Pet utakmica, 101 razlike i "atmosfera linča"

Crvena zvezda priredila je još jednu spektakularnu predstavu svojim navijačima savršenom igrom u paklenoj atmosferi "Pionira".

Izvor: Luka Nikoliæ

Ponedeljak, 15.04.2019.

13:00

Pet utakmica, 101 razlike i
Foto: Starsport

Peti put ove sezone sastali su se Budućnost i Zvezda. Posle jednog meča u ABA Superkupu, dva u regularnom delu lige i sada dva u finalu regionalnog prvenstva ishod je bio isti – crveno-beli su uništili rivala.

Pet utakmica, 101 razlike.

Zvezda je još jedanput pokazala nadmoć. U Superkupu u Laktašima bilo je +14, ali je taj meč više imao pripremnu ulogu za sezonu, nego što je cilj bila pobeda.

Došlo je do ligaških duela, koji nisu toliko bitni koliko ovi finalni, ali je i tu Budućnost bila pokošena - +16 za goste u Podgorici, a zatim i novih +14 u Beogradu.

Od tog, trećeg ovosezonskog duela, prošlo je mnogo vremena – skoro četiri meseca.

Podgoričani su promenili trenera, značajan deo igrača, a posle debakla u Evroligi konačno su mogli da se fokusiraju na samo jedno takmičenje, da skautiraju samo jednu ekipu, da se posvete jednom cilju...

Nije pomoglo.

Budućnost je u finalnoj seriji, za sada, dobro igrala nekih 17 minuta. Tokom prvog poluvremena prve utakmice gosti su se držali. Bili su u rezultatskom egalu, imali i vođstvo, a često i kontrolu ritma utakmice.

To je trajalo tih 17 minuta, a onda se desio kolaps.
Foto: ABA liga/Crvena zvezda mts
Izabranici Jasmina Repeše krenuli su da deluju pogubljenog, bez ikakvog, a kamoli jasnog plana šta žele da urade u napadu, sve češće i češće, dok je Zvezda odličnom odbranom i igrom sa puno energije dolazila do otvorenih šuteva i lakih pozicija za postizanje poena.

U drugom meču nemoć Budućnosti je kulminirala. Nemoć, jer se drugačije ne može opisati -38 u bilo kakvom finalu bilo kakve lige.

U drugoj finalnoj utakmici se, kako su istalki Milan Tomić i njegovi igrači, očekivao odgovor Budućnosti nakon prvog meča u kojem je razlika bila „samo“ 19 poena.

Odgovora nije bilo.

Gosti su se opet dobro držali na početku, samo je ovoga puta njihov otpor potrajao nešto manje od 17 minuta...

Pogotkom Gordića uz faul poveli su 18:17, a onda je u igru ušao Stratos Perperoglu i pogodio veoma tešku dvojku, a zatim i trojku za kraj četvrtine – i tu, već posle prvih deset minuta, sve je krenulo da se slama.

Zvezda je furioznim ritmom, sa konstantnim podsticanjem sa klupe na pokušaj rešavanja akcija u ranom napadu, pokušavala da Budućnost izbaci iz takta i na čistu energiju napravi prednost. Na sreću po domaćina, osim energije tu je bila i neverovatna realizacija.

Posle prvih 20 minuta crveno-beli su promašili samo dva šuta za dva poena (13/15!), dok su za tri bili nešto lošiji po pitanju procenta (5/10). Tomić je fantastično kombinovao rotiranjem Davidovca i Čovića na poziciji plejmejkera i na vreme video pad Dejanov pad koncentracije usled konstantnog udvajanja na polovini terena od strane protivničkih bekova, gde se Filip mnogo bolje snalazio.

Rotacija na liniji Odžo-Cirbes bila je pravovremena, kao i ulazak Perperoglua i Dobrića u igru. Berona nije išao šut, ali je njegov značaj prilikom prenosa lopte i postavljanja akcija – u nedostatku izostankom Džoa Reglenda – bio nemerljiv.

Mo Faje je dirigovao defanzivnim platnom svoje ekipe, a rotacije i pomoć su bili pravovremeni. Istini za volju, ni gosti nisu pogađali kada su ostajali u odbrim pozicijama.

Sve je to rezultovalo sa 16 poena prednosti za srpskog šampiona na poluvremenu.

U nastavku igre ništa bolje nije bilo po goste iz Crne Gore, štaviše.

Perperoglu nije mogao da promaši, rešenja za Odža nije bilo ni sa Bitadzeom, ni sa Klarkom, ni sa Barovićem, a plejmejkerski duo Čović-Davidovac uspevao je da nadomesti jedan drugog.

Na kraju – 9 poena i 7 asistencija za Filipa i nijedna (!) izgubljena lopta, a ukupno samo sedam za celu ekipu crveno-belih. Šut za dva poena nestvarnih 25/30, uz takođe sjajnih 12/25 za tri poena. Zvezda je igrala kao u transu, a Budućnost je, još jedanput, bila nemoćna.

Pet utakmica ove sezone i ukupno +101 za crveno-bele... Od toga samo +57 u dva meča finala.
Foto: StarSport
Dosta čarki, kao što je i očekivano, viđeno je na meču visokog rizika kao što je bio ovaj.

Filip Barović je vidno isfrustriran zaradio isključenje i samim tim "zaradio" gnev domaćih navijača, koji su uputili sijaset uvreda na njegov račun. Krilni centar gostiju se uputio u svlačionicu, a nekoliko upaljača koji su do tada završili na parketu i blizu klupe gostiju moglo je da se nađe i na njegovoj glavi. Ipak, tu je bio gospodin Nebojša Ilić, da ga bezbedno sprovede van terena.

Da pričamo o ovom meču a da ne pomenemo atmosferu u kontekstu u kojem mora biti pomenuta ne bi jednostavno bilo fer.

Uvrede "delija" na račun Crnogoraca bile su očekivane, a možda i podcenjene pred početak serije.

Navijači Crvene zvezde nisu zaboravili tretman koji su imali njihovi miljenici prošle godine u Podgorici i rešli su da se "osiguraju" pred gostovanje atmosferom koja je često bila na granici između košarkaške netrpeljivosti i nečega dosta mračnijeg.

Trener gostiju Jasmin Repeša je posle prve utakmice izjavio da je bolje da ništa nje priča o atmosferi, da ne bi rekao nešto što ne želi.

Tada je bilo -19, a sada – na -38 – odlučio je da je vreme da progovori.

"Na mene su utisci više vankošarkaški. Žao mi je zbog svih dešavanja, ovakav linč nisam doživeo. Radi košarke, svih nas, ovo nema veze sa sportom. Ne mogu da razumem da moram da bacim odelo zato što je ispljuvano. Ovo se ne može nazvati atmosferom. Bilo je ovde svega i svačega, bombardovanja, prošle su decenije... Ali sada je 2019. i ovakav odnos ne prihvatam, bez obzira o kome se radi", rekao je Repeša.
Foto: Starsport
Hrvatski trener svojim ponašanjem tokom karijere nije zaslužio da bude na tapetu navijača crveno-belih, koji nisu mogli da odvoje njega od Budućnosti i toga da on apsolutno nije imao veze sa dešavanjima iz prošlosezonskog finala, koja su ostala u nemilom sećanju navijačima beogradskog kluba.

Repeša se nije tu zaustavio sa komentarom.

"Kako sad sačekati Zvezdu u Podgorici? Šta da kazem, osim da ću zaštititi svakoga".

Ovim rečima Repeša je navukao novu gnev na sebe od strane "delija", verovatno nesvesno aludirajući na to da će u "Morači", već u sredu, ono što se dešavalo u "Pioniru" biti podsticaj navijačima njegovog kluba da crveno-belima naprave atmosferu koju nikada neće zaboraviti.

Ostaje nam da se nadamo da će košarka u sredu biti u prvom planu i da neće biti novog "slučaja Milosavljević".
Foto: Starsport
Ključ u trećoj utakmici?

Teško je reći. Zvezda je tokom cele sezone igrala značajno bolje na domaćem terenu, dok je isto važilo za Budućnost, koja se na gostovanjima mučila i u ABA ligi, a u Evroligi nije ostvarila nijednu od ukupno šest pobeda.

Domaći teren je u duelu ove dve ekipe ključan faktor i, uprkos nemoći koji su Podgoričani pokazali u prva dva meča, sa psihološkog aspekta dosta toga može (a i mora) da se promeni prelaskom serije u njima mnogo prijatnije okruženje.

Odsustvo Perperoglua, po kojeg je došlo nosilo na točkićima u svlačionicu posle utakmice, kao i neizvesnost oko povratka Džoa Reglenda, biće veliki problemi za Milana Tomića. Veliki problemi, ali ne i nepremostivi, kao što smo više puta tokom ove sezone videli.

Sa druge strane, Jasmin Repeša će morati da nađe način da prodre do igrača koji su – od prvog do poslednjeg – izgledali indisponirano tokom 60 od ukupno 80 minuta košarke u Beogradu.

Zvezda je na korak od povratka u Evroligu, ali Budućnost treba sve samo ne otpisati. Barem ne u Podgorici.

Luka Nikolić

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

149 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: