"Bili smo najtalentovanija generacija u istoriji"

Đorđe Kaplanović, mladi srpski košarkaš, za B92 je govorio o najuspešnijoj generaciji mlađih selekcija Srbije, profesionalnoj karijeri, saradnji sa agentima i drugim interesantnim stvarima.

Izvor: Stefan Nikoliæ

Četvrtak, 09.01.2020.

10:00

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

Rođen si u Podgorici, ali si prošao mlađe selekcije Crvene zvezde. Još kao jako mlad igrač trebalo je da odeš u Minhen da bi igrao mlađi tim Bajerna, kako je to izgledalo i zbog čega je sve propalo?

"Da, rođen sam u Podgorici gde je moj otac igrao fudbal za Budućnost iz Podgorice. U Minhen nisam ni otišao, a postojalo je interesovanje od strane Bajerna jer je trener prvog tima bio Svetislav Pešić. Zanimljivo, pojedinosti te priče mi nisu poznate ni dan danas, a čak se u tom trenutku spominjala i Barselona, ali do transfera nije došlo."

Ti si i dalje važio za izuzetno talentovanog košarkaša i čak si bio reprezentativac ako se ne varam i 2015. godine ste osvojili Evropu, a godinu ranije bili ste treći. U toj generaciji su igrali Marko Tejić, Marko Gudurić, Dušan Ristić, Đoko Šalić, Aleksandar Aranitović… Vrlo talentovana generacija

"Da, te 2014. godine u Grčkoj sa mladom reprezentacijom gde je noseće godište bilo 94. osvojili smo bronzu, iskreno bronzu smo uzeli jer je dosta igrača falilo i nismo mogli da dođemo u punom sastavu. Već naredne 2015. godine sa svojom generacijom superiorno smo osvojili Evropsko prvenstvo u Italiji. Bilo je to u gradu Linjanu sa trenerom Vladimirom Đokićem, a igrali smo bez Nikole Jokića i uspeli da osvojimo prvo mesto bez poraza. O nama su pričali da smo najtalentovanija generacija u istoriji srpske kosarke." Za FMP si debitovao kao senior, a i dalje se priča o toj vašoj pobedi nad Partizanom u Kupu Radivoja Koraća 2014. Godine. Kako gledaš sada na taj meč i tu sezonu uopšte?

"Da za mene kao mladog igrača to su bili prvi nastupi u seniorskoj košarci pod rukovodstvom trenera Milana Gurovića koji je imao veliko poverenje u mene , tako da sam u toj sezoni imao veliki minutažu i veliki broj dobrih utakmica jedna od tih je bila i utakmica sa Partizanom , to je jedna velika pobeda za sve nas u klubu a i lično mene kao mladog i perspektivnog igrača."

Zajedno sa Nikolom Čvorovićem već naredne sezone dobijaš priliku da igraš za Crvenu zvezdu koja je igrala i Evroligu. Potom ste osvojili Kup, ABA ligu i KLS, ali opet nisi mogao da se nametneš i napustio si crveno-bele. Šta se dogodilo?

"Da posle odlične sezone u FMP-u i neverovatnih nastupa za mladog igrača sledio je odlazak u Crvenu Zvezdu što je u tom trenutku bila prelepa stvar za mene. Ipak, u praksi to nije bilo tako i mišljenja sam da sam prerano otišao u tako veliki klub gde sam trebao da se borim za mesto i minutažu sa toliko vrhunskih igrača, a moje fizičke predispozicije, kao i telo nisu bili spremni za tako ozbiljnu priču. Mišljenja sam da se žurilo sa mnom i da je to dovelo do toga u uđem u problem sa povredama i nemogućnosti da se u Crvenoj Zvezdi razvijem u dobrom pravcu i prikažem u pravom svetlu. Velika imena su tada bila u timu od Markusa Vilijamsa, Čarlsa Dženkinsa, Bobija Marjanovića itd. Sada nekako mislim da sam trebao da ostanem još jednu sezonu u FMP kao moj veliki prijatelj Marko Gudurić i da bi tad bio spreman za nešto kao što je Crvena Zvezda."

Tvoj nekadašnji agent Obrad Fimić objavio je da karijeru nastavljaš u Poljskoj, u ekipi Gdinje tj nekadašnjem Prokomu. Šta imaš da kažeš o poljskoj košarci? Kako bi je uporedio sa našom I koliko se pričalo o “Poljskom Lebronu” Kintelu Vudsu?

"Posle te sezone u Zvezdi i osvajanja ABA lige i Kupa Koraća sledi odlazak u Asseco u dogovoru sa mojim agentima gde su oni mislili da će to za mene biti najbolje rešenje u tom trenutku. Godinu dana igranja u Assecu donelo mi je da fizički ojačam, gde je liga u tom smislu bila jako zahtevna i gde mi je trener Tane Spasev mnogo pomogao u smislu da u tom trenutku vidim sebe gde se nalazim u odnosu na ostale. Poljska liga u odnosu na našu razlikuje se pre svega u fizičkom planu gde dolazi veliki broj stranih igrača posebno iz Amerike, poput spomenutog Kintela Vudsa. Te godine moja ekipa i ja smo uspeli da obezbedimo plej of gde smo kao 8. ekipa na tabeli otišli na prvoplasiranu ekipu Zjelone Gore, pa samim tim nismo imali mnogo šansi da prođemo dalje. Sigurno je da mi je to mnogo značilo, pošto sam sa svojih 18 godina jako mlad otišao u inostranstvo i dobio jedno novo, veliko iskustvo, koje će imati veliki značaj za nastavak moje karijere" Posle svega toga vraćaš se u Srbiju i sledi nova epizoda u FMP-u, pa odlazak u Valjevo i više nego dobra sezona u Metalcu. Tada si imao jedan “izlet” u Bukurešt pošto si sezonu završio u Rumuniji i potom se vratio u Valjevo, jel tako bilo? Ako bi mogao malo da nas provedeš kroz taj period…

"Po povratku u FMP i dobrog početka usledile su povrede i boginje koje su me udaljile od košarkaškog terena pola godine tako da tu sesonu u FMP-u treba što pre zaboraviti. U neku ruku, to me je dodadno ojačalo i pomoglo mi da iz te priče izađem što jači i to je najbolje pokazao odlazak u jedan košarkaški grad kao što je Valjevo gde sam postao ljubimac publike i jedan od najboljih igrača u klubu. Kao rezultat svega toga uvršten sam u prvu petorku lige na kraju sezone 2017-2018 , a potom sledi odlazak u Rumuniju, tačnije u ekipu Dinama iz Bukurešta, gde sam se kratko zadržao pošto moj razvoj nije bio kako treba iz više razloga. Usledio je povratak u Metalac gde je klub uz moju pomoć počeo da igra sve bolje i da beleži sve bolje rezultate"


Ti za to vreme nisi imao agenta pošto si završio saradnju sa braćom Fimić koji, zanimljivo, zastupaju i jednu zvezdu Evrolige Alekseja Šveda. Kako izgleda saradnja na relaciji igrač-agent? O čemu agenti zapravo brinu i koliko ste često u kontaktu?

"Za braću Fimić nemam ništa loše da kažem. Bili su izuzetno korektni sve do trenutka kada sam osetio i uvideo da nemaju plan što se tiče mog razvoja. Njihova agencija zastupa veliki broj vrhusnkih igrača koji su već u nekim ozbilnjim godinama a ja sam bio igrač koji tek treba da se razvija i pruži svoje najbolje partije. Bili smo u kontaktu jako često, uglavnom posle utakmica i ako se pojave neki manji ili veći problemi."

Kako izgleda situacija kada nemaš zastupnika? Kako nalaziš klub?

"U ovoj situaciji poznanstvo sa nekim ljudima mi je omogućilo da pronađem klub u kome trenutno igram ali imam dosta ponuda od strane agenata koji bi hteli da prave saradnju sa mnom posle odličnih igara i ovih 6 meseci iza nas, tako da ću verovatno vrlo brzo da dogovorim saradnju sa nekim od njih."

Sada igraš u Makedoniji. Ekipa Feni Industri je promenila ime u Nikel 2005 i ide vam vrlo dobro. Pre nekih mesec dana savladali ste MZT uz tvojih 27 poena I 12 skokova. Kako si zadovoljan dosadašnjom sezonom i kakva su ti očekivanja?

"Dolaskom trenera Gorana Samardžijeva na čelo struke Euro Nickela i razgovora sa njim moj nivo treninga i igara je sve veći i bolji i uz maksimalnu posvećenost do kraja sezone verujem da će ova ekipa biti ozbiljan konkurent MZT-u i Rabotničkom koji važe za najbolje klubove već godinama u Makedoniji. Pogotovo kada se priča o borbi za prvaka države. Već sam u nekim godinama gde sam sakupio veliko iskustvo u godinama iza sebe, pa iako sam relativno mlad moje partije uvek mogu da budu na jednom ozbiljnom nivou. Možemo da kažemo da su utakmice sa MZT-om, Rabotničkim i slično pokazale da ću biti još bolji i da ću ovu sezonu iskoristiti kao odskočnu dasku za neku ozbiljniju ligu u sledećem periodu. Za sad sam maksimalno skoncentrisan na moj trening i utakmice u mom sadašnjem klubu Euro Nickelu, verujem da će me zdravlje poslužiti i povrede mimoići jer su one mnogo uticale na moj razvojni put. Ko zna zašto je to dobro i na sve to treba gledati pozitivno."

Da pređemo malo na aktuelnosti. Koliko pratiš ABA ligu? Kako bi ocenio dosadašnji deo sezone?

"Ova godina je pokazala da nema izrazitog favorita za prvo mesto i da je dosadašnji tok prvenstva bio pun iznenađenja, tako da do kraja regularnog dela možemo svašta očekivati. Najprijatnije iznenađenje za mene je moj bivši klub FMP koji beleži odlične rezultate, a najneprijatnije je još jedan moj bivši klub Crvena zvezda, ali verujem da sa rosterom koji poseduje da će se boriti za najviši plasman u ABA ligi. Isto tako Mega beleži loše rezultate, a imaju jednog od najboljih naših trenera Dejana Milojevića i verujem da će oni izaći kao još jači iz svega toga, a ja zaista ne znam šta je razlog tih loših partija"
Foto: Tome Arsov
Zvezda u Evroligi? Počeli su slabo, ali deluje da polako dižu formu…

"Slab početak Zvezde i čudna dešavanja oko igrača i smena trenera su uticali na rezultate ali verujem da se sad ekipa konsolidovala i dolaskom trenera Šakote verujem da će biti učesnici naredne faze Evrolige."

Efes i Vasa Micić su stvarno fantastični čitave godine, trenutno su na deobi prvog mesta sa Realom. Ko te je još oduševio, a ko te je razočarao? Jeste daleko, ali ko bi mogao na F4 I koga vidiš kao osvajača?

"Neverovatni Vasa Micić i Efes. Drago mi je zbog njega jer već drugu sezonu igra na vrhunskom nivou. Mišljenja sam da je jedan od najboljih plejmekera u Evroligi. Pored Efesa i Barselona ima odlične rezultate u Evroligi, kao i Real koji deli prvo mesto s Efesom kao što je rečeno. Najveće razočarenje je naravno Fenerbahče sa Željkom Obradovićem i stvarno mi nije jasno šta se dešava sa njima. Što se tiče fajnal fora, verujem da će se tamo naći Efes, Barsa, Real i CSKA i da će na kraju Barsa biti osvajač."

Partizan u Evrokupu? Prvi deo sezone je bio jako dobar, a “Jurohups” ih svrstava među 5 najvećih favorite za osvajanje. Kako ti to vidiš?

"Spoj mladosti i iskustva sa trenerom Trinkijerijem koji je najveća dobit u ovom trenutku za Partizan. To je kombinacija koja može još mnogo toga da da Partizanu i da trenutni sastav bude još bolji. Oni igraju jako dobro od početka sezone i verujem da će trener to uspeti da iznese do kraja. Partizan je već osvajao velika takmičenja, Kup Koraća i Evroligu, a bio je i veoma uspešan pod vođstvom trenera Duleta Vujoševića... Tako da sigurno sa ovim trenerom i ovom ekipom očekujem velike domete Partizana, a definitivno su po dosadašnjim igrama jedni od glavnih favorita za osvajanje Evrokupa."


Za kraj, gde vidiš sebe za 5 godina?

"U životu sve dođe na svoje tako da verujem da će isto biti i sa mnom .Veliki trud, odricanje i rad u mnogim segmentima na sebi verujem da će me u sledecih nekoliko godina dovesti na jedan ozbiljan nivo tako da cu biti interesantan za najveće klubove u Evropi. Pošto sam bio član svih mlađih selekcija naše zemlje, želja mi je da i jednog dana zaigram za našu seniorsku reprezentaciju"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: