Povratak hokeja

Osamdesete godine XX veka predstavljaju doba velike političke i ekonomske krize u SFR Jugoslaviji, ali i vreme sportske eksplozije. Popularnost sporta tada je došla na najviši nivo, a rezultati su bili adekvatni, i na klupskoj i na reprezentativnoj sceni. Dok su centri rukometa, odbojke i u velikoj meri košarke bili izmešteni daleko od glavnog grada, Beograđani su se okrenuli sportovima koji do tada nisu bili preterano popularni – tenisu i hokeju. Crvena zvezda je povukla pravi potez angažovanjem nekolicine igrača iz Slovenije i Kanade, većiti rival je adekvatno reagovao, pa je poslednju deceniju postojanja zajedničke države obeležila borba pet velikih klubova – Zvezde, Partizana, Olimpije, Jesenica i Medveščaka.

Izvor: Vladimir Novakoviæ

Četvrtak, 30.12.2004.

02:55

Default images

Raspad zemlje doneo je potpuni raspad domaćeg hokeja. Bez igrača iz Slovenije, sa veoma lošim uslovima za taj sport i samo nekoliko klizališta u državi, hokej je pao u duboku pozadinu. U poslednjih 13 i po godina u prvoj ligi su se uglavnom takmičila samo četiri tima.

Konačno, krizi srpskog hokeja nazire se kraj. U organizaciji firme Sinfonika, koja je sponzor oba kluba, na jedino pravo klizalište našeg glavnog grada prvi put posle 13 i po godina došla je Olimpija. I ne samo to, pored ljubljanskih hokejaša, beogradska publika je prvi put u istoriji dobila priliku da uživo vidi jednog NHL hokejaša (mada su prvobitno najavljena čak četiri hokejaša iz najjače lige na svetu) – prošlogodišnjeg člana Kolambus Blu Džekitsa Menija Malotru (napustio Olimpiju nekoliko dana posle gostovanja u Beogradu).

Osim obnavljanja sportskog prijateljstva, gosti iz Slovenije došli su u Beograd da bi pomogli vraćanje našeg hokeja u evropske tokove – klubovi iz Slovenije, Austrije i Mađarske pokrenuli su 1999. godine regionalno takmičenje pod imenom Interliga, a u njemu su igrali i klubovi iz Poljske, Slovačke i Hrvatske, kao i dva naša kluba: Crvena zvezda (u drugom) i Vojvodina (u trećem i četvrtom izdenju), a sva tri puta oni su zauzimali pretposlednje mesto.

U Interligi ove sezone nastupa šest ekipa iz tri države – Olimpija (dvostruki šampion) i Slavija iz Ljubljane, Jesenice iz istoimenog mesta na severu Slovenije, zagrebački Medveščak i mađarske ekipe DAC (Dunaujvaroš) i šampion našeg severnog suseda Alba Volan (Sekešfehervar), pobednik lige u sezoni 2002/03.
Hokejaši Olimpije
Naš cilj je da u ovo takmičenje ponovo uvedemo bar jednu ekipu iz SCG, jer je očigledno da i ovde postoji interesovanje za hokej“, izjavio je sportski direktor Olimpije Matjaž Sekelj. „Mislim da je Crvena zvezda najpogodniji klub za širenje lige, a to ne kažem samo zato što sam zvezdaš“.

Sekelj je jedan od igrača koji su 80-ih učinili „crveno-bele“ konkurentnim na nacionalnom nivou. Jedan od njegovih klupskih drugova iz tog vremena Nenad Ilić danas trenira beogradski klub.

Jasno je da je put za napredak hokeja u Srbiji regionalna integracija. Činjenica da je Olimpija pre dolaska u Beograd već odigrala 18 utakmica ove sezone, dok naše takmičenje tek počinje, govori sve. Drago mi je da je manifestacija uspela, da su tribine bile pune, a publika je imala priliku da užive u vrhunskom hokeju“, izjavio je posle utakmice sa Olimpijom Ilić.

Ilić je potpuno u pravu – baš kao i 80-ih tribine su bile prepune (oko dve i po hiljade gledalaca), a izvestan broj ljubitelja hokeja ostao je ispred dvorane. Beograđani vole hokej, a uz to ga odlično poznaju. Posebno je fascinantan tog decembarskog dana bio broj mladih – bar polovina prisutnih u ledenoj dvorani Pionira bilo je mlađe od 18 godina, a nikoga nije pokolebala velika hladnoća i potpuni saobrađajni kolaps u gradu.

Sledeći korak je na ljudima iz uprave Crvene zvezde – treba naći sponzore za ozbiljno takmičenje. Zvezda očigledno ima talentovane igrače i dovođenjem 5-6 stranaca bila bi potpuno konkurentna sa ostalim klubovima Interlige. Pogledajte tabelu takmičenja ove godine – osim Jesenica i Medveščaka sve ekipe su potpuno poravnate i svako svakog može da pobedi“, rekao je Matjaž Sekelj.
Tomi Satosari
Ove sezone ubedljivo je najbolja ekipa Jesenica: od uvodnih 6:0 protiv Olimpije (koja je zvanični šampion Slovenije) „crveni“ sa Karavanki napravili su seriju od 18 mečeva bez poraza (17 pobeda iz igre, jedna posle penala) i već su obezbedili prvo mesto. Preostala dva slovenačka i oba mađarska kluba bore se za plasman od drugog do petog mesta, sa izuzetno malom bodovnom razlikom, dok je Medveščak ubedljivo poslednji.

Slovenački hokej je daleko ispred našeg (kao uostalom i ispred hokeja u Hrvatskoj i Mađarskoj), ali je i tamo bilo mnogo problema posle raspada SFRJ. U toj maloj državi broj klubova je takođe jednocifren, kao i broj dvorana, a sukobi između dva najveća i najpopularnija kluba dovela su krajem 90-ih do isključenja Jesenica iz lige. Nekoliko godina bilo je potrbeno Slovencima da se izvuku iz krize, a sa Sekeljom na čelu reprezentacija je uspela da se 2001. godine plasira u A grupu Svetskog prvenstva.

Daleko od toga da je sadašnja situacija između Alpa i Jadrana sjajna – sva četiri NHL igrača koje je Olimpija dovela zahvaljujući lokautu u najjačoj svetskoj ligi već su napustila klub. Od zvezda dovedenih tokom leta u timu je ostao samo golman Tomi Satosari (zajedno sa Malotrom igrao za Zvezdu u jednom delu beogradskog meča). To i jeste bio glavni  

Na upravama naših klubova ostaje da reaguju na pravi način i obezbede sponzore. Ako su prilikom formiranja košarkaške Jadranske lige protivnici koristili argument da SCG već ima jaku ligu i da nema potrebu da ojačava klubove iz susednih država (što rezultati u evropskim takmičenjima nisu baš potkrepljivali), jasno je da je apsolutni interes domaćeg hokeja u integraciji. Problemi ostaju isti – loši uslovi za razvoj tog sporta, nedovoljan broj klizališta. Međutim, razloga za strah kad je popularnost hokeja u pitanju očigledno nema.

Drugi deo našeg prazničnog hokejaškog specijala – razgovor sa Menijem Malotrom – moći ćete da pročitate na našem sajtu prvih dana sledeće godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: