"I Modriću se dešavalo što i Joviću... Da li je pogrešio? Real se ne odbija"

Luka Jović i njegov ostanak, odnosno odlazak iz Real Madrida glavna je tema debate u evropskim, ali i srpskim medijima.

Izvor: Luka Nikoliæ

Sreda, 02.01.2019.

09:00

Photo by Denis Doyle/Getty Images

Jović je leta 2019. prešao u Real iz Ajntrahta iz Frankfurta za 60 miliona evra i time na sebe nabacio verovatno neočekivan nivo pritiska koji, za sada, nije uspeo da "otrese".

Za polusezonu je kod Zinedina Zidana odigrao 423 minuta na ukupno 14 mečeva u LaLigi i Ligi šampiona (oko 30 minuta po utakmici) i postigao jedan gol, u pobedi od 5:0 nad Leganesom, 30. oktobra.

Jović je, kao što je već poznato fudbalskoj javnosti, ponikao u Omladinskoj školi Crvene zvezde, a dobar deo njegovog razvoja dešavao se kada je direktor te škole bio Srđan Vasiljević.

Vasiljević je u međuvremenu napustio školu i osamostalio se kao šef sturčnog štaba, najskorije vodeći Angolu, a o njegovim putišestvijama mogli ste da čitate u intervjuu za naš portal.

I pored toga što je od saradnje sa Jovićem prošao određeni period, bivši direktor Omladinske škole Crvene zvezde prisetio se izuzetno talentovane generacije sa kojom je nekada radio.

"Kada sam postao direktor Omladinske škole Crvene zvezde, to je bilo u jednom vema teškom periodu za ceo klub, koji je na svim nivoima bio dobro uzdrman. Zvezda uvek, kao jedan od najvećih klubova ne samo u Srbiji već i šire, ima određeni nivo potencijala i kvaliteta u svojoj školi. Tako je bilo i tada. Ne bih ja sada svojatao nekog od tih momaka, ali imao sam priliku da sa njima radim tri godine i oni u tom periodu izađu kao prvotimci, odu dalje u Evropu i donesku određenu finansijsku dobit Crvenoj zvezdi. To su izuzetni momci koji imaju kvalitet i talenat i pitanje je samo vremena i nekih utakmica koje će odigrati kada će završiti na nekom najvišem evropskom nivou. To je Marko Grujić koji pokazuje iz utakmice iz utakmicu, takođe Vukašin Jovanović, Mihailo Ristić, Filip Manojlović, Luka Jović...", započeo je razgovor Vasiljević i odmah prešao na temu napadača Real Madrida:
foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
"Luka Jović je imao jedan izlet i odlazak u Benfiku, jedan težak i neuspeo momenat prilagođavanja, pa onda odlazak u Frankfurt što je bio dobar izbor, za njega lično. Dosta dobrih utakmica, dosta golova, rejting koji je dobio na nivou Evrope je na nivou jednog klasnog igrača i naravno da je postao interesantan i za najveće klubove. Da li je izbor bio dobar ili ne? Real Madrid se ne odbija", jasno i glasno tvrdi Vasiljević.

Da je Jović jedini primer nesnalaženja mladog igrača u velikom klubu – nije. Pre njega se to dešavalo mnogima, ne samo u Real Madridu već i u mnogo drugim "manjim", ali opet "velikim" ekipama.

"U svakom slučaju, ono što on ima kao problem jeste taj pritiska koji mora da nosi jer je Real najveći klub Evrope sa ozbiljnom publikom koja očekuje da onog momenta kada istrčite na teren dajete rezultate i pokažete zašto su uložena sredstva i da vide da igrač koji igra za njihov tim uveseljava publiku dobrim potezima i golovima. U ovom slučaju, Luka Jović je golgeter koji je u jednoj fazi apstinencije kada su golovi u pitanju, ali sigurno kada bude dao gol da će to biti u jednom ozbiljno dugačkom nizu i da će opravdati sredstva uložena u njega", priča nam Vasiljević.

Vasiljevićevo mišljenje o statusu Luke Jovića deli i legendarni napadač madridskog giganta, Fernando Morijentes.

Španac ističe da na tržištu ima dobrih igrača, ali da je Realu najbolje da u januaru ne bude aktivan.

"Ja ne bih doveo napadača u Real Madrid trenutno. Sačekao bih da se Azar oporavi i da pokaže formu u kojoj je bio pre povrede", izjavio je Morijentes u intervjuu za Marku i dodao:

"Postoje dobri igrači za dovođenje kao što su Levandovski, Nejmar i Mbape. Ipak, Real ima Benzemu, Jovića i Dijasa (koji još nije igrao ove sezone), tako da mislim da im nije potrebno nijedno pojačanje"
.
Foto; Srdjan Stevanovic
Sa druge strane još jedan golgeter Reala, Meksikanac Ugo Sančes veruje da bi Realu bilo najbolje da se pojača na poziciji “devetke” sa Harijem Kejnom.

"Kejn je neko koga već duže vreme vidim kao pravog napadača za Real. Da se ja pitam odmah bih doveo Kejna", rekao je Sančes, takođe za Marku.

Nije tajna da je Real već nekoliko godina zainteresovan za usluge napadača Totenhema, ali je jasno da bi za njega morali poprilično da “odreše kesu”, možda čak i obore neki rekord (koji trenutno drži PSŽ dovođenjem Nejmara za 222 miliona evra).

"Nema veze, neka košta i 200 miliona evra. Sećate se koliko su ljudi komentarisali kad je Real svojevremeno za 'džak para' doveo Kristijana Ronalda. Sve se isplatilo. U fudbalu je najteža stvar postići gol. Možete potrošiti više od 300 miliona evra na šest ili sedam igrača i to vam neće garantovati golove. Isto tako možete izdvojiti 200 miliona za Kejna, koji će vam doneti to što vam treba", dodao je legendarni Meksikanac.

Kritike na Jovićev račun išle su toliko daleko da se deo javnosti pitao zašto je Real uopšte doveo Jovića.

Ako nije bilo jasno zašto, bivši napadač Crvene zvezde je prethodne sezone, braneći boje Ajntrahta, postigao 27 golova i upisao sedam asistencija na 48 nastupa.

Luka je u Ajntrahtu imao pravu priliku, ali i nešto lakše rivale pred s obom ako uzmemo za tačno da je Bundesliga slabija od LaLige, dok se podrazumeva da je Liga Evropa lakše takmičenje od Lige šampiona.

Istankuvši to, moramo da napomenemo i da su saigrači u Nemačkoj bili evidentno manjeg kvaliteta nego saigrači u Španiji, ali Jovićev primer pokazuje da je problem koji trenutno postoji vezan za nešto drugo.
Photo by Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images
Naš sagovornik veruje u momka iz Bijeljine.

"Ja verujem u njega, radi se o jednom izuzetno talentovanom momku, dečku koji dolazi iz patrijarhalne porodice i sigurno je da je samo pitanje vremena kada će proraditi i napraviti jedan ozbiljan pomak i u Realu, a kasnije i u nacionalnom timu Srbije", priča nam Vasiljević.

Neizbežna tema kada se razgovara o Joviću su spekulacije o transferima. Da li je pitanje o trajnoj selidbi ili samo višemesečnoj jedina je razlika u pisanju evropskih, ali i srpskih medija koji se barem jednom nedeljno bave budućnošću 22-godišnjeg golgetera.

Taman kada se sve stišalo, sedinom decembra se pojavio italijanski Kalčomerkato sa informacijom da se Luki sprema šestomesečna pozajmnica koja bi počela od januara.

Španski El Mundo Deportivo je otišao korak dalje i Jovića povezao sa trajnim transferom u Arsenal, posrnulog londonskog giganta, koji bi mogao da pored Jovića dobije i novac, ali u zamenu za Pjer-Emerika Obamejanga.

"Ne fali nam niko i ne nameravam da dovodim novog napadača", demantovao je Zidan priče o eventualnim pojačanjima u zimskom prelaznom roku posle remija sa Bilbaom (0:0) u kojem je Jović dobio 18 minuta.
Photo by David Ramos/Getty Images
Vasiljević ne veruje da će Jović ni u januaru, a ni u skorijem periodu, napustiti Real i misli da je najbolje za njegov dalji tok karijere ostanak u “kraljevskom klubu”.

"To su sve spekulacije – da li ima ponuda, da li će ga neko pustiti, staviti na transfer listu... Kada govorimo o nekom takvom potencijalu i igraču sa 21, 22 godine, koji igra u klubu kao što je Real, mislim da i taj klub mora da opravda to što je uložio i mora da mu da jednu ozbiljnu priliku, jednu ozbiljnu šansu".

Sličan primer imamo u komšiluku u vidu reprezentativca Hrvatske Luke Modrića. Modrić je počeo osmu sezonu u dresu „kraljevskog kluba“ i tokom dugog perioda u Madridu osvojio je pregršt trofeja, a jedanput bio i najbolji igrač planete.

Ipak, nije sve bilo tako bajno na početku madridske karijere za najboljeg igrača "kockastih".

"Imamo primere iz prošlosti – Luka Modrić je (2018) bio najbolji fudbaler sveta, a kada je tek došao u Real Madrid imao taj period adaptacije i sigurno da nije igrao odmah na nivou na kojem je igrao kasnije. Bilo je potrebno vremena da se navikne i da počne da priča španski, da razum ideje i oseti publiku i da sve to 'nosi'. Tako isto i Luka Jović. Mislim da će ostati u Realu, to je moje mišljenje, i da jednostavno kažem – pitanje je momenta kada će početi da postiže golove u kontinuitetu što će ga u toj situaciji izdignuti na jedan drugi nivo i da više niko tada neće pričati o njegovom odlasku, nego o što dužem ostanku", zaključio je priču za B92 naš sagovornik Srđan Vasiljević.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: