Radovali smo se 2019: Đokovićev Vimbldon, servis Buše, fudbalski giganti u Beogradu

U godini na izmaku radovali smo se tituli Novaka Đokovića na Vimbldonu, zlatnim medaljama odbojkaša i odbojkašica, nestvarnoj pobedi vaterpolista na Tašu i povratku košarkašica na pobedničko postolje.

Izvor: B92

Utorak, 31.12.2019.

18:00

Radovali smo se 2019: Đokovićev Vimbldon, servis Buše, fudbalski giganti u Beogradu
Photo by Thomas Lovelock / AELTC via Getty Image

Razočarali su nas košarkaši, dok su duelu "večitih" doveli do usijanja atmosferu i na fudbalskim i na košarkaškim terenima.

Predstojeća 2020. godina je olimpijska i verujemo da će spisak uspeha biti još duži.

Finale Vimbldona

Photo by Matthias Hangst/Getty Images
Nije pobedio najvećeg, on je najveći.

Dve meč lopte koje su promenile istoriju tenisa. Novak Đoković osvojio je peti trofej na najprestižnijem turniru na svetu Vimbldonu i to na spektakularan način.

Na putu do pehara nije samo morao da pobedi najvećeg rivala Rodžera Federera, protiv sebe je imao i neprijateljski raspoloženu publiku. Novak je u 2019. osvojio i Otvoreno prvenstvo Australije.

Jeste izgubio prvo mesto na ATP listi, ali godina pred nama mogla bi da bude ključna u odgovoru na pitanje – ko je najbolji svih vremena.

Trokokorak

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Neverovatna završnica finala plje-ofa između košarkaša Crvene zvezde i Partizana biće prepričavana decenijama, a "trokorak" Bilija Berona, bez dileme, ulazi u legendu večitih derbija, kao recimo "čuveni koš Predraga Drobnjaka iz auta".

Beron je u finišu četvrte utakmice finala bio nezaustavljiv, a u poslednjem napadu prošao je pored Stefana Jankovića i položio za pobedu.

Ispostaviće se "trokorakom", koji praktično niko nije primetio u prvom trenutku, možda i zbog činjenice da je Amerikanac odmah otrčao u svlačionicu.

Na kraju, Zvezda je osvojila 20. titulu, a KSS priznao da su sudije pogrešile.

Vaterpolo

Spektakularno finale Svetske lige odigrali su vaterpolisti Srbije i Hrvatske, po jakoj kiši, na Tašmajdanu.

Srbija je slavila golom Filipa Filipovića iz peterca 12:11, 17 sekundi pre kraja, na taj način i obezbedila olimpijsku vizu za Tokio.

Finiš meča odigran je po pravom pljusku i grmljavini, publika je ostala na tribinama, a u bazenu je viđen spektakl i na kraju sportski zagrljaj igrača dva velika tima, koji će se posle borbe za zlato u Riju, skoro izvesno ponovo sresti i na Olipijskim igrama u Japanu.

Zlatni servis Bjanke Buše

Foto: CEV
Najbolju odbojku igraju Srbi i Srpkinje.

Odbojkašice su se pretplatile na medalje – u septembru su odbranile titulu šampionki Evrope i to na superioran način – bez izgubljenog meča.

Tijana Bošković proglašena je za najbolju odbojkašicu Starog kontinenta, a pamtiće se neverovatna servis serija Bjanke Buše u petom setu.

Vetar u leđa, odbojkašice su dale muškoj selekciji koja je se samo nekoliko nedelja kasnije popela na evropski tron.

Slobodan Kovač je preporodio nacionalni tim koji se u Parizu okitio zlatnom medaljom.

Gorak ukus iz Kine

Foto: FIBA
U košarkaše smo polagali sve nade, ali su na razočarali. Pobedili su Amerikance, ali to nije uteha jer je bila borba za peto mesto na Mundobasketu u Kini.

Tu je okončana i era Aleksandra Đorđevića na mestu selektora posle tri srebra na najvećim takmičenjima. "Štafetu" je preuzeo Igor Kokoškov koji će pokušati da odvede "Orlove" na Olimpijske igre.

Čast sporta odbranile su košarkašice koje su na Evropskom prvenstvu u Srbiji osvojile bronzu.

Srbija je zemlja košarke, ali nikada nije imala igrača u najboljoj petorci NBA lige. Sve do Nikole Jokića.

Sjajni Somborac zaludeo je Amerikance svojim igrama. Plajmejker u telu centru, kako ga oni zovu, zaslužio je da se nađe među petoricom najboljih košarkaša u najjačoj ligi na svetu.

Na kraju je, ipak, u izboru KSS za najboljeg srpskog košarkaša godine proglašen Bogdan Bogdanović, najbolji strelac i član idealne petorke Svetskog prvenstva.

Oni su osvojili sve što se osvojiti moglo.

I ove godine popeli su se najviše postolje u Svetskoj ligi i to posle kakve utakmice! Vaterpolisti Srbije pobedili su Hrvatsku u dramatičnom finalu na otvorenom bazenu na Tašmajdanu i to po nestvarnom nevremenu. Tim trijumfom overili su i olimpijsku vizu za Tokio.

Fudbalski "creme de la creme" u Beogradu

foto: Miroslav Todorovic/Starsportphoto ©
Beogradski "večiti" su nam doneli interesantnu godinu na zelenom travnjaku.

Prvo se Savo Milošević vratio na klupu Partizana i doneo ogromnu radost u Humsku pobedom nad najvećim rivalom u finalu Kupa nasred "Marakane".

Potom su oba tima protekle jeseni izborili učešće u grupnim fazama UEFA takmičenja.

Crvena zvezda je drugu sezonu u nizu nastupila u Ligi šampiona, dok je Partizan vodio bitku u Ligi Evrope.

Crveno i crno-beli su omogućili ljubiteljima fudbala u Srbiji da uživo vide neke od najboljih fudbalera sveta i kultne klubove poput Bajerna iz Minhena i Mančester junajteda, te prošlosezonskog finalistu Lige šampiona Totenhem i grčkog velikana Olimpijakos.

Godinu je zaključio još jedan povratak legende u srpski fudbal, Miloševiću će direktan rival biti veliki prijatelj Dejan Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: