Zvezde padalice i Srbin među njima – kako je propao veliki novac

Redakcija B92.net u danima pandemije koronavirusa spremila je mnogo zanimljivih sportskih tema.

Izvor: MS

Subota, 28.03.2020.

10:50

Zvezde padalice i Srbin među njima – kako je propao veliki novac
Jasper Juinen/Getty Images, Phil Cole/Getty Images, Michael Regan/Getty Images

Cilj da se teška situacija potisne u drugi plan, već kada nema toliko takmičenja da se vrati malo u prošlost i "osvežimo" trenutke koje su bili upečatljivi.

Tako je red stigao na fudbalere koji su napravili velike transfere, a onda naprasno "propali" u karijerama.

U tu kategoriju nismo svrstali igrače koji su u nastavku sezone blistali posle kraha, kao što su primeri Anhela Di Marije u Mančester Junajtedu, Zlatana Ibrahimovića u Barseloni, Radamela Falkaa u Čelsiju ili oni koji bi mogli da se oporave kao što su iz Barselone Filipe Kutinjo (na pozajmici u Bajernu) i Usman Dembele.

Huan Sebastijan Veron – "je***o dobar promašaj"

Mandatory Credit: Gary M. Prior/ALLSPORT
Mančester junajted je Huana Sebastijana Verona, leta 2001. godine, učinio najskuplje plaćenim igračem ikada u Velikoj Britaniji kada ga je platio 35 miliona evra.

Iako je argeninski vezista na prve četiri utakmice dao tri gola u nastavku je potpuno zakazao, zbog čega je bio na udaru surove britanske javnosti.

"Veron je je***o dobar igrač, a vi ste je***i idioti ako to ne vidite", govorio je legendarni menadžer Junajteda ser Aleks Ferguson u istupu pred novinarima.

Ubrzo je temperamentni Škot priznao grešku i za dve godine ga pustio u Čelsi, gde je Veron ponovo odlično krenuo, a onda "potonuo" i naprasno završio u Interu, Estudijantesu i jednom niželigašu u domovini.

Adrijan Mutu – "kralj kokaina"

Photo By Ben Radford/Getty Images
U Parmi je kontroverzni rumunski napadač bio strah i trepet u tada najjačoj ligi sveta – Seriji A.

Avgusta 2003. godine Adrijan Mutu stigao je u Čelsi u transferu vrednom 22,5 miliona evra, ali je kasnije dao samo šest golova na 27 utakmica u Premijer ligi.

Razlog tome leži i u činjenici da je samo godinu dana kasnije dobio sedmomesečnu zabranu kada je ustanovljeno da je bio pozitivan na testu na kokain.

Odmah je odbačen od "plavaca", koji su zatražili od njega čak 17 miliona evra odštete, zbog čega se i dalje spore.

Probao je posle u Juventusu, pa Fiorentini gde se kratko probudio, ali je ipak srozao karijeru na klubove kao što su Čezena, Ažaksio, Petrolul, indijski Pune i Targu Mureš.

Džonatan Vudgejt – "najgore pojačanje 21. veka"

Photo by Denis Doyle/Getty Images
Stigao je u Madrid 2004. iz Njukasla za 17 miliona kao jedan od najboljih defanzivaca na Ostrvu, ali prvih godinu dana nije ni igrao zbog povrede.

Kada se Džonatan Vudgejt vratio na teren na debiju protiv Atletik Bilbaa dao je autogol i zaradio crveni karton.

Potom je uglavnom posećivao bolnice zbog povrede, stigao je da sakupi još 13 utakmica i završi misiju u prestonici Španije.

U anketi uglednog lista Marka izglasan je za najgore pojačanje Reala u 21. veku. Vratio se u Englesku i igrao za matični Midlsbro, Totenhem i Stouk.

Mateja Kežman – srpski globtroter

Photo by Ben Radford/Getty Images
Na našoj listi moralo je da se nađe i ime Srbina. Mateja Kežman je kao gol-mašina u Holandiji, sa 129 golova za četiri godine, u paketu sa Arjenom Robenom došao u Čelsi iz PSV Ajndhovena leta 2004. godine.

Odmah je uzeo "devetku" kod Žozea Murinja, ali je dao samo četiri pogotka i od tada je smer karijere išao samo na dole.

Atletiko, Fenerbahče, Pari Sen Žermen, Zenit, Hong Kong i BATE Borisov, da bi ponovo u Hong Kongu okončao karijeru.

Ipak, period u Čelsiju pamti kao najleši u karijeri. "Čelsi je nešto najbolje što mi se desilo. Život u Londonu i igranje za Čelsi nikada neću zaboraviti. Ne znam da li sam napravio grešku što sam brzo napustio Ajndhoven, ali ne žalim. Ostvario sam snove, iako sam mogao više u Čelsiju", rekao je Kežman.

Kaka – od vrha sveta do rekreacije u SAD

Photo by Matthias Hangst/Getty Images
Jeste čudno što je Brazilac na ovoj listi, ali činjenice govore da je zaslužio da se nađe u tom društvu.

Kao najbolji fudbaler sveta 2009. godine stigao je u Real iz Milana za 68 miliona evra, ali se nije uklopio u sistem kraljevskog kluba.

Brojne povrede uticale su i na to, pored činjenice da nije bio glavni igrač kao među "rosonerima" pošto je tu ulogu imao Kristijano Ronaldo.

Sa samo 29 golova i 32 asistencije za četiri godine vratio se u Milan, ali i na San Siru je bio daleko, daleko od prvog mandata kada je vodio Milan do trofeja Lige šampiona, pa se otisnuo u SAD i u Orlandu završio karijeru.

Fernando Tores/Endi Kerol – debakl Čelsija i Liverpula

Photo by Clive Rose/Getty Images
Zajedno su u ovom košu jer je odlazak "El Ninja" u Čelsi doprineo da Liverpul panično kupi "kršnog momka koji obećava iz Njukasla".

Tores je kao jedan od najbolji golgetera sveta otišao u London za 60 miliona evra, što je bio zimski rekordni transfer, pa je Liverpul morao da reaguje i to je iskoristio Njukasl, koji ga je pustio za čak 40 miliona.

Tores je bio predmet podsmeha u Londonu i nije bio ni blizu onog iz Liverpula, promašivao je prazne golove, pa je ubrzo morao na pozajmicu u Milan, gde je takođe bio neefikasan, pa nazad u matični Atletiko iz Madrida.

Iako je imao nekoliko dobrih epizoda daleko je bio od fudbalera koji je bio strelac i dva finala Evropskih prvenstava za titule prvaka Španiji. Na kraju je izabrao Japan da završi karijeru.

Šta tek reći o Kerolu, dao je šest golova i brzo bio pozajmljen Vest Hemu, koji je kasnije otkupio, a sada je rezerva u svom Njukaslu.

Hese Rodriges – "dobrodošli u kuću Velikog brata"

EPA/ETIENNE LAURENT
Od svetle budućnosti u Realu kao jedan od naslednika Kristijana Ronalda, ipak je bio nestrpljiv i odlučio da ode za novcem u Pari Sen Žermen.

Pre dve i po godine svetla Pariza na promociji transfera 25 miliona evra nisu bila uperena u Hesea Rodrigesa, već u njegovu devojku Auru Ruis koja je bila zajedno sa njim.

Zašto je to bitno? Zato što je upravo ona jedan od razloga što je skrenuo pažnju sa fudbala.

Sa ženom koja mu je rodila sina je "ratovao" javno, čak i po sudovima, a onda je odlučio da uloži 5.000 evra za glasove kako bi je izbacio iz "Velikog brata".

Počeo je i da se bavi muzikom, sve manje fudbalom, pa je tako imao neuspešne epizode sa Stoukom, rodnim Las Palmasom, Betisom i lisabonskim Sportingom. U ovu kategoriju mogli su još mnogi da se ubrajaju kao što su Andrej Ševčenko (Čelsi), Mario Gece (Bajern), Aleksis Sančes (Mančester junajted), Anderson (Mančester junajted), Adrijano (Roma)...

Bilo je još mnogo primera, a mi smo izdvojili ove.

Pišite nam u komentarima koga se vi sećate...

Miloš Simanović (Twitter)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: