Enfild, 3. maj - Bitka za Britaniju

Miran dan u gradu na ušću Mersija u Irsko more kao da najavljuje buru, koja nas čeka u utorak uveče. Na stadionu Enfild Liverpul dočekuje Čelsi u revanšu polufinala Lige šampiona (20:45, TV B92).

Izvor: Milan Boškoviæ

Ponedeljak, 02.05.2005.

21:28

Default images

Miran dan u gradu na ušću Mersija u Irsko more kao da najavljuje buru, koja nas čeka u utorak uveče. Na stadionu Enfild Liverpul dočekuje Čelsi u revanšu polufinala Lige šampiona (20:45, TV B92).

U ponedeljak je i u Engleskoj praznik, baš kao i u Srbiji. Ili, recimo, u Rusiji. Prijatelji Romana Abramoviča iz zavičaja, iskoristili su činjenicu da se u majci Rusiji 1. maj i dalje slavi jednakim intenzitetom kao da je Brežnjev živ i proveli produženi vikend na Ostrvu. Usput, “zakačiće” obe polufinalne utakmice Lige šampiona. Zgodno.

Na ulicama Liverpula nije bilo gotovo nikoga. Monumentalni centar grada, i prilaz dokovima, napravljeni da ostave utisak na čoveka, koji sa one strane mora stiže u ulaznu luku Britanske imperije,  deluju veoma čudno. Žuta podmornica smeštena odmah pored reke podseća na najprepoznatljiviji simbol ovog grada – Bitlse.

Fudbalerima Čelsija svakako ne zanima turistički obilazak severozapada Engleske, jer je pred njima finiš najuzbudljivije sezone u istoriji kluba. Ostrvska štampa analizira uspeh tima sa Stamford Bridža i doprinos Žozea Murinja za osvajanje dva trofeja u ovoj sezoni i pohod na treći.

Murinjo, koji je tokom sezone često privlačio pažnju na sebe arogantnim ponašanjem i prepotetnim izjavama (i tako iskusno skidao pritisak sa svojih igrača), u Liverpulu je zvučao krajnje pomirljivo.
Sve što sam želeo da kežem, rekao sam posle prvog meča. Pritisak je sada na Liverpulu – njihovi navijači posle remija u Londonu veruju da mogu do finala. Mi ćemo igrati oprezno, i tražiti priliku da jednim golom steknemo veliku prednost”, rekao je Portugalac.

Murinjo je jedan od trojice ljudi, koji mogu da odbrane prošlogodišnji trofej (uz njega to su Paulo Fereira i Rikardo Karvaljo). On ima priliku da postane treći čovek, koji je trofej u Kupu ili Ligi šampiona osvajao sa dva različita kluba. Pre njega to su uspeli Ernst Hapel (Fejenord 1970. i Hamburger SV 1983. godine) i Otmar Hicfeld (Borudija Dortmund 1997. i Otmar Hicfeld 2001. godine).

Kapiten londonskog tima i igrač sezone u Premijer ligi Džon Teri smatra da je osvajanje titule šampiona u subotu značajno podiglo samopouzdanje “plavih”.

Trijumf u prvenstvu dao nam je samopouzdanje za meč sa Liverpulom, ali je sada i pritisak na nas veći. Ovo je velika prilika da osvojimo jedno od najboljih takmičenja u Evropi. Nećemo odbaciti tu šansu, jer ne želimo da ponovo doživimo osećaj sa kakvim smo se suočili prošle sezone, kada nas je izbacio Monako”.

Dok je klub iz zapadnog Londona poražen u prošlom polufinalu (1:3, 2:2), Murinjo je prošao i tu, ali i sledeću prepreku. I u prošlogodišnjem polufinalu Murinjov tim igrao je bez golova u prvom meču kod kuće. I Porto je tada putovao nekoliko stotina kilometara ka severu, do La korunje, gde je pobedio Deportivo jednim golom, i izborio finale. U Gelzenkirhenu su Portugalci lako savladali Monako 3:0.

Arjen Roben, koji je u prvom meču lakše povređen, tvrdi da će igrati, ma koliko da ga muči povreda. Vilijam Galas ima bolove u leđima, ali će takođe nastupiti, ali Dejmijan Daf po svemu sudeći i dalje ne može da igra.
Ulogu ekscentrika neočekivano je preuzeo Rafa Benites. Španac, koji je sjajno vodio Valensiju i doneo joj titulu šampiona uprkos milionima uloženim u madridski Real, sigurno ima način da se suprotstavi još jednom klubu zasnovanom na ogromnoj količini novca.

Čestitam Čelsiju titulu. Zaslužili su je. Međutim, moram da im se izvinim, jer će Ligu šampiona osvojiti – Liverpul”, rekao je Benites, koji se uzda u Stivena Džerarda i navijače.

Stiven Džerard je izvanredan fudbaler. On je u stanju da promeni tok utakmice. Kada je stadion u pitanju, na Enfildu, sa onakvom publikom, naše šanse su najmanje 50 posto”.

Odbrambeni igrač “crvenih” Džejmi Karaher, jedan od fudbalera koji su rođeni na Mersisajdu i igrali za mlađe kategorije Liverpula, smatra da je pritisak i dalje na ekipi Čelsija.

“Potrošili su mnogo novca, i moraju da ostvare uspeh u ovom takmičenju. Ne zaboravite da je prošle godine Klaudio Ranijeri otpušten jer je ispao u polufinalu. Što se našeg tima tiče, nismo ni pod kakvim pritiskom, osim onog koji sami sebi namećemo”.

Liverpul iza sebe ima petnaest neuspešnih sezona, bez ijedne titule, uz jedan Liga kup i blesak tokom sezone 2000/01, kada su osvojena tri trofeja (Liga kup, FA kup, Kup UEFA). Sada se klub nalazi na korak od prvog finala u najkvalitetnijem takmičenju još od Hejsela 1985. godine. U osam godina pre krvavog briselskog susreta klub je četiri puta bio prvak kontinenta.

U mislima mnogih navijača Liverpula i dalje je situacija iz finiša prve utakmice, kada je Šabi Alonso dobio žuti karton, zbog kojeg ga neće biti u timu. Uticajnog Baskijca zameniće Nemac Ditmar Haman.

Oba tima veruju da imaju kvalitet za mesto u finalu. Psihološki rat traje, a drama će dostići vrhunac 3. maja u 20:45, uz prenos na TV B92. Nemojte propustiti!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: