Ispit generacije – koga će Krstajić suprotstaviti Ronaldovoj četi

Odavno je floskula izraz "prva utakmica je najvažnija", ali gostovanje Srbije selekciji Portugala na startu kvalifikacija za EP 2020. je zaista tako.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Ponedeljak, 25.03.2019.

09:00

Ispit generacije – koga će Krstajić suprotstaviti Ronaldovoj četi
Foto: B92/AK

"Orlovi" posle izuzetno uspešnog nastupa u premijernom izdanju u Ligi nacija, koji je vratio samopouzdanje selekciji poljuljanoj neuspehom na Mundijalu i unutrašnjim sukobima, kreću u napad na prvi nastup na Evropskom prvenstvu posle 20 godina.

Mnogi koji danas imaju pravo glasa nisu bili ni rođeni kada je naša reprezentacija poslednji put nastupila na EURO. Ta 2000. i Holandija su nam i dalje izuzetno gorko sećanje.

Međutim, sada su drugačija vremena, a Srbija ima jednu od najtalentovanijih generacija u poslednjih nekoliko decenija.

Ali, taj status tek treba da opravda na terenu, pa se meč sa Portugalom u Lisabonu (ponedeljak, 20.45) može smatrati čak i ispitom ove generacije, iako njegov ishod ne mora da ima nikakav uticaj na njenu budućnost.

Ipak, ekipa koja u svom sastavu ima neke od najvećih evropskih fudbalskih talenata poput Nikole Milenkovića, Sergeja Milinković-Savića i Luke Jovića, te dokazane zvezde kao što su Aleksandar Kolarov, Nemanja Matić, Dušan Tadić i Aleksandar Mitrović, samo po ovim imenima ima potencijal za najviše ciljeve.

Koliki zaista potencijal ovaj tim ima videli smo u pre samo pet dana u Volfsburgu, u prvom poluvremenu meča sa Nemačkom kada je zbog povreda nosilaca igre Mladen Krstajić izveo na teren Folksvagen Arene kombinovan sastav.

Tokom tih 45 minuta „Orlovi“ su igrali sa samopouzdanjem koje godinama nije bilo prisutno i tih 45 minuta je pokazao da ovu selekciju od velikih pobeda i mogućih senzacionalnih rezultata deli samo istinska vera u sebe.
Foto: EPA, MIGUEL A. LOPES
Upravo zbog toga je meč na Benfikinom „Da Lužu“ možda i prekretnica za ovu selekciju jer ako protiv aktuelnog prvaka Evrope ne dokažu koliko vreme, kada će?

S druge strane, ni domaćin neće biti ništa manje motivisan. Štaviše. Branilac titule je podbacio na startu kvalifikacija, obrukao se pred svojim navijačima remijem bez golova sa Ukrajinom, i to u meču u kojem se u selekciju vratio Kristijano Ronaldo.

"Desilo se šta se desilo, ne može da se vrati. Utakmica mnogo važna i za Portugal i za Srbiju, obe ekipe su pod pritiskom", rekao je Krstajić.

Frustrirani zbog nemogućnosti da zatresu mrežu gostiju, Portugalci su iz minuta u minut tokom tog meča pokazivali koliko će samo biti željni da se iskupe u ponedeljak.

Dosta je mana ovog tima otkrio susret sa Ukrajinom, pa se očekuju brojne izmene selektora Fernanda Santoša.

Dok se u zadnjoj liniji opet očekuje identičan kvartet – Gereiro, Dijas, Pepe, Kanselo, te Vilijam Karvaljo u srcu veznog reda, a Kristijano Ronaldo kao najisureniji pojedinac, ostale pozicije su upitne.

Pitanje je da li će ovaj put Bernardo Silva i Andre Silva dobiti poverenje pre Rubena Nevesa, Rafe Silve i Dijega Souze, s obzirom da će Santos možda tražiti malo pokretljivija krila kako bi iskoristio mane naših bekova.
Međutim, najveće pitanje je Žoao Feliks. Benfikin „vunderkind“ je postigao 12 golova ove sezone i „zapalio“ portugalsku fudbalsku javnost koja očekuju da dostigne visine do kojih je stigao Kristijano Ronaldo.

Nije dobio šansu protiv Ukrajine, iako mnogi veruju da je zaslužio, pa će Santos možda odoleti pritisku „Da Luža“ i gurnuti u „vatru“ 19-godišnjaka protiv Srbije.

Ništa manje dilema nema srpska fudbalska javnost kada je u pitanju sastav „Orlova“ za ovaj meč.

Najmanje enigmi je takođe u odbrani, golman Dmitrović, bek Rukavina i štoperi Spajić i Milenković su skoro pa „zacementirani“ u startnih 11.

Pitanje se nameće samo ko će na levi bok, a „favorit“ je povratnik u tim Filip Mladenović, koji se preporodio u Poljskoj ove sezone.

Najviše neizvesnosti je svakako koliko Krstajić planira da igra otvoreno, tačnije zatvoreno. I dok se javnost nada da će posle više od deset godina na startu meča opet videti dvojicu klasičnih napadača, to je malo verovatno.

Luka Jović jeste bljesnuo i postigao prvenac protiv Nemačke pre nekoliko dana, ali povratnik u tim Aleksandar Mitrović će verovatno opet imati prednost, pre svega zbog svog ogromnog doprinosa ekipi dobrim građenjem i čuvanjem lopte.
Foto: FSS
Ako Mitrović opet bude usamnjen u vrhu napada, onda je logično očekivati u sredini petoricu igrača u kombinaciji 2-3.

Ispred odbrane je siguran Nemanja Maksimović, a skoro sigurno će tandem činiti sa Milinković-Savićem.

SMS se možda nije preterano otvoreno istakao pritiv Nemačke, ali nije bilo teško primetiti činjeicu da se igra Srbije u veznom redu u Volfsburgu umnogome raspala nakon njegovog izlaska sa terena.

"Individualni kvaliteti Srbije su različiti u odnosu na Ukrajince. Srbija ima brže igrače sa boljom završnicom. Odlična je u posedu lopte što su svi mogli da vide u meču protiv Nemačke. Sjajno otvaraju prostor i mogu na taj način da naprave dosta problema. Nešto slično očekujemo protiv nas i moramo da budemo oprezniji, agresivniji i da brže pritisnemo protivnika kada izgubimo loptu",
rekao je Santos o Srbiji.

Što se tiče podrške Mitroviću, glavni adut će svakako biti Dušan Tadić, dok se protiv „Pancera“ za mesto u prvom timu nametnuo povratnik Darko Lazović.

Najveća enigma je treći član kreativnog dela tima, najbliži tom mestu je kao i u Nemačkoj Adem Ljajić, iako je bio možda najslabija karika Krstajićeve ekipe na Folksvagen areni.

Lako bi umesto njega mogao da „uskoči“ Mijat Gaćinović, koji bi u tom slučaju „gurnuo“ Tadića u sredinu, iza Mitrovića, što mnogi i priželjkuju s obzirom ako blista na toj poziciji „lažne devetke“ u dresu Ajaksa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

126 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: