NBA: Najveći trejdovi u proteklih 10 godina

Američki mediji odabrali su najveće razmene igrača u NBA ligi u proteklih deset godina.

Izvor: SN

Ponedeljak, 30.12.2019.

14:20

NBA: Najveći trejdovi u proteklih 10 godina
Photo by Elsa/Getty Images

NBA ekipe uvek žele da se pojačaju, a kada to ne mogu da urade na agenciji za slobodne igrače to se radi preko trejda.

Veliki broj franšiza je svoju istoriju menjala kroz trejdove, mnogi igrači su pomogli da se osvoje šampionske titule, a neki su bili i promašaji.

NBA novinar i analitičar Seku Smit odabrao je najvažnije trejdove iz protekle dekade, i sortirao ih po godinama.

2010: LeBron Džejms i Kris Boš stižu u Majami – Majami Hit je u ovom trejdu poslao Klivlendu dva pika prve runde i dva pika druge runde u zamenu za Lebrona Džejmsa, dok su Torontu poslali dva pika prve runde u zamenu za Krisa Boša.

Pet Rajli je na majstorski način očistio "seleri kep", zadržao je Dvejna Vejda i svom rosteru dodao dve velike zvezde koje su Majamiju donele dve šampionske titule, pobedama nad Oklahomom i San Antoniom, dok je gorak ukus ostavilo ono finale iz 2011. godine, kada su ih porazili Dalas Maveriksi.

2011: Karmelo Entoni u Njujork Niksima – Jedan od najčudnijih trejdova bio je dolazak Karmela Entonija u svoj omiljeni tim, Njujork Nikse. Melo je bio u sukobu sa trenerom tadašnjeg tima, Denver Nagetsa i po svaku cenu je želeo da napusti ekipu.

Niksi su uspeli da pronađu zajednički jezik sa Nagetsima i da naprave jedan od najvećih trejdova ikada. U zamenu za Karmela Entonija, Čonsija Bilapsa, Entonija Kartera, Renalda Balkmena, Šeldona Vilijamsa i Korija Bruera poslali su Vilsona Čendlera, Rejmonda Feltona, Danila Galinarija, Timofeja Mozgova i Kostu Kufusa uz pika prve runde, dva pika druge runde i 3 miliona dolara.

Treći tim koji je bio uključen u posao, Minesota Timbervulvsi, poslali su Kufusa i Bruera u Nikse i Nagetse, a dobili pik druge runde, Edija Karija i Entonija Rendolfa.

2011: Kris Pol u Klipersima –
Posle neuspešnog pokušaja Krisa Pola da završi u Lejkersima, pošto je trejd stopirao lično komesar NBA lige Dejvid Stern, usledio je prelazak u kompijski tim – Kliperse. Klipersi su pored Krisa Pola imali i nadolazeću zvezdu Blejka Grifina, centra Diandre Džordana i sjajnog šutera Džej Džej Redika.

Ova ekipa nije uspela da se domogne NBA finala, ali je ostalo upamćeno da su se borili sa velikim brojem povreda. Klipersi su u zamenu za Pola poslali Erika Gordona, Al Faruka Aminua, Krisa Kejmana i pik prve runde.
Photo by Scott Halleran/Getty Images

2013: Džejms Harden odlazi u Hjuston Roketse –
Kada je Sem Presti odlučio da rasformira veliku trojku u Tanderima, Džejms Harden je zaplakao. Ipak, njegov novi dom postali su Hjuston Roketsi za koje i dan danas nastupa.

Hjuston je u Oklahomu poslao Kevina Martina, Džeremija Lemba i dva pika prve runde, kao i pika druge runde za Džejmsa Hardena, Kola Oldriča, Dekvana Kuka i Lejzara Hejvarda.

Hjuston Roketsi su sa Majkom D'Antonijem imali priliku da sruše jedan od najjačih timova svih vremena, ali su zbog problema sa povredama i nešto lošijeg šuta ostali uskraćeni za borbu za šampionsku titulu.

2013: Garnet, Pirs i Teri dolaze u Bruklin Netse – Ovo je bio jedan od onih trejdova zbog kojih se franšiza ismeva u javnosti, pošto Boston Seltiksi i dan danas profitiraju od te razmene.

Netsi su želeli da se kockaju. Imali su odličnog plejmejkera Derona Vilijamsa kome su pridodali iskusne NBA zvezde Kevina Garneta, Pola Pirsa i Džejsona Terija u nadi da će odmah napasti šampionsku titulu i to odmah po preseljenju iz Nju Džerzija u Bruklin.

Boston je za Garneta, Pirsa, Terija i Vajta dobio Džeralda Valasa, Krisa Hamfrisa, Maršona Bruksa, Kita Bogansa i Krisa Džozefa uz čak četiri pika prve runde, što se ispostavilo da su Džejlen Braun i Džejson Tejtum.

2014: Kevin Lav postaje igrač Klivlenda – Kavalirsi su vratili Lebrona Džejmsa posle dve osvojene titule u Majamiju i "Kralj" je želeo da ispuni obećanje i svom gradu donese šampionski prsten.

Kavalirsi su sa prve pozicije na draftu birali Endrua Viginsa, ali on nije odigrao ni sekund u Ohaju već je prosleđen Minesoti zajedno sa Entonijem Benetom i Tadeusom Jangom u zamenu za Kevina Lava.

Lav je bio važan šraf u osvajanju Klivlendove šampionske titule 2016. godine protiv Golden Stejt Voriorsa i to u situaciji u kojoj su zaostajali sa 3-1 u seriji.
Photo by Mike Stobe/Getty Images
2018: Luka Dončić za Trea Janga – Luka Dončić je u Real Madridu dobio priliku kao maloletnik i važio je za jednog od najvećih talenata tog kluba ikada. Posle osvojene Evrolige prijavio se na NBA draft i sve je bilo spremno da on završi u Atlanti, ali je napravljen drugačiji dogovor.

Atlanta je birala Luku Dončića i poslala ga Dalasu u zamenu za Trea Janga i zaštićeni pik prve runde.

2018: Kavaj Lenard u Torontu –
Kada je objavljeno da je Toronto poslao Demara Derozana, Džejkoba Poltla i zaštićeni pik prve runde u San Antonio za Kavaja Lenarda i Denija Grina mnogi su smatrali da su Reptorsi sebi pucali u nogu i da je ta kocka previše rizična.

Na kraju se ispostavilo da je Masai Uđiri zapravo bio u pravu i da je ovaj trejd doneo Torontu šampionski prsten, prvi u istoriji franšize, a Kavaju Lenardu je doneo drugu nagradu za MVP finala – Bil Rasel nagrada.

2019: Entoni Dejvis u Lejkersima – Još jedan trejd koji u javnosti nije baš najprijatnije dočekan. Rob Pelinka je želeo "Obrvu" po svaku cenu i u zamenu za njega poslali su nekoliko talentovanih košarkaša, Brendona Ingrama, Lonza Bola, Džoša Harta, novac i tri pika prve runde.

Da bi se ovaj posao završio bilo je potrebno naći i treći tim, koji je bio Vašington i oni su dobili Ajzaka Bongu, Moa Vagnera, Džemerija Džonsa i pik prve runde.

Dejvis se na prvi pogled jako lepo uklopio u tim Los Anđeles Lejkersa, oni trenutno sa 26 pobeda sede na čelu Zapadne konferencije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: