Srpski jednorog

"NBA skauti ga prate svakom treningu i dobijamo veliki broj poziva zbog njega. Timovi ne žele da ispuste sledećeg Dončića ili Jokića".

Izvor: PT

Petak, 20.03.2020.

09:00

Srpski jednorog
Foto: Screenshot/YouTube/Eurohoops TV

Jorgos Barcokas, trener Olimpijakosa, u sredu je potvrdio da će mladi srpski košarkaš Aleksej Pokuševski verovatno izaći na predstojeći NBA draft.

Dečko rođen u Beogradu krajem 2001. godine debitovao je u Evroligi pre nešto više od godinu dana. Pokuševski je tako postao najmlađi košarkaš u istoriji ekipe iz Pireja koji je kročio na teren elitnog evropskog košarkaškog takmičenja.

Sa svega 17 godina Aleksej se predstavio, kako srpskoj, tako i evropskoj sportskoj sceni, a za nešto manje od 60 sekundi mladi košarkaš uspeo je da se upiše u listu strelaca.

"Dončić i Jokić izazivaju anksioznost kod NBA skauta, koji se pitaju kako je Dalas izabrao Dončića i kako je Denver izabrao debelog košarkaša koji beleži tripl-dabl", izjavio je Barcokas.

U ovom trenutku nejasno je kada će se održati Draft, pretpostavlja se da će biti tek u septembru zbog koronavirusa, međutim to (kada će se održati Draft) u ovom trenutku i nije toliko važno.

Pokuševski, koji ima 211 centimetara, a igra na poziciji krila, ove sezone nastupa za prvi tim Olimpijakosa u Drugoj ligi Grčke i na 11 utakmica prosečno beleži 10,8 poena, osam skokova, tri asistencije i dve blokade. "Pokuševski je idealan primer. Visok je oko 211 centimetara, ima ogroman raspon ruku i visoku košarkašku inteligenciju. Može da dodaje i da šutira, odličan je sa loptom i u pikenrol igri", kaže Barcokas.

Mladi srpski košarkaš rođen je u Beogradu, odrastao je u Novom Sadu, a od 13 godine je u Atini. Nezvaničan debi za Olimpijakos imao je kao petnaestogodišnjak na prijateljskom meču, dok je sa 17 odigrao prvi meč u seniorskoj konkurecniji.

U mlađim kategorijama Pokuševski je igrao plejmejkera, a kada je naglo porastao to mu je samo još više pomoglo da ima sjajnu tehniku, pregled igre...

Ne želimo da ga poredimo sa NBA košarkašima, ali sličan razvojni put, u smislu plejmejker ► krilni centar, imali su mnogi košarkaši koji su bili plejevi u mlađim kategorijama, a u seniorskoj konkurenciji dominantni visoki igrači (primer: Entoni Dejvis). Telo Pokuševskog i dalje nije spremno za one najveće domete, što je sasvim normalno jer ima svega 18 godina. Poznato je da NBA ekipama nije problem da sačekaju i godinu/dve ili tri kako bi se košarkaš razvio.

U poređenju, Janis Adetokumbo nije bio spreman za NBA kada je došao u ligu, bio je nejak i mršav, što govori i 6,8 poena u proseku u prvoj sezoni, ali uz pravilan pristup razvio se u najdominantnijeg košarkaša na svetu.

"Problem mu je samo fizička spremnost, što je nešto sasvim prirodno. Takođe je i njegova prirodna pozicija problem. Ali uvek se zapitam – da li je on novi Bjelica ili Novicki? Ima potencijal. Još nije spreman za NBA, ali biće za dve ili tri godine", zaključio je Barcokas.

Pokuševski je jedan od najunikatnijih mladih košarkaša na svetu pošto sa svojih 211 ima sjajan šut, odličan pregled igre, dobar prvi korak, sjajan osećaj za igru i dobru anticipaciju u odbrani – sposobnost da udari blokadu. Već sada mnoge NBA ekipe razmišljaju da draftuju srpskog košarkaša, koji će svoje mesto verovatno naći među igračima izabranim u prvoj rundi.

Na ESPN-ovoj Draft listi Pokuševski trenutno zauzima 27. mesto i postoji velika verovatnoća da će napredovati i da će na NBA draftu biti biran sredinom prve runde.

"Pokuševski je misterija za mnoge NBA ekipe. Veoma je potkovan, a ima 211 centimetara, ali mu je građa najveći problem. Pojedini skauti ga vide kao momka koji bi mogao da napravi 'bum' u ligi, dok ga drugi porede sa Draganom Benderom", napisao je u svojoj kolumni analitičar ESPN Majk Šmic.

Činjenica, Dragan Bender se nije snašao u najjačoj ligi na svetu i, iako je dobio šansu u Voriorsima ove sezone, postoji velika verovatnoća da će se vratiti u Evropu.

Ali, iako je Bender bio sličan "prospekt" kao Pokuševski, njihove igre se veoma razlikuju, s obzirom da je Bender "streč četvorka", dok je Pokuševski kompletan "paket". U košarci dosta toga zavisi od glave, ali i od sreće. Nemaju svi mladi košarkaši sreću da dobiju puno poverenje trenera, da im se da lopta u ruke i da igraju svoju igru.

U NBA možda i najviše važi pravilo da je bolje biti odličan u jednoj kategoriji, nego prosečan u svim.

Pokuševski za sada ima sve što mu je potrebno, u svemu je dobar i važno je, ako ode u NBA, da ne bude usmeren u "jednu ulicu" već da mu trener dopusti da igra kako je igrao i sa 15/16 godina.

Jasno je da on neće videti NBA parket u naredne dve godine, ali kada jednom kroči na teren NBA, a verujemo da hoće, nadamo se da će moći da igra isto kao što je to radio kao klinac.

U NBA imaju nadimak za košarkaše koji svojim fizičkim predispozicijama i talentom odskače od drugih – zovu ih jednorozima. U poslednjih nekoliko godina najpoznatiji jednorog na svetu je Kristaps Porzingis.

Uskoro dolazi vreme kada će najboljim košarkašima na svetu moći da se predstavi i srpski jednorog – Aleksej Pokuševski. Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: