Tuča Srba i Hrvata u Sidneju

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.03.2005.

14:33

Default images

Preko 50 navijača srpskog i hrvatskog porekla učestvovalo je u velikoj tuči, tokom fudbalske utakmice dva lokalna tima u Sidneju. Na utakmici između Sidnej Junajteda, koji podržavaju Hrvati, i Belih Orlova iz Bonirega pored pesnica, letele su i flaše i više drugih vrsta.

Pet navijača je uhapšeno, protiv jednog 25-godišnjaka je podignuta optužnica po tri tačke, a očekuju se dalja hapšenja. Na utakmici su povređena dva policajca.

Incidente nije uspelo da spreči ni 100 policajaca i pripadnika obezbeđenja, iako je na stadionu bilo prisutno svega tri i po hiljade ljudi. Preko pedeset ljudi, odvojenih ogradom, gađalo se bakljama i konzervama, uz nacionalističke i uvredljive pesme.

Incident se dogodio u drugom poluvremenu meča, kada je srpski klub poveo, a Hrvati se zaleteli na policiju. Meč je završen pobedom Belih Orlova od 2:1, posle čega je ekipa iz Boniriga izbila na prvo mesto u šampionatu drćave Novi Južni Vels.

Utakmica je odigrana na terenu Sidnej Junajteda, a oko tri hiljade navijača srpskog kluba odlučilo je da je bojkotuje. Umesto dolaska na Edensor Park oni su meč pratili na video bimovima u prostorijama svog kluba, koji će biti domaćin sledećeg meča, koji se igra za četiri nedelje

Incident je pojačao ubeđenje ljudi u nacionalnom fudbalskom savezu u neophodnost A-lige, koja startuje u avgustu, sa ciljem da potisne klubove koje su osnovale etničke zajednice.
ABC - John O'Neill
Nismo mislili da postoji čarobni štapić, koji će u trenu izbrisati etničke sukobe, ali ovo je zaista previše. Neko mora tim ljudima objasniti da nema mesta za ovakvo ponašanje u ovom sportu”, rekao je zgroženi Džon O’Nil, izvršni direktor Fudbalske federacije Australije.

Mislim da je ideja da napravimo ligu u kojoj svaki grad ima jedan klub odlična i da će pomoći približavanje ‘zaraćenih plemena’. Potrebno je težište prebaciti sa toga odakle je neko došao, na to gde je neko sada”, objasnio je O’Nil poentu nove lige, koja će zamenii NSL (National Soccer League), koju čine klubovi etničkih zajednica.

Zanimljivo je da je istovremeno pokrenuta akcija promena imena samog sporta u Australiji – umesto izraza “soccer” i na najmanjem kontinentu će se globalno najpopularnija igra planete ubuduće zvati “football”. Do sada je taj termin korišćen za igru u kojoj se više od nogu koriste ruke, i koja je u Evropi poznata kao “Aussie rules” (Australijska pravila), jedan od najnasilnijih sportova savremenog sveta.

Sidnej Junajted i Beli Orlovi su, međutim, porekli da je incident baziran na etničkoj osnovi. Portparol hrvatskog kluba Sem Kršlović izjavio je da je takav način gledanja na problem “neobrazovan i naivan”.

Mislim da je veoma opasno povezati ovaj incident sa odnosima između etničkih zajednica”.

Kršlović i njegov kolega iz srpskog kluba Džordž Mandić slažu se da nisu u pitanju etničke tenzije, nego grupice nekontrolisanih pojedinaca, koji čak nisu poznati kao stalni posetioci mečeva. Sidnej Junajted i Beli Orlovi sada sarađuju sa policijom u istrazi.

Dva kluba su prethodni ligaški meč odigrala 1984. godine, neposredno pre nego što je Sidnej Junajted (tada pod nazivom Kroacija Sidnej) postao član NSL. Filijale tih klubova sastale su se u kupu 1997. godine.

Fudbalski savez Novog Južnog Velsa, pod čijom jurisdikcijom je meč odigran, pokrenuo je istragu, a predsednik Tom Dumanis je najavio moguće kazne za klubove u rasponu od igranja pred praznim tribinama do zabrane nastupa.

Kada su klubovi u pitanju, sve opcije su otvorene. Čekamo rezultate istrage, a zatim ćemo delovati uz skladu sa nalazima, koliko god oštra akcija bude potrebna. Moramo sprečiti ponavljanje ovakvih stvari”.

Dumanis je rekao da su klubovi odgovorni za svoje navijače.

Ne možete im uzeti dolar na ulazu, a onda misliti da nemate odgovornost za njihovo ponašanje. Zato će klubovi biti smatrani odgovornim. Mi moramo da omogućimo ljudima da dođu na utakmicu bez straha za svoju bezbednost. Ne smemo dozvoliti da grupica huligana ugrozi održavanje takmičenja”.

Rezultati istrage, u kojoj će biti korišćen video materijal, biće poznati u roku od četiri nedelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: