Buđenje Istoka

Istočna Konferencija NBA lige znatno se pojačala u poslednjih nekoliko dana i očekuje nas dosta neizvesnosti do kraja sezone.

Izvor: Nikoliæ Stefan

Petak, 08.02.2019.

11:42

Buđenje Istoka
(Photo by Jason Miller/Getty Images)

Već duže vreme govorimo kako je Istočna Konferencija prilično slabija od Zapadne. Do sada je glavni "argument" bio lagan odlazak LeBrona Džejmsa u veliko finale i dominacija Kavalirsa, odnosno Majamija.

Međutim, odlaskom LeBrona u Los Anđeles, put se otvorio nekim drugim ekipama, poput Bostona, Filadelfije, Toronta, Milvokija ili možda uz mnogo sreće nekog drugog.

Svaka od tih ekipa je na svoj način uspela da sklopi tim i bude u najmanju ruku respektabilna, ali će nam vreme pokazati da li su timovi dovoljno dobri za trofej Lerija O’Brajena.
Boston Seltiksi su još pre šest godina počeli svoj proces oporavka i povratka na pobednički kolosek, a sve je počelo kada je Bred Stivens doveden za glavnog trenera. Iskoristili su neke pikove koje su dobili od Bruklina, pritom su aktivni i na agenciji kao i u trejdovima i Seltiksi ponovo imaju više nego respektabilan sastav.

Na bekovskim pozicijama su tu Kajri Irving, Markus Smart i Teri Rozir. Upravo je Rozir, popularni "Skeri Teri“ prošle sezone bio ključni igrač Seltiksa u seriji sa Milvoki Baksima, i to u periodu kada su ih svi već otpisali.

Sada su sva trojica tu, zdravi su i nikome neće biti lako kada im izađe u susret. Podršku im pružaju Džejlen Braun, koji je skrenuo pažnju na sebe tokom protekle sezone, prevashodno odličnim igrama u odbrani, ali i ništa slabijim partijama u ofanzivnim zadacima.

Dobio je nešto veći broj minuta nakon one katastrofalne povrede Gordona Hejvarda kada je doživeo otvoreni prelom noge na samom otvaranju sezone protiv Klivlend Kavalirsa i zbog toga je propustio čitavu prošlu sezonu. Kada govorimo o Džejsonu Tejtumu, dvadesetjednogodišnje nisko krilo dolazi sa univerziteta Djuk (baš kao i kolega –Kajri Irving) i poseduje fantastične napadačke karakteristike.

Često su ga poredili sa Kobijem Brajantom i Karmelom Entonijem, a i on sam kaže da su mu njih dvojica idoli i da je neke poteze pokupio upravo od njih.

Centarsku liniju predvodi iskusni Al Horford, jedan veoma inteligentan košarkaš, čija statistika vas verovatno i neće oduševiti, ali ako vam pokažemo jednu njegovu utakmicu promenićete mišljenje.

Horf je neko ko se fantastično snalazi na niskom postu, ima sjajan pregled igre za nekoga ko igra na njegovoj poziciji i uvek može nekim svojim potezom da promeni tok meča.

Dodatak Horfordu u reketu je sigurno Markus Moris, koji je sezonu počeo kao šesti igrač Bostona, ali se veoma brzo preselio među startere i svima pokazao da mu je tu i mesto.

Imao je čak i jedan period sezone kada je prosečno beležio 17 poena i 8 skokova. Ne smemo izostaviti neke manje poznate a itekako važne igrače za Boston, poput Daniela Tajsa, Roberta Vilijamsa, Erona Bejnsa ili Semi Odželejea.

Boston ima veliki trenerski um na svojoj klupi, na kojoj sedi pregršt kvalitetnih košarkaša, koji bi mogli da donesu prevagu u maltene svakoj od 29 preostalih ekipa. Cilj Seltiksa je definitivno šampionski prsten, a čisto da vas podsetimo, oni su najtrofejnija franšiza sa 17 titula u svojim vitrinama.
(Photo by Maddie Meyer/Getty Images)
Filadelfija 76ersi su se prilično pojačali poslednjih dana i možemo da kažemo da smo dobili Golden Stejt Voriorse sa Istoka.

Siksersi su proveli prilično dug period u "tankingu“ gde su tavorili na začelju lige, trpeli bolne poraze ogromnom razlikom zarad gomilanja visokih pikova koji će im dati priliku da se bore za prstenje.

Da, tako je, množina. Prstenje. Sve je počelo draftovanjem Džoela Embida i čuvenim sloganom – "Veruj u Proces".
(Photo by Harry How/Getty Images)
Kamerunski centar se školovao u Sjedinjenim Američkim Državama. Srednju školu je završio na Floridi, zatim je studirao na prestižnom univerzitetu Kanzas, a Filadelfija ga je pokupila sa treće pozicije na NBA draftu 2014. godine.

Embid je zbog preloma stopala propustio svoju ruki godinu, a u momentima kada se očekivao njegov povratak stigla nam je vest o usporenom oporavku i drugoj operaciji stopala, pa je Embid tako propustio još jednu sezonu.

Napokon se vratio naredne sezone, ali nije previše igrao, preskakao je svako drugo gostovanje, a onda se zbog još jedne povrede povukao i nije igrao drugi deo sezone, pa je titula najkorisnijeg rukija pripala beku Milvokija, Malkolmu Brogdonu.

Sada, Džoel Embid važi za jednog od najboljih centara lige, često ga porede sa Hakimom Olajdžuvonom, pošto, po stilu, njih dvojica nekao najviše i liče.
(Photo by Andy Lyons/Getty Images)
Druga zvezda Siksersa je svakako Ben Simons. Australijsko krilo koje u NBA ligi pokriva poziciju plejmejkera igra na jednom zaista posebnom nivou.

Simons je studirao na čuvenom univerzitetu Luizijana Stejt, za koji su nekada igrali i Šekil O’Nil, Mahmud Abdul Rauf, pa i Pistol Pit Maravić i mnogi drugi...

Simons je došao u ligu sa velikim očekivanjima, čak postoje priče da je nekadašnji generalni menadžer dogovorio nagradu od milion dolara Benu Simonsu od kompanije „Najk“ ukoliko bude ruki godine.

Ipak, Simons je zbog povrede stopala propustio svoju ruki godinu, pa je tu laskavu titulu odneo prošle ispred Donovana Mičela (mnogi su čak smatrali da je nagrada trebala da pripadne njemu) i Džejsona Tejtuma.

Ben još uvek nije postigao trojku u NBA ligi, ali je zato ove sezone ima već osam tripl dabl partija i u proseku ima 17 poena, 9,4 skoka i 8 asistencija.
(Photo by Harry How/Getty Images)
Na narednom draftu, Filadelfija je sa prve pozicije pokupila Markela Fulca, koji zbog problema sa ramenom nije pokazao maltene ništa i juče je trejdovan u ekipu Orlanda.

Trener Filadelfije, Bret Braun, svakako ne bi previše računao na Fulca pored Džimija Batlera koji je stigao u Sikserse jer je bio izuzetno nezadovoljan u Minesoti, kao i sjajnog šutera Džej Džej Redika, koji je tu već drugu sezonu, a od skoro, član Filadelfije je i Tobajas Heris.

Kako se trenutno navodi, Heris i Batler mogu da očekuju maksimalne ugovore od svojih trenutnih ekipa, pa nas i ne čudi poređenje Filadelfije sa Golden Stejtom. U rosteru Filadelfije se nalazi i gorostasni centar, Boban Marjanović, takođe je tu i Džonatan Simons, zatim Ti Džej Mekonel i Amir Džonson. Pored pet zvezda, tu je i nekoliko bitnih igrača sa klupe koji mogu mnogo da doprinesu ekipi iz grada "bratske ljubavi". Milvoki Baksi nisu bili preterano aktivni u smiraj ovog prelaznog roka, ali su ipak uspeli da dovedu fantastičnog krilnog centra, Nikolu Mirotića, iz Nju Orleans Pelikansa.

Baksi imaju novog trenera od ove sezone, a u pitanu je Majk Badenholzer, koji je sa Atlantom beležio fantastične rezultate, čak je izabran i za trenera godine, u sezoni 2014/15. Njegov uticaj na ekipu se već vidi, naime, Baksi su trenutno prvoplasirani na Istoku sa 40 pobeda na 53 odigrane utakmice.
(Photo by Maddie Meyer/Getty Images)
Prva zvezda Milvokija je Janis Adetokumbo. Adetokumbo je grčki krilni košarkaš koji je izuzetno talentovan, a i poseduje nestvarne fizičke predispozicije i može da pokrije maltene svaku poziciju na parketu.

Čisto da se podsetimo, bivši trener Baksa, koji je i sam bio igrač, koristio je Janisa na poziciji plejmejkera jedan određeni period. Janis je pre neko veče ubacio 43 poena Torontu i takođe se nalazi na listi MVP kandidata. Da ne bi Janis morao da igra van svoje pozicije, uprava Milvokija je angažovala Erika Bledsa. Bledso je studirao na univerzitetu Kentaki, a igrao je u istoj generaciji sa DeMarkusom Kaznsom i Džonom Volom.

Bledso je bio nezadovoljan u FIniksu i zatražio je da ide, pa je nastao čitav haos oko te situacije dok napokon nije trejdovan u Viskonsin.

Pored Bledsa, ističe se i Malkolm Brogdon, nekadašnji ruki godine igra maestralnu sezonu i blizu je da sruši rekord Hozea Kalderona po najuspešnijem procentu izvođenja slobodnih bacanja.

Tu je još i sjajni Kris Midlton, za koga Janis smatra da je elitni bek i da je zaslužio poziv na „Ol Star“ i čak ga je izabrao ga je u svoju ekipu.

Pored Mirotića, u reketu Baksa se nalaze još Bruk Lopez, čovek koji ne hvata mnogo skokova, ali zato izuzetno „gradi“ skok i gotovo uvek povećava broj skokova svojim saigračima kada se nalazi na parketu.

Uz to, Lopez je fantastičan šuter za tri poena i igrač je koji ne sme ostati sam. Još jedan takav igrač u Milvokiju je Ersan Iljasova, koji je letos došao kao slobodan igrač, ali nije uspeo da se afirmiše kako se od njega to očekivalo.

Donte Divićenco je letos pokupljen sa drafta, tu su još Toni Snel, Džordž Hil, kao i Pet Konautom. Baksi važe za konkurenta na Istoku i mnogi ih smatraju za najkvalitetniji tim te konferencije, ali će biti trnovit put doći do NBA finala.
(Photo by Dylan Buell/Getty Images)
Za kraj smo ostavili Toronto Reptorse. Tim iz Kanade nikada u svojoj istoriji nije igrao u NBA finalima, pa bi ove sezone mogli da ispišu istoriju.

Naime, najveći uspeh su doživeli pre dve sezone, kada su igrali u finalu Istočne Konferencije, gde su ispali od Klivlend Kavalirsa nakon šest odigranih utakmica. Tada je trener ekipe bio iskusni Dvejn Kejsi, a glavne zvezde Kajl Lauri i DeMar Derozan.

Lauri je i dalje u ekipi, igra fantastično ove sezone i jedno vreme je bio najbolji asistent NBA lige. Od Laurija se očekuje da bude lider ekipe, uz naravno Kavaija Lenarda, koji je letos došao u Toronto putem trejda.

Kavai je fantastičan igrač, podjednako je opasan i u odbrani i u napadu, ali najveći je problem bila povreda kvadricepsa zbog koje je, zvanično, propustio proteklu sezonu. Popularni „broj dva“ je stigao zajedno sa Denijem Grinom u Toronto i za sada saradnja deluje besprekorno, a neki izvori navode da će Lenard potpisati novi ugovor sa Reptorsima. Predsednik Toronta, Masai Uđiri, uspeo je pred završetak prelaznog roka da dovede i Marka Gasola iz redova Memfisa i to je svima stavilo do znanja da Toronto juriša na šampionsku titulu.

Gasola će dopunjivati Paskal Siakam, momak koji igra fantastičnu sezonu i u konkurenciji je za igrača koji je najviše napredovao, kao i iskusni Serž Ibaka, koji je u NBA ligi od 2009. godine.

Normaln Pauel, Ou Dži Anunobi, Fred Van Vlit i Patrik Meko će biti dodatno oružje Nika Nursa sa klupe i kao što vidite, navijači Toronta će imati čemu da se raduju.
(Photo by Harry How/Getty Images)
Indijana Pejsersi bi definitivno imali šansu za borbu da je Viktor Oladipo ostao zdrav. Oni su takođe sjajno vođeni od jednog bivšeg igrača, Nejta MekMilana, a i trenutno su treći na Istočnoj Diviziji sa pobedom više od Boston Seltiksa.

Možda i najveće iznenađenje ove sezone je plasman Bruklina, koji je trenutno šesti na istoku i ukoliko bi plej of počeo sutra, upravo bismo ovaj duel gledali. Netsi su imali problema sa povredama, ostali su bez Karisa Laverta i Spensera Dinvidija u toku sezone, ali očekuje se da obojica budu spremni za doigravanja.

DiAnđelo Rasel je zaslužio poziv na "Ol Star" umesto povređenog Oladipa i ukoliko pokaže da ima „led u venama“ biće veoma teško izbaciti Bruklin iz plej ofa.
(Photo by Sarah Stier/Getty Images)
Na pozicijama sedam i osam su još Šarlot Hornetsi i Majami Hit. Hornetsi su danima važili za favorite u dovođenju Marka Gasola, ali je Toronto jednostavno bio brži i konkretniji.

Njihov plejmejker, Kemba Voker, igra najbolju sezonu u karijeri, a i na leto mu ističe ugovor, pa mu je ovo možda i poslednji juriš sa ekipom čiji je vlasnik verovatno i najbolji igrač svih vremena – Majkl Džordan.

Što se tiče Majamija, generalni menadžer Pet Rajli je oformio zaista ratničku ekipu, nešto što je zaista bila njegova glavna karakteristika i kao igrača i kao trenera.

Interesantno je da Majami izdvaja čak 113 miliona dolara za plate i to je najviše u NBA ligi, primera radi, Dalas izdvaja najmanje nakon silnih trejdova u poslednjih nekoliko dana.

U trci za plej of su još i Detroit i Orlando, ali sve i da uđu tamo neće imati velike šanse za neki značajniji uspeh. Ono što je interesantno je da je Orlando dobio Markela Fulca u trejdu pred kraj prelaznog roka, što bi u idealnim uslovima moglo da okrene franšizu u pravom smeru.

Vašington, Atlanta, Čikago, Klivlend i Njujork su maltene bez šansi za doigravanja, ali i bez ambicija za tako nešto, jer im je ipak prioritet što bolja pozicija na draftu kako bi uzeli što talentovanijeg košarkaša.

Najveća jurnjava će biti za Zajonom Vilijamsom, Ar Džej Beretom, Džej Morentom, Romeom Lengfordom, Rui Hačimurom i ostalima. Istok se i definitivno budi, konkurencije jačaju svakim novim danom, a uz pravi izbor na draftu i uz dobro zdravlje, Istočna Konferencija može uzeti i primat u NBA ligi, što nije bio slučaj prilično dugo. Predstoji nam jaka borba za doigravanja, a kasnije i za titulu na Istoku, pa i za šampionski prsten. Ko će opravdati ulogu favorita? Ko će kao podređeni napraviti najveći uspeh? I naravno, ko će biti šampion?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: