Čelnici Tokija u svađi sa MOK zbog trke maratona na OI 2020.

Gradski čelnici Tokija u sukobu su sa MOK zbog planova da se maratonska trka na Olimpijskim igrama 2020. godine pomeri 500 kilometara dalje u Saporo.

Izvor: B92

Utorak, 29.10.2019.

10:50

Čelnici Tokija u svađi sa MOK zbog trke maratona na OI 2020.
Photo by Takashi Aoyama/Getty Images

Plan Međunarodnog olimpijskog komiteta je da se trka održi tamo kako bi se izbegla velika vrućina u glavnom gradu Japana.

MOK je to objavio pre skoro dve nedelje, a napravio je nove planove za maraton i trke u brzom hodanju bez konsultacija sa čelnicima Tokija.

Guvernerka Tokija Juriko Koike je ljuta zbog toga. Ona i njeni saradnici smatraju da promena nije potrebna i postavili su pitanje ko će snositi troškove promene lokacije, ako predlog prođe.

Takođe, oni nisu odbacili mogućnost tužbe za povrat štete. Gradski zakonodavci Taro Širato i Hiroši Jamada rekli su da će pomeranje maratona iz Tokija u Saporo koštati najmanje 310 miliona dolara.

MOK je saopštio da želi promenu, pre svega zbog zaštite takmičara, pošto će u Tokiju tokom leta biti velikih vrućina. MOK je ove nedelje poslao svoju inspekciju u Tokio, da proveri pripreme za ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara, koja će se održati 24. jula.

U MOK strahuju da bi televizijska publika mogla da vidi isto što i na atletskom Svetskom prvenstvu u Dohi, na kome brojni učesnici maratona u muškoj i ženskoj konkurenciji nisu završili trku.

U Dohi su trke počinjale u ponoć po lokalnom vremenu zbog velikih vrućina, a putem prenosa moglo se videti kako takmičari kolabiraju na stazi, što je, navodno, šokiralo predsednika MOK Tomasa Baha.

Gradski zvaničnici Japana su priznali da postoji rizik od vrućine i predložili su da maratonska trka počne u 5 ujutro. Procenjuje se da bi temperatura krajem jula u 5 ujutro mogla da bude 27 stepeni Celzijusa, dok bi u Saporu u 7 ujutro mogla da bude 25,4 stepena.

Temperatura na startu maratona u Dohi iznosila je 32,7.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: