"Klinci" su, barem na trenutak, zavladali tenisom

U polufinalu Mastersa u Šangaju sastaće se četiri tenisera koja bi trebalo da predstavljaju budućnost tenisa.

Izvor: Luka Nikoliæ

Subota, 12.10.2019.

10:20

Photo by Lintao Zhang/Getty Image

Nakon praktično cele sezone u kojoj su se najavljivali teniseri "sledeće generacije" i skoro godinu razočaranja, konačno smo videli jedan turnir na kojem su oni, barem na trenutak, preuzeli vodeću notu svetskog tenisa.

"Staru gardu" prvi je načeo Grk Stefanos Cicipas, koji je napravio veliko iznenađenje napravivši preokret protiv Novaka Đokovića u prvom četvrtfinalu.

Cicipasu ovo nije bila prva pobeda protiv Đokovića, a plasman u polufinale nije ni najveći uspeh trenutno sedmog tenisera na svetu.

Grk je jednom već pobedio Rodžera Federera, i to gde. Na Australijan openu ove godine izbacio je jednog od glavnih favorita na turniru, te najavio blistavu sezonu - i nije razočarao.

Stefanos se pobedom nad Novakom plasirao na Završni masters u O2 areni u Londonu, gde su, pored njega, za sada osigurani Đoković, Nadal, Federer, Tim i Medvedev...

Pobedio je Cicipas i Nadala, doduše "samo" jedanput u ukupno pet okršaja, ali je sigurno da on, možda i više nego svi ostali, poseduje potreban žar i posvećenost da dođe barem do pogleda na nivo na kojem se nalazi "velika trojka".
Photo by Lintao Zhang/Getty Images
Rus Danil Medvedev nije savladao nekoga iz kategorije "velike trojke", ali mu ne treba oduzimati od uspeha pobede nad Italijanom Fabijom Fonjinijem, trenutno 12. na planeti.

Iskusni Italijan nije imao šanse protiv tenisera koji je najveći pretendent za čelo tenisa kada Novak, Rodžer i Rafa odluče da dodatno popuste, što je dokazao velikim pobedama i, najskorije, osvajanjem Sinsinatija i plasmanom u finale US opena.

Medvedev je momak koji se ne plaši izazova, i to je pokazao u Njujorku kada je uspeo da nadoknadi 0-2 protiv Španca i izjednači, ali ostao bez snage za preokret.

Nadal je imao odgovor za Danila, kao i najbolji srpski teniser u prva tri navrata, ali ne i u poslednja dva, pa ga je Medvedev pobeđivao u Monte Karlu i Sinsinatiju.

Rusu ostaje još samo da pobedi Rodžera, koji ga je savladao tri puta do sada – sva tri puta na betonu, prepustivši samo jedan set mladom izazivaču.

Pobeda protiv Švajcarca će, gotovo sigurno doći za Medvedeva, koji je trenutno četvrti teniser sveta i momak o kojem se najviše pričao u drugom delu sezone. S obzirom da su prethodna dva Završna mastersa osvojili Zverev i Grigor Dimitrov, očekujte svašta...
Photo by Lintao Zhang/Getty Images
Pobednički niz mlađeg naraštaja u Šangaju nastavio je Saša Zverev, momak za kojeg je pomalo glupo reći da pripada "sledećoj generaciji", s obzirom na to koliko je dugo u samom vrhu.

Zverev se setio da je osvajač Završnog mastersa i donedavno treći teniser sveta verovatno prvi put ove sezone u meču protiv Rodžera Federera, pa ga savladao u tri seta.

Oscilirao je Zverev, ali kako ne bi protiv nimalo lošeg Federera, ipak došavši do ubedljivo najveće pobede u sezoni.

Veliko se pitanje postavljalo o tome šta se dešava u životu Zvereva. Odgovore smo dobili: Problemi sa devojkom, sa ocem, sa trenerom, sa agentom koji ga je tužio...

Saša se uvek "vadio" na probleme van terena i isticao kako je veoma teško biti fokusiran na terenu kada vam se "takve stvari" dešavaju van njega. Javnost to nije rado prihvatala, pojačavajući kritike kada je to Nemcu verovatno najmanje bilo potrebno.

Čak 20 duplih servis grešaka imao je protiv Miomira Kecmanovića pre nešto više od mesec dana, a u petak je pobedio Federera nakon što je u drugom setu propustio 40:0 na servisu kada je servirao za meč i ukupno pet meč lopti.

Kako je rekao posle meča, stvari van terena su dosta bolje, a karakterom je to već pokazao na tvrdoj podlozi kineskog grada.
Photo by Lintao Zhang/Getty Images
Nemac će u polufinalu igrati protiv Italijana Matea Beretinija, momka koji se nešto manje zaludnim teniskim fanovima predstavio tek ove sezone.

Beretini je briljirao tokom sezone na travi, ostavivši gorak utisak kada su očekivanja bila velika, na Vimbldonu protiv Federera.

Mateo nije uspeo da pobedi nekog od malo starijih ni na US openu, kada ga je razbio Nadal u polufinalu US opena, ali je sada skinuo jedan od većih "skalpova" u karijeri pobedivši Dominika Tima u dva seta.

Beretini je dugo važio za "šljakaša", pre svega zbog toga što dolazi iz Italije i što je najbolje rezultate pre probijanja na ATP Turu pokazao na toj podlozi.

Ipak, sezone 2019. je pokazao da je dečko koji ne zavisi od podloge i protivnika, već samo od sebe. "Bombastični" servisi i forhendi su ono što krasi igru visokog Italijana, a tenis kakav je u stanju da pruži u "najboljem danu" može se porediti sa velikanima svetskog tenisa.

Često je konstantnost bila problem u mečevima Beretinija, ali je u poslednje vreme uspeo da iskoreni i taj problem.

U polufinale je stigao bez izgubljenog seta, a ukoliko bi osvojio turnir u istom maniru to mu ne bi bilo prvi put u karijeri.
Photo by Lintao Zhang/Getty Images
U prvom polufinalu, od 10.45, sastaće se 21-godišnji Cicipas i 23-godišnji Medvedev.

U drugom polufinalu, od oko 14.00, sastaće se 23-godišnji Beretini i 22-godišnji Zverev.

Nije Grend slem, ali jeste Masters, turnir iz druge kategorije po važnosti na ATP Turu i turnir na kojem su igrali Federer i Đoković, koji su pre poraza pokazali zavidnu formu.

Iako ne treba trošiti reči na izlizanu floskulu da "dolazi smena generacija", jasno je da je buduća generacija najboljih tenisera sveta upravo u polufinalu Šangaja.

Njihovo vreme će doći kada dođe. I, iako su barem na turnir uspeli da potpuno svrgnu "staru gardu" sa vrha, pobedivši Novaka i Rodžera, a izmorivši Rafu, očekuje se "normalizacija" u teniskom vrhu već od sledećeg velikog turnira.

Navijači u Šangaju pred sobom imaju dva fenomenalna polufinala u kojem kvalitetnog tenisa neće nedostajati, naprotiv, biće u izobilju.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: