terenu. Oni će sada u glavi imati bojazan, da li će moći da odgovore na zahteve u ubrzanom sistemu pripreme”.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Kada će klubovi moći da razmišljaju o povratku stranaca?

“Onog trenutka kada se donese odluka da se sezona nastavlja. Tada ćemo imati 3-5 dana da vratimo strance. Pratimo situaciju što se tiče međunarodnog saobraćaja, da se sada donosi odluka da se nastavlja – Amerikanci možda ne bi mogli da dođu. Svi klubovi u Evroligi i Evrokupu koji imaju strane igrače imaju ozbiljan logistički poduhvat”.

Sunturlić ističe da je nastavak sezone usko povezan sa zdravstvenim stanjem u svetu.

“Od kada je počela pandemija, pa sve do pre neki dan, nismo se bavili procenjivanjem, projekcijama šta će biti, koja će odluka da bude jer to niko ne zna. To kako će se završiti sezona je usko povezano sa zdravstvenim stanjem u svetu. Koju će Evroliga doneti odluku? Ima x/y nepoznatih koje utiču na taj scenario… Znamo da se titule osvajaju na terenu, a ne u medijima”.

“Mi smo svoju formu tempirali za kraj sezone. Kada se odlučuju trofeji. To smo planirali, mogu sa sigurnošću da tvrdim da smo najveći gubitnici u ABA ligi mi, ako se sezona nastavi. Zašto? Pa bili smo u najboljoj formi, od nesrećnog poraza u Nišu smo podizali formu. Pre pandemiju smo dobili Cedevita Olimpiju, na loptu smo izgubili od Fenera, pobedili smo Makabi u Beogradu itd... U tom trenutku smo možda bili u najboljoj formi. Ako se sezona nastavi sve se rešava na terenu i to je jasan stav većine klubova. Da li imamo logističke probleme? Pa imamo svi, pogotovo klubovi koji imaju strane igrače. Ali to ćemo sve u hodu rešavati, svesni smo situacije u kojoj se nalazimo”, dodaje on.
Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Direktor KKCZ kaže da klub gleda širu sliku.

“Kao klub smo se odgovorni ponašali u ovom periodu. Nismo izlazi u javnost sve do pre par dana kada je predsednik Čović i sam naveo da se mi kao klub zalažemo da ovaj region ima dva predstavnika u Evroligi. To je pokazatelj u kom pravcu treba da ide košarka na ovim prostorima. Ne gledamo jednostavno, već širu sliku”.

Dotakli smo se i teme o ugovorima košarkaša. Ako se sezona nastavi, gotovo je sigurno da će se igrati u julu, a svi znaju da ugovori ističu krajem juna.

“Košarkaška sezona traje od 1.7. do 30.6. Tako je pravno formulisano. Ugovori igrača ističu 30.6, a negde i 20.6. U Zvezdi je 30.6. Na nivou Evrolige je odlučeno, a važi i za sve ostale, da se pravi dodatni aneks, odnosno ukoliko dođe do nastavka sezone da se ugovori produže za mesec dana, do 31.7. Ima i tu dosta nepoznanica, dosta strana gleda svoje interese. Ako se sezona nastavi, mislim da je to najrealnija situacija, da se na taj način pravno reši”.

Za kraj Sunturlić se kratko osvrnuo na finansijsku situaciju.

“Svi košarkaški klubovi su u finansijaskom problemu usled pandemije koronavirusa. Ne postoji način da klubovi prihoduju. Postoje rashodi i to je zajedničko za sve nas. Veoma je teško u ovom trenutku za bilo koji klub, čak i je I Vatutin (vlasnik CSKA) rekao da će CSKA imati velikih finansijskih problema, da bude finansijski solventan jer toliko toga ima. Da li će moći da se igra pred publikom do kraja kalendarske godine? Ukoliko se ne bude igralo, to će drastično ošteti klubove što se tiče finansijskog stanja”. Petar Tadić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: