Zimonjić za B92:"Zaslužujemo mesto u Prvoj grupi"

Kada su osamdesetih godina Slobodan Živojinović i drugovi pobeđivali Francuze u Pioniru tenis je postao jedan od najpopularnijih sportova u SFR Jugoslaviji. Posle raspada države najbolji tenis ostao je sa one strane granice – Goran Ivanišević je do 26. septembra predvodio Hrvate do svetskog vrha, a naša selekcija pala je direktno u treću ligu.

Izvor: Vladimir Novakoviæ

Ponedeljak, 27.09.2004.

00:34

Default images

Posle jedne i po decenije 2004. godina donela je veliki uspon srpskog muškog tenisa. Igrač-selektor Nenad Zimonjić otvorio je sezonu pobedom u mešovitom dublu na Australian Openu. Zimonjić je izuzetno zadovoljan ovogodišnjim rezultatima naših tenisera.

I individualno i ekipno smo ostvarili sjajne rezultate, kako u seniorskoj, tako i u juniorskoj konkurenciji. Mislim da je ovo veliki korak i da možemo da očekujemo još bolje rezultate sledeće godine“.

Do druge lige svetskog tenisa naša selekcija je došla pobedom nad Mađarskom u Segedinu. Duel suseda trebalo je da počne u petak, ali je jaka kiša u Panonskoj niziji naterala organizatore na dva odlaganja. Ipak, Boris Pašanski i Janko Tipsarević sačuvali su koncentraciju.

Meč je počeo sa zakašnjenjem od dan i po, ali smo zatim u roku od 24 časa došli do pobede. Pašanski je izgubio prvi set od Bardockog, ali je posle toga vezao tri za pobedu. Tipsarević je odlično igrao, a taj meč je morao da bude prekinut zbog mraka negde oko pola sedam“.
Drugog dana Tipsarević je brzo završio posao, da bi u dublu Zimonjić i Dušan Vemić sa terena počistili Kišđerđa i Bardockog sa sedam izgubljenih gemova.

Očekivali smo ozbiljniji otpor Mađara. Međutim, pružili smo jako dobro igru, a na početku svakog seta došli smo do brejka. Tu prednost smo kasnije umeli da sačuvamo i na taj način obezbedimo trijumf nad Mađarima od 3:0. Preostali mečevi nisu odigrani zbog kašnjenja, jer nije bilo potrebe za završavanjem. To nama odgovara, jer Vemić, Tipsarević i Pašanski učestvuju na profesionalnim turnirima sledeće nedelje”.

U viši rang naš tim se plasirao posle fantastične serije – protiv tri nacionalne selekcije ostvareno je 13 pobeda, bez izgubljenog meča.

Svi su željno očekivali plasman u prvu grupu. Prošle godine smo imali peh u Atini i nismo uspeli da prođemo Grke. Međutim, ove godine smo pobedili sve mečeve dosta lako – Litvaniju 5:0, Portugal 5:0, sada i Mađare 3:0. Dokazali smo da zaslužujemo mesto u Prvoj grupi“.
U Prvoj grupi Evroafričke zone učinak „plavih“ mnogo će zavisiti od žreba. U tom rangu takmičenja igraju jake selekcije, kakve su Nemačka, Velika Britanija ili Maroko, ali i timovi sa kojima bi se „plavi“ uspešno nosili, kao što su Izrael, Luksemburg i Zimbabve. Ko će u aprilu biti prvi protivnik selekcije SCG znaćemo već sledećeg meseca.

Žreb za prvu grupu je početkom oktobra. Dosta toga zavisi od žreba, jer ima grupa koje su veoma jake, mnogo jače od nas. Opet, ima ekipa s kojim aimamo realne šanse. Opstanak u toj grupi će biti uspeh, a zatim sledeće godine možemo i više. Ako neko od naših igrača napreduje, šanse će nam biti veće“.

Sjajni rezultati juniora, predvođenih 17-godišnjim Novakom Đokovićem, svakako su razlog za optimizam. Tipsarević se nalazi na pragu ulaska u prvih 100, Đoković i Pašanski su u prvih 250, a cilju Nenada Zimonjića je da na čelendžerima u finišu sezone stigne do takvog plasmana, jer mesto u prvih 250 daje igračima pravo nastupa u kvalifikacijama za Gren slem turnire.

 Kada se prvog vikenda decembra 2004. Španci i Amerikanci budu borili za „salataru“, pratite pažljivo, jer možda će neka od te dve selekcije već sledeće jeseni gostovati u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: